Een schitterend gebrek.

In het Amsterdam van 1758 blikt Lucia terug op haar jeugd terwijl zij gesluierd door het leven gaat. Lucia gaat naar de opera met meneer Jamieson en dan ziet ze Giacomo en Jan Rijgerbos lopen bij de grachten. Bij de voorstelling stelt Jan Rijgerbos aan Lucia Giacomo voor die zich voordoet met de naam Chevalier de Seingalt. Ze verstopt zich daarbij achter haar voile. Dit is het begin van het boek, de lezer kent hier nog niet alle personages.

‘Lucia wordt geboren in 1728 in het prachtige Pasiano, Veneto. Haar moeder en vader zijn daar bediende van een gravin en Lucia heeft een heel onbezorgde jeugd. Eigenlijk gebeurt er nooit zo heel veel en Lucia lijdt een rustig leventje. Dit is natuurlijk tot op een bepaald moment. Voor de bruiloft van de dochter van de gravin in 1742 (Lucia is nu dus 14) komen als gasten vanuit Venetië onder anderen de broers Francesco en Giacomo Casanova (heeft ook rechten gestudeerd) , twee broers die priester studenten zijn uit hogere kringen. Lucia heeft vanaf het eerste moment dat ze Giacomo ziet al een oogje op hem en uiteindelijk bloeit tussen Lucia en Giacomo liefde. ‘ Ze beloven elkaar trouw en leggen hun toekomstplannen vast: over een halfjaar zullen ze zich verloven, een paar maanden later trouwen.

Na Giacomo’s vertrek krijgt Lucia een Franse huisonderwijzer om haar bij te scholen en voor te bereiden op haar omgang met de hogere kringen. Ze toont een verbluffende ijver en studieaanleg. Haar vorderingen zijn enorm. Maar de gravin waarschuwt haar wel voor het leven in de Venetiaanse ‘beau monde’: alles draait om het uiterlijk; het is een slangenkuil van jaloezie, intriges en machtsstreven.Giacomo vertrekt en Lucia blijft achter. Monsieur de Pompignac leert haar om als een echte dame te lijken. Hij leert haar ook Frans en het netjes eten. Maar ook allerlei andere leerboeken. Ze komt nu ook nooit meer in de bossen van Pasiano en bevindt ze meer in het landhuis zelf. Pompignac gaat naar Venetië, om een verrassing voor Lucia te halen, bij zijn terugkeer heeft hij een besmettelijke ziekte opgelopen en alles werd verbrand wat met hem te maken had.

Dan krijgt Lucia ook de besmettelijke ziekte van Pompignac. Ze bindt zich zelf vast in een huisje zodat ze de wonden niet zou openkrabben. Maar ze kon nog wel haar hoofd bewegen zodat ze die wonden kon openhouden. Ze raakt bewusteloos. Ze wordt weer wakker en ze ontdekt dat haar hele hoofd is verminkt. Giacomo zou weer naar hoe toekomen maar ze vertrekt want het zou een schande voor zijn als zij lelijk was en hij is met haar. Ze vraagt haar ouders te liegen tegenover Giacomo. Ze moeten hem vertellen dat Lucia gevallen is voor de koetsier. Ze brengt voor haar vertrek een bezoek bij de graaf Antonio van het landhuis. Hij ontmaagd haar en in de ruil daarvoor krijgt ze geld, wat ze weer kan gebruiken op haar zoektochten.

Lucia vertrekt naar Bologna waar er vele opmerkingen over haar uiterlijk worden gemaakt, met moeite kreeg ze werk. En als ze werk kreeg, kwamen er nauwelijks klanten in een restaurant bijvoorbeeld waardoor lucia gevraagd werd te vertrekken. uiteindelijk krijgt ze werk als huishoudster bij het echtpaar Morandi Manzolini ,een doktersfamilie, waar ze een lange tijd verblijft. Vaak komen er elite vrouwen onder een kring en discusseren ze over zaken, literatuur en fenimisme. Een van deze vrouwen, een franse gravin genaamd Zélide en zij praat als enige tegen haar en zij wil vriendinnen met Lucia worden. Zelide vertegenwoordigd de ideeen van de opkomende Romantiek. Ze vertrouwd op haar intuitie en niet op haar verstand, dit probeert ze Lucia ook bij te brengen zonder succes aangezien Pompignac het tegenovergestelde beweerde.

