Recensie: Het bittere kruid

Informatie
Titel: Het bittere kruid
Auteur: Marga Minco
Eerste druk: 1957
Genre: Roman
Bladzijdes: 93

Samenvatting

Marga Minco woont met haar ouders en zusje in Breda. Haar broer Dave en haar zus Bettie wonen beiden in Amsterdam. Het is een joodse familie. Marga vond het erg vervelend dat er veel verboden was voor joden om te doen. In het eerste jaar van de oorlog wordt Marga ziek en moet ze in het ziekenhuis kuren volgen. Ze zijn dan net bezig met het verhuizen naar Amersfoort bij de pas getrouwde Dave.

Marga moet weer naar het ziekenhuis. Ze moet weer kuren volgen, alleen nu in het ziekenhuis in Utrecht. Op een dag krijgen ze een brief dat vader en Dave moeten worden gekeurd voor een werkkamp. Dave wil niet naar een werkkamp dus hij gaat pillen slikken waar hij ziek van wordt zodat hij wordt afgekeurd. Helaas is hij langer ziek dan verwacht en blijft bij Marga op de kamer, waar ze worden verzorgt door Lotte, Dave’s vrouw. Ze blijven de hele dag door thuis in hun pyjama’s, omdat elk moment de bel kan gaan en er Duitsers voor de deur staan die hen komt ophalen.

Even later hoorden ze dat Bettie in Amsterdam is opgepakt . Niemand weet wat er met haar is gebeurt en waar ze naartoe is gebracht. De ouders van Marga moeten verhuizen naar Amsterdam omdat ze boven de vijftig jaar zijn. Marga blijft bij Lotte en Dave in Amersfoort wonen, maar ze besluit uiteindelijk om toch te gaan verhuizen naar haar houders in Amsterdam. Dave en Lotte besluiten later om ook te verhuizen naar Amsterdam, maar niet bij zijn ouders. Op een middag vragen de ouders van Marga of ze boodschappen wilt doen. Ze komt in een straat waar de Duitsers mensen aan het ophalen zijn. Ze wordt bijna meegenomen, maar omdat ze kan laten zien dat ze niet in die straat woont, mag ze gaan.

Mening

Het bittere kruid van Margo Minco is een echte aanrader. Het verhaal is niet te langdradig en Marga weet haar gevoelens levendig over te brengen bij de lezer. Het geeft je een heel duidelijk beeld van haar ervaringen. Een echte aanrader, lezen dus!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>