Welke boeken ga ik lezen in leerjaar 5?

Het eerste boek dat ik dit jaar ga lezen, is het Nederlandse fantasyboek Profeet van de Duivel. Deze is geschreven door Adrian Stone en heeft 334 pagina’s. Dit is waar het over gaat:

“De verschrikkelijke Zabatha, leider en profeet van de Cataristen en de trouwste dienaar van de verboden god Cataris, ontdekt in de jeugdige en innemende Marak, een kind nog, een uitzonderlijk talent om magie te kanaliseren.

In deze wereld waarin priesters en monniken de energie van hun god kunnen omzetten in magie, zou Zabatha de jeugdige Marak maar wat graag tot zijn onderdaan maken. Hij ziet in Marak een pion van het kwaad die de Cataristen wel eens de wereldheerschappij zou kunnen bezorgen.

De arme Marak weet van niets. Erger nog, hij is voor het leven getekend op een manier die hem duidt als een aanhanger van de gevreesde Cataristen. Gelukkig krijgt hij steun uit onverwachte hoek. Hogepriesteres Verina neemt het voor hem op en Marak stemt in met haar verzoek de Proef te ondergaan, om na te gaan hoe groot zijn talent precies is. De gevolgen blijven niet uit. Tegen zijn zin krijgt Marak een sleutelrol toebedeeld in het spel dat de godsdienstwaanzinnige Zabatha met de wereld speelt…”

Bron: http://adrianstone.nl/boeken/profeet-van-de-duivel/

Afbeeldingsresultaat voor profeet van de duivel

Ook zal ik dit jaar IV van Arjen Lubach lezen.  Deze fictieve thriller heeft 314 pagina’s en werd genomineerd voor de Gouden Strop.

Afbeeldingsresultaat voor IV arjen lubach

 

Een ander boek dat ik ga lezen, is Reize door het Aapenland. Deze satirische reisroman is geschreven door J.A. Schasz M.D. en heeft 128 pagina’s. Wat het is?

Reize door het Aapenland is een verzonnen (imaginair) reisverhaal. Dat genre was in de 18de eeuw heel geliefd. Kritische schrijvers gaven hierin hun visie op politiek, kerk en maatschappij, eventueel schuilgaande achter een pseudoniem. Als satire op de Hollandse politiek zal Reize door het Aapenland in 1788 bij de machthebbers niet in goede aarde zijn gevallen. Vandaag de dag is de satirische boodschap echter nog heel actueel.

Via de ik-verteller maken we kennis met een apenmaatschappij. Daar komt hij terecht na op satirisch-sentimentele wijze zijn vrouw, het dienstmeisje, zijn paard en zijn hond te hebben laten verdrinken. Hij ontvlucht de mensenmaatschappij en belandt bij apen. Die bevolken een samenleving die in vele opzichten menselijk is: met vergaderen, een populariteitsstrijd onder machtshebbers, het beïnvloeden van stemgerechtigden en dergelijke, maar ook met onnozelheid en geilheid. Daarbij willen de apen het liefst van alles ook echt mensen worden. Volgens de ene partij kan dit alleen via innerlijke groei (wijsheid, eerlijkheid en deugd als dé ideale menselijke eigenschappen). De andere partij gelooft echter uitsluitend in uiterlijke aanpassing: het afhakken van de eigen staarten. Maar wie gaat nu zover om zichzelf uit vrije wil te verminken? Hoever reikt de invloed van politieke machtshebbers?”

Bron: http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/r/reize-door-het-aapenland/

Afbeeldingsresultaat voor reize door het aapenland

 

Verder ga ik dit jaar Hersenschimmen lezen. Het boek is geschreven door J. Bernlef en heeft 181 pagina’s. Wat het is?

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?”