Zélide wil op reis gaan om archeologische onderzoeken te doen en  nodig Lucia ook uit. Ze bezochten ook een Romeins amfitheater dat net was ontdekt in de grond. Zélide gelooft helemaal in de rede en het verstand door de invloed van de verlichting. Dan wil ze naar Venetië vertrekken vlakbij Pasiano.e verblijven daar een poos en bezoeken allerlei dingen. Lucia begint wel steeds onzekerder te worden over haar uiterlijk. Het theaterseizoen was begonnen en Zélide wou daar heen maar Lucia was bang Giacomo weer te ontmoeten maar ze zag hem niet. Dan wil ze weten waar hij is en vraagt naar hem. Ze vindt zijn broer Fransesco, In venetie ,waar ze hem bezoekt in zijn schilders atelier. Hij weet dat het Lucia is die hem bezoekt, maar laat het niet merken en vertelt haar over het leven van Giacamo, Ze vertrekken naar Parijs, Lucia trekt in bij Zélide, en werkt als haar prive secretaresse. Zélide wordt echter ziek en overlijd snel.

Lucia besluit ditmaal naar het Noorden te reizen. Amsterdam lokt: ze heeft veel gehoord over de vrijheid en de tolerantie in die stad.Door de economische achteruitgang én door haar misvormde uiterlijk lukt het haar niet een baan te vinden. Zo belandt ze ten slotte in de prostitutie. Het is een hard bestaan. Door haar verminkte gezicht is ze vaak gedwongen klanten  tegen een minimaal tarief te accepteren.

Even lijkt er een betere periode voor haar aan te breken als een welgestelde jood haar ‘kamert’, dat wil zeggen haar als privé-prostituee op een appartement onderbrengt. Maar in het tolerante Amsterdam blijkt seks tussen joden en niet-joden bij de wet verboden. Ze worden betrapt en door de politie van hun bed gelicht. Galathée komt voor straf twee jaar in het spinhuis terecht. Een afschuwelijk verblijf. De prostituees worden er in kooien tentoongesteld. Tegen een bescheiden entree mag het publiek hen naar hartenlust uitjouwen, bespotten en bespuwen.

Haar leven neemt pas een gunstiger wending als ze – naar het voorbeeld van de Venetiaanse maskerades – haar werk gesluierd gaat doen.Ze heeft nu een comfortabel leven en een aantal vaste klanten, waaronder Jan Rijgerbos. Tijdens een uitje stelt hij haar voor aan le Chevalier de Seingalt. Dit blijkt Galathee’s vroegere liefde, Giacomo. Galathee en Seignalt praten over de liefde en de heer Seignalt praat ook over zijn eerste liefde. Door dat verraad heeft hij nooit meer van een andere vrouw kunnen houden. Galathee heeft al snel door dat de heer Seingalt haar vroegere Giacomo is, maar hij heeft geen idee dat zij Lucia is doordat ze gesluierd is en een nieuwe naam draagt. Dit kom door haar voile(s), haar andere naam, haar veel lagere stem en haar volwassen postuur. Hij maakt haar het hof. Er groeit een intensief contact. Ze voeren intrigerende gesprekken, onder andere over trouw en ontrouw van vrouwen en mannen, gesprekken die telkens balanceren op de rand tussen onthulling en geheimhouding. En ze vrijen ook, waarbij Lucia/Galathée haar gelaat zoals altijd bedekt houdt.

Bij Giacomo’s afscheid – hij zit al in de koets – laat ze de naam van Lucia tussen neus en lippen door vallen. Verbijstering is er bij Giacomo, die zo snel als zijn werk het toelaat naar Amsterdam terugkeert en opheldering vraagt. Galathee redt zich uit de situatie door hem per brief te melden, dat zij deze Lucia toevallig heeft leren kennen en dat die op bepaalde avonden in een bordeel te vinden is. Verder verontschuldigt ze zich, omdat ze dringend de stad uit moet en hem in Amsterdam niet meer zal ontmoeten. Giacomo gaat naar de aangegeven plaats en treft daar, ongesluierd, de verlepte en mismaakte Lucia aan. Hij is geschokt, praat even met haar en beseft dat hij haar vroeger groot onrecht heeft aangedaan. Aan Galathee stuurt hij een brief met geld en een verslag van zijn bevindingen. ‘Arme Lucia, zij is niet allen ronduit lelijk geworden, maar ook nog weerzinwekkend’.

