Het gouden ei

Het gouden ei

Auteur: Tim Krabbé

Uitgegeven: 1984

Samenvatting:

Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stelletje zijn onderweg naar Hyères om daar paar dagen door te brengen. Omdat de kilometerstand kapot is, houdt Saskia het handmatig bij wanneer ze weer moeten tanken en dus stoppen ze bij een tankstation om te tanken. Zodat ze niet zo meteen zonder benzine ergens staan zoals eerder wel eens is gebeurd.  Bij het tankstation gaat Saskia in het benzine station om drinken te halen, maar ze komt nooit terug. Rex gaat naar binnen en vraagt het personeel of ze haar hebben gezien. Ze is ook niet te zien rondom het benzine station. Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie. Ze vinden elkaar wel leuk, Saskia komt vaker in hun gesprekken voor. Alsnog is Saskia nog niet gevonden. Na een tijdje komt een frans sprekende man die Raymond Lemorne heet. Hij beweert dat hij weet er wat met Saskia is gebeurt en als Rex dat wil weten moet hij mee gaan. Hij verteld dat Saskia dood is, dat hij alleen te weten kan komen wat er is gebeurt door hetzelfde te ondergaan. Rex wil graag weten wat er is gebeurt, dus gaat hij mee. Hij krijgt een slaapmiddel en hij wordt wakker op een matras onder de grond. Toen besefte hij dat Saskia levend is begraven. Uiteindelijk blijkt dat Raymond is de moordenaar is, hij probeerde al een tijde vrouwen te ontvoeren en te vermoorden.

Recensie:

Ik vond het een hele leuke boek. Wel was het een beetje moeilijk te lezen, want soms wist ik niet waar ik in het verhaal ben. Uiteindelijk weet je waar het overging, maar tijdens het lezen niet. Het verhaal maakt je wel dat je wil doorlezen, zodat je weet of hij Saskia gaat vinden. Opgegeven moment ging het verhaal over naar Raymond en langzamerhand kom je erachter dat hij de moordenaar is. Ik vind de titel ook mooi, want je zou aan een gouden ei denken voordat je het leest, maar daarna blijkt het helemaal iets anders te zijn. Het einde vond ik ook mooi, dat hij precies onderging wat zijn geliefde onderging. Hij wist er wat met haar is gebeurt, maar hij kan niks meer aan doen, want hij gaat ook dood. Dat bewijst hoe erg hij van haar houdt. Ik raad het boek absoluut aan, het is een hele leuke verhaal en origineel.

Beatrijs

Beatrijs

Uitgegeven: 1963

Samenvatting:

Het verhaal gaat over een non, die wordt verteld door een verteller om de maagd Maria te eren. De non heet Beatrijs en is kosteres in een klooster. Ze is heel ijverig en doet haar werk goed. Zij zelf is niet gelukkig, omdat ze sinds haar twaalfde verliefd was op een man en hij op haar. Ze schrijft hem een brief om te komen, hij komt en ze spreken af dat ze elkaar over een week elkaar zien in boomgaard. Hij gaat naar de stad en koopt allerlei mooie kleren en accessoires. Op het avond van vertrekt trekt ze haar kleren uit en hangt ze op het Maria-altaar. Daarna gaat ze in haar ondergoed naar de boomgaard waar de geliefde op haar zit te wachten. Hij zegt dat hij alleen geld heeft voor zeven jaar. Ze gaat met hem op zijn paard. In het bos wilde hij met haar liefde bedrijven, maar zij wordt boos. Want zij is niet van de vrouwen die het met mannen doen in het bos. Ze rijden naar de stad en krijgen daar twee kinderen. Na zeven jaar is het geld op en ze verkochten alles. Haar geliefde breekt zijn gelofte en gaat weg. Zij blijft achter zonder geld en met twee kinderen. Om aan geld te komen, is ze verplicht om prostitué te zijn. Nu moet ze wel liefde bedrijven met mannen in het bos, waar ze eerst tegen was. Ze neemt haar kinderen mee en gaan ze door het land om te bedelen. Per ongeluk komen ze bij het klooster. Bij de weduwe daarnaast krijgen ze paar nachten onderdak. Tijdens haar slaap krijgt ze visoenen van een persoon die zegt dat ze terug moet naar het klooster. Hij moest van haar 3 keer tevoorschijn komen, voordat ze hem geloofde. Want het getal 3 staat voor goed. Ze gaat terug naar de boomgaard en vond haar kleren precies waar ze waren alsof ze nooit weg is geweest. Ze gaat terug naar de klooster en biecht ze. De abt is niet kwaad. Hij zorgt dat alle duivelse invloeden uit beatrijs verdwijnen. God heeft haar nu alles vergeven. De abt vindt het een bijzonder verhaal en gaat het aan iedereen vertellen, maar zal haar naam anoniem houden.

