Het verstoorde leven.

De schrijfster.

De schrijfster van dit boek heet Etty Hillesum. Geboren in Julie 1914. Zij was een Jood in de tweede wereld oorlog en leefde tussen twee werelden. Aan de ene kant was ze een vrouw die voor de Duitsers werkte en dankzij haar ouders weinig van een echte joodse opvoeding heeft genoten, en aan de andere was ze een joodse vrouw die naar een concentratiekamp werd gestuurd. Etty had aan de universiteit Slavische talen gestudeerd, en leerde Russisch aan particulieren zo kwam ze in 1941 in aanraking met de Duitse ex-bankier Julius Spier.

Het verhaal.

Het verhaal begint als ze in 1941 een relatie heeft opgebouwd met de Duitse ex bankier Julius Spier. Er wordt vaak gedacht dat Etty op het aanraden van Julius is begonnen met het schrijven van het dagboek.

Etty beschrijft in het dagboek hoe ze in 1942 een baan kreeg bij de Joodsche Raad, dankzij bemiddeling van haar broer. Hier begon ze met een administratieve functie, en werd later overgeplaatst naar het doorvoerkamp Westerbork om de doorgang van de Joden te vergemakkelijken. Etty had in het begin nog wel een pas, waardoor ze het kamp Westerbork, vrij in en uit kon gaan. Maar dit werd ergens in begin Juli 1943 ingenomen, hierdoor moest ze net als iedere kampbewoner dag en nacht in het kamp blijven samen met haar familie die er al verplicht moest blijven. Tot ze samen met haar familie op 7 september werd gedeporteerd naar het kamp Auschwitz.

 

Aanrader.

Dit boek is aan te raden omdat, het een ander perspectief geeft op hoe de Joden werden behandeld die niet waren ondergedoken zoals in het dagboek van Anne Frank. En ook hoe het leven was in de Tweede wereld oorlog voor een Joodse vrouw die niet was ondergedoken. Hierdoor is het boek niet weg te leggen, omdat je echt in haar leven wordt getrokken.

Daarom lees dit boek.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

De Donkere kamer van Damokles.

De schrijver.

Het Boek is geschreven door Willem Frederik Hermans. geboren in 1927.

Het verhaal.

Het verhaal gaat over de hoofdpersoon Henri Ossewoudt, hij is een zoon van een sigaretten verkoper in Voorschoten. Aan het begin van het boek vermoordt de moeder van Henri zijn vader. Hierdoor wordt Henri opgevoed door zijn oom Bart, hier ontmoet hij de dochter van oom Bart met wie hij later gaat trouwen.

Nadat Henri klaar is met de middelbare school, wilt hij sigarettenverkoper worden zoals zijn vader. Dit doet hij uiteindelijk dankzij het geld van oom Bart, samen met zijn nicht met wie hij uiteindelijk getrouwd is.  Op het moment dat de Duitsers Nederland binnenvielen, kwamen Nederlandse legertroepen in Voorschoten rijden. De leider van het Nederlandse leger was de man met de naam Dorbeck. Dorbeck geeft Ossewoudt door het hele verhaal uiteindelijk allemaal opdrachten om het verzet te helpen. Op het moment dat Ossewoudt de eerste opdracht van Dorbeck uitvoerden, moest hij Voorschoten verlaten om Duits afweergeschut te fotograferen. Toen Henri weer aankwam op station in Voorschoten kreeg hij te horen dat de Duitsers zijn vrouw en zijn moeder die bij hem was komen wonen, hadden opgepakt. Hierdoor moet Henri onderduiken en zijn hele persoonlijkheid veranderen. Hij blijft ook opdrachten uitvoeren voor het verzet, die variëren van foto’s maken van afweergeschut tot aan het vermoorden van NSB’ers.

Doordat Henri de dubbelganger is van meneer Dorbeck, en ook allemaal opdrachten blijft uitvoeren voor het verzet. Wordt hij uiteindelijk opgepakt, en wie weet dan wat er met hem gebeurt….

Aanrader.

