Recensie: Montyn

Informatie
Titel: Montyn
Auteur: Dirk Ayelt Kooiman
Eerste druk: 1982
Genre: Psychologische roman
Bladzijdes: 96

Samenvatting

Het verhaal begint in Thailand. Hier praat Jan Montyn met Ted, een oude oorlogsveteraan, en kijkt op zijn leven terug. Jan is opgegroeid in Oudewater. Zijn ouders zijn erg gelovig. Zijn vader is zelfs priester bij deze orthodox-protestantse gemeente. Jan heeft een hekel aan dat geloof gekregen, en breekt ermee. Hij blijft wel bij z’n ouders wonen. Tijdens de bezetting wordt Jan lid van de jeugdstorm, de jeugdafdeling van de NSB. Daar ontmoet hij Hein. Samen gaan ze twee keer op kamp in Oostenrijk als training om soldaat te worden. Als ze weer thuis zijn besluiten ze bij de Duitse marine te gaan. Ze komen op een mijnveger terecht en lijden bij de tweede keer uitvaren schipbreuk. Ze worden naar het Koerland gestuurd om in de loopgraven te vechten tegen de Russen. Dit is de eerste keer dat Jan echte zware trauma’s oploopt. Hein overleeft het niet, Montyn wel doordat hij gewond raakte en weg mag omdat hij niet meer in staat is om te vechten.

Hij krijgt twee weken verlof en gaat terug naar Oudewater. Daar is hij echter niet meer welkom omdat hij de Duitsers heeft geholpen. Na zijn verlof moet Jan opnieuw tegen de Russen vechten. De oorlog is dan al bijna voorbij. Ze worden teruggedreven en Jan wordt krijgsgevangene. Hij ontsnapt en meldt zich aan bij het Franse vreemdelingenlegioen. Hij voelt zich er niet “thuis” en ontsnapt weer. Hij gaat naar Vught en geeft zichzelf aan. Hij moet de gevangenis in.

Als hij uit de gevangenis komt gaat hij bij z’n vader in de zaak werken. Iedereen kijkt hem met de nek aan en daar kan Jan niet tegen. Hij meldt zich in 1950 aan als vrijwilliger die ingezet worden bij de Koreaanse oorlog. Hij raakt weer gewond en komt terecht in een ziekenhuis in Tokio waar hij Yoshika ontmoet met wie hij trouwt. Yoshika vindt een andere man en Jan gaat terug naar Nederland waar hij nu als held wordt ontvangen.

Hij kan nergens rust vinden en nu hij eenmaal niets meer om handen heeft komen de beelden van de oorlog steeds naar boven. Hij besluit beroepssoldaat te worden en hij krijgt van zijn overste de opdracht een Grenadiers-museum in te richten. Hij misbruikt zijn tekentalent om schilderijen te vervalsen en te verkopen. Ook organiseert hij feesten voor rijke lui en huurt daarvoor hoertjes in. Deze feesten, die soms dagen doorgaan, lopen vaak uit op een orgie. In deze tijd doet Jan alles wat God verboden heeft. Na een mislukte zelfmoordpoging wordt Jan opgepakt en doorgestuurd naar een psychiatrische inrichting waar hij zijn levensverhaal op moet schrijven. Dit helpt hem en hij wordt op vrije voeten gesteld.

Hij gaat in Amsterdam werken en ontmoet Thom, een jongen met wie hij een relatie krijgt. Thom is van huis weggelopen en Jan vangt hem op. Als Thom zelfmoord pleegt gaat Jan Vietnam om daar met kindertransporten te helpen van Vietnam naar Nederland. Terug in Amsterdam ontmoet hij de liefde van zijn leven: Sonja. Ze verhuizen naar Frankrijk en krijgen hier een dochtertje, Carolynne, voor wie, zoals uit de laatste paar regels van het boek blijkt, het boek geschreven lijkt te zijn.

Mening

Montyn is een interessant boek om te lezen. Het vertelt het verhaal van een gebroken persoon, gebroken door oorlog. Het boek biedt perspectieven voor de Duitse kant van de oorlog wat een uniek inzicht geeft. Montyn is lastig om te lezen omdat het veel krommingen in de tijdlijn bevat; het boek is rijk aan flashbacks en flashforwards. Ik raad je aan Montyn te lezen omdat zoals ik eerder vermeldde het boek unieke perspectieven biedt.

