Fansi stilte

Fancelyne Evelyne Cummings, Fansi, was de dochter van Sarah Cummings, een blanke vrouw, en een onbekende zwarte man.  Ze werd in 1905 in het noordwesten van Suriname geboren, in Nickery, een plaatsje waar ooit, ten tijde van de slavernij, het plantageleven bloeide, maar waarvan in Fansi’s tijd al weinig meer over was. Zij groeide op bij pleegouders en heeft haar eigen moeder nooit gekend. Zij had alleen een foto van haar. Dat zij een blanke moeder had, bleef voor haar kinderen lange tijd een goed bewaard geheim. Toen zij daar achter kwamen was de verbijstering groot. Fansi was ongetrouwd en kreeg negen kinderen uit verschillende relaties. Het gezin leefde in de jaren dertig in Paramaribo in armoedige omstandigheden, dicht op elkaar. Fansi had, als wasvrouw voor de blanken, weinig opleiding en stond er eigenlijk helemaal alleen voor. Om de armoede te ontvluchten, vertrokken bijna al haar kinderen in de jaren zestig naar Nederland. In 1970 vertrekt ook Fansi naar Nederland waar zij tot haar dood in 1979 is blijven wonen.

Ik vond dit boek erg lijken op het concept van Nonk Theo, het hele boek draait eigenlijk over een zoektocht naar een familielid waar de schrijvers beide niet zoveel over weten. Tessa begint het boek als zij natuurlijk vrij weinig weet van haar oma, dus het moet echt opgebouwd worden. Het duurt ook even voor ze daadwerkelijk dingen vind en alles op zijn plek valt, doordat er in het begin weinig informatie is en er niet veel gebeurd dacht ik niet gelijk ‘Oh wat een leuk boek!’ dit kwam pas later, de ontroerende dingen die ontdekt werden en soms ook schokkend trokken mij wel aan. Hierom wilde ik meer en dus verder lezen. ik geef het boek een 7.0

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>