Recensie:

Het is een interessante verhaal, maar wel een gelovige onderwerp. Het verhaal symboliseert veel, dat vond ik heel interessant in het verhaald. Zoals dat 3 voor god staat. Dat wist ik niet. Ook het is een gelukkige einde, ik zou geen andere einde willen. Dus daar was wel tevreden mee. Ook vind ik het heel mooi, dat ze eerst geen seks in het bos wilde met man die haar geliefde was. Maar uiteindelijk toch prostitué worden en seks hebben met vreemde mannen in het bos. Het verhaal is niet echt spannend, maar geeft denk ik het boodschap dat god je zal vergeven als uiteindelijk in hem gelooft. Dat kreeg ik mee van het verhaal. Het is een aan te raden boek, niet een saai boek. Meer interessant dan spannend. Snel te lezen ook.

Erik of het insectenboek

Erik of het insectenboek

Auteur: Godfried Bomans

Uitgegeven: 1940

Samenvatting:

Erik Pinksterblom zit op een avond in zijn kamer. Hij heeft de volgende dag een toets en hij heeft alles geleerd. Opgegeven moment  krijgt hij het gevoel dat er iets gaat gebeuren. Het schilderij van zijn overgrootvader blijkt geen normale schilderij te zijn, alle personen in het schilderij beginnen te leven en met hem te praten. Hij wordt zó klein dat hij in het schilderij kan stappen en daar wordt hij nog kleiner, kleiner dan een insect.

Hij ontmoet eerste een wesp, zij neemt hem mee naar haar huis. Het blijkt dat het wesp van adel is. Erik kiest om het gedicht ‘de nijvere bij’ waar de wespen erg op neer kijken. Daarmee verliest hij zijn aanzien en trekt verder. Hij vliegt op een rug van een hommel, die beweert dat hij een filosoof is. Zij komen aan bij een hotel die een slakkenhuis is. De eigenaar is een slak. Erik weet zo veel van de dieren dat de dieren zelf aan hem vragen wat zij moeten doen. Hij vertrekt op de rug van een vlinder weer verder. Opgegeven moment wordt het vlinder verliefd en trouwt. Erik is nu alleen.  Hij gaat alleen verder en gebruikt een dennennaald als wapen, want de dieren zijn nu niet meer aardig tegen hem. Hij komt de doodgravertje tegen die hem haarfijn uitlegt dat de hele wereld om doodgravertjes draait.

In zijn tocht om naar de oppervlakte te komen ontmoet Erik een worm. Deze kan niet zien. De worm vindt dat ze helemaal niet hoeft te zien, wormen zijn beter als ze niet zien. Maar alsnog gebruikt de worm Eriks hulp om uit de knoop te komen. Een langslopende mier biedt zijn hulp aan. Hij gaat met de mieren mee en de mieren boden zich aan om samen de lijst te zoeken. Onderweg komen ze in  een veldslag met andere mierenleger. Hij krijgt iets in zijn oog gespoten en wrijft in zijn oog en merkt dat hij terug is in zijn kamer. Hij gaat gewoon naar school en maakt hij zijn toets gewoon.

