De kroongetuige

De kroongetuige van Maarten ‘t Hart

Het boek gaat over Thomas en Leonie, die samen gelukkig getrouwd zijn. Op een dag krijgt Leonie te horen dat ze onvruchtbaar is, dit is een flinke klap aangezien zij en Thomas graag kinderen hadden gewild.

Op een dag gaat Leonie een aantal dagen weg. In die tijd gaat Thomas uit met Jenny. Jenny is een meisje dat in de bieb werkte en in een kamer daar boven woonde. Jenny had veel “vrienden”. Wanneer Thoma een avondje met haar wat gaat eten en een cafe in gaan, probeerd hij haar mee naar huis te nemen, dit weigerd Jenny en dit loopt uit in een worsteling. Een paar voorbijgangers zien het gebeuren.

Thomas werkt in een laboratorium waar hij kannibalisme bij ratten onderzoek. Hij wil onderzoeken of een een bepaalde drug ratten kannibalistisch maakt, dit om het ratten probleem aan te kunnen pakken. Op een dag op z’n werk komen er 2 politie agenten naar hem toe, en zegge hem dat Jenny vermist wordt en Thomas de laatste persoon was die haar levend gezien heeft. Iemand die tegen over het laboratorium woont zag een man en een vrouw naar binnen gaan en alleen een man er later weer uit komen.

Thomas werd opgepakt, op dit moment weet Leonie nog steeds niks van dit alles af. Thomas beld Leonie op en legt alles uit, over hoe hij verliefd werd op Jenny. Leonie geloofd niet dat Thomas Jenny vermoord heeft en start haar eigen onderzoek. Na veel aanwijzingen na te zijn gegaan, gaat Leonie ook in het laboratorium kijken, hier zag ze een grote buis met alcohol, waar een gedaante was te zien. Ze dacht dat dit Jenny was en begon Thomas te verdenken. Wanneer Thomas thuis komt rond Kerstmis verteld Leonie dit en neemt Thomas mee naar het laboratorium, hier ligt niet Jenny in de gel maar de vrouw van Robbert. Robbert heeft zijn vrouw vermoord en is er met Jenny vandoor gegaan.

Ik vond het wel een leuk boek, alleen ik dacht zelf dat Thomas het had gedaan en het niet meer wist aangezien hij dronken was van de kroeg. Het boek houd het wel spannend en dat maakt het ook leuk.

Echte mannen eten geen kaas

Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd

Het verhaal gaat over Maria, is onderweg naar school een jongen leert kennen genaamd Manou. Als ze met Manou afspreekt gaat ze een keer met een vriend van hem Django. Hier gaan ze blowen. De volgende dag spreken Maria en Manou weer wat af. Hier heeft Maria voor het eerst seks, ze is ontmaagd door Manou.

Een dag later moet Maria met Manou mee naar een ander huis. Daar zijn een aantal vrienden van Manou, Maria moet seks hebben met deze vrienden. Ook neemt Manou haar mee naar een ander huis. Hier moet ze onder invloed van drugs, seks hebben met een andere jongen. Deze jongen slaat haar ook, een lichte vorm van een verkrachting. Dit gaat meerdere keer zo door, ook met meer jongens.

Manou heeft een soort bissniss in een illegale prostituees. Ook minder jarig, Maria is in het begin van het boek pas 13 jaar oud. Op een dag word Manou opgepakt, Maria en een vriend van Manou nemen zijn zaak over. Wanneer Manou weer terug komt word hij ook voorgesteld aan de ouders van Maria, deze blijken hem wel te mogen. Deze relatie gaat na een jaar pas weer “uit”. Ondertussen is Maria nog steeds in dienst voor Manou, en ze wordt ook geslagen en geschopt.

Wanneer de docente van Maria er achterkomt wat Maria doorstaat, besluit ze aangifte te doen. Wanneer de aangifte zijn gedaan, word Maria bij familie in een andere stad gebracht, hier is ze tot dat het proces tegen Manou klaar is. Wanneer Maria weer thuis komt blijft contact probere te houden met Manou. Wanneer haar ouders hier achter komen word ze naar een internaat gestuurd. Na verschillende plannen om Maria uit het internaat te krijgen, en dit nog steeds niet gelukt is. Wordt duidelijk dat Maria nog steeds teveel contact zoekt met Manou. Ze wordt naar India gestuurd met vriendinnen. Maar Maria zal Manou nooit vergeten.

Ik vond het een raar boek, over loverboys. Ik snap niet dat dit soort dingen in het echt ook plaatsvinden. Ik snap ook niet dat iemand om iemand kan geven die je eigenlijk mishandeld en seks laat hebben met andere. Het is wel een heel duidelijk verhaal en is ook makkelijk te lezen.

