Welke boeken ga ik lezen in leerjaar 5?

Het eerste boek dat ik dit jaar ga lezen, is het Nederlandse fantasyboek Profeet van de Duivel. Deze is geschreven door Adrian Stone en heeft 334 pagina’s. Dit is waar het over gaat:

“De verschrikkelijke Zabatha, leider en profeet van de Cataristen en de trouwste dienaar van de verboden god Cataris, ontdekt in de jeugdige en innemende Marak, een kind nog, een uitzonderlijk talent om magie te kanaliseren.

In deze wereld waarin priesters en monniken de energie van hun god kunnen omzetten in magie, zou Zabatha de jeugdige Marak maar wat graag tot zijn onderdaan maken. Hij ziet in Marak een pion van het kwaad die de Cataristen wel eens de wereldheerschappij zou kunnen bezorgen.

De arme Marak weet van niets. Erger nog, hij is voor het leven getekend op een manier die hem duidt als een aanhanger van de gevreesde Cataristen. Gelukkig krijgt hij steun uit onverwachte hoek. Hogepriesteres Verina neemt het voor hem op en Marak stemt in met haar verzoek de Proef te ondergaan, om na te gaan hoe groot zijn talent precies is. De gevolgen blijven niet uit. Tegen zijn zin krijgt Marak een sleutelrol toebedeeld in het spel dat de godsdienstwaanzinnige Zabatha met de wereld speelt…”

Bron: http://adrianstone.nl/boeken/profeet-van-de-duivel/

Afbeeldingsresultaat voor profeet van de duivel

Ook zal ik dit jaar IV van Arjen Lubach lezen.  Deze fictieve thriller heeft 314 pagina’s en werd genomineerd voor de Gouden Strop.

Afbeeldingsresultaat voor IV arjen lubach

 

Een ander boek dat ik ga lezen, is Reize door het Aapenland. Deze satirische reisroman is geschreven door J.A. Schasz M.D. en heeft 128 pagina’s. Wat het is?

Reize door het Aapenland is een verzonnen (imaginair) reisverhaal. Dat genre was in de 18de eeuw heel geliefd. Kritische schrijvers gaven hierin hun visie op politiek, kerk en maatschappij, eventueel schuilgaande achter een pseudoniem. Als satire op de Hollandse politiek zal Reize door het Aapenland in 1788 bij de machthebbers niet in goede aarde zijn gevallen. Vandaag de dag is de satirische boodschap echter nog heel actueel.

Via de ik-verteller maken we kennis met een apenmaatschappij. Daar komt hij terecht na op satirisch-sentimentele wijze zijn vrouw, het dienstmeisje, zijn paard en zijn hond te hebben laten verdrinken. Hij ontvlucht de mensenmaatschappij en belandt bij apen. Die bevolken een samenleving die in vele opzichten menselijk is: met vergaderen, een populariteitsstrijd onder machtshebbers, het beïnvloeden van stemgerechtigden en dergelijke, maar ook met onnozelheid en geilheid. Daarbij willen de apen het liefst van alles ook echt mensen worden. Volgens de ene partij kan dit alleen via innerlijke groei (wijsheid, eerlijkheid en deugd als dé ideale menselijke eigenschappen). De andere partij gelooft echter uitsluitend in uiterlijke aanpassing: het afhakken van de eigen staarten. Maar wie gaat nu zover om zichzelf uit vrije wil te verminken? Hoever reikt de invloed van politieke machtshebbers?”

Bron: http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/r/reize-door-het-aapenland/

Afbeeldingsresultaat voor reize door het aapenland

 

Verder ga ik dit jaar Hersenschimmen lezen. Het boek is geschreven door J. Bernlef en heeft 181 pagina’s. Wat het is?

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?”

Bron: http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/h/hersenschimmen/

Afbeeldingsresultaat voor hersenschimmen

 

Ook ga ik Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen lezen. Het is geschreven door Hendrik Groen en heeft 327 pagina’s. Waar het over gaat? Zie de beschrijving van Hebban:

Hendrik Groen is wel oud maar niet dood, en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid te nemen van dit charmante personage…

Bron: https://www.hebban.nl/boeken/pogingen-iets-van-het-leven-te-maken-hendrik-groen

Afbeeldingsresultaat voor Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen

 

Verder ga ik Arjen Lubach’s IV lezen. Deze thriller van 273 pagina’s die ietwat lijkt op de thrillers van Dan Brown, is geschreven door dezelfde persoon die je kent van het tv-programma Zondag met Lubach. Geprezen met de Crimezone Debuutprijs 2013, is dit waar het over gaat:

 

Elsa op haar vakantieadres van de politie hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Haar vriend en pasgeboren zoontje laat ze achter in Zuid-Frankrijk.

Terug in Amsterdam ontdekt zij dat haar vader, een emeritus hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur, op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim, waarvan het uitlekken onvoorstelbare gevolgen zou hebben. Al snel blijkt dat Elsa zelf verdacht wordt van de moord. Dan besluit ze door te gaan waar haar vader gebleven is. Met hulp van Robin, een studente met een bijbaan in de archieven van de universiteit, en Maarten van Eck, de beroemde televisieprofessor, probeert ze een antwoord te vinden op een aantal belangrijke vragen. Wie heeft haar erin geluisd? Is de politie wel te vertrouwen? Wat hebben de geschriften van Cicero ermee te maken? En wie is toch de mysterieuze IV? Op de hielen gezeten door politie én moordenaars, volgt er een ijzingwekkende achtervolging van 24 uur door Amsterdam, via de duinen bij Heemskerk naar Zuid-Frankrijk. Elsa concludeert in wanhoop: gisteren rond deze tijd was er nog niets aan de hand.

Afbeeldingsresultaat voor IV lubach

 

 

Over gwenhattem

Wie ben ik? Ik ben een lezer, een schrijver, een muzikant, een fotograaf, maar ook, last but not least, een leerling van de middelbare school. Mijn naam is Gwen Hattem en ik zit op het 4 VWO.
Dit bericht is geplaatst in Jaar 5, Mijn leeslijst. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>