Oorlog en Terpentijn

Oorlog en Terpentijn is een roman, geschreven door Stefan Hertmans. Het boek bestaat uit 3 delen: het 1e deel van het boek gaat over de jeugd van Urbain, dit is de opa van Stefan, in dit deel word geschreven vanuit het perspectief van Stefan. in dit deel wordt vooral beschreven wie het allemaal zijn, hoe de relatie tussen ouders en Urbain was. in het 2e deel gaat het meer over de oorlog, hoe belachelijk het eigenlijk allemaal was, dit wordt vertelt vanuit Urbain zijn perspectief. het 3e deel is weer vanuit Stefan zijn perspectief geschreven hierin wordt het liefdesleven van Urbain beschreven. vertelt over zijn eerste liefde en over de vrouw waar hij mee trouwt, ook zijn kinderen komen aan bod.

Inktaap Jury rapport:

Een biografie geschreven door een kleinzoon als portret voor zijn grootvader. Dat is waar dit boek op neer komt maar stijgt hier in realiteit boven uit vanwege meerde aspecten.  Een voorbeeld hier van is dat het boek zowel geschreven is in de ik-perspectief van Stefan de schrijver als Urbain de hoofdkarakter met beide verschillende visies. Dit is ook terug te zien in de schrijf taal die in het eerste en derde deel, dat geschreven werd van uit Stefan. Hier werd gebruik gemaakt van hele lange zinnen met moeilijke verbanden dat het lees gemak verminderd. Maar hier tegen over weer een makkelijke schrijftaal in deel twee dat geschreven werd van uit Urbains perspectief. Hiernaast werden foto’s uit eigen archief gebruikt. en werd er extra aandacht gegeven op kunst van dit tijdperk dat zou kunnen aansluiten op jouw interesse. Maar vooral boven alles is het Stefan gelukt om dit waar gebeurd levens verhaal te vertellen als een spannende roman met variatie en detail in omgeving dat flink je interesse aanwakkert maar jammer genoeg ook voor een traag verloop in het verhaal zorgt.
Eindcijfer: 6,8

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>