Recensie: Malva

Malva

  • Auteur: Hagar Peeters
  • Uitgegeven: 2015

Samenvatting

Malva is de dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda. Het meisje werd geboren met een waterhoofd en werd al snel door haar vader verstoten. Ze woonde bij een pleeggezin in Nederland en stierf op achtjarige leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hagar Peeters laat Malva na haar dood de pen oppakken die haar vader bij zijn overlijden uit zijn hand heeft laten glijden. Ze geeft haar een stem, en een fascinerend naleven waarin ze zielsverwanten ontmoet met wie ze, even wijs als geestig, het leven op aarde becommentarieert.
Malva probeert met hen een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat Neruda, de onberispelijke held die opkwam voor de vergetenen en vertrapten, het bestaan van zijn eigen dochter heeft ontkend. Ze vraagt Hagar Peeters, wier eigen vader als journalist in Chili was op het moment dat Neruda er overleed, haar ghostwriter te zijn.

Thema

Het is duidelijk dat het thema van Malva is de relatie tussen vaders en dochters. De relatie tussen ouder en kind wordt wel vaker in de literatuur gebruikt. Kijk bijvoorbeeld maar naar Ik kom terug en andere werken van Adriaan van Dis. Er worden twee vader-dochterrelaties beschreven in dit boek. Allereerst de relatie tussen Pablo Neruda en malva. Malva is de dochter die verstoten en verzwegen is door een vader die beroemd is. Daarnaast wordt de relatie tussen Hagar Peeters en haar vader, de journalist die bij de dood van Pablo Neruda was, beschreven.

Titelverklaring

Het boek heet Malva omdat Malva het hele boek aan het woord is. Malva is verstoten door haar vader omdat ze een waterhoofd had en is op jonge leeftijd gestorven. Ze heeft nooit haar kant van het verhaal kunnen vertellen, maar in dit boek krijgt ze eindelijk een stem. Het verhaal wordt vanuit haar perspectief verteld.

Recensie

Malva is een interessant boek. Het zet je als lezer aan het denken. Wat moet een man als Pablo Neruda gedacht hebben, om zijn dochter zo te verwaarlozen. De manier waarop het boek geschreven is, is ook interessant, maar niet per se goed. Er wordt geen gebruik gemaakt van punten, maar van puntkomma’s. Het gevolg is dat het een lang, doorlopend verhaal wordt.

Hagar Peeters heeft een goed boek geschreven. Ze heeft op een interessante manier een stem gegeven aan iemand die eigenlijk vrij ondervertegenwoordigd was.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>