Recensie: Het bittere kruid

Informatie
Titel: Het bittere kruid
Auteur: Marga Minco
Eerste druk: 1957
Genre: Roman
Bladzijdes: 93

Samenvatting

Marga Minco woont met haar ouders en zusje in Breda. Haar broer Dave en haar zus Bettie wonen beiden in Amsterdam. Het is een joodse familie. Marga vond het erg vervelend dat er veel verboden was voor joden om te doen. In het eerste jaar van de oorlog wordt Marga ziek en moet ze in het ziekenhuis kuren volgen. Ze zijn dan net bezig met het verhuizen naar Amersfoort bij de pas getrouwde Dave.

Marga moet weer naar het ziekenhuis. Ze moet weer kuren volgen, alleen nu in het ziekenhuis in Utrecht. Op een dag krijgen ze een brief dat vader en Dave moeten worden gekeurd voor een werkkamp. Dave wil niet naar een werkkamp dus hij gaat pillen slikken waar hij ziek van wordt zodat hij wordt afgekeurd. Helaas is hij langer ziek dan verwacht en blijft bij Marga op de kamer, waar ze worden verzorgt door Lotte, Dave’s vrouw. Ze blijven de hele dag door thuis in hun pyjama’s, omdat elk moment de bel kan gaan en er Duitsers voor de deur staan die hen komt ophalen.

Even later hoorden ze dat Bettie in Amsterdam is opgepakt . Niemand weet wat er met haar is gebeurt en waar ze naartoe is gebracht. De ouders van Marga moeten verhuizen naar Amsterdam omdat ze boven de vijftig jaar zijn. Marga blijft bij Lotte en Dave in Amersfoort wonen, maar ze besluit uiteindelijk om toch te gaan verhuizen naar haar houders in Amsterdam. Dave en Lotte besluiten later om ook te verhuizen naar Amsterdam, maar niet bij zijn ouders. Op een middag vragen de ouders van Marga of ze boodschappen wilt doen. Ze komt in een straat waar de Duitsers mensen aan het ophalen zijn. Ze wordt bijna meegenomen, maar omdat ze kan laten zien dat ze niet in die straat woont, mag ze gaan.

Mening

Het bittere kruid van Margo Minco is een echte aanrader. Het verhaal is niet te langdradig en Marga weet haar gevoelens levendig over te brengen bij de lezer. Het geeft je een heel duidelijk beeld van haar ervaringen. Een echte aanrader, lezen dus!

Recensie: De Grot

Informatie
Titel: De Grot
Auteur: Tim Krabbé
Eerste druk: 1997
Genre: Psychologische roman
Bladzijdes: 182

Samenvatting

Egon Wachter is een drugskoerier. Wachter moet in Ratanakiri een koffer gevuld met heroïne te overhandigen aan een onbekend persoon. Zodra deze overdracht nadert wordt hij steeds zenuwachtiger. Hij is zenuwachtig omdat een andere drugskoerier gesnapt en gedood is. Het verhaal gaat terug in de tijd waar Egon veertien jaar oud is. Hier begint zijn criminele carrière. Hij raakt bevriend met ene Axel. Axel is actief in de criminele wereld en krijgt macht over Egon. Op deze manier komt Egon zelf ook terecht in de criminele wereld. De relatie verwatert en Egon studeert geologie. Tijdens zijn studie komt hij Axel weer tegen en wederom komt hij terecht in de criminele wereld. Egon wordt drugskoerier voor Axel en moet bij een klant afleveren die op verdwenen is.

Mening

Het verhaal leest lekker weg en is vrij goed te volgen. In het boek wordt duidelijk wat voor een invloed foute vrienden op je hele leven kan hebben. Ik raad dit boek aan om te lezen.

