Gebr. Ted van Lieshout

Gebr.  Ted van Lieshout

Samenvatting:

Gebr. Betekent gebroeders en daar gaat dit boek ook over. De twee broers heten Luuk en Maus. Het boek is geschreven door Ted van Lieshout.
Maus had een vrij onbekende ziekte en is daaraan zeer jong overleden. Zijn broer Luuk is dus alleen over en dat vindt hij erg moeilijk. Dit vooral omdat zijn ouders heel anders met de dood van zijn broer omgaan dan hijzelf. Een voorbeeld daarvan is, is dat zijn moeder op de dag dat de overleden Maus eigenlijk jarig zou zijn, al zijn spullen wil gaan verbranden als een soort ritueel. Luuk is het hier helemaal niet mee eens, maar kan er niks tegen doen. Hij mag nog wel wat spullen van zijn broer hebben, op de voorwaarde dat Luuk niks uit het bureau van Maus pakt. Luuk doet dat toch; hij pakt het dagboek van zijn broer. Eerst wil hij het eigenlijk niet lezen, maar zijn moeder wil alles van Maus verbranden, dus bedenkt Luuk dat als hij in het dagboek gaat schrijven, het dagboek ook van hem wordt en dat zijn moeder het dus niet kan verbranden. Dit doet hij ook.

Luuk voelt zich van jongs af aan al anders dan andere jongens, dat merkt hij pas goed als alle jongens in zijn klas verliefd worden op meisjes. Hij begrijpt dat niet en kwam erachter toen hij vroeger met Maus naar zigeuners ging. Daar leerde hij namelijk Tibor kennen, waar hij verliefd op werd. Luuk durfde hierover nooit wat tegen zijn ouders te zeggen.

Na een tijdje besluit Luuk toch in Maus’ dagboek te gaan lezen zodat hij tussen de regels kan schrijven en het dagboek dus van hem wordt. Zo ontdekt Luuk dat Maus ook van jongens hield. Maus hield er zelfs een seksuele relatie op na.
In het begin van het dagboek schrijft Maus nog netjes en volledig, maar dit wordt langzamerhand slechter en slechter: zijn handschrift wordt heel bibberig, soms zelfs onleesbaar en aan het eind vergeet Maus soms waar hij was in zijn verhaal of schrijft woorden heel raar. Hierdoor kan hij op school niet meer meekomen en moet naar het ziekenhuis. Vanaf het begin van zijn ziekte sleurt zijn moeder hem mee naar allemaal doktoren die zeggen dat hij psychische problemen heeft en niet genoeg aandacht krijgt.

Dan gaat Maus dood op veertienjarige leeftijd. Bijna een half jaar na zijn dood wordt vastgesteld dat hij de ziekte van Wilson had, dat veroorzaakte ook het trillen, maar daar hadden de doktoren toen geen medicijnen voor. Het blijkt een erfelijke ziekte te zijn, dus gaat Luuk ook naar de dokter en doet een paar testen, maar het blijkt dat hij de ziekte niet heeft.

Op de eigenlijke verjaardag van Maus is zijn moeder al zijn spullen aan het verbranden. Luuk is van gedachten veranderd en wil dat het dagboek ook verbrand word omdat hij de herinneringen wil onthouden en hij voelt dat Maus nog steeds zijn broer is, ondanks dat hij niet meer leeft. Als hij het boek wil verbranden, houdt zijn moeder hem tegen, het blijkt dat ze zijn privespullen toch nog wil bewaren.

Recensie:
Ik vond het een heel mooi boek. Maar ook verdrietig. Ik ben niet zo’n emotioneel typ, maar zelfs ik vond sommige stukken erg emotioneel.
Het boek leest erg makkelijk door, en er word niet gebruik gemaakt van moeilijke woorden. Het boek laat je zeker nadenken. Het boek laat je vooral nadenken over het leven. En hoe blij je moet zijn als je gezond en gelukkig bent. En ook dat je niet je eigen mening of gevoelens moet onderdrukken maar deze vooral moet uiten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>