Het Bittere kruid ; Marga Minco

Een verhaal over het leven van een joodse familie in de tweede wereldoorlog. Ze proberen onder een paar werkkampen uit te komen. Dit lukt wel, maar toch is alles anders na 5 jaar. Is alleen de vertelster Marga, die alles heel positief bekeek alleen over.

In eerst instantie dacht ik dat ze het allemaal wel zouden overleven maar tevergeefs. Ik vind het een mooi boekje over de tweede wereldoorlog. Ik vind boeken over de tweede wereldoorlog sowieso wel interessant. Het is best zielig. Ik vond het meest zielige dat ze bij haar ouders is en de Duitsers haar ouders op komen halen en dat zij zelf nog net kan ontsnappen. ZE heeft geen idee wat er met haar ouders zal gebeuren of is gebeurd.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Oeroeg; Hella S. Haasse

Het verhaal begint met de vriendschap tussen een Nederlandse planterszoon en de zoon van een Indische ondergeschikte genaamd Oeroeg. Ze maken van alles mee, en zijn van kleins af aan al goeie vrienden. Ze maken van alles mee, en blijven tijdens hun studie bij elkaar wonen. Totdat de Nederlandse jongen door zijn vader voor studie naar Nederland wordt gestuurd. Hij voelt zich daar totaal niet thuis en wil snel weer terug naar Indonesië. Wanneer hij terug is in Indonesië ziet hij Oeroeg weer, totaal veranderd en niet zijn oude vriend. Ze zijn totaal uit elkaar gegroeid.

Ik vond het boek in het begin wat saai, maar het einde van het boek is wel heel treurig. Ik vind het echt zielig voor de Nederlandse jongen die eigenlijk totaal geen onderscheid maakte tussen hemzelf en de ondergeschikte Oeroeg en aan het einde lijkt het voor Oeroeg wel zo te zijn. Dat vind ik diep triest want de Nederlandse jongen het had beste met hem voor en hij krijgt stank voor dank.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Twee vrouwen; Harry Mulisch

Het boek gaat over een verhouding tussen Laura en Sylvia. Laura heeft net een huwelijk gehad en het zijn allemaal nieuwe ervaringen voor haar. Voor Sylvia is het niet echt nieuw, want zij heeft al eerder verhoudingen gehad met vrouwen. Ze gaan samen wonen, en voor Laura haar familie moet het allemaal geheim blijven. Ze komen de ex van Laura tegen die later nog een belangrijke rol gaat spelen. De relatie tussen de twee vrouwen verslechterd en hierom vertrekt Sylvia zogenaamd naar haar ouders, maar hier komt ze nooit aan. Ze heeft namelijk een verhouding met Alfred. Sylvia raakt zwanger, en ze wil Laura het kind brengen dat ze altijd al zo graag wilde hebben. Hierom wordt Sylvia uiteindelijk doodgeschoten door Alfred. Daarna gebeuren er nog een reeks van treurige gebeurtenissen. En is het de vraag of het goed afloopt met Laura.

Ik vond het geen ingewikkeld verhaal. Er zaten wel veel onverwachte gebeurtenissen in. Wat het ook wel een aangrijpend verhaal maakt vind ik persoonlijk. Vooral het laatste stuk wilde ik echt aan een stuk door lezen, omdat ik heel erg benieuwd was hoe het nou afliep met Laura.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De grote wereld; Arthur Japin

Het verhaal speelt zich af in Duitsland rond de tweede wereldoorlog. Het gaat over Lemuel, hij is een lilliputter, hij woont daarom ook samen met zijn liefde Rosa in een lilliputter dorpje genaamd Märchenstad lilliput. In dit dorpje wonen alleen maar lilliputters en doen ze allemaal acts om de grote mensen te vermaken. Dit soort dorpjes worden verboden door de nazi’s en hierdoor moeten Lemuel en Rosa zich gaan redden in ‘de grote wereld’. Rosa stelt voor om door te gaan met acts voor de grote mensen om zo nog een kans te maken in ‘de grote wereld’. Alleen Lemuel weet niet of hij dit nog wil.

