Recensie; ‘Een hart van steen’


Een hart van steen

Het boek gaat over de jeugdtrauma’s van Ellen van Bemmel.
Ellen vond dat ze gelukkig en normaal  werd opgevoed.
Ze woonde in een villa in een buitenwijk van Haarlem en deelde haar kamer met haar zus Sybille, haar broer Kester en haar kleine broertje Carlos (Michiel). Haar ouders hielden samen een knipselbureau aan huis gaande dat vooral gericht was op Amerika. Toen haar moeder weer zwanger werd begonnen de tijden te veranderen. Ellen had totaal geen behoefte om de kamer met nog een broertje of zusje te delen.
Toen Carlos op haar verjaardag een ketel heet water over zich heen kreeg omdat hij de eerste schopjes van het kindje in de buik wilde voelen was Ellen er helemaal klaar mee. Ze bedacht een naam voor het kindje, de lelijkste die ze kon verzinnen, Ida. Gek genoeg stemden haar ouders erin mee en haar nieuwe zusje kreeg de naam Ida.
Margje(moeder) leidt tijdens haar zwangerschap aan postnatale depressie en denkt dat Ida bezeten is door de duivel.
‘Heftige stemmingswisselingen, verlies van het contact met de werkelijkheid, hallucinaties, wanen, irreële angsten en overbezorgdheid, verandering van persoonlijkheid en gedrag, gewelddadige neigingen jegens jezelf en anderen.’ Dit zijn de verschijnselen die Margje begon te vertonen na de geboorte van Ida. De rest van het gezin zag het maar gewoon aan en ze wisten niet wat ze er aan konden doen.
Ellen mishandeld Ida, omdat ze denkt dat ze daarmee de duivel uit haar kan krijgen. Dit allemaal leidt tot gruwelijke gebeurtenissen.

Het boek laat zien dat je gruwelijke dingen kan doen als je geestelijk in de war bent (psychologisch probleem).Vaak zijn dit dingen die je totaal niet van jezelf verwacht.
De rest moet je zelf maar lezen… Wij verklappen niks meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>