Recensie: Erik of Het klein insectenboek

Informatie
Titel: Erik of Het klein insectenboek
Auteur: Godfried Bomans
Eerste druk: 1940
Genre: sprookje
Bladzijdes: 193

Samenvatting

Erik ligt op een avond in zijn bed en hij heeft het gevoel alsof er iets bijzonders staat te gebeuren. Het blijken de schilderijen aan de muur te zijn, zijn grootouders. Die laten hem het schilderij ‘Wollewei’ zien. Plots wordt Erik kleiner, zo klein dat hij het schilderij binnen stapt. Daar ontmoet hij eerst de wespenfamilie “Van vliesvleugel”. Later vertrekt hij op de hommel naar een hotel. Ze komen aan bij een reusachtig slakkenhuis zonder naam. Hier maakt Erik kennis met onder andere een rups, die later in een vlinder veranderd. Hij komt later in het verhaal de spin, de doodgravertjes en een worm tegen. Uiteindelijk komt Erik bij een veldslag met de doodgravertjes bij de dam aan (zo noemen de insecten dat) maar Erik weet dat dit de lijst van het schilderij is waar hij al zolang naar opzoek is, en hij komt weer terug in de bewoonde wereld.

Mening

Toen ik voor het eerst het boek in mijn handen had, kreeg ik het gevoel dat het ging om een kinderboek. Ik had het boek aardig onderschat qua inhoud. De tekst is vrij oud geschreven en het las alles behalve soepel. Na wat lezen raak je er meer aan gewend en lukt het beter om je in te leven in het personage Erik. Ik raad het boek niet aan omdat het niet geschreven is zoals de meest recentelijke boeken, wat het moeilijk maakt om het fijn te kunnen lezen.

Recensie: De Tweeling

Informatie
Titel: De Tweeling
Auteur: Tessa de Loo
Eerste druk: 1993
Genre: Oorlogsroman
Bladzijdes: 435

Samenvatting

Twee zussen ontmoeten elkaar toevallig in een kuuroord. Ze groeiden apart op, Anna in Duitsland en Lotte in Nederland. Ze raken bevriend en vertellen elkaar over hun ervaringen. Anna was in de oorlog getrouwd met een nazi, terwijl Lotte een verzetsstrijder was. Ondanks deze verhoudingen raken de twee tot zekere mate bevriend. De relatie tussen de twee is echter nooit helemaal goed gekomen. Lotte is uiteindelijk Anne wel als zus gaan zien maar heeft dit haar nooit verteld. Anne overlijdt aan een hartaanval en Lotte heeft haar nooit kunnen vertellen dat ze haar ondanks de grote verschillen toch als een zus is gaan zien.

Mening

De Tweeling was een interessant boek die de verhoudingen tussen Duitse en Nederlandse bevolking toonde voor de oorlog, tijdens de oorlog en na de oorlog. De verschillende visies van de bevolkingen komen duidelijk naar voren. Het zet je aan het denken en daarom is De Tweeling van Tessa de Loo zeker een aanrader.

 

Recensie: Fabriekskinderen

Informatie
Titel: Fabriekskinderen
Auteur: J.J. Cremer
Eerste druk: 1863
Genre: Roman
Bladzijdes: 88

Samenvatting

Saartje, Sander en Evert moeten uit noodzaak werken bij een wolspinnerij. Ze werken hier in slechte omstandigheden voor een zeer karig loon. Als ze hier niet werken kunnen ze niet overleven. Saartje heeft koorts maar moet toch werken om te overleven. Sander is het zat om in zulke slechte omstandigheden te werken en stribbelt heel erg tegen. Hierom besluit Evert hem achter te laten op de stoep waar Sander in slaap valt. Een jonge baron genaamd Willem van Hoogstadt vindt Sander op straat en besluit hem uit medelijden te adopteren. Diezelfde nacht sterft Saartje vanwege ziekte.

Mening

Fabriekskinderen was een kort maar krachtig verhaal om te lezen. Ik vond het boek niet naar om te lezen, onder andere omdat het kort was. Het bericht dat het boek wilt achterlaten is duidelijk; een kritiek tegenover de toenmalige maatschappij waar kinderarbeid heel normaal was. Als boek kwam het een beetje oppervlakkig over omdat er geen diepgaande connecties waren met de personages. Ik raad het boek aan om te lezen vanwege het feit dat het meer om de achterliggende kritiek gaat op de toenmalige maatschappij dan het verhaal.

