De Engelenmaker

De Engelenmaker (2005) – Stefan Brijs 

De Engelenmaker is een psychologische roman geschreven door Stefan Brijs. Het verhaal gaat over Dokter Victor Hoppe en zijn drie gekloonde zonen die een resultaat zijn van zijn fascinatie met het scheppen van leven, onsterfelijkheid en de strijd tussen Goed en Kwaad.

Het boek is verdeeld in drie delen. In het eerste deel komt Dokter Hoppe in de jaren 80 aan in het dorpje Wolfheim , vlakbij het drielandenpunt. Hij komt echter niet alleen, hij neemt drie misvormde baby’s met gapende gaten in hun lip met zich mee. De baby’s, zijn ”zonen”, zijn een populair gespreksonderwerp bij de roddelende dorpsleden. Het feit dat de zonen bijna nooit gezien worden versterkt hun nieuwsgierigheid alleen maar. In het eerste deel kom je achter de vele fysieke en mentale achterstanden van de klonen Michaël, Rafaël en Gabriël. Ook kom je achter de eigenaardige, antisociale trekjes van de dokter zelf gekenmerkt door zijn liefdeloze relatie met zijn gekloonde zonen. Het tweede deel speelt zich af tijdens twee belangrijke tijden in Victor Hoppe’s leven. Het gaat afwisselend over hoe hij in een mentaal gesticht zat als klein kind vlak na de tweede wereldoorlog omdat hij niet wilde praten, en gedeeltelijk over hoe hij in de jaren 70 en 80 onderzoek deed naar klonen bij muizen en later bij vrouwen die hij gebruikte voor hun baarmoeder. Het laatste deel gaat weer over zijn zonen en hoe ze opgroeien en steeds meer problemen hebben. Alles wordt afgesloten in een bizar, spectaculair einde waar ik zelf nog dagen na het boek uit te hebben gelezen over nadacht.

Ik vind dit boek zo fascinerend omdat het de lezer zo goed laat nadenken over moralen. Het idee dat de mens zichzelf zou voort kunnen planten zonder geslachtsgemeenschap en of god spelen over genen moraal wel juist is vind ik het belangrijkste thema van het boek. Ook vind ik hoe de dokter denkt over het Goede en Kwade in de wereld en hoe hij zoveel mogelijk Goed wilt doen vond ik erg interessant, want wat dokter Hoppe deed was in het boek volgens de meeste standaarden redelijk “slecht”. Hij is een diepgaand karakter en in dit boek leer je hem en zijn motieven steeds meer kennen en uiteindelijk is zelfs het symbolieke einde iets wat je bij hem zou verwachten. Het boek heeft veel symbolieke verwijzingen naar de Bijbel maar opzich is het ook zonder veel kennis daarvan makkelijk te herkennen en is het boek nog steeds mooi te lezen. Ik zou dit boek aanraden aan mensen die meer willen dan een oppervlakkige roman en die opzoek zijn naar iets dat je meer laat nadenken over je moralen. Ik weet niet zeker of ik dit een “leuk” boek zou noemen, maar het is zeker een fascinerende roman die je niet zult vergeten.

1 reactie op “De Engelenmaker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>