Turks fruit

Turks fruit van Jan Wolkers

Het verhaal gaat over Erik en Olga die samen een relatie hebben. In het begin van het boek worden er allemaal dingen verteld van voor de breuk van de relatie en ook daarna. Hier word duidelijk dat Erik na dat Olga bij hem weg was gegaan, flink van seksuele relaties heeft gehad om een soort van vervanger voor Olga te vinden, helaas kan hij haar niet vinden want niemand is zoals zijn Olga was.

Wanneer duidelijk word wat er aan de hand was in het boek, blijkt dat Olga haar moeder het niet goed kan vinden met Erik en dat zij al heel lang aan het stoken is. Ze zegt dat Erik niet goed voor Olga is en dat al Olga’s vriendinnen het veel beter hebben. Ze staat er op dat Olga mee gaat naar een lunch met zakenpartners, Erik gaat ook mee. Bij deze lunch flirt Olga met wat mensen, Erik word er ziek van en geeft over op de tafel. Wanneer hij terug komt van de wc slaat hij Olga een blauw oog. Hierdoor trekt ze een tijd in bij haar moeder. Zij praat Olga allemaal dingen in over Erik, ze mogen geen contact hebben en een tijdje later zijn ze officieel uit elkaar en zijn de scheidingspapieren getekend.

Na ongeveer een jaar ontmoeten Erik en Olga elkaar weer. Olga had dr haar geblondeerd en ze zag er slecht uit. Ze verteld dat ze een aantal korte relaties heeft gehad en ook een keer zwanger is geworden, hier was ze heel bang voor.

Na steeds opnieuw contact te hebben belt Olga’s moeder naar Erik en zegt dat Olga in het ziekenhuis ligt met een hersentumor. Erik bezoekt haar regelmatig en neem Turks fruit voor haar mee. Na ongeveer een half jaar overlijd Olga aan de hersentumor.

Het bittere kruid

Het bittere kruid door Marga Minco.

Het verhaal gaat over een joods gezin, de hoofdpersoon is Marga. Zij is met haar familie gevlucht voor de Duitsers, echter vind haar vader dat er nog niet ondergedoken hoeft te worden, want de Duitsers kunnen niet zo snel in Nederlands zijn.

Marga had een moeilijk leven omdat ze joods was, mensen waren bang en afstandig. Hierdoor had ze haast geen vrienden en was ze erg eenzaam als kind.

Op een dag komt haar vader thuis met sterren voor op de jassen en voor een oproep voor een werkkamp, dit was niet nodig want Marga was ziek en haar vader ook. Haar broer Dave nam een soort drankje waardoor hij erg ziek leek. Terwijl er allemaal joodse mensen beginnen onder te duiken vind de vader van Marga nog steeds dat het niet nodig is.

Marga woont nu bij haar broer Dave en zijn vrouw Lotte, zij hoeven niet naar een werkkamp aangezien Marga en Dave nog steeds erg ziek waren volgens de dokter en Lotte hun moest verzorgen. Haar ouders moesten in Amsterdam gaan wonen in de joden buurt.

Wanneer Marga besluit om naar Amsterdam te gaan om haar ouders te bezoeken. Hier gaat ze een poos later ook ondergedoken wonen. Op een dag dat ze bij haar ouders is komen de Duitsers binnen en nemen haar ouders mee, Marga kon nog net optijd ontkomen. Ze moest wel van uiterlijk veranderen aangezien ze haar ID was vergeten bij haar ouders.

Op een dag willen Marga, Dave en Lotte naar Utrecht gaan om daar onder te duiken. Lotte word aangehouden en Dave laat haar niet alleen gaan. Marga is dus alleen onderweg naar Utrecht. Wanneer ze geen geld meer heeft gaat ze naar Heemstede waar ze de rest van de oorlog blijft.

Na de oorlog gaat ze naar haar oom is Zeist, die niet is opgepakt omdat zijn vrouw niet joods is. Elke dag zitten ze nog bij de tramhalte te wachten op haar vader, moeder, Dave of Lotte.

Ik vond het een erg ingrijpend boek, aangezien hij mij ook persoonlijk aanspreekt. Aangezien er veel familie leden van mij zijn omgekomen in de oorlog vanwege de joden vervolging.

