Het bittere kruid

Het bittere kruid door Marga Minco.

Het verhaal gaat over een joods gezin, de hoofdpersoon is Marga. Zij is met haar familie gevlucht voor de Duitsers, echter vind haar vader dat er nog niet ondergedoken hoeft te worden, want de Duitsers kunnen niet zo snel in Nederlands zijn.

Marga had een moeilijk leven omdat ze joods was, mensen waren bang en afstandig. Hierdoor had ze haast geen vrienden en was ze erg eenzaam als kind.

Op een dag komt haar vader thuis met sterren voor op de jassen en voor een oproep voor een werkkamp, dit was niet nodig want Marga was ziek en haar vader ook. Haar broer Dave nam een soort drankje waardoor hij erg ziek leek. Terwijl er allemaal joodse mensen beginnen onder te duiken vind de vader van Marga nog steeds dat het niet nodig is.

Marga woont nu bij haar broer Dave en zijn vrouw Lotte, zij hoeven niet naar een werkkamp aangezien Marga en Dave nog steeds erg ziek waren volgens de dokter en Lotte hun moest verzorgen. Haar ouders moesten in Amsterdam gaan wonen in de joden buurt.

Wanneer Marga besluit om naar Amsterdam te gaan om haar ouders te bezoeken. Hier gaat ze een poos later ook ondergedoken wonen. Op een dag dat ze bij haar ouders is komen de Duitsers binnen en nemen haar ouders mee, Marga kon nog net optijd ontkomen. Ze moest wel van uiterlijk veranderen aangezien ze haar ID was vergeten bij haar ouders.

Op een dag willen Marga, Dave en Lotte naar Utrecht gaan om daar onder te duiken. Lotte word aangehouden en Dave laat haar niet alleen gaan. Marga is dus alleen onderweg naar Utrecht. Wanneer ze geen geld meer heeft gaat ze naar Heemstede waar ze de rest van de oorlog blijft.

Na de oorlog gaat ze naar haar oom is Zeist, die niet is opgepakt omdat zijn vrouw niet joods is. Elke dag zitten ze nog bij de tramhalte te wachten op haar vader, moeder, Dave of Lotte.

Ik vond het een erg ingrijpend boek, aangezien hij mij ook persoonlijk aanspreekt. Aangezien er veel familie leden van mij zijn omgekomen in de oorlog vanwege de joden vervolging.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>