Een nacht om te vliegeren, Renate Dorrestein

Samenvatting

Nadat Linde, een negentien jarig meisje, haar familie te schande heeft gezet door het plegen van abortus nadat ze een verhouding had met een getrouwde man, wordt ze door haar vader weggestuurd naar haar verre achternichtje Asa. Asa is vijftien en heeft maar één oog. Door haar sluike zwarte haar, half voor haar gezicht, doet ze Linde huiveren. Asa is anders en dat laat ze overduidelijk blijken. Linde zou namelijk toch weer hetzelfde zijn als alle andere meisjes van haar leeftijd. Gelijke beesten. Daarom volgt Asa liever de denkwijze van Swami Rama ‘Wij zijn niet ons lichaam, we zijn niet onze gevoelens’. Linde komt erachter dat elk jaar een midzomerfeest wordt gevierd. Ieder jaar nodigt Asa’s vader al zijn zakenlieden en belangrijke kennissen uit om te dineren en te genieten van de midzomernacht. Nadat de meiden zich hebben omgekleed voor het feest, ontmoet Linde Asa’s moeder. Mama spreekt niet en lijkt geobsedeerd te zijn door het knisperen van papieren zakjes. Asa zorgt voor Mama alsof het haar eigen kind is, precies zoals ze altijd het rollenspel speelden. Alleen nadat haar grote broer Alex weg was gevliegerd, werd het rollenspel de werkelijkheid. Asa vertelt Linde ook dat dat de reden is dat ze haar oog kwijt is geraakt. Het touw van de vlieger van Alex zou in haar gezicht zijn geslagen, terwijl een uitbarsting van haar moeder de echte reden is dat Asa haar oog is kwijt geraakt. Tijdens het diner met de zakenlieden van Asa’s vader, gaat alles volgens traditie. Veel eten, Asa die vol afschuw de blote dames bekijkt en dan vooral de Sprinkhaan zoals Asa Linde noemt en haar vader die zijn zakenlieden langzaam dronken voert om de zaken wat makkelijker te laten verlopen. Alles lijkt volgens plan te gaan, maar Asa wil dit alles ruw verstoren. Haar vader moet boeten voor het feit dat hij haar moeder in een inrichting wilde stoppen. Ze bevrijdt haar vader’s reptielenverzameling in de kelder om onder de gasten paniek te zaaien. Totdat ze één van de gasten hoort zeggen dat haar broer Alex teruggekeerd is. Asa gaat meteen op zoek, want Alex is en was haar grote voorbeeld. Hij leerde haar alles over de sterren! Ze rent naar Scarabee. Zij is het hoofd van huishouding en is als een moeder voor Asa. Scarabee is helemaal ondersteboven wanneer ze hoort dat het feest verpest is, want het personeel had zo hun best gedaan om alles in goede orde te laten verlopen. Scarabee vindt het verhaal van Alex grote onzin. Zij weet namelijk wat er echt is gebeurd tijdens die bewuste nacht. Asa gelooft er heilig in en rent naar het vliegerbalkon. Voor haar is het tijd om Alex weer te zien. En op dezelfde manier als Alex, verdwijnt ook Asa van de aardbodem.

