Erik of het klein insectenboek: Groots of kleiner dan een bromvlieg?

Gerelateerde afbeelding

  • 143 blz.

  • Schrijver: Godfried Bomans

  • Publicatiedatum: 1941

  • Uitgever: Het Spectrum

Het is een satire in een sprookjesstijl, een boekje over al dat klein is, jawel, het is Erik of het klein insectenboek. Het volgt de reis van kleine Erik Pinksterblom door de Wollewei, een weiland vol met pratende insecten, die Erik later als hij groot is, met de mensheid kan vergelijken. Of het leuk is om te lezen? Ik zocht het voor u uit.

De reis begint in Erik’s slaapkamer. Het fantasierijke jongetje kan niet slapen, want hij heeft binnenkort een toets over insecten. Hij wilt dat er wat bijzonders gebeurt en daar hoeft hij niet lang voor te wachten: De schilderijen in zijn kamer van zijn inmiddels gestorven grootouders komen te leven. Ze vertellen hem dat hij in een schilderij klimmen kan, waarna hij zonder twijfel het schilderij van een weiland inklimt, genaamd de “Wollewei”. Eindelijk zal hij erachter komen wat er zich in dat schilderij afspeelt, maar als hij krimpt en blijft krimpen totdat een grasspriet voor hem de lengte van een flatgebouw krijgt, wordt hij geïntroduceerd aan de wereld van insecten. Insecten die kunnen praten, en allemaal zo hun eigen karakteristieke trekjes hebben. Neem de wespen, die volgens hen boven de bijen staan of de vlinder die hopeloos verliefd wordt, de slak die zich voordoet als koppige hoteleigenaar, of de regenworm die in zijn blinde gevoel van voorrecht zichzelf in de knoop legt, Erik ontmoet ze allemaal. Een praktisch probleem? Hij weet niet hoe terugmoet…

Als men denkt aan Lezen voor de Lijst, dan denkt men meestal aan serieuze literatuur waar geen enkele fantasie in te bekennen valt. Dan vertel ik u echter, Erik of het klein insectenboek is dat zonder twijfel niet. Het boek is luchtig, vol fantasie, en daarnaast niet al te dik. Kortom, wilt u nog een oude klassieker voor de lijst en wilt u niet mopperen van de beschreven ellende, dan is dit boek u zeker aan te raden.

Over originaliteit gesproken, heeft u ooit iemand de mensenwereld zien vergelijken met insecten? Lees dit boek en u zegt hoe dan ook ja. Dit boek is namelijk één en al symbolisme. Elk insect dat Erik tegenkomt, beeldt een ander negatief trekje van de mensheid uit. Bekaktheid in de wespen, het remi zijn in de doodgravers, een superieurscomplex in de regenworm, om zo maar een paar voorbeelden te noemen. Wel zal niet alle symboliek meteen opvallen. Ikzelf viel sommige dingen pas op nadat ik het op internet had opgezocht. Toegegeven, dit zou kunnen komen van het feit dat ik niet vaak buiten ben, maar toch. De eigenschappen die ik echter wel zag, toverde een lach op mijn gezicht. Daar is deze satire leuk door: Je herkent mensen in een hommel of een slak.

De vertellende schrijfstijl geeft het boek de uitstraling van een sprookje. Hoewel het verhaal hierdoor makkelijk weg te lezen is, zorgt het er helaas wel voor dat het boek soms ietwat kinderachtig over kan komen. Zou er daarom een andere schrijfstijl moeten zijn? Nee, want ergens hoort het er toch wel een beetje bij. Het verhaal met haar pratende insecten in de Wollewei is nou eenmaal sprookjesachtig en zo wordt het ook aan u gepresenteerd. Dat het verhaal daardoor ietwat kinderachtiger wordt, is echter jammer.

Dan iets waar ik minder over te spreken ben: Aan het begin van elk hoofdstuk krijg je een korte samenvatting van alles wat er in dat hoofdstuk gebeuren gaat. Nu is dit handig voor een geheugensteuntje bij mondelingen, maar niet als je gewoon lekker aan het lezen bent. Op dat moment zijn ze expres binnen een boek neergezette spoilers. Deze kan je natuurlijk overslaan, dat deed ik ook, maar toch. Als lezen met racen te vergelijken valt, voelt overslaan als een gat in de weg waar je niet omheen rijden kan. Dat wil je voorkomen. (Mijn excuses als dit overkwam als geklaag…)

Dan, is dit boek iets voor u? Ja, zolang u een luchtige klassieker wilt lezen die een satire op de mensheid is. Ook als u een fantasylezer bent en nog een boek voor uw lijst zoekt, is dit een boek dat u niet zou moeten missen. Vindt u echter actie een belangrijk element van een verhaal, dan raad ik u dit verhaal af: Op een spin, een mol en een mierenkolonie na zal geen enkel ander dier u veel actie kunnen bezorgen.

Is Erik of het klein insectenboek een groots verhaal? Voor de lijst jazeker. Wie samen met Erik door het schilderij naar de Wollewei stapt, vindt in de insecten een leuke, luchtige satire die veel lezers wel zullen waarderen.

3,5 / 5

Over gwenhattem

Wie ben ik? Ik ben een lezer, een schrijver, een muzikant, een fotograaf, maar ook, last but not least, een leerling van de middelbare school. Mijn naam is Gwen Hattem en ik zit op het 4 VWO.
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>