 

 

 

 

Galathee blijkt zwanger te zijn. Van wie is niet goed vast te stellen, maar vermoedelijk is het van Giacomo. Het geld gebruikt ze voor een overtocht per boot naar Amerika, samen met een van haar vaste klanten, een twintig jaar oudere Amerikaanse handelsman.
Uit het nawoord blijkt dat Lucia er met hem getrouwd is en dat ze samen drie kinderen gekregen, van wie ze de oudste Jacob noemden. Zij overleefde haar man dertig jaar en overleed in 1802, op 74 jarige leeftijd.

Ik vond het een mooi maar triest boek. Mijn mening is dan ook dat de ”triestheid” die het verhaal met zich meedraagt, het nou juist een prachtig boek maakt. Aan het einde van het boek toen ik las hoe Gaciamo Lucia weerzingwekkend noemde in de brief die gericht was aan Galathee, leefde je ook echt mee met Lucia, aangezien zij een grote opoffering in haar leven heeft gemaakt voor Gaciamo. Hoewel hij hier niets vanaf wist, en gewoon medelijden heeft met Lucia, weet Arthur Japin je toch te raken. De personages zijn goed uitgewerkt, een minpunt is dat Lucia’s  filosofische gedachten snel te langdradig worden, waarbij de lezer zijn aandacht verliest.

 

 

 

 

Het gouden ei.

Rex en Saskia zijn op weg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee. Onderweg stoppen ze bij een TOTAL-benzinestation om bij te komen van de reis.Rex maakt een foto van Saskia, terwijl ze naar het TOTAL-benzinestation loopt om wat drinken te halen. Rex denkt aan de vakantie van drie jaar terug. Op een moment was de benzine op en ging Rex op pad opzoek naar een Tankstation.  Saskia moest  3 uur wachten tot Rex terugkwam met brandstof. Ze was totaal overstuur geweest, ze had als kind namelijk een nachtmerrie gehad, waarin ze opgesloten zat in een Gouden Ei. Tijdens haar verblijf in de auto was deze nachtmerrie weer naar boven gekomen. Inmiddels wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de servicewinkel om haar te zoeken, maar ook de medewerkers weten niet waar zij is. Daarna belt hij de politie en het hotel waar ze naartoe zouden gaan, maar niemand kan hem helpen.

Raymond Lemorne blijkt al zijn hele leven vreemde gedachten te hebben. Zo vraagt hij zich op zijn zestiende af, wat er gebeurt als hij van een flat afspringt. Om hier achter te komen, besluit hij dit gewoon uit te proberen. Het resultaat is, dat hij zes weken in het ziekenhuis moet liggen. Eenentwintig jaar later is hij scheikundeleraar. Hij is getrouwd en heeft twee dochters. Er komt weer een absurde gedachte in hem op. Nadat hij eerst een kind van de verdrinkingsdood heeft gered, vraagt hij zich af of hij ook in staat is om een misdaad te plegen. Op dat moment begint hij met de voorbereidingen voor de misdaad. Hij doet net alsof hij zijn afgelegen vakantiehuisje gaat opknappen. In werkelijkheid maakt hij het vakantiehuisje gereed om er een slachtoffer in te ‘ontvangen’. Hij bedenkt het plan om zijn slachtoffer vanaf een benzinestation mee te lokken. Hij zal een vrouw, terwijl hij  zijn arm in een mitella houdt, vragen of ze hem wil helpen zijn aanhangwagen aan zijn auto te koppelen. Deze aanhangwagen staat op het eind van de parkeerplaats. Zijn eerste pogingen mislukken, omdat niemand in zijn auto durft te stappen. Een volgende poging lukt wel: een meisje vraagt hem naar de sleutelhanger die hij bij zich heeft. Hieraan hangt namelijk een grote R. Hij zegt dat hij vertegenwoordiger is en vraagt of zij hem kan helpen. Hij bedwelmt haar en neemt haar mee. Daarvoor had hij twee kampeerders doodgeschoten.