Recensie

Een schrijfster waar ik aan het begin van het jaar nog nooit van gehoord had, maar waar ik nu al drie boeken van heb gelezen, o.a ‘Weerwater’ ‘Verborgen Gebreken’ en natuurlijk ‘Een nacht om te vliegeren’. En dat schepte verwachtingen voor dit boek. Mijn verwachtingen waren dat R. Dorrestein de bijpersonen veel zeggenschap zou geven en dat de lezer R. Dorrestein’s eigen persoonlijkheid in het verhaal terug kon vinden. Het eerste punt heb ik terug gezien, waar ik erg blij mee ben. Wanneer er meerdere verhaallijnen, zoals de geschiedenis van de personages, door het verhaal heen lopen, vind ik het boek gelijk interessanter. Dit komt doordat ik mij dan meer verheug op het slot, omdat de verhaallijnen dan vaak samenkomen en het verhaal tot een geheel brengen. Het tweede punt zag ik niet terug in het verhaal, maar dat maakte het boek niet onpersoonlijker. ‘Een nacht om te vliegeren’ is een erg aangrijpend boek, omdat onderwerpen als incest, tienerzwangerschappen, zelfmoord en geestelijke beperkingen worden besproken. R. Dorrestein heeft deze onderwerpen zo subtiel mogelijk besproken zonder het te verzwakken, wat ik erg knap vind. Door grote contrasten in personages in één verhaal te zetten, vond ik het verhaal soms moeilijk om met volle concentratie te volgen. Linde heeft namelijk een hele andere denkwijze dan Asa en het ‘overspringen’ van het één naar het andere was lastig. Ik zou dit boek zeker aanraden doordat wanneer het boek is uitgelezen, R. Dorrestein ervoor zorgt dat het boek eigenlijk helemaal nog niet uit is. Het activeert je om eens goed na te denken wat je nou eigenlijk hebt gelezen. Waardoor de zware onderwerpen extra aandacht krijgen. Erg goed gedaan. Wat ik wel jammer vind, is dat de spanning in het verhaal erg minimaal is en daardoor de interesse voor het boek niet groot is. Een mooie literaire roman die in redelijk weinig bladzijdes veel te vertellen heeft.

Cel, Charles den Tex

Samenvatting

De bende van de bokkenrijders speelt zich af in de tweede helft van de 18e eeuw, in de buurt van Limburg. Het verhaal gaat over Mathijs Stevens, die leerling chirurgijn is en in dienst is van Joseph Kirchhoffs. Joseph Kirhoffs blijkt, naast het feit dat hij een dokter is, ook de leider van de bende van de bokkenrijders te zijn. Dit is een bende die steelt van de rijken en geeft aan de armen, zoals in Robin Hood. Zo raakt Matthijs bij deze bende betrokken. Niemand weet wie bij de bende van de bokkenrijders hoort, omdat ze erg gevreesd worden door de rijken. Omdat ze nooit gezien worden, ontstaan er volksverhalen, dat de Bokkenrijders een pact met de duivel hebben en dat ze rondvliegen op vliegende bokken. Daar is de naam ontstaan. Een afspraak van de bende is dat je niet op eigen houtje dingen mag ondernemen. Witte Peter, een lid, doet dat wel. Hij steelt een keer op klaarlichte dag paarden, maar wordt opgepakt door Oostenrijkse soldaten. Die voeren hem mee naar het kasteel van de Oostenrijkers.

De bende weet er snel van af dat Witte Peter is gepakt. Ze proberen hem zo snel mogelijk vrij te krijgen, zodat hij niet verraadt wie in de bende van de bokkenrijders zit. Ze proberen een aanval op de burcht, maar die mislukt. Veel bokkenrijders worden vermoord of opgepakt. Degenen die worden opgepakt, worden door de Oostenrijkers gemarteld. Door dat martelen worden er namen van bokkenrijders verteld. Die bokkenrijders worden dan ook weer opgepakt en ook gemarteld. Omdat Matthijs leerling chirurgijn is, moet hij de gemartelde mensen regelmatig verzorgen. Van de gemartelde mensen komt hij te weten dat de Oostenrijkers ongeveer weten waar de geheime schuilplaats van de bokkenrijders is.