Recensie: Karel ende Elegast

Informatie
Titel: Karel ende Elegast
Auteur: Onbekend
Eerste druk: 1982
Genre: Middeleeuws verhaal
Bladzijdes: 56

Samenvatting

Karel krijgt een bericht van een engel, een bericht dat hij wat moet gaan stelen. Eerste instantie dacht hij dat het een fout bericht was en dat hij niks moest gaan stelen. Even later besloot hij dit toch te doen. Onderweg kwam hij een ridder tegen genaamd Elegast. Elegast is een ridder, verbannen door Karel. Na al deze tijd verbannen te zijn is Elegast nog steeds trouw aan zijn koning. Karel en Elegast besluiten het kasteel van Eggeric, de gemene zwager van Karel, te beroven. Dit plan mislukt en Karel en Elegast komen erachter dat Eggeric van plan was om Karel te vermoorden. Elegast heeft daarom Eggeric vermoord. Door deze trouwe daad wordt de ban opgeheven en Elegast trouwt met de zus van Karel.

Mening

We hebben Karel ende Elegast gezamelijk in de klas gelezen. Hierdoor was het wel goed te begrijpen. Als je dit verhaal individueel moest lezen dan zou het nog wel eens een opgave kunnen worden, aangezien het gebruikte Nederlands erg afwijkt van wat wij gewend zijn. De gedachte achter het boek is duidelijk, wees goed en je wordt beloond. In dit geval Elegast wiens ban opgeheven is en hij mag met de zus van de koning trouwen, slechts omdat hij altijd trouw bleef aan de koning. De sfeer van het boek was goed, de setting duidelijk en het verhaal was goed te volgen.

Moet je een oud boek voor Nederlands lezen dan raad ik deze aan. Het verhaal is kort en het is simpel.

Recensie: Bint

Informatie
Titel: Bint
Auteur: Ferdinand Bordewijk
Eerste uitgave: 1934
Genre: Psychologische roman
Bladzijdes: 78

Samenvatting

Vanaf november gaat er een nieuwe leraar Nederlands lesgeven op de school van Bint, namelijk de Bree. Zijn favoriete klas is 4D, ookwel de hel. De hel had zijn vorige leraar Nederlands weggepest. De Bree besloot dat het hij het beste de klas in controle kon krijgen door gelijk oorlog te verklaren. Dit werkte goed en er was sprake van orde en tucht op de school.

Op school is een jongen, Van Beek, die slecht presteert en de leren besluiiten hem een onvoldoende te geven. Van Beek dreigt zelfmoord te plegen, ondanks dit geven de leraren hem alsnog een onvoldoende. Van Beek beeindigt zijn leven en er ontstaat een opstand op school. De hel slaat deze opstand neer.

Mening
Voor een verplicht Nederlands boek, was hij vrij goed te lezen. Het boek was kort en daardoor werd het niet al te saai. Het woordgebruik was wel een beetje achterhaald voor deze tijd en dat was vervelend te lezen. De link tussen het nationaal socialisme en/of het communisme komt duidelijk naar boven in Bint. De school staat symbool voor de maatschappij en de hel staat voor de extremistische aanhangers van de maatschappij.

Ik zou het boek aanraden omdat het makkelijk te lezen is en daarnaast is het een klassieker van een historische Nederlandse auteur.

Recensie: Een leeg huis

Informatie


Auteur: Marga Minco
Eerste uitgave: 1966 Margo Minco, Amsterdam
Druk: 9e druk, 1984 Amsterdam
Genre: Roman

Samenvatting
In het boek ‘Een leeg huis’ volg je het verhaal van een Joodse meid Sepha. In de tweede wereldoorlog heeft ze al haar familieleden verloren.Het boek is ingedeeld in drie tijdperken na de oorlog: 28 juni 1945, 25 maart 1947 en tot slot 21 april 1950.

