Bint

Bint (1934) – Ferdinand Bordewijk

Bint is een psychologisch roman over De Bree, een leraar die op de tuchtschool van Bint les begint te geven. Bint’s school is erg streng en bijna militair ordelijk. De Bree krijgt 4 klassen en een van die klassen word “De Hel” genoemd omdat ze het jaar voor De Bree een leraar weggepest hadden en nogal onordelijk waren. De Bree verklaart de oorlog uit met ze in een poging ze onder controle te houden.

Hoewel Bint geen boek is dat ik uit mezelf zou lezen vond ik het verhaal en de thema’s wel interessant. Bint’s ideologie kan makkelijk aangesloten worden op die van historische dictators wat dit boek meer dan een verhaal over een onhandelbare klas maakt. Ik zou dit boek aanraden aan mensen die ge├»nteresseerd zijn in de gedachtegangen van mensen als Bint die met strenge opvoeding maatschappelijk “sterke” burgers willen opvoeden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>