Recensie Het Schnitzelparadijs

Titel: Het Schnitzelparadijs
Auteur: Khalid Boudou
Pagina’s: 301
Uitgever: Vassallucci
Niveau: 3

Samenvatting
Nordip Doenia, een Marokkaanse jongen, heeft twee jaar lang niks van zijn leven gemaakt. Nadat zijn relatie met zijn vriendin uitging, wist hij niks meer van zijn leven te maken en heeft hij twee jaar lang niks gedaan. Opeens is hij het zat en wil hij zijn leven beteren. Dankzij zijn neef Krimo kan Nordip aan de slag in het restaurant De Blauwe Gier. Hij werkt daar als vrijwilliger en maakt voornamelijk pannen schoon. Nordip werkt dus op vrijwillige basis en verdient geen geld met zijn werkzaamheden in het restaurant. Toch schaamt Nordip zich een beetje voor zijn taak in het restaurant. Hij zegt bijvoorbeeld tegen zijn vader dat hij is aangenomen om de administratie van het restaurant op orde te maken.

Nordip heeft het erg naar zijn zin in het restaurant. Hij vindt het fijn om weer wat van zijn leven te kunnen maken. De sfeer onder de werknemers is goed en het is Nordip zelfs gelukt om zijn neef Krimo met één van de werkneemsters Agnes te koppelen. Toch slaat de sfeer in het restaurant om als op een dag de FIOD (opsporingsdienst van de Belastingdienst) binnen komt vallen. Men komt erachter dat Meerman, de baas van het bedrijf, gefraudeerd heeft. Zo werken er erg veel werknemers zwart, waardoor er geen belasting betaald wordt. Zowel de boekhouding, Meerman als een aantal werknemers worden meegenomen voor verder onderzoek.

Omdat het restaurant ineens veel minder koks heeft, is het lastig om het restaurant draaiende te houden. Op een gegeven moment is de sfeer zo verslechterd, dat een aantal werknemers weg gaan bij het restaurant. De neef van Nordip, Krimo, besluit ook te vertrekken.
De chaos in het restaurant wordt zo alleen nog maar groter. Naast de slechte sfeer onder de werknemers, zijn de klanten ook nog eens ontevreden. De kwaliteit van het eten gaat achteruit en de klanten moeten steeds langer wachten op hun eten.

Op een gegeven moment wordt Nordip door Meerman gevraagd om een potje dammen te spelen. Het schijnt dat als werknemers een potje dammen winnen, ze een betere baan in het restaurant krijgen. Als hij dit potje wint, mag hij de vleesvork hebben. Dit betekent dat Nordip kok kan worden als hij wint. Nordip ziet het al helemaal voor zich dat hij als kok in de keuken staat. Er is echter één probleem: hij heeft nog nooit gedamd. Daarnaast hebben nog maar weinig mensen het potje dammen weten te winnen. Uiteindelijk weet Nordip tegen alle verwachtingen in en potje dammen te winnen. Ineens is Nordip kok in het restaurant De Blauwe Gier. Dat is iets dat hij zich nooit voor had kunnen stellen.

Als Nordip naar huis wil gaan ziet hij zijn collega’s met flessen spiritus staan. Hij probeert er niks achter te zoeken. Als hij echter naar huis loopt, hoort hij allerlei brandweersirenes. De brandweer blijkt naar het restaurant De Blauwe Gier te gaan omdat het restaurant in de brand staat.


Mijn mening

Ik vond het moeilijk om in het verhaal te komen. De schrijver Khalid Boudou maakt gebruik van lange zinnen, waardoor ik aan het begin af en toe de draad kwijtraakte. Hoe verder ik was in het verhaal, hoe beter ik me in kon leven in de hoofdpersoon Nordip. Nu ik het verhaal uit heb vind ik het een mooi verhaal. De schrijver heeft de gevoelens van de hoofdpersoon Nordip mooi op papier gekregen. Hierdoor heb ik me uiteindelijk vermaakt met het lezen van het verhaal! In het verhaal was er niet veel spanning te vinden, maar tijdens het spel kwam de spanning wel een beetje naar voren. Het taalgebruik was vrij duidelijk, maar af entoe kwamen er Marrokaanse woorden langs en dat maakten het wel wat moeilijker. Al met al vond ik het dus een leuk verhaal om te lezen. Ik raad het verhaal dan ook zeker aan anderen aan! Als je eenmaal aan de schrijfstijl gewend bent, is het verhaal makkelijk om te lezen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>