Recensie:

Het boek was voor mij moeilijk door te komen omdat het enorm beeldend was en veel beschrijvend. Ik hou van dat de gebeurtenissen snel achter elkaar gaan, in plaats van het situatie zo veel beschrijven.  Het verhaal is veel te fantasie voor mij, daar hou ik ook niet van. Het is wel creatief geschreven en bedacht, maar langdradig. Opgegeven momenten las ik door omdat ik het uit wil lezen en niet omdat het spannend is. Het einde vind ik ook minder. Ik raad het niet aan, behalve als je van een zo boeken houdt.

Fabriekskinderen

Fabriekskinderen

Auteur: J.J Cremer

Uitgegeven: 1863

Samenvatting:

Saartje, Evert en Sander Zwarte werken in een wolfabriek in Leiden, waar ze heel hard moeten werken onder slechte werkomstandigheden. Op een vreselijke koude winterochtend gaan ze naar hun werk. Saartje is al een tijdje ziek en Sander is zó moe dat hij op het stoep slaapt onderweg. Evert en Saartje laten hem achter, bang dat ze te laat op hun werk komen en ontslagen worden en dus het geld mislopen. Willem Baron van hogenstad kwam Sander slapend op het stoep tegen en nam hem mee. Willem woont bij een van de bovenkamers van de melkboer, de echtgenote van de melkboer was niet zo blij dat hij Sander mee nam. Als Sander wakker wordt geeft Willem hem eten en drinken en beginnen ze te praten. Willem is verbaasd over de armoede van Sander. Willem verzorgt Sander verder. Saartje ligt erg ziek in bed, waar ze haar laatste adem uitblaast.

Recentie:

Het boek is kort en is snel uit lezen, maar laat wel een impact op je. Het is een boek die maatschappijkritische is en Cremer heeft het situatie van kinderen in fabrieken goed beschreven. Ik wist dat de omstandigheden slecht waren in fabrieken toen, maar in het boek wordt het nog duidelijker. In het boek zijn wel hele lange zinnen, het is een andere manier van schrijven wat ik minder vond, misschien omdat ik gewend ben dat de zinnen korter zijn in andere boeken die ik gelezen heb. Het is een zielige boek, je zou zo iets nu nooit verwachten tegenwoordig. Het einde was helemaal niet te verwachten, maar heeft wel een effect voor het kritiek die Cremer wil geven. Het situatie was al erg genoeg en de dood van Saartje brengt het boodschap nog sterker aan bij het lezer. Ik vond het een mooie boodschap in het boek. Het boek is aan te raden als je wilt weten hoe de omstandigheden van kinderen waren toen, het is ook niet zo een lange boek. Dus zo diep is het verhaal ook niet.

Cel

Cel

Auteur: Charles den Tex

Uitegever: de Geuse

Jaar 2008

Samenvatting:

Michael Bellicher is onderweg naar een afspraak, maar onderweg gebeurt een ongeluk voor zijn ogen. De wagen slaat tegen een vangrail. Er zijn geen overlevende. Hij belde 112 en raapt een pen van het ongeluk. Enkele dagen later werd hij opgepakt en naar Monster gebracht, hij wordt verdacht van het aanrijden van een fietser die daarna is overleden. Michael vindt het raar, want hij heeft helemaal geen auto met deze merk. Hij moet in een cel blijven. Met behulp van zijn advocaat Guusje van Donee komt hij voorlopig vrij. Guusje vertelt dat de ongeluk die hij zag van een politicus was die uit de weg is geruimd. Hgij gaat ook aangifte doen van het stelen van zijn identiteit.

Intussen wordt hij verdacht van een ramkraak met een Santa Fe, ook deze auto staat niet op zijn naam. Hij krijgt de hulp van Richard die zegt dat hij met hem de hele avond was en op deze manier heeft Michael een alibi. Daarna wordt hij gebeld van een adviseur van de Rabobank, dat ze op een hypotheek aflossingstermijn van hem wachten. Blijkbaar heeft hij een bouwval voor een enorme prijs gekocht. Hij gaat kijken en ziet dat het een huis is die niks voorstelt. Blijkbaar is er een persoon die allerlei dingen op de naam van Michael koopt. Een IT-adviseur zegt dat er blijkbaar met zijn identiteit is verspeeld, doordat hij gegevens invulde tijdens het downloaden van pornosites en via Second Life.

