Recensie De Russen Komen

Samenvatting
Nog niet zo heel lang geleden was de spanning van de Koude Oorlog in groot deel van de  wereld voelbaar. Ook in Nederland was de spanning voelbaar. Er heerste een voortdurende angst voor een atoomaanval door de Sovjet-Unie. De overheid probeerde het antwoord te vinden op de vraag: “Hoe moeten we de bevolking beschermen tegen het Rode Leger van de sovjets?”.

Journalist Mark Traa deed archiefonderzoek naar deze periode en doet in dit boek verslag van zijn bevindingen. Hij schrijft overschuilkelder en vluchtplannen voor de regering en het koningshuis, over plannen om de vliegtuigen van de KLM en de binnenvaartschepen naar het buitenland te verplaatsen en om kunstwerken in bunkers te verstoppen. De auteur trof in de archieven zelfs tot in detail voorbereide plannen om hele steden en dorpen te evacueren.

Mijn mening
Ik vond het boek niet zo heel leuk om te lezen. Dit komt doordat het over geschiedenis gaat over de Koude Oorlog in Nederland. Ik vind geschiedenis niet zo heel boeiend, omdat het al is gebeurd en we leven in heden en we moeten juist naar de toekomst kijken, waardoor ik geschiedenis niet interessant vind en dus ook het lezen van dit boek niet zo leuk vond. Het boek bevat veel informatie over de Koude Oorlog in Nederland, waardoor mijn kennis wel is vergroot, maar het lezen van dit boek amuseerde mij niet wat een boek wel moet doen vind ik. Het kan zijn dat als je van geschiedenis houdt en het ook interessant vindt, dat dit boek juist heel amuserend is, maar dit was niet het geval bij mij. Het slot vond ik wel goed, omdat het met het heden te maken had en de vergelijking word gemaakt met het terrorisme wat nu aan de gang is en de Koude Oorlog wat in het verleden is gebeurd.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Recensie Bint

Titel: Bint
Auteur: Ferdinand Bordewijk
Jaar: 1934
Uitgever: De gemeenschap, Utrecht
Bladzijdes: 78
Niveau: -

Samenvatting
Aan het begin van een nieuw schooljaar, rond het jaar 1934, begint meneer De Bree op een school als docent Nederlands. Meneer De Bree gaat aan vier verschillende klassen les geven, waarbij in alle vier de klassen de leerlingen zich verschillend gedragen. Meneer De Bree moet ook de meest beruchte klas, klas 4D, les geven. Deze klas staat bekend om zijn brutale en drukke leerlingen die niet op hun mondje gevallen zijn. Het is echter wel de favoriete klas van meneer Bint, aangezien ze de vorige docent Nederlands hebben weggepest.

Meneer De Bree vindt het erg fijn dat er onder strenge omstandigheden les wordt gegeven op school. Hij pakt zijn eigen klassen dan ook erg streng aan om te laten weten wie de baas is. Zijn manier van lesgeven blijkt al snel te werken: alle leerlingen uit alle vier de klassen luisteren netjes naar hem. Toch vinden de meeste leerlingen het naar om onder de strenge omstandigheden van meneer De Bree te werken. Ze vinden hem te streng, te boos en te afstandelijk. Op een gegeven moment vragen de leerlingen zelfs of hij vrede wil sluiten in de klas, zodat het iets gezelliger wordt. Aangezien meneer De Bree overtuigd is van zijn manier van les geven, gaat hij daar niet mee akkoord. Hij zal altijd zo streng en afstandelijk les geven zoals hij nu doet.

Een leerling, Van Beek, heeft tegenover het docententeam gedreigd met zelfmoord als hij een onvoldoende krijgt voor zijn schoolwerk. Tijdens een rapportvergadering komt dit ter sprake en het docententeam vindt dat Van Beek onvoldoende gewerkt heeft om een voldoende te krijgen. Van Beek wordt dus beoordeeld met een onvoldoende. Als Van Beek dit te horen krijgt pleegt hij eventjes later zelfmoord. De directeur Bint heeft hier gemengde gevoelens bij: hij wilde niet ingaan op het dreigement, maar is tegelijkertijd ook bang dat de zelfmoord van een leerling voor een hoop problemen zorgt.