Ik vond het een interessant boek. Ik wist eerst geeneens dat er van dit soort dorpen hebben bestaan. Ik wist natuurlijk wel dat lilliputters buitenbeentjes waren in de maatschappij toen, maar dat het zo erg was wist ik niet. Ik vind dat hij het wel mooi heeft weergeven hoe Lemuel en Rosa tegenover ‘de grote wereld’ staan.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Isabelle; Tessa De Loo

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk. Op klaarlichte dag is de filmster Isabelle verdwenen. Er wordt veel aandacht aan besteed en veel aan onderzocht, maar dit heeft geen goeie uitkomst en ze geven het op. Alleen een iemand geeft niet op en blijft zoeken en mensen ondervragen, dit is Bernard Buffon. Isabelle is ontvoerd door Jeanne, een niet al te mooie vrouw en een beetje afgestoten door de andere dorpelingen door haar uiterlijk. Zij wil Isabelle gebruiken voor haar schilderijen. Ze laat Isabelle uithongeren wat ook een doel heeft voor de schilderijen, want ze heeft wel een hele aparte manier van schilderijen maken..

Ik vond het een erg spannend boek. Je krijgt steeds meer door wat nou de bedoeling is van Jeanne. Het is een erg wreed en onmenselijk idee wat zij wil doen. Isabelle heeft het zelf niet zo snel door wat het ook erg spannend maakt. Het einde had ik niet verwacht, gelukkig is het wel een goed einde!

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De ijsdragers; Anna Enquist

Nico werkt in een ziekenhuis, wanneer zijn baas met pensioen gaat wil hij zijn plek overnemen. Dit lukt hem, hij probeert meteen allemaal wijzigingen in het ziekenhuis in te voeren. Wat zorgt voor een gespannen sfeer, want het bestuur en personeel stemmen hier niet mee in. Ook met zijn vrouw loopt het niet lekker. Zij gaat maar haar eigen gang. Nico krijgt uiteindelijk een verhouding met zijn stagaire Eva. Hij vertrekt uiteindelijk met Eva naar het buitenland, maar dit heeft ook geen goed einde.

Ik vind het wel een leuk boek. De vertelwijze is erg leuk. Dat je van beide kanten het verhaal krijgt te lezen, dus van Loes en Nico. Toen ik eenmaal in het boek zat, wou ik het eigenlijk in een keer uitlezen, want er heerst toch wel enige spanning in het boek. Ik vind het wel een erg tragisch einde, en eigenlijk totaal niet verwa

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Hersenschimmen; J. Bernlef

Gaat over een 71-jarige man genaamd Maarten Klein. Hij is dementerende. Hij woont sinds 15 jaar met zijn vrouw in de Verenigde Staten maar komt oorspronkelijk wel uit Nederland. Steeds verder in het boek verslechterd de situatie van Maarten. Soms heeft hij heldere momenten en weet hij dat hij dementerende is en dit maakt hem angstig maar het grootste gedeelte gaat het achteruit met hem. In het beging is hij wat vergeetachtig maar uiteindelijk ziet hij bijvoorbeeld zijn vrouw voor zijn verpleegster aan. Hij leeft eigenlijk aan het einde in zijn eigen wereldje wat een mix is van het heden en verleden.

Ik vond dit een aangrijpend boek. Dit komt waarschijnlijk omdat ik zelf een dementerende oma heb en toch veel dingen er van herken. Het boek heeft me aan het denken gezet want het geeft een idee van wat er in het hoofd van een dementerende omgaat. Het is verder een mooi beschreven boek. Je ziet ook de achteruitgang van het verhaal in verband met de dementie, want aan het einde is het geen lopend verhaal meer. Het zijn slechts kleine korte verhaaltjes vaak losstaand van elkaar. Ik vind dit echt een aanrader voor mensen met een dementerende persoon in de familie, maar het is natuurlijk ook aan te raden voor anderen.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Echt sexy; Renate Dorrestein

Fiebie is een dertienjarig meisje die in eerste instantie een leuk en normaal leventje leidt, maar al snel wordt duidelijk dat ze heel wat met zich meedraagt. Haar beste vriendin raakt vermist, en ze besluit om haar te gaan zoeken. Door de zoektocht komt ze met mensen in contact die haar proberen te helpen. Tenminste dat lijkt zo en het wordt steeds duidelijker dat dit toch niet helemaal waar is. Uiteindelijk komt ze er achter wie voor de vermissing van haar beste vriendin heeft gezorgd en dat is geen leuke ontdekking.

Ik ging met een heel andere verwachting van het boek, het boek lezen. Dus het was voor mij een beetje een tegenvaller. Ik dacht dat het echt over loverboys ging, maar dit is dus niet zo. Ik vind het een apart boek, er staan veel aparte personages in en eigenlijk geen een die normaal is behalve fiebie zelf. Het einde verwachtte ik totaal niet. Ik werd sowieso op een verkeerd been gezet aan het begin van het verhaal. Wat uiteindelijk zorgde voor een verassing voor mij. Ik vind het wel een spannend verhaal, die ik daarom snel wilde uitlezen.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.

Geplaatst in Geen categorie | 1 reactie