Boekverslagen die ik vorig jaar heb gemaakt

De volgende 2 boekverslagen heb ik vorig jaar gemaakt, ik zet ze er voor mezelf op(recensies volgen nog):

Het gouden ei.

Het gouden ei is geschreven door Tim Krabbe en is uitgegeven in 1984. De titel ‘Gouden Ei’ is een droom van Saskia. Toen ze klein was had ze een keer gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei, dat door het heelal vloog. Ze kon niet doodgaan en ze zat daar voor altijd. Dit slaat op de eenzaamheid die ze toen in haar droom voelde en ook het ‘opgesloten’ zitten in bepaalde gedachtes of gevoelens. Eerst vond ik de titel echt onzin maar na het lezen van het verhaal snap ik het en is het ook vrij logisch want ontsnappen uit het gouden ei bleek onmogelijk te zijn.  Het boek heeft geen motto. De belangrijkste thema’s zijn als volgt:

  • Liefde: Rex is heel erg verliefd op Saskia en dat verklaart ook waarom hij zoveel moeite voor haar doet. Dus liefde staat helemaal centraal in dit boek
  • Raadsel: de verdwijning van Saskia is een raadsel want niemand weet waar ze is en wat er met haar is gebeurd. Gedurende het boek gaat Rex dat uitzoeken maar met hem gebeurt het zelfde wat met Saskia is gebeurt
  • Misdaad: de dader van Rex en Saskia, Raymond Lemorne, is zeer gewelddadig. In de tijd dat hij bezig was heeft hij veel slachtoffers gemaakt. Ik vind hem persoonlijk een psychopaat
  • Dood: Rex lijdt het zelfde als Saskia om erachter te komen wat er met haar is gebeurd. Dood dus, en ook nog op een hele nare manier.

Hoofdpersonen:

Rex Hofman: Rex is een rustige man. Hij vindt het erg leuk om spelletjes te spelen. Hij heeft een gelukkig leventje en houdt erg van zijn vriendin. Hij heeft het er ook erg moeite mee dat zij verdwijnt. Rex verandert niet zoveel in het verhaal. Hij wordt hoogstens iets serieuzer.

Saskia Ehlvest:  Zij is de vriendin van Rex en de gene die wordt ontvoerd en vermoord. Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze heeft last van claustrofobie en droomde als kind al dat ze gevangen zat in een Gouden Ei.

Raymond Lemorne: Hij is de dader. Hij is een beetje een vreemde man want hij vraagt zich steeds van die vreemde dingen af. Toen hij 16 was bijvoorbeeld vroeg hij zich af hoe het was om van het balkon te springen, en dat deed hij. Hij stelde zich de gruwelijkste daad voor die hij zo gauw kon verzinnen en deed dat ook. Hij is scheikunde leraar. Ik vind hem een griezel.

Rex en Saskia hebben een liefdesrelatie, ze hebben het heel fijn samen. Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. Aan het begin in Frankrijk, want hier gaan Rex en Saskia naartoe op vakantie. Daarna speelt het zich af in Italië, want hier is Rex met Lieneke op vakantie. Aan het einde van het verhaal speelt het zich ook nog heel even in Nederland af: bij het huis waar Rex woont. Het verhaal heeft dus geen chronologische volgorde. Het verhaal speelt zich nu af en er worden af en toe ook flashbacks gemaakt naar het verleden.  De stijl van de schrijver is erg duidelijk, hij schrijft kort maar krachtig. Het boek heb je ook zo uit, het is heel vlot geschreven en hij gebruikt geen woord teveel. Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller, de verteller weet op een gegeven moment meer dan Rex zelf.  Ik vond het begin wel heel vaag want ik zou denken dat eerst de personages geïntroduceerd zouden worden maar dat was dus niet het geval, het boek begon meteen waar Saskia werd ontvoerd.  

Saskia en Rex, een stel gaan samen op vakantie wanneer ze stoppen om te tanken word Saskia op een of ander manier ontvoerd door een gestoorde scheikunde leraar. Hij is raar want hij bedenkt zich de raarste dingen en voert die ook gelijk uit. Saskia is dus spoorloos verdwenen en Rex heeft een nieuwe vriendin, Lieneke.  Lieneke toont respect dat Rex nog steeds denkt aan Saskia. Eigenlijk is ze ook niet zo’n heel belangrijk persoon. Toen ze op vakantie waren droomt Rex over de gouden ei en gaat weer (8 jaar later) op zoek naar Saskia. Hij ontmoet Lemorne. Hij stelt voor het raadsel op te lossen maar dan moet Rex het zelfde ondergaan als Saskia. De dood dus. Hij drinkt een slaapmiddel en als hij wakker word ligt hij in een doodskist. Hij is dus levend begraven, en Saskia ook. Later is er niets meer van beide vernomen. Eng boek, ik kreeg er kriebels van. Ik vond het niet heel leuk om te lezen en de stijl van de schrijver sprak mij ook niet echt aan. Wel vond ik het makkelijk geschreven, ik heb niet echt moeite gehad met het lezen.

