Het bittere kruid – Marga Minco

Het boek speelt zich af in de 2e wereld oorlog waar Marga met haar ouders en haar broer Dave woonde. Haar broer en haar vader waren al opgeroepen voor de werkkampen maar waren gelukkig allebei afgekeurd. Haar ouders moesten later wel in de getto van Amsterdam gaan wonen omdat ze over de 50 jaar waren. Marga en haar broer gingen hun ouders opzoeken wat zeer gevaarlijk was. Dave ging uiteindelijk ergens anders onderduiken. Marga en haar ouders waren nu alleen in een huis. Op een avond werd er aangebeld en haar ouders deden open. Marga rende weg, omdat ze wist dat het duitsers waren. Marga kwam op allerlei onderduikadressen maar moet steeds weer weg omdat er overal te weinig plek was.
Toen de oorlog voorbij was ging ze haar oom opzoeken die al bij het station stond te wachten op familie. Helaas was hij ernstig ziek en overleed.

Ik vind het een intressant boek, omdat het boek laat zien hoe er om gegaan werd met joden. Ze hebben het echt heel erg moeilijk gehad en dat alleen maar vanwege hun afkomst. Ik vond het een zielig boek omdat ze op het eind niemand meer heeft van haar gezin, behalve haar tante. Ik vind het dus wel een goed onderwerp maar er zit niet echt een verhaal in. Verder verteld ze niet waar die ouders zijn en haar broer en daar ben ik wel benieuwd naar. Ze heeft wel een goed taalgebruik, maar ze had misschien nog een tweede verhaallijn kunnen maken, want het is redelijk saai. Ik vind het dus een goed onderwerp maar ik denk dat het beter uitgewerkt kan worden. Daarmee bedoel ik dat ze meer had kunnen vertellen over die ouders en Dave en misschien wat meer over de Duitse kampen.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Op klaarlichte dag – Simone van der Vlugt

Het boek gaat over een vrouw die met haar man samen woont. Ze was op jonge leeftijd haar moeder kwijtgeraakt, en haar vader sloeg haar thuis. Toen hij op een dag de baby wilde slaan, sloeg ze hem met een lamp op haar hoofd. Ze dacht dat hij dood was en sloeg op de vlucht. Maar hij was niet dood, hij moest alleen een hechting toen hij wakker werd. Gelukkig had hij een zender in het geld dat ze meegenomen had. Hij zag dat ze bij haar vriendin was waar ze al jaren niet meer kwam. Toen hij daar eenmaal was, was Nathalie er al vandoor. Hij vermoorde het gezin van haar vriendin en reed achter haar aan.

Ondertussen was er een onderzoek gedaan naar het misdrijf van Nathalie’s vriendin. De recherche van het onderzoek was Julia. Zij kwam vaak bij haar oma, haar oma was iemand die altijd iedereen wilt helpen en op wilt vangen. Toen Julia bij de begrafenis een verdrietige vrouw tegen kwam met een kind ging ze naast die vrouw op het bankje zitten. Ze probeerde met de vrouw te praten maar de vrouw reageerde schichtig. Uiteindelijk praatte ze toch verder, de vrouw vertelde dat haar vriendin hier op de begrafenis lag en ze vertelde dat haar vriend achter haar aanzat. Julia bood aan om mee te gaan naar haar oma. Daar zou ze wel veilig zijn.

Toen Julia de volgende dag per ongeluk de oma van de trap af duwde was ze bang dat Julia haar niet zou geloven. Ze deed alsof haar vriend langs was geweest. Ze gooide alles om zodat het geloofwaardig overkwam. Nathalie besloot naar het vakantiehuisje te gaan in Italië die zij samen met haar zus had geërfd van haar vader. Maar onderweg kwam ze in een tunnel met brand. Ze pakte haar baby en rende naar buiten, ze werd naar het ziekenhuis gebracht. Maar alles was in orde en ze huurde een auto en reed verder. Zo nou zal haar vriend haar nooit vinden, al haar spullen waren immers verbrand behalve haar buggy met het geld en de baby.

