Cultuurprogramma 4 juni

De laatste blogpost is al weer even geleden, dus werd het hoog tijd voor wat nieuwe plaatjes. Vandaag hebben we het tijdens het cultuurprogramma gehad over het feit dat we zo langzamerhand het experimenteren wat moeten loslaten en moeten gaan toewerken naar een exposeerbaar eindresultaat. Dat betekent dat er foto´s van hoge kwaliteit moeten komen. Om die reden moet je dus je hoofd er goed bijhouden als je de foto´s neemt en alle technische (sluitertijd, diafragma, iso-waarde, etc.) aanwijzingen in acht nemen. Ook de artistieke aspecten van een foto zijn belangrijk (compositie, perspectief, etc.) Met beide onderdelen hebben we uitgebreid geoefend. Sterker nog, we zijn er nog steeds mee bezig.

Waar we eerder nog niet bij hebben stilgestaan is de nabewerking. In de nabewerking kunnen kleinere of grotere onvolkomenheden aan een foto worden opgelost door een foto recht te zetten, bij te snijden of de belichting aan te passen. Ook kunnen er effecten worden toegepast die de foto nog interessanter om te bekijken maken.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van foto’s die door mij in meer of mindere mate zijn nabewerkt in PhotoShop. Let op, ik wil hiermee geenszins de indruk wekken dat wat ik gedaan heb het (enige) juiste is. Het is slechts bedoeld om te laten zien dat met enkele vrij simpele bewerkingen best aardige effecten ontstaan.

Ik heb (ook tijdens de lessen) al vaker verwezen naar artikelen op www.digitalefotografietips.nl. Ook over nabewerking van foto’s heeft Kenneth Verburg een artikel geschreven. Het is een helder verhaal dat je eigenlijk als verplicht leesvoer kunt beschouwen.

Hieronder een aantal voorbeelden met jullie foto’s:

Detail architectuur

Een veelgemaakte fout: een foto die niet helemaal recht staat. In Photoshop bestaat een vrij simpele manier om dit te herstellen. Het resultaat:

Detail architectuur rechtgezet

Staat al wat netter, toch?

Nog een voorbeeldje:

Rens zijn voet in het bange water

Voor

Rens zijn voet in het bange water copy

Na

De ietwat lugubere, maar intrigerende foto van de hond met het dode konijn:

Hond met dood konijn

Helaas staat de horizon scheef.

Hond met dood konijn gecropt

In de nabewerking is de horizon rechtgezet en de foto bijgesneden waardoor de hond dichterbij komt. Het contrast van het “natuurlijke” beeld op de voorgrond met de skyline van de achtergrond is daarmee wel weg. Het is dus vraag of dat de foto goed doet. Verder zou je je nog kunnen afvragen wat er qua kleuren en contrast zou kunnen worden aangepast om het beeld te versterken.

Een aantal van jullie heeft vandaag de tips opgevolgd om in zwart-wit te fotograferen (dat is trouwens ook een effect dat in de nabewerking kan worden toegepast). Het leverde onder andere het onderstaande plaatje op.

IMGP0701

Grappig plaatje, toch? Misschien wat weinig contrast alleen, en de leeuw(?) staat wat scheef. Dat kunnen we oplossen:

IMGP0701recht gecropt

Rechtgezet dus en wat contrast en helderheid toegevoegd. Wat vinden jullie ervan?

Tot slot: de mooie blik van Nanne.

Nanne

Op zich al een interessante foto natuurlijk, maar misschien is ie ook wel interessant om wat bewerkingen op los te laten:

Nanne bijgesneden en belichting aangepast

Bijgesneden, kleuren aangepast, belichting aangepast, etc. Veel is mogelijk, ook veel andere bewerkingen. Wat zouden jullie kiezen voor bewerking? De foto is downloadbaar. Ik daag je uit zelf met de nabewerking aan de slag te gaan. Laat je volgdende week zien waar jij voor gekozen hebt?
(Oh ja, vind jij de bewerking ook zoveel ruis hebben? De originele foto heeft een (onnodig hoge) ISO-waarde van 1600…)

 

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Cultuurprogramma 7 mei 2012

De groepjes hebben een keus gemaakt voor een bepaalde vorm van fotografie (landschap, portret, macro, architectuur, etc.) Na de bijpassende camerainstellingen te hebben opgezocht, zijn ze aan het fotograferen geslagen. Hiervan zie je enkele voorbeelden. Volgende week tijdens de les bespreken we de voorbeelden. Mocht je de behoefte hebben eerder commentaar te geven, dat kan, maar alleen opbouwend. Daarom graag eerst een pluspunt noemen en dan (eventueel) een aandachtspunt voor een volgende keer of voor het maken van een uitsnede.

Laura

Wat maakt deze foto interessant?

Beukenlaantje

Paardebloem

Nieuw en oud hout

Scheve horizon. Bewust?

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

World Press Photo 2012

Vandaag hebben we kunnen zien dat foto’s op verschillende manieren indruk kunnen maken: door het verhaal dat er verteld wordt (het onderwerp dus) en de manier waaróp dat verhaal wordt verteld. De onderwerpen van de foto’s bij de World Press Photo tentoonstelling in de Oude Kerk in Amsterdam waren in veel gevallen overweldigend heftig. Toch zijn er ook categoriën waarin vrolijker onderwerpen te zien zijn.

De foto’s zijn allemaal terug te zien op de officiële website van de organisatie. Je kunt de foto’s selecteren o.a. op ‘catogory’. Interessant is het dat bij sommige foto’s de ‘exif-data’ vermeld zijn: de technische instellingen van het toestel als iso-waarde, diafragma en sluitertijd. Bij onderstaande foto bijvoorbeeld is een heel klein diafragma (f 22) gebruikt. Hoe kun je dat aan de foto zien? Je antwoorden kun je in een reactie hieronder kwijt.

A MOUTHFUL

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Portretworkshop Fotomuseum Amsterdam

Enkele foto’s van de fotoworkshop van het FOAM. Als je bezwaar hebt tegen publicatie, wil je dat dan even laten weten?

Sam

Denise

Aniek

Thomas O.

Sam W.

Here's Franka!

Laura

Maaike

Femke

Nanne II

Thijs

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Spelen met scherptediepte en compositie

Hieronder zie je een selectie van de foto’s van de les van vandaag.

IMGP0190

Groot of klein diafragma?

Tegenlicht

Vandaliste ;-)

S-lijn

Klopt de witbalans?

Diepte

Bloesem

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen