Recensie: Het hout

Het hout

  • Auteur: Jeroen Brouwers
  • Uitgegeven: 2014

Samenvatting

In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. Broeder Bonaventura is er getuige van en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig?
Het hout geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

Thema

Seksueel misbruik is een groot thema in dit boek. Volgens de regels van de katholieke kerk mogen mannen die deel uitmaken van de kerk geen seksuele relaties aangaan. Het probleem is dat deze mannen wel seksuele gevoelens hebben en deze dus opkroppen. Het gevolg hiervan is dat er door deze mannen seksueel misbruik is gemaakt van jongetjes. Er waren mensen die hiervan afwisten en/of betrokken waren, maar dit niet aan de buitenwereld bekend durfden te maken. Er vond geheimhouding plaats totdat slachtoffers ervoor uit durfden te komen. In het boek wordt het verhaal van het seksuele misbruik verteld.

Titelverklaring

Het hout is een verwijzing naar het middel wat door gezaghebbende mensen binnen de katholieke kerk, in dit boek een leraar, wordt gebruikt om mensen te straffen. Er wordt meerdere keren in het boek duidelijk gemaakt dat het hout iets is wat gevreesd wordt. Zo wordt het beschreven als een dunne, licht elastische stok die een zwiepend geluid maakt wanneer het door de lucht gezwaaid wordt.

Recensie

Brouwers weet zeer goed te beschrijven hoe het er in de katholieke kerk aan toeging. Het is een relatief recente gebeurtenis. Het vond in de jaren vijftig van de twintigste eeuw plaats, maar het is pas aan het begin van de 21e eeuw aan het licht gekomen.

Het hout is een goed boek, wat uitstekend beschrijft wat en hoe er gebeurd is. Het geweld, de intimidatie en het seksuele misbruik wordt allemaal beschreven en aan de lezer duidelijk gemaakt. Als je wil weten wat er allemaal plaats heeft gevonden, is dit boek zeker een aanrader.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>