De passievrucht

De passievrucht van Karel Glastra van Loon

De passievrucht begint met het fiet dat Armin er achter komt dat hij al zijn hele leven onvruchtbaar is. Maar hij heeft echter wel een zoon, genaamd Bo en hij is nu al 13 jaar oud. De moeder van Bo is al enkele jaren geleden overleden. Nu heeft Armin een nieuwe vriendin, Ellen, een goeie vriendin van Monika ( de moeder van Bo en ex van Armin ). Armin moet weten wie dan de echte vader van Bo is. Hij maakt een lijstje met mogelijke daders, de ex van Monika Robbert, daar begint hij mee. Deze 2 hebben elkaar nooit gemogen en dat is ook te merken aan het gesprek, Robbert verteld allemaal seksuele verhalen over hem en Monika toen ze nog samen waren, maar het kind was echt niet van hem. De 2e op zijn lijst is Monika dr huisarts, hij maakt en afspraak en is straight to the point. De huisarts zegt dat er nooit wat met Monika is gebeurd, het gekke is wel dat hij zegt dat er wel andere dingen zijn gebeurd met andere patiënten maar Monika nooit. Nu gaat Armin naar de laatste verdachte op zijn lijst, Nico de ex-collega van Monika. Hij wist niet hoe hij met hem in contact moest komen en besluit een afspraak te maken met zijn vrouw. Armin hoort haar helemaal uit, en hij denkt dat Nico precies in Armin’s profiel past van de dader. Hij zit te denken om Nico te vermoorden of zijn vrouw te verkrachten, hij besluit dit echter niet te doen.

Hij besluit er even tussen uit te gaan met Bo. Armin en Bo gaan samen naar Ameland. Daar is een meisje dat Bo wel ziet zitten. Na een avond stappen is Armin helemaal bezopen en betrapt Bo met het meisje in bed. Met zijn dronken kop zegt hij dat Bo niet zijn echte zoon is.

Wanneer ze weer thuis zijn krijgt Armin te horen dat zijn vader is overleden, wanneer hij het huis van zijn vader aan het opruimen is komt hij een briefje tegen met daarop: “ik ben zwanger. M.” Armin weet gelijk wat dit betekend, Bo is eigenlijk zijn half broer en niet zijn zoon. Thuis vind hij een brief van Ellen die ze Bo had laten lezen. Ellen bleek het al die tijd te weten maar durfde het niet te zeggen. Bo stelt voor het as van zijn vader uit te strooien over het graf van Monika om het af te sluiten.

Door het boek loopt ook nog een verhaallijn van flashbacks van Armin. Waar is te zien hoe zijn leven met Monika was toen Bo geboren werd en hoe ze hem hebben opgevoed. Ook is er nog een stuk over hoe het leven was toen ze net was overleden.

Oeroeg

Oeroeg van Hella s. Haasse

Oeroeg is een boek van Hella s. Haase. Het speelt zich af in nederlands-indië.
Het verhaal word in de ik vorm verteld, er word nergens bekend hoe de ik persoon daadwerkelijk heet.

De ik persoon en Oeroeg groeien samen op, de ik persoon is van Nederlandse afkomst en Oeroeg komt uit nederlands-indië. De jongens groeien samen op alleen de vader van de ik persoon ziet het niet zo zitten dat zijn zoon met een Indo jongen omgaat. Nadat de jongens naar de middelbare school moeten gaan ze beide naar een andere school, de vader van Oeroeg overlijd in een actie om ik persoon te redden terwijl die bijna verdrinkt.

Na een tijd wordt de ik persoon naar een internaat gestuurd want hij kan het niet vinden met zijn vader en zijn stiefmoeder. Ruim een jaar later komt Oeroeg ook bij dat internaat terecht, alleen kunnen Oeroeg en de ik persoon het niet goed met elkaar vinden.

Na de middelbare school gaat de ik persoon naar delft want hij wil ingenieur worden. Oeroeg wil juist graag arst worden en blijft studeren in Nederlands-indië. terwijl de ik persoon in Delft zit krijgt hij te horen dat zijn vader is overleden en ondanks alle moeite krijgt hij geen contact met Oeroeg. Hij besluit naar Nederlands-indië te gaan om ze op te zoeken. Wanneer hij bij zijn geboorte plaats is hoort hij iets in de bosjes, hij draait zich om en daar ziet hij Oeroeg met een geweer. Wanneer hij even wegkijkt is Oeroeg alweer verdwenen. En daarna begint hij twijvelen of hij Oeroeg wel echt heeft gezien.

Ik vond het persoonlijk een beetje een langdradig boek, ook vond ik het niet een spannend en pakkend verhaal en dat is iets wat wel zou moeten in een boek vind ik persoonlijk.

Het gouden ei

Ik heb het boek “HET GOUDEN EI” van Tim Krabbé gelezen. Ik ga eerst iets vertellen over Tim Krabbé zelf, daarna een korte samenvatting en als laatst mijn eigen mening.