Acht jaar later is Rex op vakantie in Italië, samen met Lieneke. Hij vraagt haar ten huwelijk, terwijl Saskia “vanaf de zijlijn meekijkt”. Hij wil Lieneke eerlijk vertellen hoe hij over Saskia denkt: “als ze terug zou komen, zou ik bij jou blijven, maar als ik terug mocht komen naar dat benzinestation dan zou ik dat doen”. Lieneke merkt dat Rex ‘s nachts een nachtmerrie heeft over het Gouden Ei. Na deze vakantie start Rex een opsporingscampagne. Hij roept in grote advertenties mensen, die Saskia toentertijd hebben gezien, op om zich te melden. Hij krijgt verschillende reacties maar geen enkele is bruikbaar. Later belt Lieneke op: zij is bedroefd, omdat ze elkaar na de vakantie zo weinig hebben gezien. Na een aantal dagen meldt een Franse man zich. Rex herkent deze man: hij was de man met de mitella bij het tankstation, acht jaar geleden. Lemorne wil hem wel vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar alleen als Rex hetzelfde lot ondergaat. Rex stemt toe, terwijl hij weet dat hij dan zal sterven. Lemorne neemt hem mee naar het tankstation en laat hem een slaapmiddel innemen. Dan vertelt hij wat er is gebeurd. Als Rex wakker wordt, ligt hij in een doodskist, op een matras.

Lieneke zoekt Rex, maar van hem en Saskia wordt nooit meer iets vernomen.

Mijn mening over dit boek is dat het een goede schrijfstijl heeft en makkelijk weg leest. Alleen de verhaallijn spreekt mij vrij weinig aan, vooral als je uiteindelijk terug kijkt naar de titel. Plus dat ik Rex een saai onuitgewerkt personage vind met oppervlakkige gedachten.

 

 

 