Matthijs gaat er zo snel mogelijk naar toe, omdat daar ook de veroverde schatten liggen opgeslagen. Het lukt maar net om nog een beeldje en een paar muntstukken te pakken, voordat de Oostenrijkers de schuilplaats vinden. Doordat ook de leider van de bokkenrijders, dokter Kirchhoffs, wordt verraden, komen er wat problemen bij de bokkenrijders. De een wil met harde hand de buurt terroriseren, de ander wil vluchten. Velen vluchten en er worden ook veel branden aangestoken. Vlak nadat dokter Kirchhoffs wordt opgehangen, komt Matthijs erachter dat ook hij is verraden. Hij besluit om naar Amerika te vluchten, waar een grote revolutie plaatsvond onder leiding van Generaal Washington en Alexander Hamilton. Door vele mensen wordt hij geholpen naar de boot. Maar uiteindelijk neemt hij de verkeerde boot. Niet die naar Amerika, maar die naar Afrika. Er wordt niet verteld wat er daar met hem gebeurt, het boek eindigt hier.

Recensie

Ik vind dit een goed boek. Het is een bundel van alle vier de boeken uit één serie. Deze Het niveau is niet al te hoog, maar dat maakt het fijner om te lezen. Ik kan me goed identificeren met de hoofdpersoon, omdat ik in de zelfde tijd leef en social media een grote rol speelt. Hierdoor kan ik me goed verplaatsen in de situatie van de hoofdpersoon.

Het boek heeft een open einde wat ik nooit zo fijn vind. Wel maakt dit het verhaal extra spannend ga je echt nadenken over de gevolgen van de huidige invloed van social media en wat jij zou doen als iemand jou identiteit zou stelen. Het verhaal is chronologisch verteld wat het makkelijk maakte om te volgen. Ondanks dat het chronologisch verteld is was de spanningsboog toch hoog wat het verhaal spannend maakte. Je vraagt je het hele boek af wat er verder zal gaan gebeuren, wat het lezen een stuk prettiger maakt.

Efter, Hanna Bervoets

Samenvatting 

#103 – 22 december

In de proloog vertelt Laura Horst, journaliste, over #103, een van de slachtoffers van Efter. Efter is een nieuw medicijn op de markt tegen verliefdheid, maar veroorzaakt veel slachtoffers. Slachtoffer #001 is op 7 augustus gevonden op haar kamer; zij heeft haarzelf van het leven beroofd door middel van rattengif. Laura Horst trekt de betrouwbaarheid van Henk Schrama (voorzitter Europese Medicijnenautoriteit) in twijfel.

MEI

Robert is uitgenodigd voor een exclusieve presentatie van de farmaceut Fizzler. Robert is uitgenodigd door Pete, een oude studievriend van hem, maar hij weet niet wat hij op de presentatie te zoeken heeft. Peter wil via Robert op een intieme manier in gesprek komen met Henk Schrama, die tevens de schoonvader van Robert is. De presentatie gaat over verslaving en dan specifiek over LAD (love addiction disorder), maar Robert verlaat vroegtijdig de presentatie omdat hij de informatie die verstrekt wordt, achterhaald vindt. Hij drinkt een drankje in de lobby en heeft na de presentatie nog een gesprek met Pete. Wanneer Peter vraagt naar zijn schoonvader, beseft Robert waarom hij is uitgenodigd voor de presentatie. Vlak daarna vertrekt hij naar huis, mede doordat zijn vrouw Heleen hem een bericht stuurt dat er iets met Meija (Roberts stiefdochter) is.

Fajah is een patiënt in de privékliniek Jaghthof, die gerund wordt door Katinka Asselbergs (vrouw van Pete). Zij zit hier officieel om af te kicken van haar liefde voor Tyrell, maar ze probeert te verbergen dat ze eigenlijk helemaal niet lijdt aan LAD. In de kliniek is ze bevriend geraakt met Silver Boy, de enige jongen in de kliniek. Fajah doet alsof ze Efter slikt, maar doet dit stiekem niet.

