Mes op de keel: vierde deel

Ik heb het vierde en het laatste deel gelezen: dit is wat er is gebeurd.

Jacob kwam op nieuwjaarsdag langs en eindelijk praat de Baron (zijn vader) over wat wat de Baron voor hem verborgen hield ook vertelt dat hij werd gechanteerd door meneer Woudstra over wat hij verborgen hield en dat dreigde te vertellen aan Jacob. Rutger hoort dat Niek en Kars willen gaan inbreken in het huis van de baron gelukkig weten hij en Jacob samen hen tegen te houden. Zo worden ze geschorst en opgepakt. Op het einde komt de Baron op sterfte te liggen.

Mes op de keel: derde deel

Ik heb het derde deel gelezen en het was best wel spannend, dit is wat er is gebeurd:

Rutger was in het huis van de Baron en werd later als vermist opgegeven uiteindelijk wordt hij gevonden door de politie en zijn moeder. Hij biechtte alles op van wat er is gebeurd, met Niek en Kars en over het stelen van het geld van de Baron. De conrector had Niek en Kars een dag geschorst waarbij Rutger hen niet even later tegenkomt het loopt uit tot een vechtpartij en Rutger hield er een lichte hersenschudding aan over.

Vragen over het derde deel:

Zullen Niek en Kars eindelijk worden opgepakt?

Opmerkingen

Wat opvalt in het boek is dat er sommige hoofdstukken gaan over vroeger waar de Baron in voorkwam

 

Mes op de keel: tweede deel

Ik heb het tweede deel gelezen en dit is wat er is gebeurd:

Rutger is naar het Ziekenhuis gegaan voor zijn vader die er erg op vooruit is gegaan en naar de Baron om zijn excuses aan te bieden voor het stelen van zijn geld. De baron vergeeft Rutger en geeft hem de opdracht om alsnog het gestolen geld aan een meneer (Woudstra) te geven wat de baron zou doen. In de eerste instantie gaat dat fout als Niek en Kars het geld te pakken krijgen. Een paar dagen later als Rutger naar huis wilt fietsen stopt hij bij een verlicht gebouw daar vindt hij een brief van Meneer Woudstra die een brief schrijft naar de baron.

 

Voor dit tweede deel heb ik een paar vragen:

Zou Rutger uiteindelijk het geld nog naar meneer Woudstra sturen?

Komt het wel goed met de zoon van de baron in New York?

 

Mes op de keel: eerste deel

Ik heb het eerste deel gelezen en het het is best een spannend boek, het gaat namelijk over Rutger die op de basischool werd gepest door twee jongens. Hij lijkt geholpen te worden door Niek en Kars die zogenaamd voor hem opkomen . Ze eisen geld van hem en steeds meer, Rutger is zelfs tot het uiterste gegaan door geld van een Baron te stelen.

Ik heb een paar vragen voor het eerste deel:

Zal Rutgers vader uiteindelijk beter worden?

Zal Rutger het gestolen geld van de baron teruggeven?

Zal Rutger afkomen van Niek en Kars?

Mes op de keel

Dit boek heet Mes op de keel en is geschreven door Gonneke Huizing.

Als ik naar de voorkant van het boek kijk stel ik me een paar vragen:

Wat doet diegene met de portomoneé?

Is de portomonee gestolen?

Vragen voor de achterkant:

Waar gaat die Wanhoopsdaad over die Rutger heeft gepleegd?

Komt Rutger van die jongens af?

 

 

 

vierde deel oorlogsgeheimen

Ik heb het vierde deel gelezen en ik vond het best wel spannend want de Duitsers werden verslagen door geallieerden.

Eerst geef ik antwoord op de vraag die ik heb gesteld in het derde deel die ook zal leiden tot een samenvatting van deel vier:

Hoe loopt het verhaal af?

De broer van Tuur (Leo) moet een veldwachter meegaan naar een gemeentehuis om voor de Duitsers te gaan werken. Maar natuurlijk gaat Leo niet mee hij verschuilt zich in de mergel grotten een paar dagen later vertrekt ook het hele gezin  naar de mergel grotten behalve tante Anna die blijft in het huis schuilen. Tot de oorlog voorbij is houd Antoon Fens hun op de hoogte van de oorlog en brengt het gezin voedsel. Na de bevrijding van Zuid-Limburg staan er allemaal Amerikaanse-soldaten  in het dorp en geven de kinderen chocola. Ook wordt de familie Nijskens opgepakt dat waren NSB’ers. De volgende dag is er feest in het dorp van Zuid-Limburg en zitten mensen met Amerikaanse soldaten te dansen.