Michael en Guusje komen erachter dat de auto’s verkocht zijn door Danny Zwaal, waarna achter komen dat Danny achterlijk is. Ze ontvoeren hem om informatie uit hem te halen , maar rekenen niet op zijn broers Ruud en Stef. Ze ontsnappen, maar er is een Toyota die Michael achtervolgd. Toen Michael met de trein naar Amsterdam ging, werd hij onderweg als verdachte opgepakt. Hij werd ondervraagt en uit de ondervraging blijkt dat de pen die hij uit de ongeluk heeft gepakt, een vermomde USB stick was. Met behulp van advocaat Klasman wordt Michael uitgehaald. Uiteindelijk bekent Ruud dat hij achter het verschijnsel hotel geweest zij en bekent alles.

Op gegeven moment wordt bekend dat het inlichtingsdienst achter het hele verhaal van achtervolging zit. Op deze manier kunnen ze de terroristische organisaties infiltreren. En Guusje bleek ook mee betrokken te zijn met het helpen van drie broers Zwaal.

Recentie:

Het boek is een van de weinige boeken die een thriller is en ook literaire is. Normaal gesproken heb je weinig thrillers in Nederlandse literatuur. Daarom heb ik ook het boek in eerste instantie gelezen. Tijdens het lezen vond ik het boek nog leuker, omdat het een spannende boek is. Het is snel uit te lezen, want je wilt graag weten wat er gaat gebeuren. Er zit ook een beetje humor en ik ben fan van humor in literatuur. Het verhaal kan zo met jou gebeuren, het is zo dicht bij het realiteit dat je goed me in leeft. Het is een eyeopener voor identiteitsdiefstal, want het kan zo met je gebeuren. Ik vond het achtervolging ook heel spannend, want hij is achter wie zijn identiteit heeft gestolen en hij wordt ook achtervolgd door een andere partij, wat uiteindelijk bleek dat het inlichtingsdienst was. Ook het einde was niet te verwachten, het was een goede plottwist, wanneer bleek dat Guusje betrokken was bij het opzetten van het hypotheek. Kortom ik raad het boek absoluut aan, wel is het aan de makkelijke kant als we op VWO niveau kijken. Het was makkelijk te lezen.

Van den vos Reynaert

Van den vos Reinaert

Vijfde druk 1997

Vertaald door H. Adema

Samenvatting:

Nobel de leeuw, de koning van alle dieren nodigt alle dieren op naar het hofdag. Iedereen is aanwezig behalve Reinaert de vos. De ene na de andere dier komt aan de koning klagen wat de vos Reinaert hen heeft gedaan. Af en toe verdedigt Grimbaert de das Reinaert, hij is de neef van Reinaert. Op gegeven moment komt een rouwstoet aan met de dode kip Coppe, Reinaert zou dat gedaan hebben en ook bij 10 andere van haar broertjes. De koning wordt woedend en besluit  Reinaert te dagvaarden. Hij stuurt Bruut de beer naar Reinaert toe met de boodschap dat hij gedagvaard zou worden. Reinaert weet Bruut in de maling te nemen en hem in de val van een timmerman te zetten. Na veel getakel door de dorpeling ontsnapt hij. De volgende persoon die naar Reinaert gaat is Tibeert de kater, maar alsnog weet Reinaert hem in de val te lokken, met veel verwondingen weet de kater te ontsnappen. Als laatste wordt de neefje van Reinaert Grimbaert de vos naar Reinaert gestuurd, deze keer gaat hij wel mee. Bij de koning gekomen lukt Reinaert de koning te bedriegen door te vertellen dat Isengrijn, Bruun en Tibeert een staatsgreep willen plegen, dat gaan ze doen met een schat die ze hebben. Hij vertelde dat hij de schat heeft gestolen. De koning gelooft hem en raakt geïnteresseerd in het schat. Reinaert gaat de schat halen, maar de haas Cuwaert en de ram Belijn gaan met Reinaert mee. Thuis gekomen, dood hij Cuwaert en stuurt het hoofd in een tas naar de koning met Belijn, Belijn mag de tas niet open maken. Wanneer de koning achter komt dat hij bedriegen is, wordt hij boos. Vanaf dat moment mag iedereen Reinaert doden als iemand hem ziet.