JUNI

Meija is op zoek naar Sjoerd en bezoekt daarom het appartementencomplex waar hij woont. De gordijnen zitten dicht, maar dat was drie dagen daarvoor nog niet het geval. Sjoerd heeft al een aantal dagen niks van zich laten horen, terwijl ze daarvoor een heftige liefdesrelatie hadden. Via de buurvrouw weet Meija binnen te dringen in Sjoerds appartement en ziet aan de verbruikte etenswaren dat er een persoon op bezoek is geweest.

Sjoerd brengt die dagen door met Lisa. Lisa is een paar maanden daarvoor naar Zuid-Afrika vertrokken en Sjoerd dacht dat daarmee de relatie was beëindigd. Het contact is nu echter weer hernieuwd en Sjoerd denkt dat het beter voor hem is om met Lisa verder te gaan omdat hij het leeftijdsverschil tussen hem en Meija te groot vindt. Hij neemt Lisa mee naar zijn appartement. Meija is getuige van een vrijpartij tussen Lisa en Sjoerd en beseft dat Sjoerd ‘n ander heeft.


Katinka deelt mee dat Maan is verdwenen. Wat er met haar is gebeurd wordt de andere patiënten niet verteld. Fajah vertelt Silver waarom zij eigenlijk niet in de kliniek thuishoort.

JULI

Heleen | Katinka

Heleen en Katinka zitten samen in de trein op weg naar Jaghthof. Meija heeft, op aanraden van Robert, besloten dat ze daar wil afkicken van Sjoerd.

Katinka heeft Laura Horst te gast in de kliniek. Zij vraagt onder andere naar het verleden van Katinka, haar privéleven, de verdwijning van Maan en de experimenten met Efter op Jaghthof. Op het moment dat Laura vertrekt, komen net Heleen en Meija aan. Katinka wil niet dat Laura Fajah spreekt en laat haar daarom Meija rondleiden in het gebouw.

III – 6 juli

Katinka bespreekt met Fajah haar twijfels over de diagnose van LAD bij Fajah. Fajah blijft stug volhouden dat ze af wil kicken van haar verliefdheid. Ze denkt terug en de dag ervoor; wat heeft ze verkeerd gezegd tegen Meija dat bij Katinka terecht is gekomen? Maar ze kan niet bedenken wat dat zou kunnen zijn geweest. Om Katinka te overtuigen dat ze LAD heeft, begint Fajah met het slikken van Efter.

IV – 8 juli

Fajah wordt wakker in bed met Meija en Silver. Die avond ervoor zijn ze met z’n drieën op Silvers kamer beland en hebben daar wodka gedronken, wat eindigde in een trio.

V – 12 juli

Fajah denkt door de opmerking van Meija, dat zij en Fajah op elkaar lijken, dat Meija ook geen LAD heeft. Fajah en Meija brengen steeds meer tijd met elkaar door en Fajah raakt erg gesteld op Meija.

VI – 18 juli

Fajah vertelt haar verhaal aan Katinka en Meija. Op een vrijdagavond vraagt haar stiefbroer Tyrell of ze mee uitgaat. Fajah slaat deze uitnodiging af maar Tyrell blijkt haar Seos mee te hebben genomen waardoor ze hem toch achterna gaat. Het regent buiten en in de club is het erg druk. Na lang zoeken vindt Fajah Tyrell en heeft hem een duw. Tyrell laat een flesje Froggers vallen. Deze drugs kwam in het ventilatiesysteem terecht waardoor mensen flauwvallen en een bloedneus krijgen. Er ontstaat paniek en iedereen rent naar de uitgang. Omdat er te veel mensen in de club zijn en niemand de nooduitgangen gebruikt, raakt iedereen in de verdrukking. Een meisje overlijdt hierdoor en een jongen raakt geëlektrocuteerd en overlijdt ook. Er komt een rechtszaak en ondanks dat Fajah wordt vrijgesproken, krijgt ze het zwaar te verduren in het dorp. Ze wordt opgejaagd door de meisjes uit het dorp en belandt zo onder een tractor. In het ziekenhuis bedenkt ze dat ze weg moet uit het dorp en verzint dat ze verliefd is op Tyrell.

