Recensie: Hersenschimmen

Titel: hersenschimmen Auteur: J. Bernlef

Korte samenvatting: De hoofdpersoon van het boek ik Maarten Klein, hij is 71 of 72 jaar. hij is een gepensioneerd secretaris van de IMCO. een tijdje na de oorlog is hij met zijn vrouw Vera naar het plaatsje Gloucester in Amerika geëmigreerd, zijn kinderen Kitty en Fred zijn terug naar Nederland gegaan. Hij leidt hier een rustig leven. Maar maarten begint rare dingen te doen, hij is steeds vaker afwezig en hij vergeet herinneringen. Het begint vrij onschuldig maat het wordt steeds erger. Zijn dokter Eardly schrijft hem tabletten voor en geeft hem mee om vaker in oude fotoboeken terug te bladeren om de herinneringen weer boven te halen. maar het wordt niet beter, na een tijdje komt er een hulp in de huishouding, Phil Taylor. Hij wordt als maar verwarder en doet steeds maar rare dingen. Je kan niet meer normaal met hem praten. Op het laatst wordt hij opgehaald en naar een tehuis gebracht.

De opbouw: Er is een verhaallijn in het boek, dat ik d verhaallijn over de toenemende dementie van Maarten. Aan het eind van het boek verandert de structuur, naarmate Maarten zich steeds minder herinnert worden het steeds alleen maar stukjes van een zin en in de loop van het verhaal en maarten steeds verder gedementeerd raakt worden het meer alleen woorden dan zinnen. uiteindelijk is het niet meer te volgen. het verhaal wordt vertelt door Maarten zelf in de ik-perspectief.

Mijn mening: Ik vond het onderwerp heel leuk, eigenlijk juist omdat ik er bijna niks van wist. daarom vond ik het boek ook erg leerzaam. Ik vond het heel mooi beschreven omdat je echt met de hoofdpersoon mee leeft. zijn gevoelens en zijn gedachten zijn zo goed beschreven dat je echt in zijn huid kruipt. In het begin is het verhaal goed te volgen en in de loop van het verhaal steeds moeilijker. Dit maakt het boek juist leuk vind ik, omdat je echt met de hoofdpersoon mee gaat en zo nog beter weet hoe het er in zijn hoofd aan toe gaat. Wel vond ik het einde erg lang duren en omdat je het niet meer goed kan begrijpen was het best moeilijk om hem door te lezen. Voor mensen die ook graag willen weten hoe dat voor iemand is om dement te worden en die houd van ontroerende boeken kan ik Hersenschimmen zeker aanraden.

Recensie: Sonny Boy

Titel: Sonny Boy Auteur: Annejet van der Zijl

korte samenvatting: Rika is getrouwd met Willem en zij hebben 4 kinderen. Ze verhuizen naar Goeree-Overflakkee voor Willems werk. Rika voelt zich niet thuis in Goeree-Overflakkee en gaat weer terug naar Den haag. In Den haag ontmoet ze Waldemar die bij haar in huis komt wonen als kostganger. Waldemar en Rika worden verliefd op elkaar en krijgen een kind Waldy, hij wordt ook wel Sonny Boy word genoemd. Haar oudste twee kinderen lopen weg naar hun vader omdat ze het maar niks vinden dat Rika een kind heeft van hun kostganger. Zodra Willem te weten komt dat Rika een Relatie heeft met een Zwarte man die jonger is dan haar wilt hij gaan scheiden en neemt ook hun twee jongste kinderen van haar af. Rika en Waldemar beginnen een pension in Scheveningen. In het begin van de oorlog is er nog niks aan de hand. Er zitten af en toe Duitse soldaten in het pension en die zijn helemaal niet onaardig, maar als de oorlog vordert moeten Rika en Waldemar uit het pension en verhuizen ze naar Den haag. Hier houden ze het niet lang vol en Rika weet een Huis te bemachtigen in Scheveningen. In dit huis houden ze joodse onderduiker. Dit gaat goed tot dat de politie een inval doet in het huis van Rika en Waldemar. hiervoor komen ze in de gevangenis. Na de lange tijd in de gevangenis komen Rika en Waldemar in een concentratie kamp, kamp Vught. Vanuit dat concentratiekamp komt Waldemar in kamp Neuengamme en Rika in kamp Ravensbrük. In het kamp waar Rika zit breekt een ziekte uit die Rika ook krijgt. Rika overlijd aan deze ziekte. Waldemar komt na de oorlog op een luxe schip te zitten. Bij een aanval op deze schepen weet hij te ontsnappen maar aangekomen bij het strand wordt hij alsnog dood geschoten. Waldy gaat nog op zoek naar zijn ouders, maar na een lange zoektocht komt hij te weten dat ze beiden zijn overleden.

De opbouw: Het boek heeft 9 hoofdstukken, met alleen een eigen titel. het is geschreven in de alwetende vertelsituatie. maar de fragmenten van de brieven zijn wel in het ik-perspectief geschreven.

Mijn mening: Ik vond het een leuk boek om te lezen, dit komt vooral omdat ik het onderwerp over de oorlog erg interessant vind. Wel vind ik dat het soms heel langdradig is geschreven, waardoor ik me soms niet meer goed op het verhaal kon concentreren. Ik vind het erg mooi beschreven want je kunt je heel goed inleven in de personen omdat er precies beschreven wordt hoe alles er aan toe ging. Ik zou dit boek aanraden voor de mensen die houden van een boek over de oorlog en misschien al wat leeservaring hebben want soms worden er best moeilijke woorden gebruikt.

Recensie: Indische duinen

Titel: Indische duinen auteur: Adriaan van Dis

Korte samenvatting: Nathan is vlak na de tweede wereldoorlog geboren. Zijn moeder Lea is van oorsprong Indisch. Zijn vader Justin heeft als militair gevochten in de oorlog van Nederlands-Indië. Nathan groeit op in Nederland tussen de duinen. Nathan wordt streng opgevoed door zijn vader, en zijn vader heeft hoge verwachtingen van Nathan. dit wordt vaak duidelijk gemaakt met geweld. Nathan krijgt al vroeg te maken met de dood, zijn vader overlijd namelijk na een operatie aan zijn hart en daarnaast overlijd zijn halfzus Ada ook. Tijdens het opruimen van de huis van Ada vindt hij schriften waarin Ada haar ervaringen met de jappenkampen deelt. In de loop van de tijd krijgt Nathan in de gaten hoeveel hij op zijn vader lijkt. Maar dit wil hij helemaal niet. Nathan was het niet eens met de manier van opvoeden van zijn vader. Nathan praat veel met zijn andere halfzus Saskia. Saskia vertelt Nathan verhalen bijvoorbeeld over zijn vader dat hij moeilijk van jongere meisjes af kon blijven, Nathan is bang dat hij net zoals zijn vader zal worden. Van Saskia krijgt hij ook te horen dat zijn familie in Canada op sterven ligt. hij besluit echter niet mee te gaan naar Canada en hij blijft in Nederland. Maar hij heeft het moeilijk met zijn gevoelens en hij haalt steeds meer nare jeugdherinneringen op. Hij besluit toch naar Canada te gaan en zijn halfzus Jana op te zoeken. als ze terug in Nederland zijn krijgen ze het bericht dat zijn halfzus Jana is overleden. Het doet Nathan pijn dat hij voor de tweede keer niet bij de begrafenis van zijn halfzus kan zijn. Hij komt erachter dat hij ontzettend veel van zijn familie houd en toch ook wel van zijn vader. en dat hij in de loop van de jaren steeds meer op zijn vader is gaan lijken.

De opbouw: Het boek begint met een proloog en eindigt met een epiloog. De proloog en de epiloog zijn beide geschreven door de ogen van zijn moeder Lea. De rest van het verhaal is in de ik-perspectief geschreven door de ogen van Nathan. In het begin van het boek heb je geen introductie van de hoofdpersonen, je zit gelijk midden in het verhaal. Ook zitten er flashbacks in het verhaal die dan vaak gaan over de jeugd van Nathan. Het verhaal is opgebouwd uit 6 hoofdstukken en elk hoofdstuk wordt ingeleid met een paar woorden of een zin met waar het hoofdstuk over gaat.

Mijn mening: Soms vond ik het boek wat moeilijker te volgen omdat sommige dingen wat moeilijker beschreven staan daarom was het verhaal soms niet helemaal duidelijk voor mij. Ik vond de verhaallijn heel erg leuk en ik vond het erg leuk dat je meegenomen met de hoofdpersoon Nathan opzoek naar wie zijn vader was, dit maakt het boek interessant. Ook dat er wat van de geschiedenis met oorlogen in terug kwam vond ik erg interessant omdat ik de geschiedenis over oorlogen interessante onderwerpen vind.

 

Recensie: Het diner

Titel: Het diner Auteur: Herman Koch

Korte samenvatting: Paul is getrouwd met Clair, Paul heeft een broer genaamd Serge. Serge heeft een plekje gereserveerd in een chique restaurant. De vrouw van Serge, Babette, zit ineens met tranen in haar ogen. zij loopt weg en na een tijdje besluit Paul haar te gaan zoeken. maar op dat moment wordt hij gebeld, het is de telefoon van zijn zoon Michel. Hij wil een afspraak maken om zijn telefoon op te komen halen. ondertussen ziet hij Babette terug naar binnen komen. op het moment dat Paul op zijn zoon wacht bekijkt hij de filmpjes van zijn telefoon. In het filmpje ziet hij de zoon van Serge en zijn eigen zoon tekeer gaan tegen een zwerver. De jongens steken de zwerver in brand omdat de zwerver op een plek ligt waar zij moeten zijn. Als hij bij het restaurant aankomt vraagt Paul waarom hij hier nooit over heeft verteld. het blijkt dat de zoon van Serge, die geadopteerd is, Michel chanteert. hij wilt de beelden online zetten, maar probeert ze te chanteren met geld. als zijn zoon weg is gaat het diner verder en ineens komt het onderwerp aan bod. Serge wilt alles opbiechten maar de andere drie denken aan de toekomst van hun zonen. maar Serge heeft de persconferentie al gepland dit weten de andere drie niet. opeens hoort Paul sirenes, hij ziet zijn broer afgevoerd worden met de ambulance en met Beau hebben ze afgerekend.

De opbouw: Het boek is een roman. Het boek is op  een speciale manier opgebouwd namelijk net als een echt diner. de onderdelen zijn: aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en digestief. Je leest het boek vanuit het ik-personage, Paul. door middel van flashbacks krijg je in de loop van het verhaal langzaam te weten wat er gebeurt is.

Mijn mening: Ik vond het een heel interessant boek dit kwam vooral omdat er in het boek een duidelijk dilemma naar voren komt, namelijk of je je eigen kind moet aangeven bij de politie. dit zet je wel erg aan het denken en daarom blijft het boek interessant omdat je de hele tijd benieuwd bent naar wat zij voor keuze maken. Ik vind het heel leuk dat alles zich op één avond afspeelt maar dat het boek toch heel spannend en interessant blijft. de spanning van het boek vond ik vooral de flashbacks omdat je dan steeds meer te weten komt van wat er gebeurt is. Ik heb het boek snel uit kunnen lezen omdat het geen enkel moment saai was dus kon ik het boek in één keer door lezen. Als je van spannende en raadselachtige boeken houdt is dit zeker een aanrader.

 

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.