Rond Pasen gaan de leerlingen met docenten op hun jaarlijkse schoolreisje. Ze reizen via Bergen op Zoom af naar België, en vervolgens naar Noord-Frankrijk.  Omdat een collega van meneer De Bree vader geworden is, moet meneer De Bree ineens mee op schoolreisje. Hij krijgt de taak om op de helft van de beruchte klas 4D letten. Onder het strenge regime van meneer De Bree verloopt het schoolreisje met klas 4D erg goed.

Nadat de leerlingen en docenten weer terug zijn op school, vraagt Bint aan meneer De Bree of hij nog een jaar langer op school les wil geven. Meneer De Bree was in de eerste instantie van plan om maar een jaartje les te geven. In de eerste instantie zegt meneer De Bree dat hij niet meer terug wil komen, maar later als hij thuis zit bedenkt hij zich toch en stuurt hij een briefje naar Bint met de mededeling dat hij toch nog een jaar les wil geven.

Als meneer De Bree het volgende schooljaar vol goede moed weer wil beginnen, blijkt dat Bint verdwenen is. Bint wilde namelijk niet meer langer als directeur op een school werken waar een leerling zelfmoord gepleegd heeft. Een collega, meneer Donkers, is de nieuwe directeur geworden.

Meneer De Bree probeert Bint thuis nog eens op te zoeken, maar keer op keer wordt hij aan de deur geweigerd. Bint doet alsof hij er niet meer is, en wil geen contact meer met anderen.

Mijn menig
Ik vond het einde van dit boek erg verrassend. Ik had echt niet verwacht dat Bint weg zou gaan, hij was immers de oprichter van deze stalen tucht. Ik vond het een leuke verhaalwending omdat hieruit blijkt dat zelfs Bint niet tegen zijn eigen schoolsysteem kan, en er eigenlijk aan onderdoor gaat. Ook vond ik het aangrijpend dat Van Beek echt zelfmoord pleegde, en dan vooral de manier hoe er mee werd omgegaan. Het werd eigenlijk al aangekondigd tijdens de rapportvergaderingen. Het leek alsof Bint er helemaal niets om gaf, en alles ging gewoon door zoals altijd. Later blijkt dat hij het er veel moeilijker mee had dan hij wilde toegeven. De passage uit het boek die mij het meest aansprak was dan ook de ‘toespraak’ die Bint gaf tijdens de rapportvergaderingen. Hier geeft hij een reactie op de mogelijkheid dat Van Beek zelfmoord gaat plegen:

“… Als Van Beek sterft krijgen wij veel verzet. Het verzet zal ons helpen de school te zuiveren. Het zal een laatste en grondige zuivering zijn. (…) Ik eis van een leraar dat hij zich niet inleeft in het kind, dat hij niet daalt. Ik eis van het kind dat het zich inleeft in de leraar, dat het klimt. Ik eis dat het zich inleeft in tien leraren. Ik eis dat het tienmaal gehoorzaamheid zal kennen, tienmaal tucht, dat het door tien volwassenen zal worden getuchtigd.”

Ik vind dat uit deze passage heel goed blijkt hoe Bint denkt over zijn schoolsysteem, wat hij wil van zijn leraren en leerlingen.
Wat ik geen leuk stuk vond ik dit boek is wanneer De Bree tijdens de rapportvergaderingen alle leraren gaat beschrijven. Dit duurt te lang, is te langdradig en je krijgt te veel informatie in één keer. Als zoveel personen in een keer worden beschreven kan ik het toch niet onthouden, dus weet ik eigenlijk nog niks over hen.
Ik vond het thema van dit boek leuk gekozen, ook omdat ik zelf nog op school zit. Ik kan me wel voorstellen dat er vroeger echt zulke scholen waren, waar zulke tucht heerste, dan ben ik toch blij met onze school!
Het taalgebruik vond ik leuk, kort en bondig. Soms was het wel wat ouderwets, maar dat is ook logisch als het in 1934 geschreven is. Het was toch erg goed leesbaar, ik kon de hoofdlijn er goed uithalen, dat vind ik zeker een positief punt.
Mijn eindoordeel over dit boek is zeker positief, ik zag best wel op tegen het lezen van boeken uit de oudere periodes, omdat ik dacht dat daar echt niet door te komen was, vooral door het oude taalgebruik, maar dat was niet zo en raad ik dit boek aan iedereen die een boek moet lezen uit die periode.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Recensie Cel