Bron: http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/h/hersenschimmen/

Afbeeldingsresultaat voor hersenschimmen

 

Ook ga ik Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen lezen. Het is geschreven door Hendrik Groen en heeft 327 pagina’s. Waar het over gaat? Zie de beschrijving van Hebban:

Hendrik Groen is wel oud maar niet dood, en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid te nemen van dit charmante personage…

Bron: https://www.hebban.nl/boeken/pogingen-iets-van-het-leven-te-maken-hendrik-groen

Afbeeldingsresultaat voor Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen

 

Verder ga ik Arjen Lubach’s IV lezen. Deze thriller van 273 pagina’s die ietwat lijkt op de thrillers van Dan Brown, is geschreven door dezelfde persoon die je kent van het tv-programma Zondag met Lubach. Geprezen met de Crimezone Debuutprijs 2013, is dit waar het over gaat:

 

Elsa op haar vakantieadres van de politie hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Haar vriend en pasgeboren zoontje laat ze achter in Zuid-Frankrijk.

Terug in Amsterdam ontdekt zij dat haar vader, een emeritus hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur, op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim, waarvan het uitlekken onvoorstelbare gevolgen zou hebben. Al snel blijkt dat Elsa zelf verdacht wordt van de moord. Dan besluit ze door te gaan waar haar vader gebleven is. Met hulp van Robin, een studente met een bijbaan in de archieven van de universiteit, en Maarten van Eck, de beroemde televisieprofessor, probeert ze een antwoord te vinden op een aantal belangrijke vragen. Wie heeft haar erin geluisd? Is de politie wel te vertrouwen? Wat hebben de geschriften van Cicero ermee te maken? En wie is toch de mysterieuze IV? Op de hielen gezeten door politie én moordenaars, volgt er een ijzingwekkende achtervolging van 24 uur door Amsterdam, via de duinen bij Heemskerk naar Zuid-Frankrijk. Elsa concludeert in wanhoop: gisteren rond deze tijd was er nog niets aan de hand.

Afbeeldingsresultaat voor IV lubach

 

 

Geplaatst in Jaar 5, Mijn leeslijst | Een reactie plaatsen

Hex: Stap mee met de Wylerheks en gruwel met de Bekenaren

Let op: Dit is een recensie over de Hex-versie met een alternatief einde (de nieuwe versie).

Gerelateerde afbeelding

Stefan de Graaf kwam juist op tijd om de hoek van het parkeerterrein achter de Nico de Witt-supermarkt gerend om te zien hoe Katharina van Wijler werd overreden door een antiek draaiorgel.

Dit is hoe Thomas Olde Heuvelt je in de wereld van Beek introduceert, oftewel de wereld van Hex. Vorig jaar in De Wereld Draait Door, bekend over heel de wereld in niet alleen Nederlands en Engels, maar ook Japans en Chinees en door Stephen King “Briljant en volstrekt origineel” genoemd, zou je haast wel eens mogen denken dat het een goed boek is. Met de verfilming onderweg, vond ik het dan ook eens tijd om het zelf eens te gaan lezen. Is het boek net zo goed als doet geloven? We zullen eens zien.

 

Mocht je het verhaal niet kennen, laat me je er dan even bekend mee maken. Hex gaat over het Nederlandse Beek en haar inwoners. Beek, een klein stadje van zo’n drieduizend mensen, horend bij de gemeente Nijmegen, lijkt op het eerste oog een heerlijke plek om te wonen. Gezellige mensen, mooie omgeving, leuke internetverbinding… oftewel, een mooie setting voor een horrorboek. De mensen van Beek hebben namelijk een probleem: Ze kunnen niet weg en zijn gedoemd er tot hun dood te blijven. Enig, vooral als je hoort dat er een 350 jaar oude heks door de straten waart van wie haar mond en ogen zijn dichtgenaaid. Ze staat aan je bed, of staart je een  ‘goede’ morgen in de keuken, maar niemand haalt het in zijn of haar hoofd om haar te verplaatsen. Want haar ogen, die mogen hoe dan ook nooit geopend worden. Het zou een zaak worden, op leven en dood, en is daarom de reden dat de mensen van Beek er van alles aan doen om haar geheim te houden.

Totdat een groep jongeren besluit dat het tijd voor verandering is. Ze willen de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen en besluiten viral te gaan met de Wylerheks. Als het dan uit de hand loopt,  ontketent zich een serie van gebeurtenissen die het dorp voor eeuwig  veranderen zal. Mensen zoals jij en ik, raken in paniek en glijden langzaam maar zeker af naar middeleeuwse praktijken…

Dus ja, welkom in Beek, een modern vredig stadje dat eindigt in middeleeuwse horror!

 

En dat laatste, het verwerken van de middeleeuwen in het moderne tijdperk, dat is meteen een mooi voorbeeld voor mijn eerste punt: De originaliteit, want daar barst het van. Hex is in staat je te verwelkomen in de wereld zoals wij die kennen, maar laat je zien dat ook zo’n wereld compleet in kan storten. Het brengt zijn karakters angst en verdriet en laat zien wat zulke emoties uiteindelijk kunnen brengen. De grootste horror misschien dan ook wel? Niet de heks of de dingen die ze doet, maar hoe de mensen er hun gevoel van realiteit in verliezen en langzaam maar zeker in waanzin tuimelen. We weten dat de middeleeuwen geen prettige tijden waren, maar zien het als een tijd ver voorbij. Heuvelt herinnert je eraan dat dat helemaal niet het geval hoeft te zijn en laat je zien dat mensen eigenlijk nog geen haar veranderd zijn. Het gevoel dat het oproept, is vreemd en lastig te beschrijven, maar om je dan toch een klein beetje het idee ervan te geven, moet je je maar eens voorstellen dat je je buurman, die je vader wel eens helpt met klussen, nu liever de rol van een meedogenloze beul speelt. Denk daarna aan je buurvrouw met die tweeling waar je wel eens voor oppast, die zichzelf probeert te redden door haar kinderen op te offeren aan de heks. Als laatste, denk dan aan je schoolgenoten, die opeens over de gangen rennen en schreeuwen, elkaar vertrappend en verpletterend, omdat er zojuist is opgeroepen dat er op de A een pestuitbraak is begonnen en iedereen weet dat de deuren naar buiten zijn afgesloten. Dit soort dingen zijn de dingen die er in Beek zullen gebeuren en het is ontzettend angstaanjagend en dan vooral als je eerst leest hoe het was en hoe het zo aan het worden is. Daarom is Heuvelt’s horrorverhaal zo eng en daarom is het zo verschrikkelijk goed.

Hoe hij dit voor elkaar krijgt, heeft onder andere te maken met zijn schrijfstijl. Het is snel, op een prettige manier, en past bij het genre. In derde-persoon verleden tijd laat hij zien hoe verschillende mensen met de situatie om gaan, maar Heuvelt heeft slim gebruik gemaakt van het feit dat één van deze mensen een videoblogger is. Door sommige gebeurtenissen te vertellen door middel van blogposts, weet je in korte tijd én wat er gebeurd is én wat de blogger erover denkt. Ook maakt Heuvelt gebruik van zijn GoPro en vertelt hij sommige gebeurtenissen aan de hand van die beelden, zonder ook maar één perspectief toe te passen. Dit uitzoomen op gebeurtenissen doet hij wel vaker, niet alleen als de videoblogger of de GoPro erbij is, en geeft je de kans om nou eigenlijk even zelf te bedenken wat je ziet. Later in het boek, als één van de karakters langzaam zijn verstand aan het verliezen is, haalt hij er nog een andere techniek bij, namelijk het herhalen van eerder in het boek gezegde woorden. Deze woorden drukt hij schuin, zodat de woorden extra opvallen, net zoals bij een aantal van de ongezegde gedachtes van de gek-in-wording. Het resultaat mag er wezen, want je ziet hem gek worden, voelt het zelfs, en doet dat alsof je er zelf bij bent.

Iets wat ik ook zeker nog even wil benoemen, is het plot. Het is een achtbaan in het donker (maar dan zo eentje in rollercoaster tycoon, waarvan de rails op een gegeven moment ontbreken), zoveel plot twists zitten erin. Het spannende verhaal is onvoorspelbaar en, hoewel je weet dat het langzaam mis gaat lopen, je hebt geen flauw idee waar het naartoe gaat. Ondertussen pakt het je in zijn greep, houdt het je vast en kan het je pas weer loslaten als je het al een tijdje uit hebt. Je denkt na over het einde, waarin alle losse flarden van het boek tot de volste finesse zijn samengekomen, neemt de grote indruk van het verhaal in je op en probeert het verhaal langzaam los te laten. Lukt dat eindelijk, dan laat het verhaal op een bijzondere manier een sterke boodschap achter die ik hier niet kan vertellen zonder te spoileren. Kortom, de uitwerking van het concept is net zo mooi als het concept zelf.

Nu vraag je je misschien af, is dit boek wat voor mij? Het ligt eraan of je van horror houdt. Er gebeuren namelijk best wel wat akelige dingen in het boek, zo is er een lynchpartij en gaat iemand binnen één paragraaf van het beginstadium van de pest naar het laatste stadium, en het hangt ervan af of je daartegen kunt. Ben je wel een lezer van horror, maar niet zo van het bovennatuurlijke, omdat je er bijvoorbeeld nogal sceptisch over bent, dan zou ik dit boek desondanks aan je aanraden. Zoals je namelijk misschien al eerder duidelijk is geworden, de horror ligt meer dan alleen in het bovennatuurlijke.

 

Dus, is het boek net zo goed als doet geloven? Ja, dat is het en ja, dat is het zeker. Heuvelt wist wat hij deed, toen hij de middeleeuwen en het hedendaagse Nederland in de blender gooide en daar zijn kruiden van het alle-kanten-op kronkelende plot en verrassende manier van vertellen bij sprenkelde. Het recept is bitterzoet en smaakt naar meer. Kom maar op met die verfilming, Warner Bros!

 4/5
Handig om te weten:
352 pagina’s;
Oorspronkelijk verschenen in 2016 (met alternatief eind);
Uitgegeven bij Luitingh-Sijthoff B.V., Uitgeverij;
ISBN 9789024573349.
Afbeeldingsresultaat voor hex boek
Fun fact: Beek is een echt Nederlands dorpje. Locaties in het boek, zoals Cafe ‘t Wittecke en de Hubertus sporthal, zijn dus  echte locaties. De omgeving van het echte Beek kent veel spookverhalen, wat je bijvoorbeeld terugziet in de Duivelsberg en zijn bijnaam rond carnaval, “De Heksenketel”. Later ontdekte Heuvelt dat zijn beek en het échte Beek een overeenkomst hadden: Waar in het boek rond Allerheiligen avond een grote stropop wordt verbrand, wordt dat in het échte Beek aan het eind van de carnavalstijd gedaan.
Mocht je zelf een kijkje in Beek willen werpen, klik dan even op de link hieronder.
Geplaatst in Jaar 4, Recensies | Een reactie plaatsen

Van den Vos Reynaerde: Is het verhaal over die slinkse vos na 750 jaar nog steeds zo’n hoogtepunt?

Gerelateerde afbeelding

Van den vos Reynaerde. Je kent het vast wel van literatuurgeschiedenis of je Nederlands docent, maar wat is het nou eigenlijk? Willems’ dierenverhaal uit de dertiende eeuw, waarin hij zijn kritiek op de samenleving geeft. Is het nog steeds de moeite waard om het te lezen?

 

Maar goed, laat me je eerst verwelkomen in de middeleeuwse dierenwereld. Hier is leeuw Nobel de koning, zijn beer Bruun en kat Tibeert zijn vazallen en is vos Reynaerde hun dier die aan het oordeel moet komen. Van alle kanten wordt hij beschuldigd van stelen, bedriegen en moord en het is tijd voor gerechtigheid. “Veroordelen, die schurk!”, “Hang hem aan de galg!” dat is wat de dieren over hem roepen. Echter, de vos is sluw en weet wat hij doet. Zal hij in staat zijn om zichzelf uit de klauwen van de burgers te redden?

 

Laat ik eerst eens even zeggen, ik vind dat dit boek op een aparte manier kritiek geeft op de samenleving. In de positieve zin, want ik lees niet vaak boeken die kritiek leveren op de samenleving zoals Van den vos Reynaerde dat doet. Zo trappen de personages iedere keer weer in de listen van Reynaerde, simpelweg omdat ze zich laten leiden door hun hebzucht. Ook komt dit terug in het feit dat de pastoor een vrouw en een kind heeft, iets dat in die tijd een taboe was als je pastoor was. Op deze manieren weet Willem kritiek op de samenleving te leveren, zonder de samenleving direct te confronteren. Het is eens wat anders en dat mag ik wel.

Reynaerde de vos, man, wat is hij vals. Het dier maakt gebruik van de hebzucht van anderen om te krijgen wat hij wilt, wat je bijvoorbeeld terugziet in de stukken waarin hij de vazallen te slim af probeert te zijn. Echter, dit valt nog wel mee als je het vergelijkt met hoe hij er niet voor terugdeinst om anderen te laten lijden voor zijn eigen profijt. Dit zie je onder andere terug in de scène waarin hij zijn aartsvijanden liet martelen voor zijn eigen “pelgrim kleding”. Vreemd genoeg, heb ik toch sympathie voor hem. Reynaerde is namelijk niet de valsheid zelve: Hij heeft een gezin, waar hij alles voor doet om ze gelukkig te houden. Eigenlijk is die sluwe vos dus een echte antiheld. Ook moet ik toegeven dat ik er ergens toch wel een beetje bewondering voor hem heb, zoals hij zich uit elke situatie weet te werken, hoe lastig die ook is. Om deze redenen heb ik dan ook een beetje een liefde-haat relatie met Reynaerde en daarom is hij dan ook mijn favoriete personage.

Een duidelijk minpunt van het boek is zijn voorspelbaarheid. Dit zie je bijvoorbeeld in de manieren waarop Reynaerde de vazallen van zich af weet te schudden. Steeds weer maakt hij gebruik van hetzelfde en op een gegeven moment kun je zelfs een beetje gaan raden naar wat hij gaat doen. Wat daar niet echt bij helpt, is dat de verteller, die je Reynaerde’s verhaal vertelt, vaak de gebeurtenissen van te voren aankondigt. Zo gebeurt het een keer dat Reynaerde een vals verhaal heeft bedacht om zichzelf ergens uit te praten, maar weet je van te voren al waarom dat verhaal vals is. Vervelend, want je kunt zelf ook wel bedenken wat de vos aan het doen is en een beetje variatie wordt wel gewaardeerd.

Ook is het verhaal langdradig. Soms gebeurt het dat je een bladzijde lang de dialoog van één persoon aan het lezen bent, terwijl er voor de rest helemaal niets gebeurd. Dit wordt vooral duidelijk bij de stukken op het hof, bijvoorbeeld als Grimbeert de das het voor Reynaerde opneemt bij het hof. Bijna vier bladzijdes lees je over wat hij te zeggen heeft, maar daarbij wordt de das geen enkele keer onderbroken. Het maakt het verhaal saaier dan nodig is. Jammer, aangezien een hoger tempo het verhaal een stuk spannender zou kunnen hebben gemaakt.

Tot slot, is dit boek wat voor jou? Als je een boek wilt lezen met een hoge historische waarde, raad ik Van den Vos Reynaerde zeker aan. Het is een leuk middeleeuws dierverhaal, maar de oude schrijfstijl, langdradigheid en voorspelbaarheid zorgen er nou eenmaal voor dat ik dit boek niet lees om zijn literaire waarde. Niet dat het dat niet heeft, integendeel, maar de historische waarde is groter. Verder moet je ook wel tegen een stootje kunnen: De scènes waarin dieren gemarteld of in elkaar geslagen worden, zijn nou niet echt wat je noemt rooskleurig. De schrijver was namelijk niet te verlegen om even snel te vertellen dat er een oog wordt uitgeprikt, of dat er een lap huid wordt verloren. Dus, als je dit boek oppakt, denk daar dan even aan.

 

Met een aparte manier van het bekritiseren van de samenleving en het personage Reynaerde de vos zelf, kent het boek Van den Vos Reynaerde dus een aantal pluspunten. De voorspelbaarheid en langdradigheid van het verhaal maken het verhaal echter saaier dan het zou kunnen zijn. Moeten we deze minpunten zwaarder laten wegen dan de pluspunten en zeggen dat Van den Vos Reynaerde een boek is dat je zou moeten laten liggen? Ik zou zeggen van niet, want historische waarde betekent toch ook wel iets.

3/5

Handig om te weten:
104 pagina’s;
Oorspronkelijk verschenen in ca. 1260;
(Geen genoemd uitgever en ISBN doordat er een groot aantal verschillende versies van zijn).
Geplaatst in Jaar 4, Recensies | Een reactie plaatsen

Warenar: Een blijspel waar de munten bij rinkelen

Afbeeldingsresultaat voor warenar cover

Een gierigaard met een pot goud, een zwangere dochter die gehuwd moet worden en chaos en drama overal: P.C. Hoofts Warenar, een blijspel geschreven in 1617. Nou is de vraag, heeft Hoofts verhaal 400 jaar verandering kunnen doorstaan?

De komedie is vernoemd naar zijn hoofdrolspeler: Warenar. Warenar is een oude man en leeft samen met zijn dochter Claartje en zijn huisknecht Reym. Ze leven in de armoede van Amsterdam, maar ook met een verzwegen pot goud onder de vloer. Warenar weet er alles van, maar geld uitgeven doet de gierigaard niet. Hij is sterk van mening dat de schat alleen hem toebehoort en is daarbij zo achterdochtig dat iedereen dat meekrijgt. Reym bijvoorbeeld, wordt iedere dag minstens tien keer uit het huis geschopt, alleen maar omdat Warenar denkt dat zij zijn pot goud heeft gevonden. Niet zo’n goede huissfeer, zou je zeggen. Daarom weet de vader ook niet dat zijn dochter al negen maanden zwanger is, terwijl ze niet eens weet van wie. Als buurman Rijckert voor de deur komt en Warenar’s toestemming krijgt om met zijn dochter te trouwen, breekt er dan ook een hoop chaos los.

Het verhaal is geschreven als een toneelspel en daardoor anders dan ik gewend ben. Op een positieve manier, want het is wel eens leuk om een boek te lezen dat in een andere stijl geschreven is. Ook past de stijl goed bij de origine van het boek. Doordat je het leest als een toneelstuk, krijg je een goed beeld van hoe één van de bekendste toneelstukken in de Gouden Eeuw in die tijd werd opgevoerd.

Dit blijspel is een leuke komedie, zolang je maar van een beetje zwarte humor houdt. Houd je daar niet van, dan zal je wel lachen om het gerijm. Immers, een ruzie waarin iedereen loopt te rijmen met elkaar is nou eenmaal iets wat je niet serieus kan nemen.

Ook heeft het boek een interesserend plot. De chaos en hoe dat langzaam op zijn plaats valt, is boeiend genoeg om je door te laten lezen. Dat het boek dan vier eeuwen oud is, zou je bijna vergeten.

Toch heeft het boek zijn minpunten. Warenar is een achterdochtige gierigaard en daar wordt je vaak aan herinnerd. Te vaak, als je het mij vraagt. De eerste paar keer is het leuk om te lezen dat hij tegen iemand tekeer gaat, maar op een gegeven moment wordt het een béétje repetitief.

Ook het einde klopte niet helemaal naar mijn zin. Het was een vrolijk einde, daar is het dan ook een blijspel voor, maar er gebeurt ook iets dat bij mij een beetje uit de “Middle of nowhere” komt. Ik zal niet vertellen wat, maar het is vreemd.

Dit boek is een aanrader, zolang je maar literatuur uit de Gouden Eeuw wilt lezen. Het blijspel is kort, komisch, maar ook boeiend. Echter, houd je meer van moderne liefdesromannetjes, misdaadthrillers of fantasy, laat dit boek dan maar in de kast staan. Dit boek komt nou eenmaal uit de Gouden Eeuw en dat merk je aan de levensstijl van de personages, wat je bijvoorbeeld ziet aan het feit dat Warenar’s dochter uitgehuwelijkt wordt.

Terug naar de grote vraag: Heeft Hoofts verhaal 400 jaar verandering kunnen doorstaan? Dat heeft het blije toneelspel zeker. Ja, die gaat minstens nog wel een eeuwtje mee.

3/5

Handig om te weten:
96 pagina’s;
Oorspronkelijk verschenen in 1617;
(Geen genoemd(e) uitgever en ISBN doordat er een groot aantal verschillende versies van zijn).
Geplaatst in Jaar 4, Recensies | Een reactie plaatsen

Aan niemand vertellen, of misschien toch wel?

Afbeeldingsresultaat voor aan niemand vertellen simone van der vlugt

Het is laat in de avond, als je besluit de hond nog één laatste plas te laten doen. Je hoopt dat hij maar snel klaar is, maar ja, je weet wel beter met die snuffelaar. Ook nu is hij weer iets op het spoor, maar vandaag trekt hij zo vaak aan de lijn dat je geen andere keus hebt dan het gras in te stappen. Uiteindelijk stopt de snuffelaar bij een donker silhouet op de grond en staart hij je aan. Je vraagt je af wat je hond gevonden heeft en besluit er eens wat licht op te werpen met de zaklamp op je telefoon. Het licht onthult een man, met de hondenriem nog in zijn handen, en hij is dood.

Welkom in de wereld van Simone van der Vlugts misdaadthriller, Aan niemand vertellen, waarin niet alleen de “whodunnit?” en de “whydunnit?” wordt beantwoord, maar ook de levens van zowel misdadiger als rechercheur onder de loep worden genomen. Thema’s als struggles met het verleden en lust naar wraak, ze komen er allemaal in voor. Een thriller om in één keer uit te lezen, of om een plaats in de donkerste hoeken van de bibliotheek te geven?

Voordat we die vraag gaan beantwoorden, is het handig om eerst eens te weten waar dit boek nou eigenlijk over gaat. Laat mij je daarvoor introduceren aan de rechercheur Lois Elzinga. Ze woont in Alkmaar, in zo’n pand langs de gracht, en is in haar dertiger jaren. Haar vader heeft haar moeder jaren geleden verlaten voor iemand anders en haar moeder is gestorven in een auto ongeluk. Haar vriendje heeft haar verlaten voor zijn werk en nu stalkt ze hem op facebook. Haar werk is haar grootste tijdverdrijf, maar vanavond is ze vrijaf en zit ze op het feest van haar zus. Haar zus Tessa, die ze vroeger zo graag mocht, maar nu zo deftig is als een opgedofte kat met een strik die het schokkend vindt als je een “taartje” een “gebakje” noemt. Lois wilt weg van haar feest, zo graag dat ze er een moord voor zou willen plegen, maar houdt zich in. Dan wordt ze opgepiept: De politie heeft haar hulp nodig bij een
moord. De curieuze moord van David Hoogland, die meer naar boven zal gaan halen dan
iemand ooit had kunnen denken…

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Niet alleen vanuit die van Lois, of die van een bijstander, maar ook die van de moordenaar. Je weet dus al vrij snel wie de moordenaar is, maar wie hij of zij nou écht is, dat weet je voor lange tijd niet. Van der Vlugt is
zuinig geweest met het weggeven van informatie. Voor lange tijd laat ze je in het duister tasten, maar ondertussen weet je wel dat er mensen zijn die meer van de moordenaar afweten. Wat ze weten, komt langzaamaan wel naar voren, maar voordat je echt weet wat er gaande is, ben je toch best wel een flink aantal bladzijdes verder. Dit is dan ook zeker één van de sterkere onderdelen van het boek. Verder zorgen de verschillende perspectieven voor een heerlijk poppenkast-effect. Een goed voorbeeld hiervan lees je als Lois besluit om een huis te betreden, waarvan je weet dat de moordenaar daarbinnen zit en haar op zit te wachten. Het poppenkast-effect geeft dit boek ook serieus wat spanning en doet dat op een manier die ik zeker mag.

Wat ook erg sterk is in dit verhaal, zijn de onverwachte wendingen die erin zitten. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij de moordenaar. Je weet al vrij snel dat er iets is met hem of haar, maar wat dat dan werkelijk is, dat weet je pas veel later. Ik kan je vertellen dat het een enorme plot twist is, maar lees zelf maar wat er aan de hand is. Net zoals bij de andere plot twists, want spoilers moet je zelf maar aan anderen geven. Iets wat je al snel doet als je over dit boek praat, wat weer lastig kan zijn als je erover wilt babbelen. Toch is deze moeite het wel waard, want de vele plot twists zorgen voor een sterk, tweede element van spanning in dit boek en maken het een echte pageturner.

In dit boek heeft Van der Vlugt ervoor gekozen om in derde persoon tegenwoordige tijd te schrijven. Voor mij serieus jammer, want het zorgde ervoor dat ik me niet goed in kon leven in het verhaal. Ik wilde het wel, het is immers een sterk verhaal, maar verder dan een film in een luidruchtige zaal met een lang iemand in de stoel voor me kreeg ik het niet.