Ik raad het boek aan omdat je het niet weg kunt leggen, en er gewoon heel veel spannende dingen in gebeuren. Ook omdat je uiteindelijk niet weet of die meneer Dorbeck echt bestaat, en of Henri Ossewoudt gewoon gestoord is het is in het boek allemaal een raadsel.

Daarom vindt ik dat je dit boek echt gelezen moet hebben omdat dit boek juist een kijk laat zien op de tweede wereldoorlog vanuit het verzet. Hierdoor is het boek nog interessanter en moet je het echt gelezen hebben.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Dagboek van Anne frank.

De schrijfster.

Het boek is geschreven door Anne Frank, dit was een joods meisje in de tweede wereldoorlog. Ze was geboren op 12 juni 1929, dus midden in de tweede wereld oorlog zat zij midden in de puberteit, en beginnen al haar hormonen op te spelen dit is ook duidelijk terug te lezen in het verhaal. Wanneer de familie van Anne frank in het achterhuis moet onderduiken van haar vaders bedrijf.

Het verhaal.

Het begint vlak voor Anne haar dertiende verjaardag, wanneer haar vader Otto Frank haar een dagboek geeft. Het dagboek is vooral geschreven in brieven aan een denkbeeldige persoon Kitty, aan wie Anne Frank al haar geheimen toe vertrouwde.

In 1942 twee dagen na de dertiende verjaardag begint het verhaal. Ze schrijft hoe blij ze ermee is, en ook dat ze op 6 juli 1942 moeten onderduiken in het achterhuis achter de boekenkast. Met haar vader Otto frank, haar zus Margot Frank en haar moeder. Later ook samen met de familie van Daan met hun zoon Peter (in het echt de familie van Pels), en later komt de meneer Dussel een Joodse tandarts erbij. Deze man was in het echt Jorits Pfeffer. Deze meneer van Dussel gaat bij Anne frank op de kamer. Anne is hier niet blij mee omdat, meneer Dussel altijd stilte wilt en Anne vaak ook uit haar kamer wordt gezet. En dus niet op haar bureautje in haar kamer in haar dagboek kan schrijven, want dat neemt haar kamergenoot meneer Dussel de hele tijd in gebruik. Er wordt ook beschreven hoe alle onderduikers elke avond samen naar de radio luisterden om de berichten over de geallieerden te beluisteren, en of Nederland snel werd bevrijd.

Anne beschrijft ook over de enigste twee personen in het huis met wie ze kan praten, haar vader en de zoon van de familie van Pels. Met de zoon van de familie Pels  Peter kan Anne goed opschieten. De onderduikers worden door mensen uit het bedrijf van de vader van Anne voorzien van eten en tijdschriften. Deze helpers hebben allemaal schuilnamen in het dagboek namelijk: Meneer Kleinhuis werd meneer Koophuis, meneer Kugler word meneer kraler. En bij de dames had je Miep Gies zij werd Miep van Santen, en Bep Voskuijl zij werd Elli Vossen.

Het dagboek stopt op 1 augustus 1944, dat is drie dagen voor dat de Duitser hun onderduikadres binnenvallen. Op 4 Augustus word iedereen in het achterhuis opgepakt en gedeporteerd naar vernietigingskampen, Anne Frank ging met haar zus naar het kamp Bergen Belsen waar ze overleed aan de vlektyfus in ongeveer maart.  Haar dagboek werd gevonden door een van haar helpers en veilig bewaard totdat Otto Frank uiteindelijk als enigste terugkwam uit de vernietigingskampen.

Aanrader.

Dit boek is echt een aanrader om te lezen, omdat je precies komt te weten hoe het leven van een Joods meisje van dertien in de tweede wereldoorlog was. Hierdoor blijft het verhaal je grijpen totdat je het helemaal hebt uitgelezen.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Joe speedboot.

Joe Speedboot.

Het boek Joe Speedboot is geschreven door Tommy Wieringa. Dit is zijn vierde roman, en het boek kwam uit in 2005 dit betekende voor Tommy de doorbraak bij groter publiek. Tommy is geboren op 20 mei 1967.