Titel: Cel
Auteur: Charles den Tex
Pagina’s: 378
Uitgever: De Geus
Niveau: 2

Samenvatting
Hoe bestrijd je iemand die jouw identiteit gebruikt? Michael Bellicher, hoofdpersoon uit De macht van meneer Miller, is ‘s nachts getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord, wordt hij tot zijn stomme verbazing aangehouden. Waarom is niet duidelijk, maar de politie is ervan overtuigd dat ze hem moeten hebben. Michael weet niet eens waarvoor. Alles wat hij zegt, lijkt zich tegen hem te keren. Hij wordt overgebracht naar een politiebureau in het Westland. Daar krijgt hij te maken met twee spijkerharde rechercheurs, een bizarre aanklacht, een onontkoombaar bewijs en een advocate die hem niet gelooft. En dan moet de ellende nog beginnen.

Mijn mening
Als hij getuige is van een auto-ongeluk, wordt Michael Bellicher, hoofdpersoon uit ‘De macht van meneer Miller’, meegenomen naar het politiebureau. Daar blijkt dat hij gezocht wordt voor een dodelijke aanrijding. Maar Michael is nooit op de plaats delict geweest. Het wordt hem duidelijk dat iemand zijn identiteit gestolen heeft. Spannend en intrigerend verhaal over gestolen identiteiten, terreurdreiging en de rol van Second Life dat zich voornamelijk afspeelt in het Westland. De mysterieuze gang van zaken, de onverwachte wendingen, de rol van de politiek, de sympathieke hoofdrolspelers en het toegankelijke taalgebruik zorgen ervoor dat de liefhebber van spannende verhalen tot het eind toe geboeid zal zijn in dit modern opgezette verhaal.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Recensie Het Schnitzelparadijs

Titel: Het Schnitzelparadijs
Auteur: Khalid Boudou
Pagina’s: 301
Uitgever: Vassallucci
Niveau: 3

Samenvatting
Nordip Doenia, een Marokkaanse jongen, heeft twee jaar lang niks van zijn leven gemaakt. Nadat zijn relatie met zijn vriendin uitging, wist hij niks meer van zijn leven te maken en heeft hij twee jaar lang niks gedaan. Opeens is hij het zat en wil hij zijn leven beteren. Dankzij zijn neef Krimo kan Nordip aan de slag in het restaurant De Blauwe Gier. Hij werkt daar als vrijwilliger en maakt voornamelijk pannen schoon. Nordip werkt dus op vrijwillige basis en verdient geen geld met zijn werkzaamheden in het restaurant. Toch schaamt Nordip zich een beetje voor zijn taak in het restaurant. Hij zegt bijvoorbeeld tegen zijn vader dat hij is aangenomen om de administratie van het restaurant op orde te maken.

Nordip heeft het erg naar zijn zin in het restaurant. Hij vindt het fijn om weer wat van zijn leven te kunnen maken. De sfeer onder de werknemers is goed en het is Nordip zelfs gelukt om zijn neef Krimo met één van de werkneemsters Agnes te koppelen. Toch slaat de sfeer in het restaurant om als op een dag de FIOD (opsporingsdienst van de Belastingdienst) binnen komt vallen. Men komt erachter dat Meerman, de baas van het bedrijf, gefraudeerd heeft. Zo werken er erg veel werknemers zwart, waardoor er geen belasting betaald wordt. Zowel de boekhouding, Meerman als een aantal werknemers worden meegenomen voor verder onderzoek.