De zwarte met het witte hart

Het boek begint met een overpeinzing vanuit Java, rond 1900. ‘Kleur heb je nooit zelf, kleur krijg je door anderen.’ Raden Aquasi, prins, woonachtig te Java, kijkt na een lang leven terug op zijn vergeten verleden. Hij zet voor zichzelf de feiten eens op een rijtje, maar komt niet veel verder dan: ‘Ik ben Aquasi Boachi, geboren prins der Ashanti, opgevoed in Delft en woonachtig te Java. Dan gaat hij terug in het verleden…
West-Afrika, 1836-1837
Kwasi en Kwame, twee jonge prinsjes uit het rijk van de Asantehene, Kwasi’s vader en koning van het rijk, zijn gelukkig samen en hebben een hechte band. Op een dag komt er een stoet met vooraanstaande Hollanders te gast, en wanneer zij weer vertrekken wordt besloten dat Kwasi en Kwame met hun mee zullen gaan, om in Holland te gaan studeren en om zo de communicatie tussen beide landen te verbeteren. Wanneer zij in Holland zijn en naar school gaan blijkt dat ze allebei erg slim zijn. Kwame is erg creatief en Kwasi erg wiskundig. Hun namen worden veranderd in Aquasi en Quame, omdat dat mooier staat. Omdat ze vanwege hun donkere huidskleur veelal genegeerd worden, steekt Aquasi veel tijd in zijn studie en doet hij veel moeite om zijn geboorteland te vergeten en zich aan te passen. Quame daarentegen kan niet aan dit leven wennen en is erg ongelukkig. Binnen een paar jaar is Aquasi zijn hele geboortetaal al bijna vergeten en Quame neemt hem dat zeer kwalijk.
Ze komen nooit ergens anders dan binnen de schoolpoorten tot ze op een dag samen boodschappen moeten gaan doen. Quame gaat vast vooruit met het gehaalde brood, terwijl Aquasi nog wat rondslentert. Dan wordt hij in zijn maag gestompt door een jongen van school; Verheeck, die hem bedreigt. Van nu af aan moet hij elke keer als hij Verheeck tegenkomt zeggen: ‘Ik ben een vieze, vuile, zwartjakker.’ Dan weet hij nog niet wat dat betekent en hij zegt het telkens snel om niet geslagen te worden…
Dan op een nacht hebben alle jongens vreselijke diaree door verkeerde voeding, en dat terwijl er maar een closet voor hen is… Aquasi rent naar het prive-closet van de meester en doet zijn behoefte. Als dan Cornelius, een jongen van school, binnen komt stormen vraagt Aquasi hem om erbij te komen zitten. Samen zitten ze daar door de natuur gedwongen een hele tijd, en vanaf dan zijn ze vrienden. Cornelius leert hem te vechten en zo valt Verheeck hem ook niet meer lastig.
Via via komen de twee prinsen in contact met het koninklijke hof, ze mogen Sinterklaas komen vieren bij Anna Paulowna en haar dochtertje Sophie van 14. Ze sluiten vriendschap met hen en langzamerhand wordt Aquasi verliefd op Sophie. Quame vind het maar niks en hij en Aquasi krijgen steeds vaker ruzie om allerlei dingen; Quame vindt het boksen van Aquasi maar stom, en wanneer Aquasi aanbiedt om voor zwarte Piet te spelen op het hof, krijgen ze hevige ruzie.
Na hun lagere school periode gaat Aquasi studeren en Quame gaat naar de militaire academie.
Aquasi houdt wanneer hij lid is geworden van het exclusief studenten-dispuut “de Vijf Kolommen” een toespraak en hij verwijst daarin terug naar de cultuur van zijn geboorteland. Hij vertelt over tradities waarbij mensen worden afgeslacht en over de verminking van vrouwen. Hij spreekt openbaar zijn walging uit over zijn afkomst en Quame die achter in de zaal zat, rent weg…
Quame is met het leger vertrokken uit Nederland. Hij heeft besloten terug te keren naar het rijk van de Asantehene. Maar wanneer hij zijn aankomst bericht, krijgt hij een boodschap terug waaruit blijkt dat hij niet mag wederkeren. Hij zou zijn taal te veel zijn verleerd en in het kamp waar hij vastzit, kan niemand hem die taal nog leren. Hij is wanhopig omdat zijn leven mislukt is en pleegt dan zelfmoord…
Quasi werkt ondertussen in Nederlands-Indie onder leiding van Cornelius, zijn jeugdvriend waar hij ruzie mee kreeg. Hij wil op den duur graag een hogere positie gaan beoefenen, maar wat hij ook doet hij mag niet hogerop. Hij is hier erg ongelukkig en krijgt dan uiteindelijk toestemming om hier weg te gaan. Hij krijgt een plantage op Java en sindsdien woont hij daar dus.
Wanneer hij dan in 1900 op Java eindelijk achter de waarheid komt, namelijk dat men hem altijd gedwarsboomd heeft in zijn carriere, omdat hij zogenaamd slechte dingen over het hof zou hebben gezegd, en omdat hij zwart was, is hij verdrietig. Maar eigenlijk is hij zijn hele leven al een buitenbeentje geweest dat er probeerde bij te horen, dat hij dat al lang opgegeven heeft op Java. Een Nederlands commissaris genaamd van Drunen zegt dan tegen hem:
‘Vroeger, toen ik u en Kwame bij uw ouders weghaalde, heb ik u de Nederlandse staat als nieuwe moeder voorgesteld. Ik had geen idee dat zij alleen haar eigen kinderen voedt en die van anderen te vondeling legt.’

 

Ik vind het zelf een erg mooie historische roman, het ene moment ben je in Java, het andere moment in Afrika en dan weer in Nederland. De personages zijn goed uitgewerkt, het taalgebruik is vloeiend, de schrijfstijl interessant wegens de flashbacks. Het boek verveelt je niet snel.

Vals licht

Het boek gaat over Simon Prins, een student die Nederlands studeert in Amsterdam. Hij is geobsedeerd door het hoerenleven. Sinds zijn vijftiende is hij hierin al geïnteresseerd. Eerst dacht hij dat alleen oudere mannen daar geïnteresseerd in waren. Dat blijkt dus niet zo te zijn als een schoolvriendje hem vertelt dat jongens vaak door hoerenbuurten lopen. Op een avond ziet Simon de broer van Johnnie, Steef uit een van de bordelen komen. Steef ziet hem ook en Simon wordt daarom door Steef en zijn vrienden in elkaar geslagen. Hij wordt uitgemaakt voor de  hoerenloper van de stad. Simon schaamt zich en trekt zich terug. Wanneer simon slaaft van de havo verhuist hij  van Alkmaar naar Amsterdam. In Amsterdam veranderd hij zichzelf tot een vlotte jongen. Hoewel hij nog steeds bezoeken brengt aan de wallen en zijn studiefinanciering hier voor een groot deel aan uitgeeft.

