Recensie: Jij zegt het

Jij zegt het

  • Auteur: Connie Palmen
  • Uitgegeven: 2015

Samenvatting

Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen vijfendertig jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van apocriefe verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, vernauwd tot simpele imago’s, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek. En dan was zij de broze heilige, ik de brute verrader. Ik heb gezwegen. Tot nu.

Thema

schrijven is het thema van dit boek. De hoofdpersonen zijn Ted Hughes en Sylvia Plath. Zij zijn allebei schrijvers en weten dat ze over het algemeen alleen bekend zijn door boeken. Zo zegt Ted Hughes aan het begin van het boek: Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. Het punt is dat beide personen daardoor op een bepaalde manier bestempeld worden. Zo zien de meeste mensen Ted als een slechte man, die ervoor verantwoordelijk is dat Sylvia niet meer leeft.

Titelverklaring

Jij zegt het slaat op de ik-persoon (Ted) in het verhaal. Door het boek zo te noemen heeft ze Ted een stem gegeven. Jij zegt het, dus ik geloof je. Ted krijgt de kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. Als het boek ik zeg het had geheten, zou het lijken alsof Connie Palmen vertelt wat er gebeurd is.

Recensie

Ik had voordat ik dit boek ging lezen nooit gehoord van Sylvia Plath en/of Ted Hughes, dus het was interessant om over dit echtpaar en hun aparte relatie te lezen.

Door dit boek kom je meer te weten over de twee personen en hoe ze tot elkaar aangetrokken waren, hoe Sylvia depressief werd, hoe Ted overspel pleegde en hoe hun huwelijk eigenlijk verslechterde.

Connie Palmen heeft op een uitstekende manier een stem gegeven aan iemand die vrijwel altijd door iedereen op een negatieve manier bekeken is. Misschien is dat ook wel de reden dat ze inktaap in ontvangst heeft mogen nemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>