Toen ze daar eenmaal aankwam was haar zus verbaasd. Ze had haar zus al immers jaren niet meer gezien. Ze praatte met elkaar en besloten te gaan slapen. Maar toen Nathalie een auto hoorde waren ze dus niet meer zo veilig als dat ze dachten…

Ik vind het echt een super spannend boek, omdat je steeds iets denkt, maar dan gebeurd er weer wat anders. Ook heeft het heel veel verhaallijnen waardoor ik het extra spannend vond. Verder maakt ze het heel spannend door niet te vertellen waar haar man de zender heeft geplaatst. Het was wel jammer dat het een beetje een open einde heeft. Ik vind dit boek leuk omdat het meerdere verhaallijnen heeft, het spannend wordt gemaakt doordat die man telkens achter haar aan zit en omdat de verhaallijnen in elkaar doorlopen.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De eetclub – Saskia Noort

Karen wordt wakker gebeld met de mededeling dat het huis van Babette in de fik staat. Babette en haar kinderen zijn gelukkig gered maar haar man Evert die heeft de brand helaas niet overleefd. Later blijkt dat hij zelf het huis in brand heeft aangestoken.

De eetclub die bestaat uit Karen, Hanneke, Angela, Babette, Evert, Simon, Michel en Kees, brengen hun tijd door met drinken, roddelen en tenissen. Ze vrouwen zijn heel rijk door de goede baan van hun echtgenoten. Op de dag van de begravenis van Evert loopt Hanneke, de beste vriendin van Karen, boos weg en de dag erna belt ze haar man Ivo dat ze in Amsterdam zit en dat ze de volgende dag wel weer terug zou komen. Wanneer Ivo haar op wilt halen blijkt dat ze van het balkon is gesprongen en dus zelfmoord wilde plegen. Ze raakte in coma. Omdat Hanneke in een situatie is dat het niet meer goed kan komen, besluiten de artsen een einde aan haar leven te maken.

Karen gelooft niet dat ze zelfmoord wilde plegen en verraad per ongeluk haar vermoedens tegen Dorien Jager. Karen weet namelijk uit roddels dat Hanneke en Evert een verhouding hadden en dat Evert die een week voor de brand verbroken had.
Ondertussen krijgt Karen gevoelens voor Simon, de man van Patricia, terwijl ze nog een relatie met Michel had. Ze hadden in een dronken bui, toen Michel al op bed lag, een hevige vrijpartij gehad in het schuurtje. Ze voelt zich niet schuldig en smst met hem en verlangt stiekem naar meer.

De vriendinnen van de eetclub weten dat Karen gevoelige informatie aan de politie heeft verteld en Angela en Patricia willen daarom niets meer met Karen te maken hebben. Babette die bij Karen en Michel woont blijft wel bevriend met Karen.
Karen ontmoet op de begrafenis van Hanneke weer Dorien Jager de politie agent. Zij is nu van de zaak gehaald. Zij verteld hem dat Simon niet helemaal spoort en dat het een zak van een zakenman is met gemene trucjes.

Als Karen en Simon weer met elkaar afspreken wilt Karen een eind maken aan hun verhouding, maar Simon weet haar over te halen. Als hij een belletje krijgt en uit de auto stapt en aan Karen vraagt iets uit zijn koffertje te halen, komt ze een mail tegen waarin blijkt dat Evert een week later onmogelijk zelfmoord heeft willen plegen. Wanneer Karen aan Dorien verteld van de email wilt Dorien dat Karen het contact met Simon toch houdt om zo de zaak op te kunnen lossen.
Als Karen contact zoekt met Angela, hoort ze dat Babette de slet is die het met alle mannen doet. Ook met de man van Angela. Dat was de reden dat Angela Babette niet in huis wilde. Karen denkt nu dat Babette haar man leuk vindt.
Karen heeft een afspraak met Simon in een Van der Valk-motel plotseling wordt er op de deur geklopt en Karen wist niet wat ze hiervan moest denken.

Ik vond het een heel erg spannend boek, omdat je steeds vermoedens krijgt van wat er nou allemaal gebeurd maar er komen steeds nieuwe roddels bij die je heel erg in de war maken. Ik vond het ook een leuk boek omdat er ook liefde in voor komt en omdat ze steeds vreemd gaan. En het allerleukst vond ik dat Karen Simon gebruikte voor de informatie van hem. Wat er op het einde gebeurde er iets wat ik niet verwacht had.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Het gouden ei – Tim Krabbé

Het boek gaat over een stel die samen op vakantie gaan. Ze stopten bij een benzine station waar de vrouw van het stel Saskia. De man zoekt haar overal maar ze is nergens te bekennen. Saskia was doods bang, omdat ze vroeger een droom had gehad dat ze opgesloten zat in een ei en het was overal donker. Ze kon pas dood gaan als dat ei met dat andere ei zou botsen. Maar ze zweefden in het heelal dus het was bijna onmogelijk.

