De Avonden

De Avonden (1947) – Gerard Reve

De avonden gaat over 10 dagen in het leven van Frits van Egerts. Het speelt zich af van 22 december 1946 tot 1 januari 1947. Frits heeft last van slechte dromen ‘s nachts en ergert zich aan zijn ouders en vrienden. Hij is cynisch, heeft een apart gevoel van humor en als hij zich verveelt pist hij in de kachel en verbrandt insecten. Het boek is niet echt spannend, maar gewoon een vertelling van de gebeurtenissen in het leven van Frits van Egerts. Het wordt vaak gezien als een indruk op het redelijk saaie leven na de Tweede Wereldoorlog.

Ik vond dit zelf een mooi boek, omdat het lekker nihilistisch en in zekere zin nutteloos is.  Frits is een hoofdpersoon die niet heel makkelijk leuk gevonden word maar dat vind ik juist wel wat hebben. Ik kon de humor wel waarderen en kan me herkennen in de soms vervelende gevoelens rond nieuw jaar die vele andere waarschijnlijk ook hebben. Ik zou dit boek niet aan iedereen aanraden en kan me voorstellen dat het voor sommige misschien wat saai en somber is, maar voor mensen die houden van boeken die een gevoel kunnen overbrengen en cynische humor waarderen zou ik het zeker aanraden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>