Omdat het restaurant ineens veel minder koks heeft, is het lastig om het restaurant draaiende te houden. Op een gegeven moment is de sfeer zo verslechterd, dat een aantal werknemers weg gaan bij het restaurant. De neef van Nordip, Krimo, besluit ook te vertrekken.
De chaos in het restaurant wordt zo alleen nog maar groter. Naast de slechte sfeer onder de werknemers, zijn de klanten ook nog eens ontevreden. De kwaliteit van het eten gaat achteruit en de klanten moeten steeds langer wachten op hun eten.

Op een gegeven moment wordt Nordip door Meerman gevraagd om een potje dammen te spelen. Het schijnt dat als werknemers een potje dammen winnen, ze een betere baan in het restaurant krijgen. Als hij dit potje wint, mag hij de vleesvork hebben. Dit betekent dat Nordip kok kan worden als hij wint. Nordip ziet het al helemaal voor zich dat hij als kok in de keuken staat. Er is echter één probleem: hij heeft nog nooit gedamd. Daarnaast hebben nog maar weinig mensen het potje dammen weten te winnen. Uiteindelijk weet Nordip tegen alle verwachtingen in en potje dammen te winnen. Ineens is Nordip kok in het restaurant De Blauwe Gier. Dat is iets dat hij zich nooit voor had kunnen stellen.

Als Nordip naar huis wil gaan ziet hij zijn collega’s met flessen spiritus staan. Hij probeert er niks achter te zoeken. Als hij echter naar huis loopt, hoort hij allerlei brandweersirenes. De brandweer blijkt naar het restaurant De Blauwe Gier te gaan omdat het restaurant in de brand staat.


Mijn mening

Ik vond het moeilijk om in het verhaal te komen. De schrijver Khalid Boudou maakt gebruik van lange zinnen, waardoor ik aan het begin af en toe de draad kwijtraakte. Hoe verder ik was in het verhaal, hoe beter ik me in kon leven in de hoofdpersoon Nordip. Nu ik het verhaal uit heb vind ik het een mooi verhaal. De schrijver heeft de gevoelens van de hoofdpersoon Nordip mooi op papier gekregen. Hierdoor heb ik me uiteindelijk vermaakt met het lezen van het verhaal! In het verhaal was er niet veel spanning te vinden, maar tijdens het spel kwam de spanning wel een beetje naar voren. Het taalgebruik was vrij duidelijk, maar af entoe kwamen er Marrokaanse woorden langs en dat maakten het wel wat moeilijker. Al met al vond ik het dus een leuk verhaal om te lezen. Ik raad het verhaal dan ook zeker aan anderen aan! Als je eenmaal aan de schrijfstijl gewend bent, is het verhaal makkelijk om te lezen.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Pizza Maffia recensie

Algemene informatie
Boek: Pizza Maffia
Auteur: Khalid Boudou
Jaar: 2007
Uitgever: Moon
Bladzijde: 255
Plaats: Amsterdam

Korte samenvatting
Brahims vader heeft een pizzeria Novara, als zijn vader reuma krijgt helpt de oom van Brahim, Faris, de zaak word flink opgeknapt en de omzet is hoger. Als er opeens geld verdwijnt word de vader van Brahim boos, hij denkt dat oom Faris er achter zit en wil hem niet meer zien en Brahim word de eigenaar van de pizzeria. De zoon van oom Faris, Haas, haalt zijn vader over om een eigen pizzeria te beginnen, Melodia, bijde families doen er alles aan om de pizza oorlog te winnen uiteindelijk loopt het erg uit de hand, Brahim heeft geen tijd meer voor school, vrienden, zijn vriendin en sport hij doet er alles aan om te familie eer te behouden.

De bedoeling
De bedoeling van de schrijver is vooral vermaken, maar ik denk ook om te laten zien dat je familie echt nodig heb en als je ruzie/oorlog heb dat je ze diep in je hard toch erg mist en verlangt naar die gene.

Mijn Mening

Ik vond het een erg leuk boek, ik had de film ook al gezien maar dit boek lijkt er niet heel erg op, want dan denk je nu gaat dit gebeuren maar dan gebeurt er totaal iets anders zo is het niet voorspelbaar.