Een paar jaar later is Rex met zijn nieuwe vriendin Lieneke op vakantie. Ze spelen in de middag met wat Fransen een potje badminton en winnen. Rex had zichzelf voorgenomen dat als ze zouden winnen dat hij Lieneke ten huwelijk zou vragen. Ze wonnen. Aan het avondeten heeft Lieneke precies hetzelfde idee. Dus Rex vroeg: zou je dan met me willen trouwen?. Lieneke zegt ja. Ze slikt en vroeg aan hem of hij het ook al met Saskia over trouwen had gehad en of hij aan haar dacht en hoe Saskia was. Rex vertelde dat ze het alleen ‘kiddingly’ over trouwen hadden gehad. Hij vertelde dat hij elke dag wel
aan haar dacht en altijd een foto bij zich droeg. Hij vertelde haar ook dat ze altijd vrolijk was. Toen ze die avond sliepen werd Lieneke wakker doordat Rex onrustig was. Hij had een nachtmerrie. Hij riep maar, HELP HELP het gouden ei!.

Raymon Lemorne was een man met twee kinderen en een vrouw. Hij had een huisje midden in het bos een beetje eng en oud. Toen hij twee mensen met een tent in zijn tuin zag, schoot hij ze dood en dumpte ze in een sloot. Hij moest iemand vermoorden een vrouw. Hij maakte een chloordrankje en kocht een pistool. Hij ging de stad in en vroeg aan elke vrouw van rond de dertig of die wisten waar het postkantoor was. Totdat hij Saskia tegen kwam.

Toen Rex Raymon tegen kwam zei Raymon dat hij Rex wel wilde vertellen wat er met zijn vrouw was gebeurd maar dan zou het hetzelfde moeten ondergaan.

Ik vond het een heel erg spannend boek omdat Saskia vermoord werd en hij niet wist wat er gebeurd was. Ik vond het wel raar dat je 3 verhaallijnen had, die van Raymon, Saskia en Rex. Ik dacht dat Saskia nog zou leven maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Ik vind het een leuk boek omdat je zit dat die Rex en Saskia echte liefde hadden, omdat hij gewoon hetzelfde wilde ondergaan om te zien wat er met Saskia was gebeurd. Wel vond ik het zielig van z’n nieuwe vrouw. Ik vind het dus een leuk boek omdat er liefde, spanning en geheimhouding in voor komt.

Geplaatst in Geen categorie | 2 Reacties

Sonnyboy – Annejet van der Zijl.

Waldemar is een Man geboren in Suriname. Hij woont daar met zijn moeder en zijn twee zussen, zijn vader is op goudtocht. Ook houdt hij heel erg van zwemmen in de Surinamerivier. Hij kwam over naar Nederland om te studeren.
Rika Hagenaar komt uit een katholieke Familie. Als ze 16 is, wordt ze verliefd op Willem. Haar ouders vinden dit helemaal niks en accepteren hem niet omdat hij protestants is. Uiteindelijk geven ze toe aan de liefde voor Willem van Rika. Later trouwen ze en krijgen vier kinderen: Willem, Henk, Lamertina en Jan.
Willem moet voor zijn werk verhuizen naar een ander dorpje: Goedereede. Rika wilt zich graag aanpassen aan de nieuwe situtatie, maar dit is heel erg lastig. Ze krijgen meer ruzie en als ze erachter komt dat Willem vreemd gaat met een ander, vlucht ze naar haar familie in Den Haag. Samen met haar kinderen trekt ze in bij haar zus. Voor de kost opent ze een pension waar een surinamer genaamd Waldemar komt wonen. Rika en haar kinderen kunnen het goed met Waldemar vinden. Rika en Waldemar. Rika en Waldemar krijgen zelfs een relatie. Toen de kinderen daar achter kwamen, waren ze geschokt. Jan en Willem vinden het helemaal niks en vluchten stiekem naar hun vader in Goederee. Toen haar ex-man Willem hoorde dat ze een relatie had met Waldemar (een neger), werd hij woedend en hij eisde al zijn kinderen op bij de rechter wat hem ook lukte. Zijn kinderen mochten niet met een neger onder één dak wonen. Rika misde haar kinderen verschrikkelijk en stuurde heel veel brieven naar de kinderen.
Waldemar ging studeren, haalde zijn diploma, zocht een baan en die vond hij ook. Samen verhuizen ze naar Scheveningen waar Rika nog een ander pension opent. Er komen echt ontzettend veel mensen in dat pension en ze maken het prima. Toen de oorlog uitbrak, kwamen er wel soldaten in het pension overnachten, maar daar maakte ze zich niet zo druk om. Maar dan komt het bericht dat van Scheveningen een grote verdedigingsvestiging wordt gemaakt. Ze krijgen wel een nieuw huis waar ze ook mensen op zal kunnen vangen. Op aandringen van een verzetsman genaamd Kees Chardon, neemt ze ook joden op in haar huis. Ze is alleen niet echt voorzichtig, ze worden veraden en belanden in de gevangenis. Rika krijgt gevangenisstraf omdat ze joden onderdak bood. Ze werd overgeplaatst naar een kamp waar Waldemar en Kees zich bevinden, kamp Vlugt. Hier krijgt ze Waldemar voor het allerlaatst te zien. Op hun zevende trouwdag vierden Rika en Waldemar in Scheveningen, maar wel in de Deutsche Polizeigefangis waar Waldemar en Rika waren opgesloten.
Iedereen werd overgeplaatst naar verschillende kampen. Rika komt in een kamp waar het heel erg overbevolkt is en waar heel veel ziektes heersden. Rika krijgt dysenterie. Ze wordt appart gezet en overlijdt.
Sonnyboy woonde altijd bij zijn grootouders, maar die konden niet meer voor hem zorgen. Toen ging hij naar tante, Jo. Hij had via het roden kruis gehoord wat er met zijn moeder was gebeurd. Hij had grote psygische problemen. Psygologen raadden hem aan om zijn leven op te schrijven maar dit lukt hem niet. Hij studeert en trouwt, maar het huwelijk mislukt.
Op drie mei zit Waldemar op het schip. De oorlog was over en ze zagen americaanse vliegtuigen, maar de Amerikanen dachten dat het een Duits schip was en ze schoten op het schip. Waldemar koos om te zwemmen. Hij kwam aan op land, waar hij alsnog dood werd geschoten door 2 Duitse soldaten.