In amsterdam bij de wallen laat hij zijn oog meerdere keren vallen op een prostituee.Ze valt bij simon meteen op door haar bleke huid, donkere haar en heftige make up. Hij ziet haar een paar keer in de stad en als hij weer eens langs de Ruysdaelkade loopt ziet hij haar een klant uitlaten. Hij besluit op haar af te gaan en vraagt haar haar prijzen. Hij besluit wat bedenktijd en gaat naar huis. thuis stalt Simon de douche in en gaat naar de wallen op naar Lizzie. Na zijn afspraak vraagt simon haar of hij haar naar huis mag brengen, lizzie stemt met hem in. Al moet Simon wel beloven dat hij niets zal proberen.Lizzie blijkt ook twee ‘artiestennamen te hebben, namelijk Janice en Sylvia. Maar haar echte naam blijkt Lizzie te zijn. Haar studentenkamer lijkt op een soort van onderwaterkamer, omdat alle meubels groen zijn en zij de gordijnen ook de hele dag gesloten houdt. Lizzie gaat in een gloeiend heet bad en ze kletsen wat.

Daarna vertrekt Simon weer en hij vraagt haar om een zoen. Die geeft ze hem, hoewel dit niet de afspraak was.
Op een zondagavond gaat Simon weer langs de Ruysdaelkade. Ze kletsen wat in het keukentje en ene Tanja, collega van Lizzie, komt er ook bij zitten. Ze hebben lol om hun vaste klanten, die ze bijna allemaal een bijnaam hebben gegeven.
Simon wordt verliefd op Lizzie. Hij vraagt veel, en komt zo te weten dat ze twee dagen in de week werkt aan de Ruysdaelkade.
Simon komt steeds vaker op bezoek bij Lizzie, en uiteindelijk krijgen ze wat met elkaar. Lizzie blijkt op Olvarit en pillen te leven. Ze houdt iedere avond een rituele reiniging (grondig wassen etc.). Niemand mag weten dat Lizzie een hoerenbestaan heeft. Zelfs haar ouders, die anders ook behoorlijk excentriek zijn, weten niet dat Lizzie in de prostitutie werkzaam is. Simon en Lizzie spreken af dat ze elkaar in de bibliotheek hebben ontmoet, en dat Lizzie in de horeca werkzaam is. Lizzie komt nu ook vaker bij Simon en ze slapen bij elkaar.
Later komt Simon erachter dat Lizzie al eens getrouwd is geweest met ene Jasper. Ook weet hij dat ze iets met ene Wesley heeft gehad. Dan blijkt dat Lizzie vaak gevolgd wordt door een mosgroene Opel. Dat blijkt ene Eddie te zijn, waar hij zich, volgens Lizzie, niets van hoeft aan te trekken. Dan komt Simon erachter dat Lizzie niet alleen aan de Ruysdaelkade werkt, maar ook bij de club Yab Yum, een escortbureau in Amsterdam.
Dat vertelde Tanja hem namelijk. Ze werkte in totaal dus zo’n zes keer per week. Als Lizzie erachter komt wat Tanja tegen Simon heeft verteld, schrijft ze Simon een brief waarin ze hem uitnodigt. Simon gaat hierop in, en Lizzie vertelt hem over haar jeugd. Haar ouders wilden dat ze overal in uitblonk. Als ze dat dan niet deed, kreeg ze een pak slaag met een slipper. Ook als ze iets goeds deed kreeg ze slaag, alvast voor de keren die nog zouden komen. Het was zelfs al een keer voorgekomen dat ze drie nachten buiten in de tuin, in een tentje moest slapen. Toen is Lizzie van huis weggelopen. Ze was toen zeventien. Wat later ontmoette ze Jasper. Hoewel ze niet op hem verliefd was, ging ze met hem samenwonen, en trouwde ze met hem. Ze hadden het heel krap, en Jasper stelde voor dat ze bij Yab Yum ging werken en dat deed Lizzie. Lizzie verdiende hier heel goed. Maar Jasper wilde een steeds groter deel van haar geld hebben en dus ging ze scheiden van Jasper. Later ontmoette ze Wesley, die haar op een keer vroeg of hij van haar geld kon lenen voor een installatieruimte. Dat deed Lizzie, ze gaf hem ƒ9000,-, maar hierna heeft ze niets meer van Wesley gehoord. Nadat Wesley weg was, ging ze weer werken bij Yab Yum. Plots komt Jasper weer opdagen, en het loopt een beetje stroef tussen Simon en hem. Maar tussen Simon en Lizzie gaat het nu beter dan ooit, hoewel ze nog nooit seks met elkaar hebben gehad, omdat Lizzie ‘op slot’ zit. Daarom bedachten ze maar kinderspelletjes.
Op een dag schaduwt Simon Lizzie die een drugscentrum binnen gaat, en ontdekt dat ze met psycholoog Martin van Doorn heeft gesproken.