 

 

Het huis van de moskee

Het huis van de Moskee is geschreven door Kader Abdolah en uitgegeven in 2005. Centraal in de roman staat het huis van de moskee. Aan de hand daarvan wordt de geschiedenis van Iran beschreven en daarom heet het boek zo. Het boek heeft geen motto maar het is wel opgedragen aan Aga Djan om hem te laten gaan. Aga Djan is de belangrijkste persoon, het hoofd van het huis. De belangrijkste thema’s zijn:

  • Godsdienst: dit boek gaat over het Islam en over hoe Iran zich ontwikkeld in de Islam. Er word veel informatie gegeven wat wel mogelijk is binnen het geloof en wat absoluut niet kan. Daarom vind ik godsdienst het allerbelangrijkste in dit boek
  • Geschiedenis: het boek verteld ook wat  over de Iran-Irak oorlog, waar ik zelf eigenlijk niet zo veel over wist maar na het uit lezen van dit boek begreep ik het beter en heb ik ook gelijk besloten dat geschiedenis ook een grote rol speelt in dit verhaal
  • Vrouwenonderdrukking: in dit boek word er veel onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Vrouwen horen niks te zeggen en te gehoorzamen, daar heb ik me enorm aan gestoord maar het was heel anders om zo iets te lezen
  • Macht: machtsverhoudingen zijn enorm belangrijk in dit boek want bijvoorbeeld Aga Djan is het hoofd van de Bazaar en de Sjah wordt afgezet waarna Ayatollah de macht grijpt.

Belangrijke personen:

Aga Djan: Hij is een tapijtenhandelaar en gelijk de belangrijkste van de Bazaar. Daarnaast is hij de heer in het huis van de moskee. Als een van de leden van het gezin een probleem heeft komen ze gelijk naar hem toe. Hij is een belangrijk lid van de familie en van de gemeenschap. Zijn vrouw is Fagri Sadat, zij is een soort ‘moeder’ van het huis. Golbanoe en Golebeh wonen al meer dan zestig jaar in het huis van de moskee. Ze zijn ooit door de vader van Aga Djan ingehuurd als bedienden en sindsdien wonen ze in het huis en ze bewaken gelijk de gewoontes van het huis. Alsaberi is de Imam in het huis, hij is getrouwd met Zinat en ze hebben 3 kinderen. Galgal is de jonge man die met Alsaberi’s dochter trouwt. Veel mensen wantrouwen hem omdat hij volgeling van de Ayatollah is. Later word hij ook vermoord.  Eigenlijk is iedereen familie van elkaar en ze hebben een sterke band met elkaar.

Het verhaal speelt zich vooral af in Senedjan, vaak in het huis van de moskee, de moskee zelf of de bazaar. Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller, dat was eerst niet heel duidelijk maar steeds werd het duidelijker. Het boek is verdeeld in 40 hoofdstukken en het verhaalt speelt zich af in een chronologische volgorde.

In de Iraanse provincieplaats Senedjan staat ‘het huis van de moskee’, een eeuwen oude huis vastgebouwd aan de plaatselijke moskee. Het wordt bewoond door Aga Djan en zijn drukke familie. Het huis bevat veel religieuze tradities en oude cultuur. Maar op een gegeven moment komen de tradities komen onder druk te staan. De sjah de bondgenoot van Amerika, proberen Iran op een Westers model te moderniseren door gebruik van bijvoorbeeld tv, radio etc. Na de dood van de Imam komt er een invalimam Galgal, hij is een sterke  man maar op een gegeven moment verlaat hij zijn zwangere vrouw. Na enige tijd komen er demonstraties, verzet, revoluties en uiteindelijk een oorlog tussen Irak en Iran. Er komen veel aanhangers van de Sjah en het verzet is niet meer te onderdrukken. Er gebeurt van alles met de familie leden, het lijkt wel alsof ze allemaal uitelkaar vallen. Jaren later eindigt de oorlog. Ik vond het een ontroerend boek, echt heel mooi maar ook heel heftig om zulke dingen te lezen. Ik heb verschrikkelijk veel dingen geleerd van dit boek. Heel moeilijk vond ik het niet, al die moeilijke Iraanse namen haalde ik wel vaak door de war maar ik ben er doorheen gekomen en uiteindelijk vond ik het een prachtig boek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>