Recensie: Joe Speedboot

Joe Speedboot

  • Auteur: Tommy Wieringa
  • Uitgever: 2005

Samenvatting

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Thema

Het thema van dit boek is desillusie. Een heleboel personages in het boek hebben verwachtingen en toekomstplannen. Deze komen helaas in bijna geen enkel geval uit.

Titelverklaring

Joe speedboot verwijst naar de jongen die in Lomark is komen wonen. Hij heeft zichzelf die naam vergeten en verandert alles in het dorpje.

Recensie

Joe Speedboot is een makkelijk boek om te lezen. De zinnen zijn niet lang en moeilijk. Er wordt ook nog gebruik gemaakt van beeldspraak, wat tot erg humoristische passages leidt. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt metaforen, waardoor gelijk de setting duidelijk wordt.

Een belangrijk aspect van dit boek is vriendschap tussen jongeren. Dit kan gekoppeld worden aan tegenvallers. Wanneer Fransje en PJ erachter komen dat Joe geen echte naam is, valt dat tegen. Een deel van wat hem zo speciaal maakt verdwijnt. Zo gaat dit ook in het dagelijks leven. Over sommige dingen kunnen we beter onwetend blijven.

Joe Speedboot is een goed en amusant boek, wat je vast weet te houden ondanks het feit dat het niet echt spannende gebeurtenissen bevat. Het is zeker een aanrader. Er kan misschien ook nog een levensles uitgehaald worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>