Lizzie en Simon besluiten te gaan samenwonen, en met behulp van een busje wordt ‘s nachts alles over gehaald. Ze doen het ‘s nachts, zodat Lizzie’s bazen niet weten waar ze is gebleven, omdat ze nog een grote schuld bij haar bazen heeft.
Langzaam aan begint Simon te stelen en begint hij te twijfelen of ze wel bij elkaar passen. Lizzie slaapt ‘s nachts niet en eet alleen maar snoep. Simon ging op aanraden van de psycholoog weer naar school. Maar omdat hij thuis niet goed kon studeren, gaat hij steeds vaker naar zijn studiegenoot Nico Weuling. Op een avond belt Lizzie naar Nico. Ze vertelt Simon dat Jasper hun huis aan het leeg halen is. Eenmaal thuis is Jasper net weg. Hij fietst hem snel achterna, en ziet hem de tram in stappen. Snel springt hij ook de tram in en zet hem daar flink voor schut. De politie wordt erbij gehaald en ze gaan naar het bureau. Na aandringen komt Lizzie ook. Op het bureau geeft Lizzie, na een fikse ruzie tussen de twee mannen, toe dat ze de heroïne kreeg van Jasper. Lizzie krijgt haar spulletjes weer, maar Jasper wordt weer vrijgelaten. Wel krijgt Lizzie een geheim telefoonnummer.

Later vrijen Simon en Lizzie voor het eerst. Lizzie ziet in dat zij gewoon de leiding moet nemen op dat gebied.
Simon gaat bij Wesley op bezoek en vraagt hem om de ƒ9000,- en die geeft hij hem. Simon stelt voor dat hij hiermee de schuld van Lizzie zal afbetalen. Maar dat gaat niet, omdat Lizzie die al heeft afgelost. Nu blijkt dat Lizzie nog veel meer en grotere schulden heeft (ƒ40 000,-), allemaal door de drugs. Ze had de schuld dus beter niet af kunnen betalen, omdat de schuldeisers nu denken dat ze weer geld heeft en weer werkt. Plots duikt de mosgroene Opel weer op. Lizzie besluit onder te duiken, maar Simon is bang dat ze weer aan het werk is. Maar Lizzie ontkent dit. Plots staan de drie mannen uit de Opel bij Simon op straat en bedreigen hem. Hij moet hen vertellen waar Lizzie is, maar dat weet hij niet. Simon houdt het niet meer uit, en vlucht naar Alkmaar. Hij woont weer bij zijn ouders. Maar hier houdt hij het ook niet uit, en hij gaat weer terug naar Amsterdam. Dan wordt hij gebeld door Lizzie, die zegt dat hij zich geen zorgen meer hoeft te maken en dat ze de schuld zal afbetalen. Ze is dus weer aan het werk. Simon is radeloos en bezoekt Lizzie’s psychiater, Martin van Doorn. Deze vertelt hem dat Lizzie misschien helemaal niet aan de drugs is, maar dat ze dit misschien zei omdat ze bang was voor de liefde van Simon, omdat ze deze gevoelens nog nooit heeft gekend. Hoe meer Simon van haar ging houden, hoe meer moeilijkheden Lizzie kreeg. Ze had namelijk in haar jeugd geleerd enige affectie altijd te wantrouwen. Martin van Doorn verbiedt hem dit tegen Lizzie te vertellen.