Recentie:

Ondanks dat het boek een oude verhaal is, vind ik het boek leuk om te lezen. Vooral omdat het een soort sprookje is. Ik kende het verhaal van Reinaert een beetje, maar niet zo gedetailleerd. Het was heel leuk om veel details over het verhaal te weten. Het is niet saai om te lezen, want ik was elke keer benieuwd hoe Reinaert de dieren in de maling zal nemen. Op welke manier hij dat gaat doen, ondanks dat zij weten dat hij zij kan bedriegen. Zelfs de koning is ook ingetrapt, dat vond ik ook mooi, dat wanneer het om schat gaat, dan vergeten ze alles en geloven ze hem, de koning en zijn vrouw vooral. En dan achteraf hebben ze spijt. Ik vond het verhaal leuk, omdat het veel gemene dingen bevat. Reinaert was slim en gemeen en dat vond ik heel leuk. Normaal gesproken is de hoofdpersoon de ‘hero’, maar deze keer was hij gemeen. Het verhaal spiegelt ook de werkelijkheid een beetje. Veel dingen verwijzen hoe de maatschappij in elkaar zit, wel tussen de dieren. Maar dat maakt het verhaal leuker, omdat het dieren zijn en geen mensen. De manier van schrijven vond ik ook leuk, dat je een beetje sympathie krijgt met de vos, ondanks dat hij de ‘slechte’ kant is. Er zijn nog meer leuke elementen in het verhaal, maar kortom het verhaal is leuk en ik raad het absoluut aan om te lezen. Heel vermakelijk.

Het Diner

Het Diner

Herman Koch

1e druk 2009

300 pagina’s

Anthos uitgeverij

Paul Lohman gaat met zijn vrouw op uitnodiging van zijn broer uiteten in een restaurant waar de naam niet bekend is, anders zou mensen naar die restaurant gaan, zijn broer is Serge Lohman een bekende politicus. Paul heeft een zoon van 15 jaar en Serge ook, alleen serge heeft ook een zoon die hij uit Burkina Faso heeft geadopteerd, het verbetert zijn imago betreft politiek.

Ze bestellen de voorgerecht die ook veel te duur was, zoals de champagne die ze eerder hebben besteld. Paul ergert zich in deze fase aan bijna alles; de flauwe grappen die verteld worden, de te dure porties, de anekdote over het vakantiehuisje van Serge… omdat hij zich aan veel dingen irriteert gaat hij naar de WC, wanneer hij terug was, waren de vrouwen weg.  Serge zegt voor het eerst dat zij over hun kinderen moete praten. De vrouwen zijn nog steeds niet terug en de hoofdgerecht wordt opgediend. Serge wil aan de tournedos beginnen. Paul gaat vervolgens de vrouwen zoeken. Op gegeven moment gaat de mobiel Paul af; het is de mobiel van Michel zijn zoon die hij per ongeluk meenam toen hij het filmpje eerder heeft gezien. Het is een opname van een zwerver die geslagen wordt door Rick en vooral Michel. Hij dacht aan de gebeurtenis van twee maanden geleden, waar en vrouw verbrandt is. In het filmpje waren Rick en Michel niet duidelijk te zien, maar Paul had ze herkend. Zijn zoon komt zijn telefoon ophalen. Wanneer hij ophangt ziet hij de twee vrouwen. Paul vraagt aan zijn zoon wanneer hij nooit over het filmpje heeft  verteld, ze zoon vertelde dat Beau de geadopteerde zoon van Serge hem daarmee chanteerde.

