Recensie: Een leeg huis

Informatie


Auteur: Marga Minco
Eerste uitgave: 1966 Margo Minco, Amsterdam
Druk: 9e druk, 1984 Amsterdam
Genre: Roman

Samenvatting
In het boek ‘Een leeg huis’ volg je het verhaal van een Joodse meid Sepha. In de tweede wereldoorlog heeft ze al haar familieleden verloren.Het boek is ingedeeld in drie tijdperken na de oorlog: 28 juni 1945, 25 maart 1947 en tot slot 21 april 1950.

28 juni 1945 
Sepha heeft ondergedoken gezeten op een Friese boererij. Ze heeft daar onder andere haar tijd doorgebracht tijdens de hongerwinter. Ze krijgt heimwee naar huis en besluit terug te gaan naar haar geboortestad, Amsterdam. Dit doet ze door mee te liften met verschillende mensen, waaronder een boer en Canadese soldaten.
Zodra ze langs Zwolle komt ontmoet ze een meisje, Yona. Yona heeft ook ondergedoken gezeten en moet ook naar Amsterdam. Ze liften nu samen door naar Amsterdam. Ze wisselen hun adress uit. Yona is in de gracht gevallen en is gewond. Sepha gaat op bezoek bij Yona in het ziekenhuis. Als ze terug komt van haar ziekenhuisbezoek, ziet ze een briefje liggen van haar vriend Mark, hij zou op een feest in de buurt zijn.
Sepha gaat daar naar toe maar Mark is daar niet, toch besluit ze om daar te blijven tot de nacht voorbij is.

25 maart 1947
Sepha woont al een tijd in Frankrijk. Mark besluit om op bezoek te gaan. Sepha heeft intussen al meerdere minnaren gehad. Ondertussen had Mark zelf ook een vriendin.
Sepha heeft nog contact met Yona, die besloten haar baan opgezegt had om te gaan schilderen.

21 april 1950
Sepha krijgt weer verlangens om terug te gaan naar Amsterdam. Samen met Mark reist ze terug. sepha heeft weer een andere minnaar, Thomas. Yona is ondertussen erg depressief,
omdat ze denkt dat iedereen tegen haar ideeën is. Sepha vind Yona irritant omdat ze altijd zo veel klaagt. In de krant staat een artikel dat Yona uit de trein is gesprongen die naar
Apeldoorn reisde. Volgens het artikel en de politie is Yona dood.

Mening
Ik vind ‘Een leeg huis’ een leuk boek om te lezen. Het verteld op orginele wijze hoe Sepha, na de chaotische periode van de bevrijding haar leven weer oppakt. De verhaallijn is erg interessant omdat er niet veel boeken zijn voor scholieren, die het verhaal vertellen over een Joodse meid die na de oorlog haar leven oppakt. Het boek bevat geen extreem moeilijke woorden en is ook niet onnodig langdradig en ingewikkeld gemaakt. Opgeteld maakt het dat ‘Een leeg huis’ prima is om te lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>