Thuis neent Simon de telefoon niet meer op. Wanneer Lizzie plots voor zijn deur staat ontstond er ruzie. Lizzie verwijt Simon dat hij de telefoon nooit opnam en Simon verwijt Lizzie dat ze weer was gaan werken. Hij wou ook weten waar. In Groningen was het geval. Simon vertelt Lizzie uiteindelijk wat Van Doorn hem had verteld. Lizzie ontkent dit en vertelt hem een verhaal over ene Philippe. Toen er twee Franse mannen aanbelden, had ze drugs aan hen meegegeven, maar later stonden de twee echte klanten op de stoep die de drugs claimden. Ze  was in een val geluisd. Ze had nu een grote schuld van ƒ40 000,-. Nu snapte Simon alleen nog niet waarom ze zich als een junkie had voorgedaan. Dit deed ze om haar grote schuld te verklaren.

in dat weekend draaien ze om elkaar heen. Als Simon slaapt (door een slaappil) en Lizzie kondigt  aan dat ze vertrekt, Het vertrek is emotieloos. wimon vertrekt uit zijn studentenkamer en vindt een nieuwe tijdelijke kamer in het huis van Josje Leenhart. Josje is op vakantie met vriendinnen naar Zuid Afrika, en Simon past op haar huis. Af en toe gaat hij naar zijn eigen huis terug, en ziet dat Lizzie al haar spullen heeft meegenomen. Josje wordt verliefd op Simon en ze krijgen een korte affaire. Maar Simon houdt het niet langer uit zo zonder Lizzie. En hij belt haar tante. Hij krijgt Lizzie aan de telefoon en ze spreken af op het station van Nijmegen. Lizzie is erg veranderd. Ze draagt andere make-up, ze werkt niet meer, ze studeert weer (net als Simon Nederlands) en ze heeft een nieuwe vriend. Ze woont bij haar tante op een zolderkamertje dat eruit ziet als die van een zeventienjarige. Bijna worden ze weer intiem, maar Lizzie zegt dat dat geen zin heeft aangezien het toch gedoemd is te mislukken. Ze hebben een te groot verleden samen. Ze nemen weer afscheid en in Amsterdam aangekomen zit Simon in de taxi en hij ziet een folder van Yab Yum. Die nacht droomt Simon negen nutteloze dromen. Hij weet niet eens meer waar ze over gingen, maar dat was niet erg. Hij droomde over alles wat hij al wist…

Mijn mening is dat het boek goed geschreven is, de personages zijn interessant uitgewerkt en het verhaal was redelijk onvoorspelbaar. Ik had namelijk niet verwacht dat Lizzie zou liegen dat ze drugs gebruikte en dat ze aan een ziekelijke liegzucht zou lijden. Wel vind ik Simon een saai personage, omdat hij vrijwel altijd alleen is en geen echte vrienden heeft en zijn hele leven bestaat uit ”Lizzie”. Wat redelijk oppervlakkig is.

Monika nl

Ik heb vorig jaar voor nederlands de boeken ; passievrucht, hersenschimmen, vals licht en de metsiers. Ik zit nu in niveau 3 en ik ga de 2 boeken  een schitterend gebrek en kartonnen dozen lezen uit niveau 4.

Monikaa nl

In groep 3 van de basisschool leerden we lezen, “een grote stap voor de toekomst” die mij toen nog niet interesseerde. Ik speelde liever buiten of keek disney tekenfilms terwijl klasgenootjes trots leesboekjes meenamen naar school om te lezen in het leesuurtje op maandagmiddag. Toen de tv verboden terrein voor mij werd en er een abbonement op disney boekjes volgde, begon ik pas te lezen onder dwang van mijn ouders (ik liep inmiddels aardig wat achter op de rest van de klas, de avi lees niveaus logen er niet om)Doornroosje, Pinokio, Dombo, Belle en het Beest, Bambi, ik heb ze allemaal verslonden. Vervolgens moest mijn moeder elke avond mijn leesboekje afpakken in bed omdat ik anders niet ging slapen maar stiekem lezen tot 10 uur ‘s avonds. Ik haalde mijn achterstand in naar een voorsprong. Zo is mijn leesverslaving begonnen, het is begonnen met de disney boekjes en sprookjesboeken en liep over naar de carry slee boeken en de hoe overleef -ik-serie. Op de middelbare school werden het serieuzere boeken met onderwerpen, oorlogsboeken, boeken over loverboys, ziektes, liefdesverdriet, misdaad en fantasy. Ik heb altijd gemerkt dat het lezen van boeken je spelling verbeterde en woordenschat verbreeedde. Na de 2e klas, toen ik een laptop kreeg begon het lezen af te nemen. Ik spendeerde meer tijd achter het web en liet het lezen links liggen. Zo af en toe lees ik nog wel een boek, voor school of voor mijn plezier. De

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.