Het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in het plaatsje Lomark, dit is een plaatsje wat niet bestaat. Het verhaal draait om het personage Fransje, dit personage ligt aan het begin van het boek in coma. Doordat Frans in een grasveld was gaan liggen dat werdt gemaaid, en hij onder de grasmaaimachine kwam te liggen. Hierdoor is de hoofdpersoon voor het grootste deel in zijn lichaam verlamd, alleen zijn rechterarm is nog goed beweegbaar. Doordat hij alleen zijn rechterarm gebruikt wordt deze heel erg sterk. Dat is niet te missen in het verhaal, want de hoofdpersoon buigt alle buizen om met alleen zijn rechterarm. Dit heeft ook tot gevolg dat de hoofdpersoon Fransje samen met de jongen Joe Speedboat aan armworstel wedstrijden gaat meedoen, en Fransje blijkt hier erg goed in te zijn. In het boek worden de armworstel wedstrijden heel erg serieus genomen. Fransje wordt in bijna elke wedstrijd bijgestaan door het meisje Pj, de vriendin van Joe. Pj is het mooiste meisje van Lomark waarop Fransje in het verhaal op verliefd wordt. Dit blijft het hele verhaal zo. Uiteindelijk in het verhaal komt er een moment waarin PJ met elke bijpersoon en hoofdpersoon het bed in duikt. Dit zorgt voor een heel bijpassend einde…

Fransje gaat op een bepaald moment naar een wedstrijd armworstelen tegen de beste van de hele armworstel wereld. Totdat……….

Mijn Mening.

Naar mijn mening is dit boek meesterlijk geschreven, je leest aan een stuk door en het is lastig om weg te leggen. Dat komt door de manier waarop het boek is geschreven. Dit boek raad ik aan iedereen aan om te lezen, omdat het echt een heel goed boek is en je het echt gelezen moet hebben.

 

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Het gouden ei.

Het gouden ei.

Het boek is geschreven door Tim Krabbé. Het verhaal gaat over een jongen genaamd Rex die met zijn vriendin Saskia op vakantie gaat. Maar als ze een tussenstop maken om te tanken, waar Saskia aan de praat raakt met Raymond Lemorne een scheikunde leeraar met rare ideeën. Toen hij kind was is hij een keer van een flat gesprongen om te kijken wat er gebeurden. Een paar jaar later heeft hij een kind van de verdrinkingsdoor gered, maar nu wil hij iets totaal tegenovergesteld doen. Hij probeert om een vrouw mee in de auto te krijgen, door een smoes dat hij hulp nodig heeft met zijn aanhangwagen, omdat dat hij zijn arm niet kan gebruiken. Bij nog geen een vrouw is het gelukt maar als Saskia hem aanspreekt over de sleutelhanger met een R zegt Reymond ga maar even in de auto zitten dan krijg je er wel eentje, omdat Rex zijn naam met een R begint. Toen was Saskia verdwenen. Rex heeft er overal gezocht maar heeft er niet gevonden.

Acht jaar later.

Nu is Rex met zijn nieuwe liefde Lieneke op vakantie in Italië en hij wil haar daar ten huwelijk vragen. Hij vertelt haar ook over Saskia. Als ze terug zijn uit Italië start Rex een zoekcampagne op om erachter te komen wat er met Saskia is gebeurt. Na veel tips komt Rex Reymond tegen, en Reymond zegt ik weet wat er met Saskia is gebeurt alleen dat moet je precies hetzelfde ondergaan als zij. Rex krijgt een slaapmiddel toegediend, als Rex weer wakker wordt dan ligt hij begraven in een kist waar de wanden tegen hem aan liggen tot zijn schrik komt hij erachter dat hij leven begraven is!! Lieke start een zoektocht om Rex en Saskia te vinden dit maakt het een spannend verhaal.

Aanrader of niet.

Ik raad dit boek aan omdat het een spannend verhaal is. Ook omdat je door het verhaal wel heel graag wilt weten wat er met Saskia is gebeurt, wanneer Rex hetzelfde overkomt weet je ook snel hoe wordt het boek nog spannender, omdat er dan echt een grote zoektocht ontstaat naar Saskia en Rex door Lieneke om ze te vinden. Hierdoor kan je het boek niet opzij leggen en wil je door blijven lezen. Ook snap je dit boek sneller omdat er om het onderwerp levend begraven worden zijn er al heel veel films gemaakt. Door die films begrijp je ook beter wat de persoon die levend begraven is doormaakt en is het boek nog spannender. Hierdoor raad ik dit boek aan omdat je het gewoon niet weg kunt leggen.