Ik vind het een intressant boek omdat het gaat over de 2e wereld oorlog, liefde, vergiffenis en racisme. Ik vond het heel erg zielig voor Waldemar dat hij niet geaccepteerd wordt door de mensen in Nederland. Ik zou denken neem een voorbeeld aan Rika en accepteer buitenlanders. Verder vond ik het leuk dat die dochter toch bij haar terug kwam. Ik vond het wel jammer dat Rika en Waldemar overlijden op het einde. Ik hou meer van een einde waar alles goed afloopt.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De garnalenpelster-Nilgün Yerli

Dit boek gaat over een familie (Nilgun, vader, moeder, twee broers en een zus) die van turkije naar Nederland emigreerden. Ze vonden het moeilijk om hun eigen land te verlaten, maar ze moesten wel, want haar vader moest voor 5 jaar naar Nederland en zo lang kon haar moeder niet op haar man wachten. In Nederland had Nilgün het redelijk naar haar zin. Wel werd ze door kinderen in haar klas vieze turk genoemd en werd ze altijd het laatst gekozen bij gym. Nilgün had een hele goede band met haar moeder die op alles wat zij vroeg wel een antwoord had. Op een zondag werd er aangebeld door de politie. De broer van Nilgün zou een man beroofd hebben, maar dat was helemaal niet zo. Hij zag dat een man een meisje verkrachtte en had die man met een vriend samen in elkaar geslagen en dat meisje was snel weggerend. Maar de rechter geloofde hem niet en gaf hem 10 jaar lang cel, en doordat hij de rechter uitschold voor vieze hond, kreeg hij er nog eens drie jaar bij. De vader van Nilgün werkte voor het geld. En gaf zijn vrouw elke dag geld om te koken. Maar dat geld werd steeds minder. Daarom besloot Nilgün’s moeder om garnalen te pellen voor maar 25 euro. Ze werkte voor een zak wel 28 uur. Dit deed ze om zo het gezin genoeg eten te kunnen geven. De vader van Nilgün deed naar de buitenwereld alsof hij genoeg geld had en gaf dan ook veel geld uit met zijn vrienden om te gokken. Nilgün’s moeder kwam er ook nog eens achter dat haar man vreemd ging met haar 2 beste vriendinnen. En de vader van Nilgün dwong zijn vrouw om sex met hem te hebben, dat was immers het enige wat hij verwachtte van zijn vrouw, buiten alles wat zij al voor hem deed. De familie van Nilgün ging terug naar Turkije om hun familie te bezoeken. Nilgün sliep bij haar zus. S’nachts werd er aangebeld en Nilgün deed open. Het was haar broer! Hij knuffelde haar. Hij vertelde haar dat haar moeder de garnalen niet pelde om eten te kopen, maar om geld naar haar broer te sturen omdat hij anders werd mishandeld in de gevangenis. Hij vroeg haar zus om met hem te dansen maar tot haar schrik zag ze dat hij een erectie had. Hij dacht dat zijn zusje Nilgün zijn verloofde was. Ze zouden terug gaan naar Nederland. Haar moeder, vader en broer in een auto en de rest in een andere auto. Ze hebben 2 dagen gewacht op het punt waar ze hadden afgesproken. Ze belde de politie. De politie belde twee dagen later dat ze in het ziekenhuis waren. Hun moeder was overleden en haar vader leefde nog. Haar broer was waarschijnlijk zo geschrokken dat hij niet meer zo helder was. Niemand heeft hem ooit gevonden. Haar vader liet niks meer van zich horen, maar zij zocht contact omdat ze er later geen spijt van wilde krijgen dat ze niet was gegaan.

