Oeroeg – Hella S. Haasse

Oeroeg, Hella S. Haasse (1948)

Samenvatting:

Het verhaal gaat over een vriendschap tussen een Nederlandse jongen die in Indonesië is geboren en Oeroeg, een Javaanse jongen. De Nederlandse jongen is de ik-figuur en via hem lees je alle gebeurtenissen wat er allemaal afspeelt tussen de twee vrienden, maar ook de onderdrukking. Voor de Nederlandse jongen is Oeroeg een normale vriend van hem, maar Oeroeg voelt zich zelf ondergeschikt. De ik-persoon en Oeroeg groeien samen op en onlangs de verschillen tussen de Oosterling en westerlingen zijn ze elkaars beste vriend en doen ze alles samen. Ze waren onafscheidelijk. De ik- persoon krijgt thuis geen liefde. De vader van de ik-persoon vond dat hij te veel met Oeroeg optrok en het Nederlandse taal verleerde, daardoor kreeg hij thuis les. Vanaf het moment dat ze allebei naar de middelbare school gingen, begon het verwateren van hun vriendschap. Dat kwam doordat Oeroeg naar een andere school moest dan de ik-persoon. Ze proberen in deze tijd nog zo veel bij elkaar te zijn. De ik-persoon krijgt later te horen dat hij naar Nederland zou gaan (Dit zou voorlopig uitgesteld worden). Hierna groeien hun twee nog meer uit elkaar. Aan het einde van het boek hebben Oeroeg en hij elkaar al heel lang niet meer gezien. Dan breekt de tijd aan dat de ik-persoon naar Nederland gaat. Onderweg naar Batavia waarvan uit hij zou vertrekken naar Nederland, werd de ik-persoon bedreigd door een inlandse jongen met een revolver. Hij zegt hem weg te gaan, en vervolgens is de jongen verdwenen. De jongen leek erg op Oeroeg, maar of hij dat ook was. Niemand weet dat.

Ik vond Oeroeg wel een interessante boek om te lezen. Het had een mooie verhaal lijn. En het was niet moeilijk te lezen. Ik vond het wel jammer dat je niet precies wist hoe de ik- persoon er uitzag of hoe hij heette. Maar door de manier hoe de ik-persoon het verhaal vertelde kon je het wel beter voor je halen hoe Indonesië er in 1948 uitzag. Op sommige momenten vond ik het wel een beetje saai, omdat het dan te langdradig werd. Maar het is heel knap hoe Hella S. Haasse zo’n boek heeft kunnen schrijven, vooral omdat er nu nog steeds mensen zijn die dit boek lezen.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>