VII – 21 juli

Fajah ziet haar toekomst rooskleurig in, samen met Meija. Als ze straks allebei de kliniek verlaten gaat ze er vanuit dat ze bij Meija kan wonen. Silver heeft zijn bedenkingen of de liefde van Fajah wel wordt beantwoord.

VIII – 24 juli

Voor Meija’s verjaardag heeft Fajah een zwijn gevangen omdat ze af hadden gesproken ooit een prooi te vangen. Meija heeft echter een slechte dag en is niet onder de indruk van het cadeau.

IX – 25 juli

Die ochtend erna biedt Meija haar excuses aan over dat ze niet enthousiaster reageerde, maar dat kwam omdat ze zich rot voelde over Sjoerd. Fajah is nog steeds van mening dat Meija geen LAD heeft.

X – 26 juli

Silver verlaat de kliniek en geeft zijn verhaal op papier aan Fajah omdat zijn verhaal volgens hem Fajahs verhaal is. Nadat Silver is vertrokken leest ze het verhaal en gooit het daarna weg.

XII – 30 juli

Fajah heeft de vorige meek (nummer 11) verwijderd. Wat daarin stond wil ze niet zeggen.

AUGUSTUS

Het Eftercomplex – 6 augustus

Dit hoofdstuk bevat het artikel dat Laura Horst heeft geschreven. Ze schrijft over Maan, hoe zij heeft geprobeerd zelfmoord te plegen. Zij blijkt naast LAD ook andere psychische problemen te hebben gehad en kreeg bij Jaghthof dus niet de zorg die ze nodig had. Laura Horst beschrijft de belangenverstrengelingen van Katinka, haar man Pete, Henk Schrama en de Europese Medicijnenautoriteit. Jaghthof wordt gebruikt om het medicijn Efter uit te testen. Wanneer de resultaten niet naar wens zijn, zullen deze in de doofpot worden gestopt. Wanneer de resultaten naar wens zijn, kan het medicijn op de markt gebracht worden.

XIII – 7 augustus

Meija’s moeder komt haar over anderhalf uur halen en dan wil Fajah met haar mee. Maar eerst wil ze weten of Meija nou echt van Sjoerd houdt en daarom besluit ze de berichten op Meija’s Seos te lezen.

XIV – 7 augustus

Dit hoofdstuk bevat de brief van Silver. Hierin vertelt hij dat hij heel onzeker was en dat hij via internet verliefd is geworden op een jongen. Hij gazet veel met deze jongen (Narco), maar Narco heeft al een geliefde en wil het contact verbreken. Silver kan hier moeilijk mee omgaan en zijn moeder brengt hem uiteindelijk naar de kliniek.

DECEMBER

Oproep aan peasant 420 – 19 december

Laura Horst plaatst een oproep aan Silver om contact met haar op te nemen. Ze wil namelijk wat dingen aan hem vragen. Fajah heeft op 7 augustus de tekst van Silver online geplaatst en heeft daarna zelfmoord gepleegd door middel van het innemen van rattengif. Silver neemt Laura kwalijk dat ze het artikel ‘Het Eftercomplex’ heeft geschreven, maar Laura ontkent dat Fajah hierdoor zelfmoord heeft gepleegd. Ze schrijft over hoe ze achter de misstanden kwam omtrent Efter en dat ze zich verplicht voelde erover te schrijven. Dat ze ontdekte dat wanneer iemand die niet verliefd is Efter slikt en daarna fysiek contact heeft met een persoon, Efter andersom werkt. Na de publicatie van Laura misbruikt men het middel om liefde te controleren met alle gevolgen van dien.