Tijdens het nagerecht komt het onderwerp eindelijk aanbod. Serge vindt dat zijn zoon veel lijdt aan de geheimhouding van deze beelden en wil alles openbaar maken tijdens de persconferentie. De andere drie zijn daar niet mee eens. Claire vindt ze hun zonen moeten beschermen en dus de persconferentie niet door moeten laten gaan. Haar idee was om Serge te verwonden. Even later hoorde Paul sirenes, toen hij naar buiten keek zag hij dat zijn broer met de ambulance wordt afgevoerd en zijn vrouw door de politie.

Recentie:

Het boek is geniaal. Het is een heel leuke boek. Zulke type boeken hou ik ervan. In het begin is het onduidelijk waar het verhaal overgaat, wel snel weet je dat het over een diner gaat. Maar wat allemaal tijdens een diner gebeurt is heel interessant en spannend. Wat zou er kunnen gebeuren tijdens een diner gebeuren, je bent er om te eten, dus niet zoveel. Het wordt verteld door de ik persoon en dat maakt het leuk, want je beleeft wat de hoofd persoon denkt, voelt en ziet. De opbouw is ook leuk, het begint bij voorgerecht en dan hoofdgerecht tot het afrekenen, een hele diner dus. Het hele boek door zit je met spanning te lezen, want je begint met veel dingen die niet te verklaren zijn en langzamerhand worden veel aspecten en gebeurtenissen verklaart. Zoals waarom het etentje überhaupt gepland is. Je leert de personages ook langzamerhand kennen. Het lezer maakt je dat je het verhaal wil doorlezen, want bijv. als er naar een scherm in het verhaal wordt gekeken, wordt niet verteld wat de personage ziet. Later in het boek komt het pas aan orde.  Paul is een interessante personage, omdat hij zelf ook problemen heeft. Ook einde is helemaal niet voorspelbaar. Op gegeven moment weet je wel wat Claire zou gaan doen, maar dat is pas laat in het boek. Ook het contrast tussen een persoon die president zal worden en een ex geschiedenisleraar. Dat is ook interessante en leuk om tegelijk in een boek te lezen. Ik raad het boek absoluut aan, zit vol spanning en dilemma.

Een vlucht regenwulpen

Een vlucht regenwulpen

Maarten’t Hart

Eerste druk 1978

66e druk 2914

Samenvatting:

Het boek gaat over maarten. Voordat hij naar school ging heeft hij nooit vrienden gehad, ook heeft hij het huis nooit verlaten, wanneer hij een keer het huis heeft verlaten kwam hij erachter dat hij pleinvrees heeft. Op school is hij goed en slim, hij krijgt ook de aandacht van de leraar en daardoor werd hij gepest.

Op de middelbare school werd hij verliefd op een meisje die heet Martha, maar zij niet. Op een dag toen hij naar de kerk ging waar Martha ook gaat, kwam hij erachter dat zij bang van hem is. Sinds dat moment was er een keerpunt in zijn geloof. Hij wil niet meer in god of Jezus geloven.

Na de middelbare school ging maarten celbiologie studeren. Vlak na de kandidaat examen verloor hij zijn vader. Hij woon daarna bij zijn moeder, maar zij overleed snel achterna. Hij was heel hecht met zijn moeder. Na zijn studie in celbiologie, werd hij hoogleraar in de celbiologie. Hij bleef druiven kweken zoals zijn ouders altijd deden. Hij kwam vaak in contact met de zus van Martha, en ze hadden een keer afgesproken om naar een concert te gaan. Hij krijgt ineens de dwang gedachte dat hij maar twee weken te leven heeft, dat gevoel wordt versterkt wanneer hij bijna een auto aanreed en toen hij zijn hand verwondde in het laboratorium. Vervolgens ging maarten naar een congres in Bern, hij werd opgevangen door Adriënne, ze gingen uiteten en een bergtocht maken. Hij wilde indruk maken op haar, dus ging hij de bergtocht naar beneden, maar hij viel. Hij heeft zich net gered. Na de ongeluk heeft hij een kaartje naar de zus van Martha gestuurd om hun afspraak af te zeggen. Hij besloot daarna zijn isolement niet meer te doorbreken, maar het juist voort laten duren.