Het boek was kort, maar niet te kort voor het verhaal. Voor het einde daarentegen, valt het te vergelijken met een EA-game: Je hebt het begin van het verhaal, maar voor de rest zal je toch echt de DLC’s, de volgende delen van de trilogie, moeten kopen. Er zit namelijk een enorm open einde in het verhaal en het lijkt wel alsof de schrijver niet wist hoe ze een mooie cliffhanger kon maken. Iets wat je niet zou verwachten van één van de bekendere Nederlandse thrillerschrijvers, maar ook ontzettend jammer. Het zorgt ervoor dat je na het uitlezen van het boek niet nadenkt over de plot twist van de moordenaar, maar over het abrupte eind van het verhaal. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met een open einde, maar ik vind niet dat je letterlijk op de laatste bladzijde nog wat laatste nieuwe plotlijnen in het verhaal moet gooien.

Dit boek is voor jou, zolang je maar van misdaadthrillers houdt en je in staat bent deel twee en deel drie van deze serie ook te lezen. Eén ding echter, vergeet niet om jezelf een aantal vragen te stellen. “Heb ik een sterke maag?” en “Kan ik tegen een stootje?”. Het verhaal is namelijk niet al te vriendelijk in zijn beschrijvingen van moord en de slachtoffers daarvan, maar heeft ook verkrachting, alcoholisme en zelfmoord als terugkerende thema’s in het boek
zitten. Beste lezer, u bent nu dus gewaarschuwd.

Aan niemand vertellen heeft dus zijn goede kanten, zoals het je voor lange tijd laat gissen en een sterk poppenkast-effect vertoont, maar ook zijn slechte kanten. Echter, moeten we door die afstandelijke schrijfstijl en dat abrupte eind het boek nou echt het donkerste hoekje van de bibliotheek gunnen? Nee. Tast in het duister van het verhaal, niet die van de stoffige  boekenkast.

3.5/5

Handig om te weten:
296 pagina’s;
Oorspronkelijk verschenen in 2012;
Uitgegeven bij Anthos Literaire Thrillers;
ISBN 9789026335587.
Geplaatst in Jaar 4, Recensies | Een reactie plaatsen

Welke boeken ga ik lezen?

Voor het eind van het schooljaar 4VWO zal ik drie recensies heb ik drie recensies geschreven. Deze gaan over de volgende boeken:

1. Aan Niemand Vertellen, geschreven door Simone van der Vlugt. Deze literaire thriller heeft 296 pagina’s.

Afbeeldingsresultaat voor aan niemand vertellen simone van der vlugt

Interesse in de recensie? Hier is de link: http://hpblogs.nl/gwenhattem/2017/07/29-aan-niemand-vertellen-of-misschien-toch-wel/

 

2. Warenar, geschreven door P. C. Hooft. Dit zeventiende-eeuwse blijspel heeft 96 pagina’s.

Afbeeldingsresultaat voor warenar cover

Interesse in de recensie? Hier is de link: http://hpblogs.nl/gwenhattem/2017/07/34-warenar-een-komedie-waar-de-munten-bij-rinkelen/

 

3. Van den Vos Reynaerde, geschreven door Willem die Madocke maecte. Deze zeven-en-een-halve-eeuw-oude satire heeft 104 pagina’s.

Gerelateerde afbeelding

Interesse in de recensie: Hier is de link: http://hpblogs.nl/gwenhattem/2017/07/41-van-den-vos-reynaerde-is-het-verhaal-over-die-slinkse-vos-na-750-jaar-nog-steeds-zon-hoogtepunt/

 

In de daaropvolgende zomervakantie heb ik een vierde recensie geschreven over het boek Hex. Deze Nederlandse fantasy-horror is geschreven door Thomas Olde Heuvelt en heeft 352 pagina’s.

Afbeeldingsresultaat voor hex boek cover

Interesse in de recensie? Hier is de link: http://hpblogs.nl/gwenhattem/2017/09/64-hex-stap-mee-met-de-wylerheks-en-gruwel-met-de-bekenaren/

Geplaatst in Mijn leeslijst | 2 Reacties