Laura | Silver

Laura en Silver hebben met elkaar afgesproken in het museumrestaurant. Laura stelt hem vragen over Fajah, over haar Eftergebruik en wat er in haar ontbrekende meek stond. Hierin zou honderd keer de naam van Meija hebben gestaan. Silver ziet dat Laura lijdt onder alle aanklachten aan haar naam en verlost haar door te zeggen dat hij in haar plaats hetzelfde zou hebben gedaan.

Als Silver weer buiten staat, hoopt hij dat hij nu van Laura af is. Het verbaast hem dat ze niet heeft gevraagd naar zijn eigen Eftergebruik. Hij heeft na de dood van Fajah namelijk Narco Efter toegediend; ze hebben nu een relatie.

Over het boek

Efter is een Psychologische roman

Het proloog begint in december. Daarna vindt er een sprong terug in de tijd plaats, naar mei. Vervolgens worden mei, juni en juli beschreven vanuit verschillende perspectieven. Dit wordt gedaan aan de hand van de relaties tussen personages: tussen Robert en Peter, tussen Meija en Sjoerd, tussen Heleen en Katinka en ten slotte tussen Laura en Silver. Daarnaast zijn er nog verschillende meeks, geschreven door Fajah en Laura. Het verhaal eind weer in december, het proloog vindt qua tijd dus na het laatste hoofdstuk plaats. Dit maakt (samen met meerdere flashbacks) dat het verhaal niet chronologisch is.

Het wordt chronologisch verteld, maar er zijn wel een paar flashbacks, verteld in de “artikelen” van Laura en natuurlijk de gebeurtenis waardoor Fajah in de kliniek wilde.

Ondanks dat de liefde een grote rol speelt in dit verhaal, is het grote thema niet liefde. Anna Bervoets zegt in een interview: “Dat is een van de belangrijkste thema’s in Efter: de verhalen die we onszelf en elkaar vertellen om met onszelf en elkaar te kunnen leven. Een van die verhalen is de manier waarop we verliefdheid uitleggen. Maar dat ‘verhalen vertellen’ gebeurt in Efter op allerlei niveaus. Het motto van het boek is dan ook: ‘The World is a story we tell ourselves about the World.’’”

Recensie

Er zat niet heel veel actie in het boek, maar het was zeker geen saai boek. Ik wilde wel graag weten wat er nu ging gebeuren. Ik vond het eerste deel van Robert | Pete lastig om doorheen te komen, maar daarna las het vlot door en had ik het zomaar uit. Elke hoofdstuk kreeg je een nieuw stukje van het plot te lezen, waardoor de spanning er goed ingehouden werd. Omdat het verhaal bij het einde begon wilde ik graag doorlezen om erachter te komen hoe het af zou lopen. Ik vond het fijn dat het geen open einde had omdat ik daar nooit zo van hou. Wat ik ook fijn vond was het feit dat het makkelijk door te lezen was en dat de spanningsboog vrijwel het hele boek hoog was. Dit zorgde voor ontwikkelingen van personen en een goede verhaallijn.

Waar ik in dit boek niet van hield: Het eerste deel was lastig in te komen, en door sommige toekomstige woorden raakte je wel in de war

Het boek was fijn geschreven, in moderne taal. Soms werd je in verwarring gebracht door woorden uit de toekomst, zoals Meek, Seos, Toad, paesants, realm, gazen, etc. Als er vanuit een ander personage werd geschreven, werd dit personage goed geïntroduceerd en daarom was het niet storend, terwijl ik personagewisselingen vaak storend vind.

Ik heb Efter met veel plezier gelezen. De situatie die wordt geschetst is origineel maar ligt wel goed binnen het voorstellingsvermogen. Je wordt als lezer aan het denken gezet. Verder steekt het verhaal zo in elkaar dat je iedere keer een klein onderdeel van het plot ontdekt, waardoor het lezen erg spannend blijft. Het uiteindelijk plot is erg bevredigend; er zijn weinig open eindjes. Het boek is een aanrader.