Recentie:

Om te beginnen het boek was niet naar mij verwachtingen. Ik dacht dat het boek leuk zou zijn, maar het viel tegen. Waarom heb ik dan het boek gelezen, nou het titel trok mijn aandacht en ik wilde graag weten wat het betekent en naar wat het verwijst. Ik had het niet verwacht dat het naar zijn moeders dood verwijst, een hele gevoelige onderwerp in het boek. In het begin dacht ik dat het boek over de natuur ging, maar dat bleek anders te zijn. Bovendien het boek gaat over een eenzame personage, die geïsoleerd is. Op gegeven moment krijg je medelijden met die persoon én met jezelf omdat je het boek aan het lezen bent. Het is een beetje depressieve boek ook; eenzaamheid van maarten en liefde die nooit waar is gekomen tegenover Martha, met geen één meisje trouwens, iedere keer durft hij niet of het lukt hem niet. Bovendien heeft hij pleinvrees, ook iets waar je van raar opkijkt! Hij werd ook gepest op school, weinig vrienden, familieleden die overlijden….. Het schetst wel de werkelijkheid, je zou van een boek meer perfecte verhaal verwachten waar alles goed gaat uiteindelijk. Het was meer richting realiteit gericht, soms overdreven. Er waren wel bepaalde stukjes die mijn aandacht hadden getrokken; een van de stukjes was wanneer hij  wraak had genomen van de jongens die hem aan het pesten waren, een beetje actie daar hou ik van. Maar ik had het niet verwacht van hem, iemand die op sociaal gebied achterliep dan de rest. Ook wanneer zijn moeder stierf was een interessante stukje, toen begreep ik de titel. Er zat af en toe wat humor in het verhaal, niet veel. In het verhaal waren veel flashbacks, waardoor ik soms de spoor kwijt raak en dus niet meer begrijp waar ik ben in de tijdlijn van het verhaal. Daar had ik moeite mee, dat ik pas achteraf begrijp waar het over ging. Kortom het is niet een aanrader voor mensen die van afwisselingen houden qua verhaal, hoofdstukken of gebeurtenissen.

Miin leesautobiografie

Odail,

Ik ben niet echt een lezer. Altijd hield ik niet van lezen. Dat veranderde de laatste tijd wel een beetje. Het is niet zo dat ik nu van lezen houd, maar het valt mee. Vroeger las ik niet omdat ik moeite had met mijn Nederlands taal, ik was te lui om elke woord te vertalen. Dat komt omdat ik sinds 2006 in Nederland woon, dus 7 jaar. Laatste tijd om mijn Nederlands taal te verbeteren werd ik geadviseerd om boeken te lezen. Voor mijn woordenschat.

Laatste 3 jaar begon ik te lezen en ik las voornamelijk engelse boeken die vertaald zijn naar het Nederlands. Dus engels schrijvers, want de manier van schrijven trekt mij. Ik kies alleen een boek die mij trekt en zelden of eigenlijk nooit lees ik zomaar een boek. Ik lees ongeveer 3 boeken per jaar, wat weinig is. Maar ik kan moeilijk een boek vinden naar mijn eigen smaak. Laatste tijd tijdens het kiezen van een boek is mij opgevallen dat mijn smaak heel moeilijk is, want tot nu toe kan ik nog steeds geen boek vinden die mij leuk lijkt.

Ik hou van boeken die avontuurlijk zijn. Detective verhalen vind ik altijd spannend. Komische boeken vind ik altijd leuk. Wat ik ook leuk vind is thriller. Er zijn paar soorten boeken waar ik niet van houd, dat zijn verhalen over geschiedenis, verhalen die vroeger afspelen, oorlog, romantische, biografie, drama en fantasie. Bovendien moet het verhaal zo aantrekkelijk zijn.

Paar boeken die ik gelezen heb: Trash, ik ben de boodschapper, vlinders en nog een paar.

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.