 

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Van den Vos Reynaerde.

Het boek heet Van den Vos Reynaerde. Het is in de dertiende eeuw geschreven door waarschijnlijk iemand die Willem heet vandaar dus waarschijnlijk ook  de eerste regel in het boek Willem die madocke maecte wat in de hedendaagse nederlandse taal betekent Willem die madoc schreef. Madocke is een woord dat wordt gebruikt in het algemeen voor de ridderverhalen.

Het verhaal.

Het verhaal gaat over een vos die Reynaerde heet en het koningkrijk van de koning Leeuw terroriseerd. Door de goede vrienden van de koning te terroriseren, en de bewoners uit het rijk op te eten. Alle bewoners tekenen een proces aan bij Koning Leeuw om Reynaerde te laten arresteren, maar daarvoor moet de Vos eerst worden gedagvaardigd. Om de Vos te laten dagvaardigen laat de koning leeuw 3 van zijn beste heren. De vos zoals in het algemeen bekend is is dat de vos heel sluw is. Dus dagvaardigen wordt heel lastig en eindigt het op een heel spannend maar zielig verhaal.

Maar daarom is het juist een aanrader omdat je nooit weet wat voor een plan die sluwe vos nou weer heeft.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Dimitri Verhulst

De helaasheid der dingen.

Dit boek is geschreven door Dimitri Verhulst en is ook verfilmd.

Het verhaal.

Dit gaat over het verhaal van een jongen uit Reetveerdegem die in huis woont bij zijn vader en al zijn ooms die hebben hun leven allemaal vergooit en zijn uiteindelijk teruggekomen bij hun moeder en drinken de hele dag alleen maar drank. Verder gaat het over wat ze allemaal dagelijks doen, en wat die jongen met zijn vader en zijn ooms het beste vonden om te doen zoals auto rijden. En er wordt ook vertelt over het leven van Dimitri nu met alle problemen die vaak nog terug slaan op zijn jeugd.

Aanrader.

Ik raad dit boek aan omdat het een levensverhaal is eigenlijk net zoals de garnalenpelster alleen heeft dit boek het handige dat op een hele andere manier wordt vertelt, waardoor het heel leuk is om te lezen en alle gebeurtenissen die erbij gebeuren maken het nog extra grappig. Hierdoor is het boek echt een aanrader en het is heel grappig.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Nilgün Yerli

Het boek de garnalenpelster is een boek dat het levensverhaal vertelt van de schrijfster Nilgün Yerli.

De titel.
Het boek heet de Garnalen pelster omdat haar moeder garnalen pelden voor een extra  zakcentje, want de vader van Nilgün wilden dan niet genoeg geld geven voor de boodschappen om het gezin te onderhouden.

Het verhaal.

De schrijfster vertelt hoe het was toen ze als klein meisje in Turkije naar Nederland gaat. Eerst vertelt ze hoe het was in Turkije en wat er daar allemaal is gebeurt zoals haar broer die werd opgepakt voor het verkrachten van een meisje waardoor hij tien jaar gevangenisstraf heeft gekregen toen Nilgün drie jaar oud was.

Nilgün vertelt over dat ze in Nederland was de dingen die ze heeft beleefd als een tienermeisje zoals haar eerste kus en dat ze werd achtergelaten door haar vader toen haar moeder dood ging.
Aanrader.

Het verhaal is aan te raden als je van  een roman en dagboeken houd zoals het dagboek van Anne Frank alleen is dit boek niet echt als en dagboek geschreven maar als een levensverhaal wat wel interessant kan zijn, maar het maakt het wel langdradig. Als goed boek kan ik het wel aanraden omdat je er in blijft hangen want ze heeft zo een druk en interessant leven gehad met gebeurtenissen waarvan je denkt dat is zielig en dan blijf je lezen dus dit boek is aan te raden.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Hello world!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie