Recensie: Joe Speedboot

Titel: Joe Speedboot Auteur: Tommy Wieringa

Korte samenvatting: Fransje is een 14 jarige jongen die na 220 dagen in coma weer wakker wordt. Hij was overreden door een grasmaaier. Als hij wakker wordt is hij helemaal verlamd en kan hij alleen zijn rechterarm bewegen. Hij besluit alle veranderingen op te schrijven. Bijvoorbeeld dat er een nieuwe jongen in het dorp is komen wonen: Joe Speedboot. Joe heeft al voor veel problemen gezorgd, bijvoorbeeld het maken van bommen. Fransje krijgt een vriendgroep met waaronder Christof, Engel en Joe. Joe is het grote voorbeeld van Fransje, hij doet alles wat Joe hem vraagt. Christof en Fransje worden verliefd op een nieuw meisje in het dorp: Picolien Jane (PJ), ze komt uit Zuid-Afrika. Joe wil een vliegtuig bouwen om de moeder van PJ, die een nudist zou zijn, te begluren. In de winter vliegt het vliegtuig dan eindelijk. De jongens komen vaak in de bar tijdens het bouwen en zo heeft Fransje een drankverslaving ontwikkelt. Die zomer halen alle vrienden en PJ hun eindexamen. Ze gaan allemaal studeren, voor Fransje is het echter onmogelijk om te gaan studeren. Hij blijft alleen achter. Hij gaat briketten persen voor zijn vader, hiermee ontwikkelt hij zijn rechterarm. Als Joe terugkomt en zijn arm ziet probeert hij van Fransje een armworstelaar te maken. Na trainingen, doet hij mee aan een aantal toernooien. Tijdens de eerst twee toernooien wint hij, het geld stroomt binnen. Bij het derde toernooi moet Fransje tegen zijn grote concurrent, de wereldkampioen in de finale. Op het beslissende moment voelt Fransje iets knappen. Zijn onderarm blijkt gebroken en zijn carrière is voorbij. Ondertussen hebben Joe en PJ een relatie en blijft Fransje alleen over. Joe besluit mee te doen aan de race Parijs-Dakar. Joe bouwt een vrachtauto om en gaat naar Parijs. PJ begint Fransje te verleiden en zij krijgen een seksuele relatie. Als Joe terugkomt is PJ in een relatie met Christof. Joe en Christof weten beiden niets van de relatie die PJ en Fransje nogsteeds hebben. Als PJ zwanger blijkt te zijn besluiten ze te gaan trouwen. Joe is zo boos dat hij tijdens de huwelijksplechtigheid met een vliegtuig langs vliegt met een sleep met de tekst ‘Hoer van de eeuw’.

Mijn mening: Ik vond het een erg leuk boek. Ik vind het knap hij de schrijver de spanning gedurende het hele verhaal erin houdt. Het boek leest ook makkelijk weg. Door Fransje als verteller vond ik het boek erg interessant. Je beleeft de wereld vanaf zijn punt, als gehandicapte jongen. Ook zit in het boek veel humor wat het boek weer luchtiger maakt en waardoor het ook makkelijk weg las.

Recensie: Fabriekskinderen

Titel: Fabriekskinderen Auteur: J.J. Cremer

Korte samenvatting: Saartje, Evert en Sander gaan elke ochtend naar de wolspinnerij, hier moeten ze heel hard werken onder slechte omstandigheden. Saartje heeft al vanaf het moment dat zij opstond een tikkend gevoel in haar hoofd en krijgt tijdens het werken koorts. Sander wordt door zijn grotere broer Evert op straat achtergelaten wanneer hij niet meer verder wil werken. Sander valt op de stoep in slaap. De jonge baron Willem van Hoogstadt vindt hem en brengt hem mee naar zijn huis, hier krijgt hij eten en kleren. De baron neemt Sander in huis, zodat hij nooit meer arm hoeft te zijn. Ondertussen is Saartje thuis en is ze zo ziek geworden dat ze ‘s nacht in haar bedje overlijdt.

Mijn mening: Ik heb geen hele duidelijke mening over dit boek. Wel vond ik het goed dat de schrijver veel emoties in het verhaal heeft verwerkt dit maakte het boek wel aangrijpender, en hierdoor kon ik me wel goed inleven in de kinderen. Maar ik vond dat er geen duidelijke, aansprekende verhaallijn in zat en ook weinig personages.

Recensie: Het gouden ei

Titel: Het gouden ei Auteur: Tim krabbé

Korte samenvatting: Rex en zijn vriendin Saskia zijn op weg naar Frankrijk voor een vakantie. Onderweg stoppen ze bij een tankstation. Saskia gaat daar wat drinken kopen voor onderweg. Ze loopt naar het tankstation en is vervolgens is zij verdwenen. Rex kan haar niet meer terug vinden. Raymond Lemorne, heeft enge en vreemde gedachtes. Hij vraagt zich af of hij in staat zou zijn om een misdaad te kunnen plegen. Acht jaar na de verdwijning van Saskia trouwt Rex met Lieneke, een vrouw die hij heeft leren kennen vlak na de verdwijning van Saskia. Rex wilt nogsteeds graag weten wat er met Saskia is gebeurt. Rex heeft steeds nachtmerries over een gouden ei. Deze dromen over een gouden ei in de ruimte heeft Saskia ook gehad. Ze kon niet dood gaan en ontsnappen was alleen mogelijk door tegen het enige andere rondzwevende ei aan te botsen. Rex ziet deze droom als een oproep om verder te zoeken naar het verhaal achter de verdwijning van Saskia. Rex zet artikelen in de krant met de vraag naar informatie over de verdwijning van Saskia. Na enige tijd staat Raymond Lemorne voor zijn deur. Hij stelt aan Rex voor dat hij aan Rex zal vertellen wat er met Saskia is gebeurd als Rex hetzelfde ondergaat als wat er met Saskia is gebeurd. Rex stemt hiermee in. Rex wordt wakker in een kist, en blijkt levend begraven. Hetzelfde lot als wat Saskia heeft moeten doorstaan.

Mijn mening: Ik vond het een leuk boek, vooral omdat je er pas op het einde achter komt wat er met Saskia is gebeurt. Het maakt het boek ook interessant dat je op een gegeven moment in het boek het verhaal van Lemorne leest, je weet op dit moment ook niet wat hij met de verdwijning te maken heeft. En later in het verhaal kruisen de verhaallijnen van Lemorne en Rex elkaar waardoor je erachter komt wat Lemorne met de verdwijning te maken heeft. Dit maakte het boek spannend. Ook dat de titel die meerdere betekenissen heeft zet je erg aan het denken. Ik zou dit boek wel aanraden, het is een dun boek, hij is makkelijk te lezen en heeft een leuk en spannend verhaal.

Recensie: Hersenschimmen

Titel: hersenschimmen Auteur: J. Bernlef

Korte samenvatting: De hoofdpersoon van het boek ik Maarten Klein, hij is 71 of 72 jaar. hij is een gepensioneerd secretaris van de IMCO. een tijdje na de oorlog is hij met zijn vrouw Vera naar het plaatsje Gloucester in Amerika geëmigreerd, zijn kinderen Kitty en Fred zijn terug naar Nederland gegaan. Hij leidt hier een rustig leven. Maar maarten begint rare dingen te doen, hij is steeds vaker afwezig en hij vergeet herinneringen. Het begint vrij onschuldig maat het wordt steeds erger. Zijn dokter Eardly schrijft hem tabletten voor en geeft hem mee om vaker in oude fotoboeken terug te bladeren om de herinneringen weer boven te halen. maar het wordt niet beter, na een tijdje komt er een hulp in de huishouding, Phil Taylor. Hij wordt als maar verwarder en doet steeds maar rare dingen. Je kan niet meer normaal met hem praten. Op het laatst wordt hij opgehaald en naar een tehuis gebracht.

De opbouw: Er is een verhaallijn in het boek, dat ik d verhaallijn over de toenemende dementie van Maarten. Aan het eind van het boek verandert de structuur, naarmate Maarten zich steeds minder herinnert worden het steeds alleen maar stukjes van een zin en in de loop van het verhaal en maarten steeds verder gedementeerd raakt worden het meer alleen woorden dan zinnen. uiteindelijk is het niet meer te volgen. het verhaal wordt vertelt door Maarten zelf in de ik-perspectief.

Mijn mening: Ik vond het onderwerp heel leuk, eigenlijk juist omdat ik er bijna niks van wist. daarom vond ik het boek ook erg leerzaam. Ik vond het heel mooi beschreven omdat je echt met de hoofdpersoon mee leeft. zijn gevoelens en zijn gedachten zijn zo goed beschreven dat je echt in zijn huid kruipt. In het begin is het verhaal goed te volgen en in de loop van het verhaal steeds moeilijker. Dit maakt het boek juist leuk vind ik, omdat je echt met de hoofdpersoon mee gaat en zo nog beter weet hoe het er in zijn hoofd aan toe gaat. Wel vond ik het einde erg lang duren en omdat je het niet meer goed kan begrijpen was het best moeilijk om hem door te lezen. Voor mensen die ook graag willen weten hoe dat voor iemand is om dement te worden en die houd van ontroerende boeken kan ik Hersenschimmen zeker aanraden.

Recensie: Karel en de Elegast

Titel: Karel en de Elegast Auteur: Onbekend

Korte samenvatting: Karel de grote wordt in de nacht voor zijn hofdag drie keer gewekt door een engel. De engel zegt dat hij uit stelen moet gaan. Karel sluipt ongezien het kasteel uit, in het bos komt hij een zwarte ridder tegen. Er volgt een gevecht omdat beiden hun identiteit niet bekend willen maken. Uiteindelijk stelt de zwarte ridder zich voor als Elegast en Karel doet zich voor al Abeldrecht. Ze gaan samenwerken en beroven samen Eggerik van Eggermonde, dit is de zwager van de koning. Karel blijkt geen handige dief te zijn. Elegast beroofd Eggermonde in zijn eentje. Elegast komt eracht dat Eggermonde een aanslag op de koning gepland heeft, die op de hofdag zal plaatsvinden. Elegast wil het de koning niet zelf vertellen, door zonden die hij heeft begaan. Abeldrecht zal het aan de koning doorgeven. De volgende dag worden Eggerik en alle handlangers gevangen genomen. De koning beslist dat er een duel komt tussen Eggerik en Elegast. God laat Elegast winnen en Eggerik sterft tijdens het duel. Elegast mag met de zus van de koning trouwen en al zijn zonden worden hem door de koning vergeven.

Mijn mening: Ik vond het onderwerp leuk, dit kom je tegenwoordig in moderne boeken niet meer zoveel tegen dat vond ik wel interessant en leuk om te lezen. Ik vond het boek wel erg onrealistisch doordat alle gebeurtenissen wel erg toevallig waren. Maar dit maakte het aan de andere kant ook wel weer leuk, ik vind het niet erg als een boek onrealistisch is. Ik vond het jammer dat in het boek de karakters niet echt een echte levendige persoonlijkheid krijgen. De karakters ondersteunen eigenlijk vooral het moraal van het verhaal. Dit maakte het boek voor mij wel wat saai. Toch zou ik het boek wel aanraden om te lezen, het is leuk om door middel van dit boek meegenomen te worden naar de tijd in de middeleeuwen.

 

 

Recensie: Bezonken rood

Titel: Bezonken rood Auteur: Jeroen Brouwers

Korte samenvatting: Het boek gaat over Jeroen zelf en het begint met het overlijden van zijn moeder. Hij heeft haar al een hele lange tijd niet meer gezien of gesproken en wilt ook niet aanwezig zijn op haar crematie. Jeroen zat samen met zijn moeder, oma en zus van zijn derde tot zijn vijfde in een kamp in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door het boek heen zitten er flashbacks over zijn herinneringen aan zijn moeder in het kamp. Hij wilt zijn moeder niet meer zien nadat zij hem heeft achtergelaten in en pensionaat, dit deed hem herinneren aan het afscheid nemen wat hij in zijn jeugd meerdere malen meemaakte. Het jappenkamp had in zijn jeugd niet veel indruk gemaakt. Hij maakte dit mee alsof het heel normaal was. Later pas blijkt dat de gebeurtenissen in het kamp een trauma voor hem is geweest en dat hij er in het heden erg veel last van heeft.

Mijn mening: Ik vond het een erg ontroerend boek. Het is heftig om te lezen hoe hij alles heeft beleefd en hoe dat hem nu belemmerd. Ik kon me erg goed inleven in de hoofdpersoon Jeroen, omdat alles vanaf zijn punt beschreven is. Het is een autobiografisch boek. Dit zorgt ervoor dat alles nog schokkender overkomt en dat alles heel realistisch is. Ik zou dit boek wel aanraden omdat het een erg aangrijpend boek is en je je erg goed kan inleven in de hoofdpersoon en dit zorgt ervoor dat het niet saai is om te lezen.

Recensie: Turks fruit

Titel: Turks fruit Auteur: Jan Wolkers

Korte samenvatting: De ik-persoon vertelt over zijn korte, heftige relatie die hij met Olga heeft gehad. Hij ontmoette haar toen ze hem een lift aanbood. Hij werd helemaal verliefd op haar. Ze kregen een relatie met elkaar en wilden gaan trouwen. de moeder van Olga vond het niks dat ze met een kunstenaar wilde trouwen. Haar vader kon het wel goed met hem vinden. Haar moeder probeerde Olga wel steeds nog aan een nieuwe man te koppelen, namelijk allemaal zakenmannen. Na een tijdje lukt dit en gaat Olga er vandoor met een rijke man. De ik persoon had veel korte, nachtelijke relaties met vrouwen (om zo nog in zijn behoeftes te voorzien). Olga kreeg enkele korte, mislukte huwelijken. Olga en de ik persoon hadden wel nog contact, ze stuurden brieven en zagen elkaar nog wel eens. Een hele tijd later kreeg de ik persoon van de moeder van Olga te horen dat Olga in het ziekenhuis ligt met een hersentumor. Olga ging langzaam achteruit en stierf uiteindelijk.

Mijn mening: Ik vond het boek iets minder leuk dan alle anders boeken die ik heb gelezen. Ik vond de intieme momenten te gedetailleerd beschreven en het kwam ook heel vaak terug in het boek. Ook hou ik meestal van wat spannendere boeken en dit kwam ook niet echt terug in dit boek. Het einde vond ik wel erg zielig en kon ik me wel goed inleven. Ik zou dit boek minder snel aanraden, ik denk dat het misschien leuker is om te lezen als je iets ouder bent.

Recensie: Gebr.

Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout

Korte samenvatting: Luuk heeft een overleden broer genaamd Maus. Maus is overleden en hun moeder wil op de verjaardag van Maus al zijn spullen gaan verbranden. Luuk vind dit een raar idee en wil dit eigenlijk niet. Luuk mag wat spullen van Maus zijn kamer pakken, alleen niet uit zijn bureau want hier liggen zijn persoonlijke spullen. Luuk pakt toch stiekem het dagboek van Maus uit zijn bureau. In het begin zegt hij dat hij dit doet om de gedachtes van zijn broer te bewaren. Maar dit blijkt toch om zijn eigen geheim te bewaren. Luuk is namelijk homo, en Maus had dit opgeschreven in zijn dagboek. Hij wil zijn ouders geen verdriet doen dus vertelt hij dit niet. Luuk gaat ook in het dagboek van Maus schrijven zodat dit ook zijn dagboek wordt en zodat zijn moeder het dagboek dus niet kan verbranden. Luuk besluit op een gegeven moment het dagboek te lezen en terug te schrijven naar Maus, zo komt hij erachter dat zijn broertje ook homo was. Op de dag dat zijn moeder de spullen gaat verbranden vertelt Luuk dat hij homo is. Zijn moeder reageert heel goed en totaal niet zoals hij had verwacht. Zijn moeder accepteert hem zoals hij is.

Eigen mening: Ik vond het boek niet altijd even leuk, soms komen er erg intieme stukjes in en dit was voor mij iets te gedetailleerd verteld. Verder vond ik het verhaal wel leuk en best zielig. je kunt je heel erg inbeelden in de situatie van Luuk, dat vind ik wel knap geschreven. Ook brengt de schrijver een momenteel nogsteeds best wel gevoelig onderwerp in zijn boek naar voren, ik vind wel dat hij dit op een duidelijke maar luchtige manier overbrengt. Ik zou het boek wel aanraden want het onderwerp is interessant om over te lezen en het zet je ook aan het denken.

Recensie: Warenar

Titel: Warenar Auteur: P.C. Hooft

Korte samenvatting: Warenar denk dat de dienstmeid Reym van zijn pot goud afweet. Zij mag niemand binnen laten. Geertruyd de zuster van de buurman Rijckert, wil hem aan een vrouw koppelen voor het nageslacht. Rijckert wilt wel wat met de dochter van Warenar, Klaartje. Warenar gaat hiermee akkoord tegen betaling. Klaartje is al negen maanden zwanger, alleen Reym weet dit nog. Er worden voorbereidingen getroffen voor het huwelijk. De kok en de hulp moeten naar het huis van Warenar komen. Maar Warenar denkt dat zij voor zijn goud komen en besluit zijn pot ergens anders te verstoppen. Lecker vindt de pot met goud. Ritsert, de zoon van Geertruyd, vertelt dat klaartje zwanger van hem is en vraagt Warenar of hij haar mag trouwen. Maar Warenar dacht dat Ritsert zijn pot met goud gestolen had. Ritsert komt erachter dat Lecker de pot gestolen heeft. Hij gaat met hem naar het huis van Warenar. Warenar krijgt zijn pot terug maar geeft deze aan Ritsert. Ritsert belooft Warenar te verzorgen. En er wordt een jongetje geboren.

Mijn mening: Ik vond het een grappig boek, dit komt vooral door de misverstanden die telkens ontstonden rondom de pot. Ik vond de personages heel leuk, ze hadden ook allemaal een duidelijk en leuk karakter wat heel duidelijk naar voren komt in het verhaal. Ik vind het erg knap dat veel zinnen rijmde. Het taalgebruik was in dit boek aangepast, dit maakte het makkelijk lezen en las het snel door. Het verhaal was wel realistisch, het speelde zich af op bekende plekken in Amsterdam. Toch vond ik het boek niet altijd leuk, ik vond dat er soms nogal saaie stukken in zaten omdat het vaak alleen maar om de pot draaide en er geen verrassende dingen gebeurde. Ik zou het boek wel aanraden, want ik vind dat er wel een goede boodschap in zit en het leest makkelijk weg.

 

Recensie: Sonny Boy

Titel: Sonny Boy Auteur: Annejet van der Zijl

korte samenvatting: Rika is getrouwd met Willem en zij hebben 4 kinderen. Ze verhuizen naar Goeree-Overflakkee voor Willems werk. Rika voelt zich niet thuis in Goeree-Overflakkee en gaat weer terug naar Den haag. In Den haag ontmoet ze Waldemar die bij haar in huis komt wonen als kostganger. Waldemar en Rika worden verliefd op elkaar en krijgen een kind Waldy, hij wordt ook wel Sonny Boy word genoemd. Haar oudste twee kinderen lopen weg naar hun vader omdat ze het maar niks vinden dat Rika een kind heeft van hun kostganger. Zodra Willem te weten komt dat Rika een Relatie heeft met een Zwarte man die jonger is dan haar wilt hij gaan scheiden en neemt ook hun twee jongste kinderen van haar af. Rika en Waldemar beginnen een pension in Scheveningen. In het begin van de oorlog is er nog niks aan de hand. Er zitten af en toe Duitse soldaten in het pension en die zijn helemaal niet onaardig, maar als de oorlog vordert moeten Rika en Waldemar uit het pension en verhuizen ze naar Den haag. Hier houden ze het niet lang vol en Rika weet een Huis te bemachtigen in Scheveningen. In dit huis houden ze joodse onderduiker. Dit gaat goed tot dat de politie een inval doet in het huis van Rika en Waldemar. hiervoor komen ze in de gevangenis. Na de lange tijd in de gevangenis komen Rika en Waldemar in een concentratie kamp, kamp Vught. Vanuit dat concentratiekamp komt Waldemar in kamp Neuengamme en Rika in kamp Ravensbrük. In het kamp waar Rika zit breekt een ziekte uit die Rika ook krijgt. Rika overlijd aan deze ziekte. Waldemar komt na de oorlog op een luxe schip te zitten. Bij een aanval op deze schepen weet hij te ontsnappen maar aangekomen bij het strand wordt hij alsnog dood geschoten. Waldy gaat nog op zoek naar zijn ouders, maar na een lange zoektocht komt hij te weten dat ze beiden zijn overleden.

De opbouw: Het boek heeft 9 hoofdstukken, met alleen een eigen titel. het is geschreven in de alwetende vertelsituatie. maar de fragmenten van de brieven zijn wel in het ik-perspectief geschreven.

Mijn mening: Ik vond het een leuk boek om te lezen, dit komt vooral omdat ik het onderwerp over de oorlog erg interessant vind. Wel vind ik dat het soms heel langdradig is geschreven, waardoor ik me soms niet meer goed op het verhaal kon concentreren. Ik vind het erg mooi beschreven want je kunt je heel goed inleven in de personen omdat er precies beschreven wordt hoe alles er aan toe ging. Ik zou dit boek aanraden voor de mensen die houden van een boek over de oorlog en misschien al wat leeservaring hebben want soms worden er best moeilijke woorden gebruikt.