Het was een duidelijk boek het thema kwam vrijwel het hele boek aan de orde.

Het is spannend je wil blijven lezen omdat de gebeurtenissen grappig en origineel zijn. Het is makkelijk te lezen, er word geen moeilijke taal gebruikt.

Het einde is een beetje onduidelijk het lijkt over een hoofdstuk tussen uitgehaald is, je kunt dan zelf iets bedenken, maar je weet wel hoe de schrijver het uiteindelijk heeft afgeschreven.

Ik raad dit boek aan iedereen aan die van spanning houdt of aan mensen die van makkelijke boeken houden waar je snel door kan lezen en niet hoeft te denken wat een woord betekent.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Latino King recensie

Algemene informatie
Boek: Latino King
Auteur: Bibi Dumon Tak
Jaar: 2010
Uitgever: Querido
Bladzijde: 197
Plaats: Amsterdam
Niveau: 3

Korte Samenvatting
Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren. Hij belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied waar enkel het recht van de sterkste geldt. Er wordt gedeald, gevochten, gegokt, gedronken en gemoord. Al snel weet Castel dat er maar één manier is om deze hel te overleven: ontsnappen.

Mijn mening:
Ik vond het een heel leuk boek om te lezen, want de auteur gebruikt niet alleen nette woorden om het boek commercieel te houden, maar Latino King is realistisch en direct geschreven, dus ook met grof taalgebruik en dat vind ik heel leuk, want je wordt door deze schrijf stijl in het verhaal getrokken, hierdoor vind ik het interessant en lass ik snel en wilde niet stoppen met lezen, want wilde weten wat er steeds erna gebeurde. Ook is het verhaal waar gebeurt , want iemand heeft dit meegemaakt en het is dus geen verzonnen verhaal, daardoor vind ik het nog interessanter.

Het verhaal vind ik heel interessant, want je leert hoe het in de gevangenis aan toe gaat van het Dominicaanse Republiek en doordat Castel besluit te ontsnappen wordt het nog leuker, interessanter en spannender.

Door het verhaal en schrijfstijl vind ik dit een heel goed boek en raad ik het aan iedereen aan om ook het boek: Latino King te gaan lezen.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Boekenlijst Erkan

Titel: Cel
Auteur: Charles den Tex
Pagina’s: 378
Uitgever: De Geus
Niveau: 2

Boek: Latino King
Auteur: Bibi Dumon Tak
Jaar: 2010
Uitgever: Querido
Bladzijde: 197
Plaats: Amsterdam
Niveau: 3

Titel: Het Schnitzelparadijs
Auteur: Khalid Boudou
Pagina’s: 301
Uitgever: Vassallucci
Niveau: 3

Boek: Pizza Maffia
Auteur: Khalid Boudou
Jaar: 2007
Uitgever: Moon
Bladzijde: 255
Plaats: Amsterdam
Niveau: 2

Titel: Bint
Auteur: Ferdinand Bordewijk
Jaar: 1934
Uitgever: De gemeenschap, Utrecht
Bladzijdes: 78
Niveau: -

Titel: De Russen komen
Auteur: Mark Traa
Pagina’s: 250
Uitgever: Polak & van Gennep
Niveau: -

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Erkan Boekenlijst

Naam van het boek: Karel en Elegast
Auteur: ?
Niveau: ?

Naam van het boek: Cel
Auteur: Tex, Charles den
Niveau: 2

Naam van het boek: Het Schnitzelparadijs
Auteur: Boudou, khalid
Niveau: 3

Naam van het boek: Latino King
Auteur: Dumon Tak, Bibi
Niveau: 3

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Leesautobiografie Erkan Yilmaz 4V3

Ik houd niet echt van lezen, ik zou zelf nooit een boek zelf lezen, omdat ik het leuk vind of voor de ontspanning. Ik lees alleen boeken als ik het moet lezen. Als ik moet lezen lees ik meestal crime, avontuur of actie boeken. Ik heb twee boeken die ik leuk vind op dit moment en die ik wil gaan lezen zijn Wolf of Wallstreet en Latino King. Voor de rest houd ik mij niet bezig met boeken.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen