Dagen van gras

Dagen van gras

Philip Huff

167 pagina’s

Korte inhoud

Dagen van Gras is het debuutroman van Philip Huff

Ben van Deventer is de hoofdpersoon. Ben is 18 jaar oud en blikt terug op zijn verleden op landgoed Weldra. Deze blik is vooral gericht op zijn jeugd toen alles nog goed was. Ben verteld veel over zijn band met zijn ouders en grootouders, maar ook zijn beste vriend Tom. Tom en Ben hebben samen veel tijd doorgebracht en hebben ook vaak samen geblowd. Dit gebeurde in de boomhut van Ben, maar ook op het strand van Scheveningen. Ben wordt opgenomen in een inrichting na een gebeurtenis als gevolg van het blowen.

Kern

Dit boek had ik gelezen voor het tijdschrift Nederlands wat over Psychische aandoeningen ging. Toen ik dit boek bij het thema psychische gestoordheid zag, had ik er wel meer van verwacht dan het uiteindelijk was. Met andere woorden viel het tegen door mijn verwachtingen.

Kaft ziet er heel leuk uit met de mini collage dat al veel verteld over het boek zonder dat je het hebt gelezen.

In het begin (lange tijd) was alles wel gewoon in het boek, dus geen bijzonderheden als psychische gestoordheid. Je leest wel dat David de tweelingbroer van Ben bij de geboorte in het ziekenhuis is overleden en dat Ben daar geen herinneringen van heeft. Hij zou graag een foto willen hebben, maar die heeft hij niet. Net zoals hij geen foto heeft van de school waar hij vroeger op zat.

Tom de beste vriend van Ben heeft veel lef in tegenstelling tot Ben die terughoudend is. Zo worden de karakters ook voorgesteld en zo blijven ze ook in het verhaal.

In het boek overlijd de opa van Ben. Dit is de opa waar Ben altijd mee schaakte toen hij nog een klein jongetje was. In de loop der jaren verslechterd de thuis situatie van Ben. De vader van Ben besluit dan om naar Engeland te verhuizen. Ben zou ook graag naar Engeland verhuizen om bij zijn vader te blijven, maar dat accepteert zijn vader niet.

Uiteindelijk beland Ben in de inrichting Thorbecke na een gebeurtenis. Later wordt hij overplaats naar Den Dolder waar hij ook Anna ontmoet een meisje dat hij heel erg leuk vindt.

Aanrader of niet

Ik zou het niet echt aanraden, tenzij je fan bent van de Beatles. In het boek wordt er regelmatig over de Beatles gesproken. Daarnaast komen in het boek ook songteksten terug van the Beatles. Wel apart/uniek aangezien het boek onder Nederlandse literatuur valt.

De jongen met de gestreepte pyjama

De jongen met de gestreepte pyjama

John Boyne

221 pagina’s

Korte inhoud

Het boek gaat over een jongen genaamd Bruno, die in Berlijn woont. Hij woont hier samen met zijn ouders, zus en huispersoneel. Dit verhaal speelt zich af in de tijd van de tweede wereldoorlog. De vader van Bruno is commandant en wordt overgeplaatst naar Oudwis. Als gezin verhuizen zij daarom naar Oudwis en komen daar te wonen tegenover een concentratiekamp. Bruno vindt het niet leuk in Oudwis, omdat hij daar geen vrienden heeft. Eenmaal wanneer Bruno Shamuel ontmoet die aan de andere kant van het hek woont worden zij vrienden en vind Bruno het niet meer erg om in Oudwis te wonen. Bruno begrijpt de situatie niet helemaal, maar weet wel dat het beter is om deze vriendschap geheim te houden.

Kern

De jongen met de gestreepte pyjama klinkt zo onschuldig, maar het echte verhaal hierachter is wel erg. Bruno verveelt zich in Oudwis zonder vrienden en houdt van ontdekken. Op een dag gaat het uit ontdekkingsreis zonder te weten wat hij zal vinden. Hij vind een jongen Shamuel die joods is aan de andere kant van het hek. Shamuel en Bruno zijn even oud en ook nog op dezelfde dag jarig.

Bruno en Shamuel hebben geen idee van wat er aan de hand is in Europa (2e W.O. en Jodenvervolging ) en krijgen een hechte band.

De verschillen tussen de vrienden zijn goed te zien, zo is Shamuel heel erg dun en loopt hij op blote voeten in zijn gestreepte pyjama terwijl Bruno en gezond en verzorgd uitziet. Op een dag zegt Shamuel dat zijn vader verdwenen is. Als lezer weet je dat hij zijn vader niet meer terug zal zien, maar de twee vrienden zijn van plan vader te gaan zoeken.

Als lezer zie je goed het contrast tussen Bruno en Shamuel, wat hun zelf niet zouden zien. Bruno ziet het leven aan de andere kant van het hek veel rooskleuriger dan het echt is. Wanneer Bruno aan de andere kant van het hek is, blijkt dat hij het toch niet zo leuk vindt. Is het dan nog mogelijk voor hem om terug te keren naar huis?

Daarnaast laat het boek het denken aan jou over als het gaat om namen van bekende plaatsen of leiders in het verhaal. Oudwis is bijvoorbeeld gebaseerd op Auschwitz zo zijn er nog meer woorden die een anders zijn van de realiteit.

De vriendschap van Bruno en Shamuel vind ik wel mooi omschreven, zelfs op het laatste moment. Het einde vond ik treurig, maar dat was ook realistisch.

Aanrader of niet?

Het is een boek dat makkelijk te lezen is, dus zeker aan te raden. Misschien zelfs te makkelijk achteraf, maar altijd wel leuk als je geïnteresseerd bent in verhalen die met de tweede wereldoorlog te maken hebben. Dit boek geeft toch wel een ander perspectief, want Bruno heeft geen besef van de oorlog en de discriminatie die plaatsvind. Dus je ziet het verhaal door de ogen van een onschuldig jongetje die in Oudwis woont, met een vader als commandant.

Dubbelspel

Dubbelspel

Frank Martinus Arion

393 pagina’s

Korte inhoud

Dubbelspel gaat over vier mannen op Curacao die op zondagmiddag domino spelen. Janchi Pau, Manchi Sanatonio, Boeboe Fiel en Chamon Nicolas. Manchi is getrouwd met Solema en Boeboe met Nora. De andere twee hebben geen vrouw, maar gaan wel vreemd met de vrouwen van Manchi en Boeboe (Dit wordt ook wel dubbelspel genoemd). In het boek word de zondag uitgebreid beschreven. Alle gesprekken aan tafel over politiek, het taxibedrijf waar Boeboe voorzitter kan worden en toekomstplannen komen voorbij. Deze zondag zullen Manchi en Boeboe veel verliezen, want Janchi en Chamon winnen het dominospel regelmatig met dubbelspel, dus aan twee kanten. Wat een rustige domino zondag moest zijn wordt een onvergetelijke dag voor de mannen.

Kern                                                       

Het boek dubbelspel had ik al eerder van de bieb geleend, maar toen kwam ik niet ver met het lezen. Dus nu heb ik een tweede poging gedaan en met succes. Het boek was verdeeld in drie stukken over de ochtend, middag en schemering en schemering. Dit vind ik mooi gedaan, want dan heb je besef van het moment waarop het zich ongeveer afspeelt. Je kan je bijvoorbeeld bij de schemering een mooie zonsondergang voorstellen bij een gebeurtenis die dan verteld wordt. Je leert zes karakters kennen in een dag en leert ook de banden die zij met elkaar hebben, hun verleden en hun toekomstplannen. Iedere personage is uniek, voor sommige heb je begrip en de andere onbegrip, maar toch blijf je nieuwsgierig naar hoe het verhaal verdergaat.  

Dit dominospel begint rustig, maar tegen het einde van de middag weet heel Wakota (wijk op Curacao) dat dit dominospel een historische gebeurtenis is en dit zorgt ervoor dat zelfs de krant, radio en televisie erbij komen om deze sensatie groter te maken. De mannen Janchi en Chamon winnen ronde na ronde een geven schoenen aan Boeboe en Manchi. De schoenen hebben een achterliggende betekenis bij het spel domino.  

Het eind van het boek kwam voor mij wel als een verrassing, want een van de karakters pleegde zelfmoord en een andere personage werd neergestoken. Om erachter te komen wie dat zijn, zou ik zeggen: lees het boek.

Aanrader of niet?

Persoonlijk vond ik het boek erg goed. Het was niet al te makkelijk met zes personen die een verhaal vertellen, maar als je geconcentreerd leest is het goed te volgen. Het is een dik boek, dus ik zou er wel de tijd voor nemen. Het was ook een leerzaam boek, want je komt meer te weten over de geschiedenis van Curaçao. 

Echte mannen eten geen kaas

Echte mannen eten geen kaas

Maria Mosterd

206 pagina’s

Korte inhoud

Maria is een meisje dat net naar de middelbare school gaat samen met haar beste vriendin Nikki. Al snel leren de twee vriendinnen Manou kennen. Manou is een jongen die op de parkeerplaats bij hun school staat met wat vrienden. Het blijft niet alleen bij groeten voor Maria, ze krijgt namelijk een sterke band met Manou en gaat zelfs voor hem “werken”(als prostituee, lovergirl en smokkelaar) en wordt zo afhankelijk van hem. Op school en thuis vind Maria het niet leuk en dat is een voordeel voor Manou. Maria maakt vreselijke situaties mee en de vraag is kan zij daar uiteindelijk van ontsnappen?

Kern

Vier jaar in handen van een loverboy, is een zin die op de kaft staat gedrukt. Dit boek ging over Maria die vier jaar afhankelijk was van Manou. Dit boek is achteraf geschreven, dus alles wat verteld wordt kan je als een herinnering van Maria zien. Het boek was makkelijk te lezen, dit komt door de schrijfstijl en de woorden die in het boek gebruikt worden. Aan het eind van het verhaal merk je dat Maria wel beseft dat Manou geen goede jongen is voor haar. Toch blijf je merken dat Manou zolang invloed had op Maria dat ze bijna niet zonder hem kan. Toen ik het boek aan het lezen was vroeg ik mezelf steeds af wat de titel met het boek te maken had. Pas aan het eind van het verhaal of boek begreep ik de titel ´Echte mannen eten geen kaas´, dit was namelijk een uitspraak die Manou vaak deed. Ik weet niet of het waargebeurd is of niet, maar het blijft sowieso een verhaal wat erg misschien zelfs traumatisch is voor de hoofdpersoon. Voor moeder en zus ook, want Maria speelt ook een rol in hun leven.

Aanrader of niet?

Veel mensen hebben al een oordeel over het boek zonder het gelezen te hebben, maar ik vind toch dat als je een oordeel over het boek hebt je het wel gelezen moet hebben. Er was een paar jaar geleden een discussie of het boek nou wel of niet waargebeurd was. Het zou namelijk te stereotyperend zijn en er zouden bewijzen zijn dat Maria dit allemaal verzonnen zou hebben. Er zijn nog meer boeken hierover geschreven zoals: Echte mannen eten wel kaas en Ik stond laatst voor een poppenkraam. Deze zal ik ook een keer lezen om het verhaal van andere kanten te ‘horen’(lezen).

Leesplan Havo 5

Leesplan voor Havo 5

Ik ben nog van plan om de volgende boeken te lezen

1 Dagen van gras – Philip Huff

2 De jongen in de gestreepte  pyjama – John Boyne 

3 Echte mannen eten geen kaas – Maria Mosterd

4 Dubbelspel – Frank Martinus Arion

Max Havelaar

Afbeelding: http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-16-tm-19-jaar/m/max-havelaar/

Max havelaar  Multatuli 1860 284 pagina´s niveau 5

Korte inhoud:

Max Havelaar  of de koffieveilingen van de Nederlandse handelmaatschappij is een boek dat gaat over het kolonialisme in Nederlands-Indië in de 19e eeuw. Max Havelaar is de man die Droogstoppel altijd sjaalman noemt. Droogstoppel komt uit de binnenstad van Amsterdam , hij is makelaar en wilt een boek over koffie schrijven, na een lange tijd komt hij een oude vriend van hem tegen. Deze vriend is de arme Max Havelaar waar hij op neer kijkt. Droogstoppel krijgt een bundel teksten van zijn vriend en er zitten best wel interessante stukken. Daarnaast ook geschreven stukken over het werkelijke leven in Nederlands-Indië.

Kern:

Het boek is geschreven uit woede tegen het kolonialisme  en oneerlijke handel Nederlands Indië waar uitbuiting en mishandeling voorkomen. Bekende voorbeelden zijn de VOC en herendiensten

In een Literatuur pocket die ik heb, staat Max Havelaar op nummer 1 van de Nederlandse literatuur, waardoor ik wel nieuwsgierig werd  naar het verhaal. Zelf heb ik de kortere versie van max havelaar dan het oorspronkelijke boek. Bij elke hoofdstuk staat  een cursief stukje dat een soort inleiding moet voorstellen van het hoofdstuk. Dit boek bevat vele afbeeldingen vergeleken met andere literatuur boeken, en ik vind zeker dat deze afbeeldingen een waarde toevoegen aan het boek. Hierdoor krijg je een beter beeld bij het verhaal, omdat het verhaal zich toch wel ongeveer anderhalve eeuw geleden afspeelde.

Aan de andere kant was het boek toch wel door mij onderschat, omdat het drie niveaus boven mijn begin niveau zit. Als ik het boek over een jaar zal lezen zal ik het misschien wel beter begrijpen dan nu.

Aanrader of niet:

Ik vind dat ik Max Havelaar kan aanraden, maar met een paar voorwaarden eraan. Misschien is het handig om wat kennis op te doen over het boek, voordat je het echt gaat lezen en zal het ook begrijpelijker zijn. Ik heb dit zelf niet meteen gedaan, maar het zou het zeker makkelijker hebben gemaakt. Dit omdat je dan minder hoeft uit te zoeken hoe het verhaal precies in elkaar steekt, want het is best wel een oud verhaal. De naam Max Havelaar hoor je tegenwoordig nog steeds en het is ook wel leuk om hier wat meer over te weten dan dat het een keurmerk is.

Het leven is vurrukkulluk Campert, Remco

afbeelding : http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-16-tm-19-jaar/h/het-leven-is-vurrukkulluk/

Het leven is vurrukkulluk Campert, Remco 1961 153 pagina´s niveau 3

Korte inhoud

Het leven is verrukkulluk gaat over een paar jonge Amsterdammers. Ze heten Mees, Boelie en Panda. Samen beleven zij een spannende dag die uitgebreid wordt verteld . Het begint met panda die zegt dat het leven verrukkulluk is. Na dat moment zijn deze jonge mensen nog bij elkaar, maar later in het verhaal gaat ieder zijn eigen weg en blik je terug op hun verleden en persoonlijke ervaringen.

Kern:

Ik heb dit boek gekozen, omdat het redelijk dun is en mij verteld werd dat ik deze snel uit zou hebben. Daar moest ik niet naar luisteren want, vanaf het begin vond ik het moeilijk om geïnteresseerd te blijven in het verhaal. Door een boek als deze kan ik zeggen dat ik niet graag literatuur lees. Het is zo dat ik (te) veel concentratie hieraan moet besteden om het echt geweldig te vinden, maar goed ik kan niet alles leuk vinden. Voor mijn gevoel waren de hoofdstukken nog al lang, maar dat kan ook komen door het lezen van boeken met kortere hoofdtukken. In het boek wordt er veel nadruk gelegd op drugs, seks en alcohol maar ook criminaliteit alsof alleen hiermee het leven verrukkelijk is. Het boek wordt in de meeste gevallen verteld door een alwetende verteller waardoor je als lezer veel meer komt te weten. Het thema is een beetje dat jonge mensen vroeger in Amsterdam over een verrukkelijke leven spraken, terwijl hun leven dan toch niet zo verrukkelijk was. Het taalgebruik vond ik ´zoms´, grapje soms wel irritant omdat woorden dan heel anders gespeld werden dan eigenlijk hoort.

Aanrader of niet

Ik vind dit boek geen aanrader, het is ook niet zo Vurschrukkeluk maar de schrijfstijl past gewoon niet bij mij. Persoonlijk dacht ik dus dat ik dit boek snel uit zou hebben, vanwege de 153 pagina´s, maar schijn bedriegt. Ik heb er zelfs een samenvatting voor opgezocht om het punt van het verhaal te verduidelijken. Maar het punt is ook niet zo groot.

Alleen maar nette mensen

afbeelding : http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-16-tm-19-jaar/a/alleen-maar-nette-mensen/

Alleen maar nette mensen  Vuijsje, Robert 2008 286 pagina´s niveau 3

Korte inhoud

Het boek alleen maar nette mensen gaat over een jongen die David Samuels heet. David woont in Oud- Zuid met zijn ouders en heeft een vriendin die Naomi heet. David is joods , maar lijkt meer op een Marokkaan door zijn zwarte haren. Wanneer David 21 is denkt hij na over zijn leven en wat hij daarmee wilt dus: wat voor vrouw hij zoekt met spanning bepaalde. Iets anders dan ´alleen maar nette mensen´ David zoekt een donkere vrouw met een grote cupmaat, na een tijd gaat David toch nadenken of hij wel wilt wat hij denkt te willen.Alleen maar nette mensen is een codetaal die staat voor :geen mensen die ze allochtonen noemen.

Kern

In het boek worden verschillen tussen culturen in Nederland en buiten Nederland erg benadrukt. En vertelt David wat welke cultuur van de andere cultuur vind. In het begin van het boek is dit duidelijk te lezen. De hoofdstukken zijn lekker kort en de kopjes van de hoofstukken hebben een betekenis die je terug kan vinden in het hoofdstuk dat je leest. Dit heb ik  niet vaak in de boeken die ik lees en vond ik wel leuk, een soort punt dat je dan vind als je een hoofdstuk hebt uitgelezen. Straattaal wordt af en toe in het boek gebruikt, met name ook kleine stukje van andere talen zoals, Antilliaans en Surinaams. Muziek teksten worden in het engels geschreven zoals de liedjes zelf gezongen worden. Elke keer als  er -stop geschreven stond betekende dit dat David even in gedachte was. Ik weet niet waarom, maar de Jan de Bouvrie tafel werd vaak genoemd alsof dat nadruk moest leggen op het bezit van de familie Samuels. Verder raakte ik aan het eind wel een beetje in de war van alle namen :Rowana, Naomi, Chontey, Rosalynn, Juchi, Lashondra Allessandra, Lyn, Muriel  enzovoort.

 

Aanrader of niet:

Ik vind dit boek wel een aanrader, omdat het boek makkelijk te volgen is. De zinnen zijn niet te lang en de stijl is niet formeel. Door kenmerken uit het boek kan je merken dat dit boek in de 21e eeuw is geschreven. Dus het is geen ouderwets boek, maar lekker van deze tijd. Veel kenmerken zullen je daarom bekend voorkomen .

De Passievrucht

De passievrucht   Glastra van Loon, Karel  1999 237 pagina´s niveau 2

Korte inhoud

Het verhaal de passievrucht gaat over een man die Armin heet. Armin en zijn vriendin Ellen willen samen een kind en gaan naar het ziekenhuis voor onderzoek. De dokter vertelt slecht nieuws aan Armin wat heel onverwachts komt. Het nieuws is dat hij zijn hele leven al onvruchtbaar is , dus zijn zoon Bo is zijn zoon niet. Armin kan niet vragen wie de echte vader van Bo is, omdat Monika de moeder van Bo al is overleden. Armin moet erachter komen en gaat op onderzoek uit om erachter te komen wie de ´echtbreker´ is. Hij zal langzaam dichter bij de waarheid komen door behulp van het verleden.

Afbeelding :http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-16-tm-19-jaar/d/de-passievrucht/

Kern:

Zelf lees uit mezelf niet echt literatuur boeken omdat ik vind dat ze saai en moeilijk te lezen zijn, maar als je goed zoekt vind je ook wat. Dit boek was een goed boek. Het is onderwerp is dat Armin op zoek gaat naar de echte vader van Bo, wat veel makkelijker was geweest als de moeder van Bo nog zou leven. Het boek heeft veel diepgang, Armin de ik-persoon vertelt vaak over lessen die hij aan Bo leerde: levenslessen maar ook over de aarde en metingen enzovoort. In het boek praat Armin ook vaak over zijn liefdesleven en alles wat daarbij hoort en hoe hij altijd met negativiteit is omgegaan. In het boek lees je vaak :´ik nam een cognac of ik nam een whiskey´ waardoor ik de indruk kreeg dat Armin wel een alcoholist was. Bij de onthulling van de waarheid, dus wie de vader van Bo was, was ik nogal gechoqueerd, als je het boek leest zal je wel weten wat ik bedoel. De opbouw vond ik in het begin en het eind beter dan in de kern vanwege de spanning.  Het boek is in een stijl geschreven dat niet chronologisch is dus dan was er weer een flashback en daarna zat je weer in het heden.

Aanrader of niet:

De passievrucht vind ik zelf wel een aanrader. Als je van verhalen met sensatie houdt moet je dit lezen. In de korte samenvatting heb ik niet vertelt over het einde van het boek, want anders is de spanning er al vanaf voordat je het einde bereikt. Het einde is echt een mooie afsluiter, van de periode die nog vers is bij Bo en Armin.

Mijn Leesplan

Het leesdossier van Gianne

Mijn leesniveau op basis van de lijst van Theo Witte is 2

In havo 4 zal ik de volgende vier boeken lezen:

-          De passievrucht

-          Het leven is vurrukkuluk

-          Alleen maar nette mensen

-          Max havelaar