De jongen in de gestreepte pyjama

Inhoudelijk
Schrijver: John Boyne
Uitgave: 2006, boekerij
Titelverklaring: In het boek staat de een jongetje uit één van de duitse kampen centraal. Hij moet daar gedwongen net als iedereen een gestreepte pyjama aan en is dus “de jongen met de gestreepte pyjama”.
Thema: Het thema is oorlog. De tweede wereldoorlog om precies te zijn. Het Joodse jongetje Shmuel zit vast in een kamp bij Oudwiss.

Hoofdpersonen
- Shmuel is de jongen in de gestreepte pyjama en is 9 jaar oud.
- Bruno Het verhaal wordt vooral vanuit zijn perspectief verteld.
- Gretel is de zus van Bruno en is 12 jaar oud. Bruno vind haar een verwend kind en mag haar ook niet.
- Maria is de huishoudster van de familie van Bruno.
- Ralf is de vader van Bruno. Ralf is een echte Duitse man en is de leider van het kamp Oudwiss.
- Pavel is een Joodse man die in het nieuwe huis van Bruno werkt. Hij maakt groente schoon en de bedient de tafel.
- Luitenant Kotler is niet echt een hoofdpersoon, maar een bijpersoon. Hij werkt voor Bruno’s vader in het leger.

Relaties hoofdpersonen
Formele relaties:
Bruno is het broertje van Gretel. De vader van Bruno en Gretel is Hans en deze hebben dus ook een formele relatie met elkaar.
Informele relaties:
Luitenant Kotler is een naaste collega van Ralf en vormt zo een relatie. Daarnaast werkt Pavel in het huis van de familie van Bruno en heeft op deze manier dus een werkgever – werknemer verhouding/relatie. Daarnaast is Bruno goede vrienden met Shmuel.

Plaats
Het boek speelt zich kort af in het oude huis van Bruno zijn familie. Al gauw wonen ze bij het kamp. Het “echte” verhaal zich af tussen de volgende twee plaatsen: bij het kamp en in het nieuwe huis. De tijd is belangrijk want daar draait het hele boek om: de tweede wereldoorlog.
Het boek is in chronologische volgorde geschreven en ondanks je alles vanuit Bruno zijn perspectief leest, draait het eigenlijk allemaal om de situatie van Shmuel.
Ik denk dat de hoofdgedachte is om mensen ervan op de hoogte te stellen en ze zich te laten realiseren hoe verknipt de gebeurtenissen waren voor Joodse mensen, en dat we zoiets nooit meer mogen laten gebeuren.

Samenvatting
Als Bruno op een dag thuiskomt uit school hoort hij dat ze gaan verhuizen. Een paar weken voor de verhuizing is de Furie met zijn vrouw bij Bruno komen eten en heeft hij Bruno’s vader een baan als kampcommandant aangeboden. Daarom gaan ze nu verhuizen naar een plaats die Oudwis heet. Bruno denkt dat het maar voor een paar weken is. Bruno vindt het niet leuk in Oudwis. Hij heeft niemand om mee te spelen en verveelt zich. Ook vraagt hij zich af waarom er zo’n hoog hek naast zijn huis staat en waarom daar allemaal mensen in gestreepte pyjama’s wonen. Op een dag gaat Bruno op ontdekkingsreis. Hij loopt langs het hek, tot hij opeens een jongen ziet die een gestreepte pyjama aanheeft. De jongen heet Shmuel. Bruno begint met hem te praten en vraagt van alles over het leven achter het hek. Vanaf die dag gaat Bruno elke dag naar Shmuel toe. Op een dag hoort Bruno dat zijn moeder weer terug gaat naar Berlijn en dat Bruno en zijn zus Gretel, een hopeloos geval volgens Bruno, meemoeten. Als Bruno dit aan Shmuel vertelt is hij erg verdrietig. Bruno wil graag een keer aan de andere kant van het hek kijken en Shmuel belooft dat hij op de dag dat Bruno voor het laatst in Oudwis is een gestreepte pyjama voor Bruno mee zal nemen. Bruno kan dan aan de andere kant van het hek kijken en dan kunnen ze samen ook op zoek gaan naar Shmuels vader, die is sinds een paar dagen verdwenen is. Als Bruno de volgende dag bij het hek komt trekt hij een gestreepte pyjama aan en kruipt onder het hek door. Als hij aan de andere kant van het hek komt wordt een grote groep mensen bij elkaar gedreven door de soldaten. Shmuel en Bruno moeten ook mee. Ze gaan naar een gebouwtje en daar worden ze allemaal vergast. Later ontdekt een soldaat de kleren van Bruno bij het hek en wordt er ontdekt dat het hek daar bij de onderkant los zit. Bruno’s vader begrijpt meteen wat er gebeurd is. Een paar maanden later wordt hij gearresteerd door de Russen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>