Recensie: Bint

Informatie
Titel: Bint
Auteur: Ferdinand Bordewijk
Eerste uitgave: 1934
Genre: Psychologische roman
Bladzijdes: 78

Samenvatting

Vanaf november gaat er een nieuwe leraar Nederlands lesgeven op de school van Bint, namelijk de Bree. Zijn favoriete klas is 4D, ookwel de hel. De hel had zijn vorige leraar Nederlands weggepest. De Bree besloot dat het hij het beste de klas in controle kon krijgen door gelijk oorlog te verklaren. Dit werkte goed en er was sprake van orde en tucht op de school.

Op school is een jongen, Van Beek, die slecht presteert en de leren besluiiten hem een onvoldoende te geven. Van Beek dreigt zelfmoord te plegen, ondanks dit geven de leraren hem alsnog een onvoldoende. Van Beek beeindigt zijn leven en er ontstaat een opstand op school. De hel slaat deze opstand neer.

Mening
Voor een verplicht Nederlands boek, was hij vrij goed te lezen. Het boek was kort en daardoor werd het niet al te saai. Het woordgebruik was wel een beetje achterhaald voor deze tijd en dat was vervelend te lezen. De link tussen het nationaal socialisme en/of het communisme komt duidelijk naar boven in Bint. De school staat symbool voor de maatschappij en de hel staat voor de extremistische aanhangers van de maatschappij.

Ik zou het boek aanraden omdat het makkelijk te lezen is en daarnaast is het een klassieker van een historische Nederlandse auteur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>