Recensie Karakter

Karakter, het is nog een bekend boek geschreven door Ferdinand Bordewijk, het gaat over Jacob, die opgroeit met alleen zijn moeder, omdat zijn moeder niet wou trouwen met zijn vader.
Jacob probeerde een sigarenwinkel te starten maar dit ging mis, maar uit het proces dat hier uit volgde wist hij zich op te werken tot een succesvolle advocaat. Zijn vader (Dreverhaven) die in eerste instantie zijn sigarenwinkel failliet wilde laten verklaren, maar wat mislukte door het gebrek aan bezitting, lukte het nu wel om Jacob bankroet te laten verklaren, net nu hij zich uit het hele sigarenwinkel verhaal had gewerkt. Zijn vader bood hem nog wel een lening aan, Jacob weigerde deze uit trots.
Als Jacob jaren na het faillissement een lening aanvraagt bij zijn vaders kantoor om een studie te volgen krijgt hij deze, al probeert zijn vader als de lening bijna is afgelost hem toch weer failliet te laten verklaren, dit mislukt en Jacob wordt beëdigt als advocaat. dit probeerde (waarschijnlijk) zijn vader met protest te voorkomen maar ook dat mislukte.
Bij een toevallige ontmoeting met zijn vader, suggereert zijn vader dat hij alles deed om zijn karakter te versterken.

Het verhaal vind ik op zich niet vergezocht, het zou nog steeds kunnen voorkomen. Het gaat alleen wel tegen het algemene idee in dat je je kinderen moet helpen, al was dat wel wat Dreverhaven dacht te doen.
Ik vind dat het laat veel vergelijkingen zien met het boek bint, ook hier is het een figuur dat op een andere manier mensen klaar maakt voor de maatschappij. al gaat het hier in mijn mening een stuk verder.
het boek zet je wel aan het denken, wat nou goed of fout is, en hoe je dat moet interpreteren. Zijn vader geloofde dat hij het beste deed voor zijn zoon, kun je het hem dan kwalijk nemen wat hij deed. Dat vind ik zo interessant aan dit boek, en ik denk dat de schrijver ook dit juist aan de kaart wou brengen met dit boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>