Ik vond het een heel bijzonder boek, omdat iedereen in haar omgeving ”tegen” turken was. Toch probeerden ze er het beste van te maken. Ik vond het ook wel een triest boek, omdat die broer eigenlijk voor niets werd opgepakt. Ook laat het zien wat iets voor iemand over hebben is. Die moeder zat dag en nacht garnalen te pellen, zodat haar zoon het goed had, dat vond ik echt heel mooi. Verder vind ik het een mooi verteld boek, omdat ik helemaal mee leefde met die moeder en haar dochter.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Hersenschimmen – Bernlef.

Maarten Klein is een man van 71 jaar oud. Wanneer hij vraagt aan zijn vrouw waar de kinderen zijn gebleven in de schoolbus, verteld Vera (zijn vrouw) dat het zondag is. Hij vind het stom dat hij dat was vergeten maar goed, iedereen wordt een dagje ouder natuurlijk. Diezelfde dag wordt Maarten nog vergeetachtiger. Hij pakt uit het niets zijn gereedschapskist en was alweer vergeten waarom hij dat gedaan had. De volgende dag, zet hij koffie voor zijn vrouw en geeft daar suiker bij, terwijl ze al 10 jaar geen suiker meer gebruikt. Diezelfde dag gaat hij met zijn hond een stuk wandelen. Hij loopt en loopt steeds verder. Hij gaat wat drinken bij een caffee, loopt verder richting het strand. Robert, zijn hond, was hij inmiddels kwijt, maar Maarten dacht dat de hond vanzelf weer terug zou komen. Uiteindelijk gaat Vera hem zoeken en brengt hem terug naar huis, nadat hij een halve dag weg was geweest. Hij denkt soms ook dat hij in het verleden leeft. Hij denk dat hij nog werkt en gaat lopend naar zijn werk. Hij loopt in de sneeuw op het strand en loopt naar de deur van een huisje. Hij vind het raar dat er nog niemand is, ze zullen wel laat zijn. Hij forceert de deur om naar binnen te gaan. Opeens beseft hij waar hij is en gaat snel weer terug naar huis. S’ nachts staat hij op, kleedt zich aan totdat hij realiseert wat hij aan het doen is. Vera is naar de huisarts geweest die haar adviseert om hem fotoalbums te laten zien. Dat doet ze, alleen Maarten herinnert helemaal niks meer. Ook de mensen op de foto’s niet meer. Alleen de hele oude foto’s herinnert hij zich nog. De huisarts komt langs en Maarten heeft ineens moeite met zijn Engelse uitspraak. Hij wordt steeds meer en meer vergeetachtiger. Hij herkent zijn eigen huisarts niet meer. Wanneer Maarten steeds naast de wc plast en met injecties gekalmeerd moet worden neemt ze een verzorgster aan (Phil). Maarten vergeet steeds wie de verzorgster is. Hij wordt vastgebonden in zijn bed en scheld de verzorgster en Vera steeds uit omdat alles hun schuld is. Hij plast in zijn bed en krijgt kans om weg te lopen. Hij verdwaald en komt uit bij het strand waar een vuurtoren bewaker hem ophaalt omdat hij door de sneeuw liep met alleen een T-shirt aan. De man brengt hem terug naar huis. De volgende dag wordt hij naar een inrichting gebracht. Dan zie je dat hij steeds vergeetachtiger wordt. Aan de korte zinnen en punten. Aan het einde heeft hij nog een helder momentje als Vera hem verteld dat het lente was, waar hij al zo lang naar verlangde is toch gekomen.
Zelf vond ik het een heel mooi boek, ook omdat je het vanuit de dementerende persoon zelf zag. Dat maakt dat je echt helemaal in het boek zit. Ik vond het wel lastig lezen omdat de persoon natuurlijk heel erg verward raakt.
Wel vond ik het echt heel erg interessant hoe de man dacht. Ik zelf ken niemand die dement is, maar het is wel heel erg interessant omdat je eigenlijk helemaal niet weet hoe een dementerend persoon denkt. Ook vond ik dat de gevoelens en gedachten van de persoon heel mooi beschreven worden en op een gegeven moment zat ik zo in het boek dat het leek alsof ik die Maarten(der hoofdpersoon) was. Dat was wel heel bizar, want dat heb ik nog nooit eerder gehad. Maar daardoor begreep ik de persoon wel steeds meer.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Komt een vrouw bij de dokter – Kluun

