Recensie Fabriekskinderen

Titel: Fabriekskinderen
Auteur:Jacob Jan Cremer
Genre: realiteit

Familie Zwart is erg arm en woont in een mooi maar klein huis. Omdat ze zo arm zijn moeten de 3 kinderen, Evert, Sander en Saartje werken om genoeg geld voor eten te hebben. Dit doen ze in een Wolfabriek in Leiden. Wanneer ze een dag naar de fabriek gaan in Saartje ziek, maar omdat ze te bang is om ontslagen te worden gaat ze toch naar werk. Sander daarintegen is zo moe dat hij onderweg in slaap valt op de tegels. Evert en Saartje zetten hun toch voort naar de fabriek. Willem baron van Hogenstad zag even later Sander op de grond liggen slapen en besloot hem mee naar huis te nemen. Wanneer Sander wakker is geworden geeft hij hem nieuwe kleding en besluit met hem te praten. Willem is erg verrast door hoe weinig Sander weet doordat hij niet naar school kan.
Ondertussen is Saartje weer thuis van werk, nog zieker dan ze in de ochtend was. Haar keel is brandend en haar moeder , die de ernst van de situatie niet inziet , stopt haar toe. Diezelfde nacht blaast Saartje haar laatste adem uit.

Mijn mening:
In het begin was het boek erg verwarrend omdat je midden in een leven beland. Ook zijn er af en toe ouderwetse vreemde woorden die je niet begrijpt als je je niet goed concentreert. Daarnaast zijn er af en toe erg lange zinnen , maar in totaal begrijp je waar het verhaal over gaat wel goed. Het boek laat je ook beseffen wat je allemaal hebt en dat je dat moet waarderen. Ondanks het zielige einde (Saartje haar dood) raad ik anderen het boek erg aan om te lezen. Ik geef het boek een 7.

Recensie Van Den Vos Reynaerde

Titel: Van Den Vos Reynaerde
Auteur: Willem die Madocke maecte
Genre: Dieren dicht

Reynaerde is een vos die niet geliefd is in het bos waar hij woont met vele andere dieren. Dit komt omdat hij elk dier wel een keer heeft bestolen of bedrogen. De dieren willen dat dit stopt en dat de koning hem tot de dood veroordeeld. Wanneer Reynaerde als enige niet op het hof is besluiten ze dat hij ten dood veroordeeld wordt. Allemaal dieren klagen over Reynaerde, bijvoorbeeld Cantelaer, Reynaerde heeft namelijk bijna al zijn kinderen opgegeten. Koning Nobel stuurt Bruun af op Reynaerde om hem naar het hof te brengen. Na de eerste poging raakt Bruun gewond aan de listen van Reynaerde en keert zonder hem terug naar het hof om verslag te doen. In de 2e poging wordt Tibeert erop gestuurd, dit omdat het een kat is die erg slim is, maar ook hier is Reynaerde hem te slim af. Uiteindelijk stuurt hij Grimbeart, hij is familie van Reynaerde. De koning doet dit omdat hij denkt dat Reynaerde hem dus niks aan zou doen. 3 pogingen later is het eindelijk gelukt om hem naar het hof te halen. Maar de vraag is nu, lukt het hem om weer te ontsnappen of gaat hij dit keer echt dood?

Reynaerde is in de middeleeuwen geschreven en is dus ook in de middeleeuwse taal. Door de vertalingen naar de tegenwoordige taal is het alsnog niet heel makkelijk om te lezen. Het verhaal was niet super bijzonder in mijn ogen omdat je kan voorspellen dat Reynaerde alsnog wel overal onderuit komt met zijn listen. Het is dus geen boek voor mij, maar misschien wel voor andere mensen. Ik geef het boek een 5,5.

Recensie meisje met 9 pruiken

Naam van het boek: Meisje met 9 pruiken
Auteur: Sophie van der Stap
Genre: Autobiografische roman

Het meisje met negen pruiken is een echt gebeurd verhaal, alles wat erin voorkomt is moeilijk te geloven maar toch is het echt gebeurd. Sophie, een meisje van 21, heeft een diagnose van kanker. Het is een kinderkanker die nog nooit is voorgekomen bij volwassenen. Toch houd dit haar niet tegen om alsnog van het leven proberen te genieten. Dit doet ze met haar 9 pruiken die ze heeft gekocht. In elke pruik voelt ze zich een ander persoon, daarom geeft ze elke pruik ook een naam.

Alle negen de pruiken zie je op de omslag van de boek cover. Ze probeert de ziekte niet haar leven te laten leiden en heeft dus ook alsnog een liefdes leven en gaat op vakantie. Daarnaast leeft ze ook in haar eigen wereld, de eigen wereld in het ziekenhuis met alle chemokuren, met alle onderzoeken en ook met dokter k, op wie ze stiekem verlieft is.

Haar verhaal is opgeschreven in een soort dagboek, maar niet het typische dagboek dat je verwacht. Vaak worden er dagen overgeslagen. Maar je beleeft alles uit haar ogen.

Mijn mening:
Het boek is erg mooi en bijzonder om te lezen, je krijgt het gevoel dat je haar echt leert kennen. Het is zo geschreven dat je het uit haar ogen beleeft wat het gevoel dus geeft dat je haar leert kennen. Ondanks dat het een zwaar onderwerp is, is het niet een zwaar boek en je leest er vlug doorheen. Ik zou het boek aan mensen aanraden die wel een beetje geïnteresseerd zijn in de ziektes en mensen die van lezen houden. Hierom geef ik het boek een 7.

Boeken die ik wil gaan lezen

Boeken die ik graag zou willen lezen zijn:

1: Het verrotte leven van floortje bloem

2. Meisje met 9 pruiken

3. Quarantaine

4. Twee koffers vol

5. Fabriekskinderen

6. De vos reynaerde

Ik weet nog niet welke boeken ik precies wil lezen maar deze lijken me allemaal mooi.