Recensie; ‘Een schitterend gebrek’

Liefde, katastrofisch?

Volg altijd je hart dat is iets wat je vaak hoort, maar wat nou als je hart volgen betekend dat je misschien bij je geliefde kunt zijn, maar je voor altijd bekritiseerd wordt. Is het dan niet verstandiger om je verstand te gebruiken. Kiezen voor jezelf en bij geliefde zijn ondanks dat jullie voor de buitenwereld als iets schandalig worden gezien of kiezen voor vluchten, zodat je geliefde misschien in het begin pijn lijdt, maar dan wel verder kan gaan met zijn leven en jou op den duur hopelijk vergeet.  De hoofdpersoon  ontwikkeld zich psychologisch in Arthur Japin zijn roman ’Een schitterend gebrek’ .

Arthur Japin publiceerde in 2003 een psychologische roman ’Een schitterend gebrek’. Arthur Japin is in 1954 geboren en heeft letterkunde en Nederlandse taal gestudeerd  en daarna  is hij naar de theaterschool gegaan.1  Hij heeft daarmee een paar jaar lang mee zijn brood verdiend. Maar  in 1987  stopte hij met acteren en begon hij met schrijven1. De titel ‘Een schitterend gebrek’ wordt letterlijk in boek gezegd, want Giacomo zei tegen zijn broer: “Lucia is volmaakt. Ze heeft één tekortkoming: Ze is te jong” Francesco antwoordde hem: “Wat een schitterend gebrek”.2

Zijn psychologische roman ‘Een schitterend gebrek’  verteld over een meisje genaamd Lucia die in Pasiano is geboren. Ze woont op een landgoed, maar ze is niet rijk. Haar ouders werken als bediendes voor een gravin daar. Tijdens haar jeugd leeft ze een onbezorgd leventje.

Pas wanneer de dochter van de gravin gaat trouwen gebeurd er iets in haar leven.

Lucia ontmoet dan Giacomo een gast van de gravin die komt voor de trouwerij.

Lucia wordt zijn bediende en voor je het weet zijn de twee smoorverliefd op elkaar, maar er zijn twee problemen Lucia is wat jonger dan Giacomo en Giacomo komt uit een hogere klasse.  Toch besluiten ze om zich te verloven alleen Giacomo moet wel terug naar Venetië hij beloofd Lucia binnen een jaar terug te komen om met haar te trouwen.

Vanaf dat moment veranderd Lucia’s eenvoudige leven compleet. Ze krijgt een docent die haar leert schrijven en lezen. Ze leert al snel hoe ze zich moet gedragen bij de hogere klasse, ze veranderd in mooie, wel gemanierde jongedame. Haar docent, meneer Pompignac krijgt op een gegeven moment de pokken wat in die tijd als een gevaarlijke ziekte wordt gezien. De enigste die niet bang is om Pompignac te verzorgen is Lucia uiteindelijk gaat Pompignac dood en gebeurd er iets vreselijks Lucia krijgt ook de pokken. Uiteindelijk verslaat ze de ziekte alleen ze is een belangrijk aspect van zichzelf verloren. Haar gezicht zit onder de littekens . In Venetië ben je niets bij de hogere kringen als je er lelijk uitziet uit liefde voor Giacomo besluit ze te vluchten. Als Giacomo terug komt voor haar vertellen haar ouders dat ze is gevlucht met een knecht.

Lucia zwerft nu door Italië ze heeft het ene baantje na het andere. Op een gegeven moment ontmoet ze gravin Zelide , zij neemt Lucia nu genaamd ‘Galathee de Pompignac’  omdat ze haar naam veranderd heeft onder haar vleugel. Ze leert Galathee dat haar hart volgen het beste is wat ze kan doen. Wat Galathee heel raar vindt, omdat meneer Pompignac haar juist heeft geleerd om met verstand te handelen. Gravin Zelide wordt op een gegeven moment ernstig ziek en overlijdt.

Galathee besluit daarna om naar Amsterdam te gaan, omdat ze had gehoord dat het een stad was dat veel tolerantie had. Ze had gedacht dat er minder mensen naar haar gezicht zouden kijken. Ze had blijkbaar verkeerd gedacht, want eenmaal aangekomen komt ze nergens aan werk omdat er een economische crisis heerst. Ze beland uiteindelijk in de prostitutie alleen ze krijgt weinig betaald sinds ze allemaal littekens op haar gezicht heeft. Ze ontmoet op een gegeven moment een aardige joodse man ze wordt zijn privé prostituee, ze mag ook in zijn appartement wonen. Wat ze niet wist dat joodse en niet joodse mensen niet met elkaar naar bed mochten. Ze worden betrapt en Galathee moet voor straf twee jaar naar een spinhuis, hier wordt ze heel slecht behandeld maar dit overleeft ze. Eenmaal een vrij vrouw herpakt ze haar carrière als prostituee alleen doet ze het nu met een sluier over haar gezicht. Binnen no time wordt ze een dure prostituee, doordat mannen haar mysterieus vinden, maar dan ontmoet ze naar vele jaren Giacomo weer…

Hij heet nu monsieur de Seingalt. Ze komen in een  intensieve relatie en van het een komt het ander. Wie weet hoe het afloopt. Ik zeg lezen!

De thema van het boek is duidelijk liefde, maar als je er wat dieper op in gaat vind ik ook dat het ook gaat om uiterlijk.

Galathee(Lucia) heeft van het begin tot het einde lief gehad.  ‘Als ik een ding kan, is het liefhebben’. Dit is een citaat van Arthur Japin zijn boek ‘Een schitterend gebrek’. En ik weet nu Galathee, dat kan je zeker! Ik vind ook dat uiterlijk een belangrijk thema is van de boek, omdat Galathee nergens aan een baan kan komen door dat ze littekens op haar gezicht heeft. Hierdoor ontwikkeld ze zich wel tot een sterke vrouw. Lucia schaamde zich ook voor haar uiterlijk. Daarop zei haar leermeester Zelide een keer tegen haar: “Schaamte is één der laagste driften, gezeteld tussen wraak en jaloezie. Het is een destructieve kracht die gevoed wordt door angst.”

Het boek ’Een schitterend gebrek’ is een ingewikkelde, spannende maar ook  een onroerend verhaal. Het laat mij nadenken of ik ooit wel wil liefhebben. Liefde het kan prachtig zijn, maar het kan ook katastrofisch zijn. ‘Een schitterend gebrek’ neemt je mee naar de 18e eeuw. Je verdiept je je echt werkelijk in. De emoties kun je tot in je vingertoppen voelen. Arthur Japin gebruikt wel veel woorden, waardoor je soms uit het verhaal wordt gehaald om een woordje op te zoeken.

Conclusie

Een schitterend gebruik is een prachtige verhaal om te lezen, ondanks dat Arthur Japin zijn schrijfstijl en zijn gebruik van bepaalde woorden soms iets te moeilijk is voor onze hersens. blijft het een aanrader!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>