Recensie: Warenar

Informatie

Auteur: P.C. Hooft
Uitgavejaar: 1616
Gelezen versie: Warenar, vertaald door H. Adema, Leeuwarden 1992
Genre: Toneelstuk, blijspel

Samenvatting

Warnar heeft een pot met goud verstopt in zijn huis. Hij is een erg zuinige man en is bang dat iemand de pot gaat stelen. Warnars buurman Rijckert, die erg rijk is, wilt trouwen met Claartje, de dochter van Warnar. Warnar is hier blij mee omdat Rijckert uit een goede familie komt en rijk is. In een dronken bui gaat Ritsert, de zoon van de zus van Rijckert met Claartje. Zij raakt zwanger en heeft dat negen maanden weten te verbergen. Warnar verstopt zijn pot met goud onder een steiger omdat hij de situatie niet vertrouwd in zijn huis. Lecker, de knecht van Rijckert vind de pot en steelt deze. Ritsert verteld Warnar dat hij een erge zonde is begaan. Warnar denkt dat dit over de gestolen pot met goud gaat en niet over de zwangerschap van zijn dochter. Hoe zal dit eindigen?

Mening

Warenar schijnt een komedie te zijn, dit heb ik zelf niet gemerkt. In de vertaalde versie werden geen moeilijke zinnen gebruikt, het was goed te lezen. Er werd veel gebruik gemaakt van rijm, wat ik wat minder vond. Ik vond het toneelstuk niet erg leuk om te lezen, omdat er weinig actie in voorkwam. Ook vond ik het vrij vervelend dat de personages wel een halve bladzijde lang konden beschrijven hoe ellendig ze iets vonden, die stuken waren veel te langdradig. De verhaallijn is duidelijk te volgen en het thema komt goed naar voren in Warenar. Je krijgt een vrij duidelijk beeld mee hoe het er aan toe ging rond 1600 in Amsterdam. Mocht je interesse hebben in de middeleeuwen dan is dit toneelstuk misschien iets voor jou. Ikzelf raad je niet aan om Warenar te lezen, tenzij je verplicht een middeleeuws stuk moet lezen.

1 reactie op “Recensie: Warenar

  1. Jammer dat je er niet veel aan vond.
    Je noemt dat het thema goed naar voren komt. Wat is het thema, volgens jou?
    Het stuk heeft ook een boodschap. Wat is de boodschap, denk je?
    Nu maar weer een modern boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>