echte mannen eten geen kaas

titel : echte mannen eten geen kaas

te vinden op de leeslijst niveau 1

schrijvster : Maria Mosterd

thema : loverboys, drugs, geweld.

het boek gaat over een meisje Maria die in handen valt van een loverboy toen ze twaalf jaar was. Ze ging net voor het eerst naar de middelbare school en was aan het puberen. Ze bedenkt dat ze meer spanning in der leven nodig heeft een fiets sochtends steeds langs een groepje jongens die altijd bij een auto hangen met harde muziek en dure kleding. Van 1 van die jongens ( Manou ) kreeg Maria elke dag wel aandacht en op een gegeven moment raken ze in gesprek. Vanaf dit moment was ze in de macht van Manou en wordt ze dus aan het werk gezet in de prostitutie. Ze maakt verschrikkelijke dingen mee. Ze¬†moet vaak met veel verschillende mannen naar bed, zit onder de drugs en ziet hoe Manou andere mensen graag veel pijn doet. Ze raakt steeds verder verdtrikt in dit wereldje en laat haar familie ook steeds meer achter zich. Totdat ze op school vertelde dat ze verkracht was door een aantal jongens en ze dus dit hele wereldje in gevaar bracht. Ze deed aangifte maar Manou had precied gezegt wat ze wel en niet mocht zeggen. Maria’s familie vertrouwde Manou totdat hij in de rechtzaal tegen hun verklaarde. Maria werd steeds weggeplaatst maar bleef contact houden met Manou. Toen ze hier achterkwamen werd ze geplaatst in een crisis opvang waar Manou haar nog steeds lastig viel. Hij wou haar verkopen aan een man in het buitenland en dit was ook nog eens bijna gelukt. Later gaat ze met een project naar India om alles achter zich te kunnen laten.

ik vond het boek super interessant en heb het dan ook in 5 dagen uitgelezen. In het begin had ik wel een beetje moeite met de schrijf stijl ( het is een beetje jip en janneke taal ) maar hoe verder je in het boek komt hoe minder vervelend dit is en hoe sneller je door het boek heen komt. Wel vind ik dat het boek heel snel gaat, binnen een week is Maria al in de handen van de loverboy en als dit uitgebreider werdt beschreven was het misschien in het begin ook wat spannender geweest. zoals beter beschrijven hoe alles eruit zag, hoe ze zich voelde en minder vage taal af en toe. Ik vind het ook fijn als een broek wat meer diepte heeft en er een soort raadsels in het boek zitten en dat is in dit boek niet het geval. Ook wordt er getwijfeld over de realiteit van het verhaal en dit is dan ook iets wat ik jammer vind want er zijn gewoon gebeurtenissen die niet echt over komen dus dit maakt het boek minder geloofwaardig.

Verder echt een goed boek en zeker een aanrader ! vooral als je houdt van een wat erger thema die wat heftiger is en misschien ook nog met deeltjes fictie. (voor jongens misschien toch iets minder geschikt omdat het door de ogen van een vrouw wordt bekeken en die dit misschien minder heftig vinden. ookal zit er wel veel actie in het verhaal en ook geweld)

conclusie :

super goed boek ook heel erg aangrijpend. Op een schaal van 1 tot 10 geef ik het een 8 omdat het echt een super goed verhaal is en goed verwoord en je leeft je helemaal in. Maar ik geef het geen 10 omdat de schrijf taal toch wat makkelijk is.

2 reacties op “echte mannen eten geen kaas

  1. hele goeie recensie vind ik, het grijpt me wel en ik denk nu ook dat ik dit boek wel ga lezen. Het klinkt als een goed verhaal en ben benieuwd hoe het verder is!

    het enige wat ontbreekt is die bronnen, maar ontdanks dat vind ik het een goede recensie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>