Alleen maar nette mensen

Korte samenvatting       

De hoofdpersoon van het verhaal, David Samuels, een 21-jarige joodse jongen is op zoek naar de vrouw van zijn leven. Een zwarte vrouw met dikke billen, grote borsten en met een goud naamplaatje als ketting. Één probleem, David heeft nu al enige tijd een vriendin, Naomi. David wordt heel vaak aangezien als marokkaan terwijl hij dat juist helemaal niet is. Zijn ouders zijn heel netjes en willen graag dat hij met Naomi samen blijft en z’n studie afmaakt. David gaat zich steeds meer storten op de cultuur van de zwarte vrouwen in de Bijlmer. Hij gaat op zoek naar een echte negerin. Hij komt al gauw in contact met Rowanda, een zwarte vrouw met gouden tanden en enorme borsten. Ze is zeker geen bounty, negerin van buiten en blank van binnen. Hij komt in contact met meerdere zwarte vrouwen, maar Rowanda komt hierachter en vindt David een liegman. Hij gaat weer op zoek naar dikke negerinnen, maar alle zoektochten zijn tevergeefs. Hij wilt uiteindelijk het liefst weer verkering met Naomi. Echter heeft Naomi al een vriend inmiddels. David raakt later aan de praat met een marokkaanse en wie weet wat hier uit komt..

Eigen mening

Nadat ik de titel van het boek zag had ik verwacht dat het boek tegen zou vallen. Dit was niet helemaal het geval. Ik vond het veel leuker en grappiger om te lezen dan verwacht. Wel ging de schrijver op sommige punten lang door waardoor het soms nogal saai overkwam. Toch las het boek redelijk snel. Het is wel een actueel thema en dat zorgt er toch weer voor dat het wel boeiend was om te lezen.

Beatrijs

Korte samenvatting

Beatrijs, een non, die leeft in een klooster. Beatrijs is verliefd en besluit voor deze liefde het klooster te verlaten. Voor zeven jaar leven ze samen en krijgen ze kinderen. Eenmaal wanneer het geld op is wordt Beatrijs verlaten door haar ‘geliefde’. Nu er geen geld meer is moet ze de kost op een andere manier verdienen, als hoer in dit geval. Ze krijgt hier later berouw van en gaat terug naar het klooster. Haar kinderen heeft ze inmiddels bij een weduwe achtergelaten. Wanneer ze terug is in het klooster merkt ze op dat niemand door heeft gehad dat ze weg is geweest. Maria heeft hiervoor gezorgd. Ze biecht al haar zonden op en is zo haar schuldgevoel kwijt.

Eigen mening

Dit korte, maar toch ook wel interessante verhaal is heel erg richting god gericht. Normaal vind ik dit soort verhalen niet erg boeiend, maar Beatrijs is toch wel oké. Er wordt veel gebid door Beatrijs en ze begaat ook zonde die natuurlijk later weer opgebiecht moeten worden zodat haar schuldgevoelens weg zijn. Dit is een soort middeleeuws karakter.

Cel, charles den tex

Korte samenvatting:

Het verhaal begint met Michael Bellicher die naar een afspraak rijdt. Michael maakt een dodelijk ongeluk mee en wordt op aparte wijze verhoord. Alles wat hij zegt wordt tegen hem gebruikt. Hij is verdachte in een andere zaak en wordt in een cel gezet op het politiebureau. Later wordt hij overgebracht naar de gemeente waar de zaak speelt, Monster. Hier wordt hij nogmaals verhoord door twee rechercheurs.  De auto die bij het ongeluk betrokken was stond blijkbaar op Michael zijn naam. Hij krijgt een advocaat toegewezen, die hem niet geloofd.

Later wordt hij weer verdacht van een andere misdaad, maar deze keer heeft hij een alibi. Hij komt erachter dat iemand zich voordoet als Michael en allemaal dingen koopt op zijn naam. Zijn identiteit is geroofd doordat hij waarschijnlijk persoonlijke gegevens heeft moeten invullen op het internet.

Michael gaat met Richard op zoek waar de gekochte goederen vandaan komen en komt in contact met criminelen. Bellicher krijgt een betere band met z’n advocaat Guusje van Donee en gaat in een loods wonen waar de twee nogal wat avonturen beleven. Hij komt meer te weten over de enquetecommissie, fraudegevallen en de reden waarom de ‘verongelukte’ Bas Hoogeman om het leven kwam. Michael is later betrokken bij een ‘tereuraanval’ op een trein en heeft hier ook weer ongeluk qua ondervraging. IT werknemer Klasman komt erachter hoe Michael al zijn gegevens heeft kwijt gespeeld en confronteerd de man die dit deed hiermee.

Uiteindelijk bleek Guusje toch niet helemaal te vertrouwen en hield ze bepaalde gebeurtenissen achter. Na nog een spannende achtervolging wordt alles duidelijk. Dat de inlichtingendienst achter heel veel acties heeft gezeten en Bas dus toch vermoord is door een terreurorganisatie. Michael Krijgt uiteindelijk weer een paspoort en blijkt weer een soort band met z’n ex-advocate op te bouwen.

Eigen mening

Het verhaal begint sterk. De manier waarop het individu werd behandeld in de eerste hoofdstukken was apart, maar het maakte je wel benieuwd naar de rest van het boek. Verder in het boek werd het steeds spannender, een goede thriller.  Door de manier waarop het boek geschreven is leest het erg vlot en makkelijk. In de editie die ik gelezen heb, filmeditie, zaten af en toe hoofdstukken tussen waar 1 of 2 zinnen stonden en die beschreven een soort van de gedachte van de hoofdpersoon.