Leesautobiografie

Ik ben Eva Laureline Janssen. Op deze blog ga ik mijn mening over boeken die ik ga lezen of heb gelezen schrijven. Voor ik hier mee begin ik ga ik wat over mezelf vertellen.

Ik ben 15 jaar en ben geboren en wonende in Almere. Ik woon samen met mijn ouders, oudere broer Joris en mijn tweelingbroer Joep. Ik ben werkende bij Telesuper en in mijn vrije tijd badminton ik. Deze blog gaat toch over boeken. Dus tijd om te beginnen over mijn geschiedenis met lezen/boeken.

Ik leerde in groep 3 lezen, zoals de meeste mensen in Nederland. Ik wilde zo snel mogelijk naar het hoogste niveau, misschien wel iets te snel.  In groep 4 werd ik gelabeld als ‘’radende lezer‘’. Hier door ging het lezen toch minder, gelukkig heb ik geen problemen met begrijpend lezen.  Ik weet niet veel hoe ik leerde lezen, maar één ding herinner nog wel : ‘’Tutor lezen’’. Dit vond ik geweldig. Ik las wel het één en ander op school, maar had niet echt één soort genre wat ik graag las.  Ik las bijvoorbeeld ‘’Hoe overleef ik ….’’. Veel herinner ik me niet van lezen op de basisschool. Op de middelbare school werd lezen veel belangrijker. Je moest minimaal 3 boeken lezen. Je deed dit in een groepje van ongeveer 4 mensen. Samen koos je dan boeken uit, het was soms moeilijk om dan je favoriete genre te lezen. Het eerste boek dat mijn groepje koos was ‘’Haar naam was Saraha’’. Dit is beste een zwaar boek om te lezen als 12 jarige en daarom vroeg ik toestemming om ‘’mama tandoori’’ te lezen. Het mocht, ik heb echt genoten van het boek. Voor het volgende ‘leesgroepje’ heb ik wel gezegd dat ik niet meer hele volwassen boeken wil lezen, maar gewoon jong volwassen. Tot de derde heb ik allemaal jeugd trillers gelezen, dit vond ik leuk om te lezen voor school. Ondertussen heb ik thuis de hele ‘’Percy Jackson’’ serie gelezen. Dit was echt geweldig. Stiekem vind ik dit veel beter dan Harry Potter.

Bij mij thuis wordt veel gelezen. Ik wordt al sinds jongs af aan voorgelezen. In het begin alleen maar stripboeken, mijn vader is stripverzamelaar dus ik las veel meer strips dan boeken. Met mijn moeder heb ik wel heel de Harry Potter serie gelezen. Het voorlezen deden we altijd voor het slapen gaan, soms gebeurde het dat mijn tweelingbroertje en ik samen voor gelezen werden en dat mijn vader dan in slaap viel. We lachte dan samen, we wisten dan dat het voorlezen was afgelopen. Tot de middelbaren school werd ik voorgelezen. Maar wat ik wel nu nog doe is samen lezen. Ik hou niet van lezen in andere talen, om mezelf te stimuleren ga ik samen lezen met mijn vader. We lezen dan om en om en als ik vragen heb kan ik het gelijk vragen, ik oefen mijn uitspraak, woordenschat en ik lees een ‘’verplicht’’ boek voor school.

Wij thuis hebben heel veel boeken. Mijn moeder gaat elke week naar de kringloopwinkel en komt ALTIJD terug met boeken. Elk jaar gaan we ook naar de boekenmarkt op de uitmarkt. Mijn ouders kopen liever boeken dan naar de bibliotheek te gaan, maar als ze echt een speciaal boek willen lezen lenen ze mijn bibliotheek-pas of die van broertje. Mijn broertje lees heel veel strips, net als ik eigenlijk, dit is ons met de paplepel ingegoten. Nu moet hij voor school boeken gaan lezen van een lijst van ongeveer 20 boeken, dit is wat minder. Mijn vader en broer lezen veel Engels, in het speciaal Terry Pratchett. Mijn moeder leest het liefst Nederlands als genre romantisch. Mijn vader en ik heb prefereren het genre geschiedenis.

Op het moment lees ik veel voor school. Ik probeer het wel te combineren, dus dat ik boeken voor school lees die ik leuk vinden. Op het moment lees ik drie boeken :
- Een leven, een liefde door Paul Loup Karl Sulizer
- De val der Titanen door ken Follet
- Rivieren door Martin Michael Driessen

Het laatste boek dat ik heb gelezen is ‘’Hannah’’ van Paul Loup Karl Sulizeer. Ik wilde dit boek heel graag lezen, dit komt omdat het boek verstripd. Deze strip heb ik meerdere malen gelezen. Soms heb ik ook wel moeite om een boek uit te lezen. Één van deze boeken is ‘’ Haar naam was Saraha’’. Ik vond dit boek veel te zwaar om te lezen, (spoiler alert) al snel tijdens het lezen wordt verteld over hoe Saraha en haar familie tijdens een inval worden opgepakt. Saraha dacht slim te zijn om haar broertje in een geheime kast te verstoppen die ze op slot deed, al snel blijkt dat Saraha en haar ouders niet meer terug komen. Het gevoel dat haar broertje daar zit en dood zou gaan vond ik toen veel te pijnlijk, ik heb er wel interesse in om het nu wel

te gaan lezen. Ik heb ook ‘’Love story’’ weg gelegd, dit was simpelweg omdat ik geen tijd had om veder te lezen. Lulkoek denk je/u nu, maar soms kan je lichaam het niet meer aan, mijn vaste ‘’leestijd’’ is voor het slapen gaan, in die tijd had ik net een nieuw baantje en veel school, s ’avonds is je lichaam te kapot om nog te lezen. Nu heb ik meer puf om s ‘avonds te lezen.
Boeken kiezen vind ik moeilijk, ik led op verschillende dingen. Iets waar niet veel mensen op letten maar ik wel, is of ik mensen ken die het gelezen hebben. Dit klinkt raar maar ik vind het fijn om met mensen het boek na te bespreken. Omdat ik en mijn vader van dezelfde genre houden heeft hij voor mij veel aanbevelingen. Veder let ik niet op veel dingen. Mijn ouders mengen zich er nu wel veel mee, ze vinden het belangrijk of ik het wel voor mijn lijst mag lezen, soms wel erg vervelend lezen heeft niet altijd met school te maken. Lezen voor de lijst gaat nu wel veel van mijn boeken keuzes bepalen, maar in 1 klas niet. Nu heb ik er wel zin om te beginnen met lezen voor mijn lijst.

2 reacties op “Leesautobiografie

 1. Dag Eva,
  Wat een mooi en lang verhaal. Je maakt veel duidelijk.
  Gelukkig zeg je “Nu heb ik er wel zin om te beginnen met lezen voor mijn lijst”. Daar gaan we dan ook gelijk mee beginnen.
  Leuk dat je mama tandoori lezen leuk vond en dat je genoten hebt van het boek. Staat ook in Lezen voor de lijst. Ernest van de Kwast heeft meer boeken geschreven. Misschien vind je een daarvan ook leuk. Dat mag.
  Wat bedoel je met “’Tutor lezen’’. Dit vond ik geweldig.”. Leg mij eens uit.

  Dit klinkt raar maar ik vind het fijn om met mensen het boek na te bespreken.

  • Fijn dat u het een mooi verhaal vond. ”tutor lezen” is dat je in groep 3 samen met iemand uit groep 8 gaat leren lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>