Recensie: Erik of Het klein insectenboek

Informatie
Titel: Erik of Het klein insectenboek
Auteur: Godfried Bomans
Eerste druk: 1940
Genre: sprookje
Bladzijdes: 193

Samenvatting

Erik ligt op een avond in zijn bed en hij heeft het gevoel alsof er iets bijzonders staat te gebeuren. Het blijken de schilderijen aan de muur te zijn, zijn grootouders. Die laten hem het schilderij ‘Wollewei’ zien. Plots wordt Erik kleiner, zo klein dat hij het schilderij binnen stapt. Daar ontmoet hij eerst de wespenfamilie “Van vliesvleugel”. Later vertrekt hij op de hommel naar een hotel. Ze komen aan bij een reusachtig slakkenhuis zonder naam. Hier maakt Erik kennis met onder andere een rups, die later in een vlinder veranderd. Hij komt later in het verhaal de spin, de doodgravertjes en een worm tegen. Uiteindelijk komt Erik bij een veldslag met de doodgravertjes bij de dam aan (zo noemen de insecten dat) maar Erik weet dat dit de lijst van het schilderij is waar hij al zolang naar opzoek is, en hij komt weer terug in de bewoonde wereld.

Mening

Toen ik voor het eerst het boek in mijn handen had, kreeg ik het gevoel dat het ging om een kinderboek. Ik had het boek aardig onderschat qua inhoud. De tekst is vrij oud geschreven en het las alles behalve soepel. Na wat lezen raak je er meer aan gewend en lukt het beter om je in te leven in het personage Erik. Ik raad het boek niet aan omdat het niet geschreven is zoals de meest recentelijke boeken, wat het moeilijk maakt om het fijn te kunnen lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>