28 juni 1945 
Sepha heeft ondergedoken gezeten op een Friese boererij. Ze heeft daar onder andere haar tijd doorgebracht tijdens de hongerwinter. Ze krijgt heimwee naar huis en besluit terug te gaan naar haar geboortestad, Amsterdam. Dit doet ze door mee te liften met verschillende mensen, waaronder een boer en Canadese soldaten.
Zodra ze langs Zwolle komt ontmoet ze een meisje, Yona. Yona heeft ook ondergedoken gezeten en moet ook naar Amsterdam. Ze liften nu samen door naar Amsterdam. Ze wisselen hun adress uit. Yona is in de gracht gevallen en is gewond. Sepha gaat op bezoek bij Yona in het ziekenhuis. Als ze terug komt van haar ziekenhuisbezoek, ziet ze een briefje liggen van haar vriend Mark, hij zou op een feest in de buurt zijn.
Sepha gaat daar naar toe maar Mark is daar niet, toch besluit ze om daar te blijven tot de nacht voorbij is.

25 maart 1947
Sepha woont al een tijd in Frankrijk. Mark besluit om op bezoek te gaan. Sepha heeft intussen al meerdere minnaren gehad. Ondertussen had Mark zelf ook een vriendin.
Sepha heeft nog contact met Yona, die besloten haar baan opgezegt had om te gaan schilderen.

21 april 1950
Sepha krijgt weer verlangens om terug te gaan naar Amsterdam. Samen met Mark reist ze terug. sepha heeft weer een andere minnaar, Thomas. Yona is ondertussen erg depressief,
omdat ze denkt dat iedereen tegen haar ideeën is. Sepha vind Yona irritant omdat ze altijd zo veel klaagt. In de krant staat een artikel dat Yona uit de trein is gesprongen die naar
Apeldoorn reisde. Volgens het artikel en de politie is Yona dood.

Mening
Ik vind ‘Een leeg huis’ een leuk boek om te lezen. Het verteld op orginele wijze hoe Sepha, na de chaotische periode van de bevrijding haar leven weer oppakt. De verhaallijn is erg interessant omdat er niet veel boeken zijn voor scholieren, die het verhaal vertellen over een Joodse meid die na de oorlog haar leven oppakt. Het boek bevat geen extreem moeilijke woorden en is ook niet onnodig langdradig en ingewikkeld gemaakt. Opgeteld maakt het dat ‘Een leeg huis’ prima is om te lezen.

Recensie: Warenar

Informatie

Auteur: P.C. Hooft
Uitgavejaar: 1616
Gelezen versie: Warenar, vertaald door H. Adema, Leeuwarden 1992
Genre: Toneelstuk, blijspel

Samenvatting

Warnar heeft een pot met goud verstopt in zijn huis. Hij is een erg zuinige man en is bang dat iemand de pot gaat stelen. Warnars buurman Rijckert, die erg rijk is, wilt trouwen met Claartje, de dochter van Warnar. Warnar is hier blij mee omdat Rijckert uit een goede familie komt en rijk is. In een dronken bui gaat Ritsert, de zoon van de zus van Rijckert met Claartje. Zij raakt zwanger en heeft dat negen maanden weten te verbergen. Warnar verstopt zijn pot met goud onder een steiger omdat hij de situatie niet vertrouwd in zijn huis. Lecker, de knecht van Rijckert vind de pot en steelt deze. Ritsert verteld Warnar dat hij een erge zonde is begaan. Warnar denkt dat dit over de gestolen pot met goud gaat en niet over de zwangerschap van zijn dochter. Hoe zal dit eindigen?

Mening

Warenar schijnt een komedie te zijn, dit heb ik zelf niet gemerkt. In de vertaalde versie werden geen moeilijke zinnen gebruikt, het was goed te lezen. Er werd veel gebruik gemaakt van rijm, wat ik wat minder vond. Ik vond het toneelstuk niet erg leuk om te lezen, omdat er weinig actie in voorkwam. Ook vond ik het vrij vervelend dat de personages wel een halve bladzijde lang konden beschrijven hoe ellendig ze iets vonden, die stuken waren veel te langdradig. De verhaallijn is duidelijk te volgen en het thema komt goed naar voren in Warenar. Je krijgt een vrij duidelijk beeld mee hoe het er aan toe ging rond 1600 in Amsterdam. Mocht je interesse hebben in de middeleeuwen dan is dit toneelstuk misschien iets voor jou. Ikzelf raad je niet aan om Warenar te lezen, tenzij je verplicht een middeleeuws stuk moet lezen.