Het gouden ei, Tim Krabbé

Ik heb voor dit boek gekozen, omdat het weinig bladzijden heeft en de titel mij wel interessant leek. Ook de uitleg over het boek, aan de binnenkant van de kaft, sprak me wel aan. Verder hebben we het boek een paar keer in de les besproken wat het makkelijker maakte me erin te verdiepen.

Rex Hofman en Saskia Ehlvest kennen elkaar al een tijd en zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation om even te rusten. Saskia gaat iets te drinken halen. Ondertussen wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de service winkel om haar te zoeken maar de medewerkers weten niet waar ze is. Daarna belt hij de politie en het hotel waar ze naartoe zouden gaan, maar niemand kan hem helpen. Saskia is spoorloos verdwenen. 

Raymond Lemorne heeft al zijn hele leven vreemde gedachten. Zo vraagt hij zich op zijn zestiende af wat er gebeurt als hij van een flat afspringt. Het resultaat is dat hij zes weken in het ziekenhuis moet liggen. Eenentwintig jaar later is hij scheikundeleraar, getrouwd en heeft twee kinderen. Dan komt er weer een absurde gedachte bij hem op. Nadat hij eerst een kind van de verdrinkingsdood heeft gered, vraagt hij zich af of hij ook in staat is om een misdaad te plegen. Vanaf dat moment begint hij met de voorbereidingen voor de perfecte misdaad, namelijk iemand levend te begraven. Hij doet net alsof hij zijn vakantiehuisje gaat opknappen. In het echt maakt hij alles gereed voor de misdaad. Hij bedenkt een plan om zijn slachtoffer vanuit een benzinestation mee te lokken. Hij zal een vrouw terwijl hij zijn arm in een mitella houdt, vragen of ze hem wil helpen zijn aanhangwagen aan zijn auto te koppelen. Zijn eerste pogingen mislukken, omdat niemand in zijn auto durft te stappen. Een volgende poging lukt wel: een meisje (Saskia) vraagt hem naar de sleutelhanger die hij bij zich heeft. Hieraan hangt namelijk een grote R. Ze is heel geïnteresseerd en vraagt hem of ze er eentje kan kopen. Hij neemt haar mee naar zijn auto, bedwelmt haar en rijdt met haar weg.

Acht jaar later is Rex op vakantie in Italië, samen met Lieneke, zijn nieuwe vriendin en vraagt haar ten huwelijk. Hij wil Lieneke eerlijk vertellen hoe hij over Saskia denkt. Lieneke merkt dat Rex ‘s nachts een nachtmerrie heeft over het gouden ei. Na deze vakantie start Rex een opsporingscampagne. Hij roept in advertenties mensen op, die Saskia toen hebben gezien. Hij krijgt verschillende reacties maar geen enkele is bruikbaar. Later belt Lieneke op: zij is bedroefd, omdat ze elkaar na de vakantie zo weinig hebben gezien. Na een aantal dagen meldt een Franse man zich (Raymond). Rex herkent deze man: hij was de man met de mitella bij het tankstation, acht jaar geleden. Raymond wil hem wel vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar alleen als Rex hetzelfde lot ondergaat. Rex stemt toe, terwijl hij weet dat hij dan zal sterven. Raymond neemt hem mee naar het tankstation en laat hem koffie met een slaapmiddel drinken. Dan vertelt hij wat er is gebeurd. Als Rex wakker wordt, ligt hij op een matras in een doodskist en weet hij dat hij (net als Saskia) levend is begraven. Lieneke zoekt Rex, maar van hem en Saskia werd nooit meer iets vernomen.

Ik vind het een spannend boek, omdat de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen en het verhaal niet-chronologisch wordt verteld. Hierdoor wordt informatie achter gehouden en ontstaan er open plekken. Het boek is goed geschreven. De verhaal is in principe goed maar ik vind het einde een beetje abrupt. Door de niet-chronologische verhaallijn was het een lastig boek om te volgen en moest ik me er goed op concentreren.