Haar naam was Sarah

Inhoudelijk
Schrijver: Tatiana de Rosnay
Uitgave: 2007
Titelverklaring: Sarah was een meisje tijdens de oorlog die haar broertje in de kast verstopte. De titel verwijst naar haar en haar naam
Motto:
Het heeft te maken met het Véledrome d’Hiver, daar waar deze razzia ook echt plaatsgevonden heeft.
Thema: de tweede wereldoorlog, met name de Holocaust.

 

Hoofdpersonen
- Sarah: ze is een tien jarig joods meisje, ze is erg dapper. Het boek gaat eigenlijk om haar
- Julia is een oudere vrouw, ze is nieuwsgierig en berijd om alles te doen om achter de waarheid te komen.
- Bernard: Hij is de man van Julia
Relaties hoofdpersonen
Er is niet echt een relatie tussen Julia en Sarah, Julias woont enkel in Sarah haar huis. (Formeel) Daarnaast zijn Bernard en Julia man en vrouw. (informeel)

Plaats
Het verhaal van Sarah speelt zich in 1942 af bij verschillende concentratiekampen rondom parijs en de boerderij van Jules en Geneviève. Het verhaal van julia speelt zich af in 2002 in het oude huis van Sarah. Verder nog in Italië en Amerika wanneer Julia daar later woont.
Julia haar verhaal lees je vanuit haar perspectief. Het verhaal van sarah vanuit auctoriaal perspectief. Wél kun je beiden hun gedachten lezen.
Het boek veranderd per hoofdstuk van het verhaal van Julia naar het verhaal van Sarah. Uiteindelijk komen de verhalen bij elkaar.
Per hoofdstuk lees je de twee verhalen die uiteindelijk via het broertje, wie Sarah in de kast heeft verstopt, bij elkaar.

Samenvatting
Het verhaal gaat over de 10 jarige Sarah. Zij wordt in de nacht van 16 juli 1942 door de Franse politie opgepakt. Samen met haar ouders wordt zij naar het wielerstation in Parijs gebracht. Ze heeft haar broertje in de geheime kast verstopt en ze belooft hem op tijd eruit te halen. 60 jaar laten krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht om een artikel over deze razzia te schrijven.
Op een dag werd Sarah samen met haar ouders uit het wielerstation gehaald. Ze gingen weg met de trein, weg uit Parijs. Op een terrein aangekomen werden de moeders met kinderen van de mannen gescheiden. Later werden ook de moeders bij hun kinderen weggehaald. Haar ouders heeft ze nooit meer terug gezien.
In het kamp leert Sarah Rachel kennen, ze besluiten samen om te ontsnappen.
Sarah gaat samen met Jules en Geneviéve terug naar het ouderlijke huis van Sarah.
Zij hopen dat Michel nog in de kast zit.
Eenmaal daar aangekomen ontdekken ze dat er inmiddels een ander gezin het huis is ingetrokken. Sarah stormt de trap op naar boven, naar de geheime kast. Ze doet de deur open en daar ligt Michel.. dood.. Hij heeft het niet overleefd. Sarah voelt zich ontzettend schuldig en de bewoners schrikken zich rot.
De schoonvader van Julia vertelt haar over het verhaal van Sarah. Toen hij nog klein was en alleen met zijn vader thuis was, kwam er een meisje aan de deur, ze stormde naar boven en maakte daar een rare kastdeur open en vervolgens nog een. Er kwam een ontzettend vieze lucht uit, daar vonden ze een jongetje, helemaal zwart was het hoofdje. Julia gaat opzoek naar Sarah.
Julia heeft wel een adres gekregen waar mogelijk de man van Sarah kan wonen. Julia reist af naar Manhattan. Ze leert de nieuwe vrouw van de man Sarah kennen, de vrouw vertelt haar dat Sarah 2 jaar geleden zelfmoord heeft gepleegd, door tegen een boom aan te rijden met haar auto. Julia is in shock en vertelt dat ze echt iemand moet spreken die Sarah goed heeft gekend. De vrouw geeft haar het adres van de zoon van Sarah, William. William wist niks van het verleden van zijn moeder en hij werd boos op Julia. Na een tijdje kwam William tot bedaren en hebben ze uren zitten praten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>