Het gezin bestaat uit Carmen, Stijn en hun dochtertje Luna. Ze hebben beide een eigen bedrijf en hebben dus geen geldproblemen. Alles gaat goed, totdat er bij Carmen borstkanker wordt ontdekt. Twee jaar geleden was ze ook al naar het ziekenhuis geweest, maar ze zeiden dat er niks aan de hand was. Door deze fout blijkt het dat Carmen nu wel kanker heeft, een groot tumor. Dit nieuws is echt een schok, verschrikkelijk. Het leven vol met ziekenhuisbezoeken en chemo-kuren begint nu voor Stijn en Carmen.
Stijn is monofoob, dat betekent dat hij altijd een dwang heeft om vreemd te gaan. Dit doet hij dan ook wekelijks met collega’s en mensen die hij ontmoet met uitgaan. Hij houdt van uitgaan. Hij gaat altijd mee met Carmen naar het ziekenhuis en zorgt heel goed voor haar. Maar hij blijft wel uitgaan.
Carmen heeft haar borst geamputeerd en blijft kaal. Ze begint mager te worden en de kanker verspreid zich. Stijn en Carmen hebben geen sex meer en Stijn vind haar niet meer aantrekkelijk. Door de verhouding met Roos komt Stijn steeds te laat bij Carmen, en Stijn verteld Carmen dat hij vreemd gaat. Carmen en Stijn doen allemaal leuke dingen voor het laatst. Ze gaan op reis en doen van alles met elkaar, en ze bereiden hun dochtertje Luna er op voor dat mama er binnenkort niet meer zal zijn. Ze maakt een dagboek voor Luna en maakt een homevideo voor de andere. Ze geven een afscheidsfeest. Al hun vrienden komen langs. Stijn maakt de kamer netjes waarin Carmen opgebaard zal worden.
tijn heeft de relatie beëindigd met Roos. Maar nu kon hij echt niet zonder haar. Hij heeft ook met Nora gepraat en die heeft hem heel wat duidelijkheid verschaft. Roos en Stijn sms’en alleen nog. Stijn en Carmen zijn hechter dan ooit. Ze genieten van de tijd dis nog samen hebben. Iedereen heeft afscheid genomen, maar het gaat steeds beter met Carmen. Maar uiteindelijk is het moment toch gekomen. Het gaat weer slechter en ze maakt een afspraak met de dokter om euthanasie te plegen. Weer komen alle vrienden. Nu het zover is, begint Stijn bang te worden. Hij heeft nog nooit iemand zien sterven, laat staan zijn vrouw. Maar ze kunnen er niet omheen. De dokter komt en Carmen drinkt voor het laatst: het dodelijke drankje. Het duur relatief lang voordat Carmen echt de wereld verlaat. Na haar laatste woorden: nee hoor, ik ben er nog! En enkele stuipen en schokken, ademt Carmen haar laatste adem uit en sterft vredig.

Ik vond dit echt een heel mooi boek. Ondanks dat hij een 2e relatie met Roos heeft, zorgt hij echt heel goed voor Carmen. Het kwam voor mij over dat hij heel veel van haar hielt maar dat hij er gewoon niet meer tegen al die problemen kon. Ik vind het mooi dat hij op het laatst er nog voor haar is en haar leven nog zo mooi mogelijk probeert te maken en zijn liefde voor haar te laten zien. Ik vond het echt een heel ontroerend boek en echt een aarader voor elke vrouw.

Geplaatst in Geen categorie | 9 Reacties