De volledige naam van de auteur is Hans Maarten Timotheus (Tim) Krabbé. Hij is geboren in Amsterdam op 13 april 1943, hij was niet alleen schrijven maar ook een schaker. Zijn boeken waren niet alleen romans maar hij schreef ook over schaken en wielrennen, zijn grootste passies. Tim is getrouwd geweest met Liz Snoijink, en heeft een zoon, Esra. Toen hij het boek het gouden ei had geschreven kreeg hij hier ook een gouden kalf voor. Het boek was zo populair dat hij meerdere keren is herdrukt, en er zelfs toneelstukken en films van zijn gemaakt.

Het verhaal begint met Rex en Saskia die samen op vakantie gaan, bij een benzine station gaat Saskia wat spullen kopen, maar ze komt maar niet terug en na een kwartier besluit Rex toch maar is te gaan kijken. Tot zijn verbazing was Saskia verdwenen. Hij raakte in paniek maar echt niemand had Saskia echt goed gezien of gezien waar ze heen ging. Hierna speelt het verhaal zich jaren later af, Rex heeft een nieuwe vriendin Lieneke genaamd. Ze zijn in Italië en Rex vertelt zijn belevenissen daar. Hierna wordt het verhaal verteld van de kidnapper van Saskia, dit verhaal speelt zich ver voor de ontvoering plaats in Frankrijk. Lemorne ( de kidnapper ) laat uitgebreid zien hoe hij alles gepland had en uitgedacht. In het laatste hoofdstuk komt Rex in contact met Lemorne, hij bied Rex aan om er achter te komen wat er met Saskia was gebeurd, maar hiervoor moest Rex het zelfde ondergaan als Saskia.

Ik vond het een leuk boek, het was even wennen dat het steeds in een andere tijd afspeelden maar daar was ik snel aan gewent. Het maakt het leuk dat ook ‘t hele verhaal van de kidnapper word verteld. Hierdoor weet je precies waarom bepaalden dingen zijn gebeurd en ook hoe. Het boek was niet zo dik, dat vond ik wel fijn. Ook sprak het verhaal mij aan en las ik het vlot uit. Ik zou dit boek aanraden om te lezen.

Godin van de Jacht

Ik heb een boek Godin van de Jacht gelezen van Heleen van Royen.
Heleen van Royen woont sinds 2006 in Portugal. Haar boeken zijn hiervoor geschreven, ze heeft verschillende bekende boeken geschreven zoals: De Gelukkige Huisvrouw die net als dit boek in verschillende talen is vertaald. Buiten het schrijven van romans heeft Heleen ook gewerkt als columnist bij  het Parool. Nadat ze naar Portugal is verhuist heeft ze geposeerd voor de Playboy. Wat ik wel verwacht had na het lezen van dit boek.

Het boek gaat over Diana ( de hoofdpersoon ). Diana is getrouwd met Oscar en heeft een tweeling, Daniël en Jesse.
Diana is een beetje een seks verslaafde, zo komt ze teminste op mij over, en heeft 2 minnaars in het boek. Joshua en Tim. Joshua heeft ze ontmoet via internet chat, ze begint met hem te praten en de gesprekken worden steeds pikanter. Wat begon als een gezellige chat liep uit tot foto’s sturen en uit eindelijk zelfs tot een afspraak waarin sexuele activiteiten voor komen.
Tim heeft ze leren kennen in een cursus en Tim was de cursus leider. Diana was erg geïntresseerd in Tim, en is heel non chalant op hem afgestapt en gezegd wat ze dacht. Dit is precies uitgepakt zoals Diana had gehoopt, sex, sex en nog eens sex.
Diana vind na een tijd dat ze het wel tegen haar man moet vertellen. Hij wist dat Diana zo was en accepteerd het hele gebeuren. Diana’s vriendin Evelien weet ook alle verhalen, en is het er niet mee eens. Evelien zit helemaal niet meer in het seksleven.

Op een dag komt Diana er achter dat ze zwanger is. Maar ze heeft geen enkel idee van wie. Een groot deel van het verhaal wordt ook besteed aan de twijvel of ze het wel moet laten weghalen. Uit eindleijk kom ze toch op het besluit om het weg te laten halen. En ze is er nooit achter gekomen van wie het is. Ze heeft haar man het ook nooit verteld.

Ik vond het een intressant boek, ik wist eigelijk geen boek om te lezen tot ik in de bieb aan een vrouw vroeg of ze een goed boek voor me had. En toen kreeg ik dit boek in mijn handen “gedrukt”. Het is een erg seksistisch boek, maar ook leuk om te lezen. Het leest snel uit en is goed om te lezen. Het is voor de meeste mannen wel een aanrader!