Hoe het verder ging

Tuur heeft altijd gehoopt dat Maartje terug zou komen maar dat deed zei niet zij overleefde de oorlog niet en haar ouders ook niet. Dat heeft hij gehoord van haar broertje Daniel Cohen die een keer kwam aankloppen bij de deur van de familie Ramakers. Tuur was al een stuk ouder en was allang uit huis, hij was al getrouwd en heeft twee kinderen. Toen zijn moeder vertelde dat Maartjes broertje daar was is hij meteen gekomen, hij liet de spullen zien van Maartje en haar ouders die hij zo lang had bewaard voor haar.

 

 

Derde deel

Ik heb het derde deel gelezen het was best wel spannend, voordat ik erover ga vertellen geef ik eerst antwoord op mijn vraag van het tweede deel. Die gaan toevallig over het derde deel dat ik heb gelezen.

 

Nu ga ik vragen stellen over het tweede deel:

Zal Tuur tante Anna tegen kunnen houden?

Tante Anna ging naar de Duitsers toe vanwege het binnenstormen van de Duitsers in Tuur’s huis zoekend naar de Engelse piloot. Daarvoor ging ze Duitsers aanklagen Tuur en Maartje gaan er natuurlijk achterna als ze daar eenmaal zijn scheld Tante de Duitsers helemaal uit. De Duitsers kunnen haar niet verstaan en lachen haar uit, ook als ze haar verloren kat tegenkomt is die ook tegen haar. Ook de kat scheld ze uit waarom de Duitsers verschrikkelijk om moesten lachen. Boos gaat ze ervandoor met Tuur en Maartje naar huis.

Samenvatting (derde deel)

Een van die dagen spreekt Tuur met Maartje af, zij laat eindelijk Bella zien het geheime varken die ze verborgen houd in de stal.Een dag daarna werd de varken verreden en werd de varken meegenomen. Ook word het helemaal een ramp als in de nacht Maartje word opgepakt door de Duitsers. Tuur kan alleen toekijken hoe zijn vriendinnetje word opgepakt en barstte in tranen uit.

Voor de rest van het verhaal heb ik deze vraag:

Hoe loopt het verhaal af?

 

 

Nederlands boek: Oorlogsgeheimen

Dit boek heet Oorlogsgeheimen en het is geschreven door de schrijver Jaques Vriens.

 Voorkant

Ik zie een meisje en een jongetje achter een schutting, een jodenster en vliegtuig die recht op een dorp afgaat. Ik denk dat het boek om de Tweede-Wereldoorlog gaat want Duitsers kregen de macht en maakten joden het leven moeilijk. Ze werden in concentratiekampen gestopt en moetsen jodensterren dragen. Ik denk dat de jongen en het meisje op het plaatje vrienden zijn.

Als vraag zou ik stellen: Waarom kijken de jongen en het meisje zo naar elkaar? en wat hebben deze twee met de oorlog te maken ?

Ik denk dat ik erin het verhaal wel achter kom

 

Het boek (eerste deel)

Over de hoofdstukken die ik in het eerste deel heb gelezen ga ik nu een vraag stellen:

Waarom wou Maartje met Tuur afspreken?

Het boek (tweede deel)

Voordat ik vragen ga stellen over het tweede deel ga ik de vraag beantwoorden van deel 1:

Waarom wilde Maartje met Tuur afspreken?

De reden waarom Maartje met Tuur wilt afspreken is omdat Maartje een groot geheim aan hem wilt vertellen namelijk

1. Ze is eigenlijk Joods

2. Haar oom en tante zijn geen echte familie.

3. Ze komt eigenlijk uit Amsterdam niet uit IJmuiden.

4. Ze heet Tamar in het echt.

Tuur zwoer dat hij dit geheim nooit zou doorvertellen, ook kregen Tuur en Maartje verkering en vertelde Tuur ook een geheim. Hij zei dat er een Engelse piloot op zolder is verstopt.

 

Nu ga ik vragen stellen over het tweede deel:

Zal tuur tante Anna tegen kunnen houden?

Zullen de Duitsers het huis van Tuur nog een keer binnenstormen?

 

Wat vind van het boek ?

1. Ik vind het een spannend boek omdat er gevochten werd tegen de Duitsers.

2. Ik vind het een zielig boek omdat de joden gediscrimineerd worden, ook omdat er doden vallen, ook  worden joden opgepakt door Duitsers en dat Maartje wordt opgepakt en Tuur alleen kan toekijken.

 

 

 

 

 

 

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.