Recensie: Fabriekskinderen

Informatie
Titel: Fabriekskinderen
Auteur: J.J. Cremer
Eerste druk: 1863
Genre: Roman
Bladzijdes: 88

Samenvatting

Saartje, Sander en Evert moeten uit noodzaak werken bij een wolspinnerij. Ze werken hier in slechte omstandigheden voor een zeer karig loon. Als ze hier niet werken kunnen ze niet overleven. Saartje heeft koorts maar moet toch werken om te overleven. Sander is het zat om in zulke slechte omstandigheden te werken en stribbelt heel erg tegen. Hierom besluit Evert hem achter te laten op de stoep waar Sander in slaap valt. Een jonge baron genaamd Willem van Hoogstadt vindt Sander op straat en besluit hem uit medelijden te adopteren. Diezelfde nacht sterft Saartje vanwege ziekte.

Mening

Fabriekskinderen was een kort maar krachtig verhaal om te lezen. Ik vond het boek niet naar om te lezen, onder andere omdat het kort was. Het bericht dat het boek wilt achterlaten is duidelijk; een kritiek tegenover de toenmalige maatschappij waar kinderarbeid heel normaal was. Als boek kwam het een beetje oppervlakkig over omdat er geen diepgaande connecties waren met de personages. Ik raad het boek aan om te lezen vanwege het feit dat het meer om de achterliggende kritiek gaat op de toenmalige maatschappij dan het verhaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>