Paaz

Paaz (2012) – Myrthe van der Meer

Paaz is een psychiatrisch roman over Emma, een meisje in de 20 die een idealistisch leven leidt met haar vriendje en haar goede baan maar op een dag toch op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis beland.

Als Emma opgenomen wordt op de Paaz, besteedt ze het grootste deel van haar tijd aan redenen bedenken waarom ze niet op de paaz thuis hoort. Ze wilt alleen maar dood, wat voor haar heel normaal is. Verder houdt ze van huilbuien en zich zielig voelen. Toch vindt ze het raar dat ze volgens haar psychiaters depressief is. Ze weet immers niet anders en voor haar zijn al deze gedachtes iets normaals dat iedereen heeft. Op de paaz ontmoet ze allemaal andere mensen die mentaal ziek zijn en een veel interessanter achtergrond verhaal hebben dan Emma. Het boek geeft een realistische kijk in het hoofd van een depressief persoon en hoe die de wereld ziet. Het leven op de paaz bestaat uit puzzelen, groepstherapiën, psychiaters en psychologen.

Het hele boek door maakt Emma geen vooruitgang, wat redelijk snel saai wordt. De zwakke pogingen tot zwarte humor waren voor mij te flauw en voorspelbaar en deden meer kwaad dan goed. Emma’s relaties met de andere paaz-ers waren geforceerd en niet goed onderbouwd, ze kwamen nogal uit de lucht vallen. Het open einde wijst op een volgend boek dat precies hetzelfde klinkt als het eerste deel. Voor mij was dit boek een tegenvaller, ondanks de hoge verwachtingen die ik ervoor had.

1 reactie op “Paaz

  1. het is een autobiografisch boek. Misschien wordt het leuker als je wat leest over de schrijfster
    Ook is de vraag interessant of je door dit boek te lezen meer begrip krijgt / meer snapt van psychische stoornissen, in dit geval manisch depresssiviteit
    en misschien is het boek wel saai, omdat het leven in een psychiatrisch ziekenhuis saai is en is het daarom goed geschreven. denk daar eens over na.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>