Vrijdag 5 juli

Jordanië 5 juli

 Er is een hoop gebeurd vandaag:
Vandaag gingen de deelnemers naar de gastgezinnen. Iedereen was excited maar ook nervous. Sorry voor het Engels maar we spreken het de hele dag! Er is vandaag ook een TV ster geboren en nog wel en Nederlandse! Daria wilt er vast wel iets over schrijven. De supervisors hadden ‘vrij’ en gingen naar de Dode Zee met de Engelse supervisor (uit New Castle) die nog nooit in de Dode zee had gedobberd. Daarna wilden we naar Mount Nebo waar volgens de Bijbel Mozes van  God te horen kreeg dat dit zijn beloofde land zou zijn. Het is voor veel religies een heilige plek. Maar onderweg kregen we panne en zaten een uur in de hete zon te wachten op vervoer terug. We waren op tijd om de bijzondere verhalen van Anja, Daria, Ivan en Lorenso te horen:
Anja:  ik ben nog nooit zo gestrest geweest voor een vrijdag… Mijn gezin kwam een half uur tot uur te laat. Ik ging naar een heel modern en rijk gezin, we reden in een dikke zwarte grote bmw. Naar hun huis die niet normaal groot was! Daarna hebben de twee dochters een van 16 en een van 17 ons mee genomen downtown. Daar hebben we heerlijk ontbijt gehad in een gek restaurant. Toen zijn we de stad in gegaan en hebben we een beetje rond gelopen winkeltjes in enz. We hebben daarna een taxi genomen naar een rustige straat met wat winkeltjes en veel cultuur. Toen zijn we naar een markt gegaan en een heerlijke smoothie gedronken. We liepen daarna naar een winkeltje waar alles organisch werd gemaakt door vrouwen met geen opleiding. Toen hebben we de taxi naar hun huis genomen en hebben we eerst in hun tuin gezeten die over half Amman uit kijkt en daarna hebben we heerlijk gegeten! We waren eigenlijk al te laat dus we moesten snel weer naar het hotel. Ik heb heel veel geleerd en mee gemaakt het was heel leuk en heb weer nieuwe vrienden :)
Daria: dit was waarschijnlijkste de meest ongemakkelijke dag van mijn leven, maar zó ongemakkelijk dat het eigenlijk wel grappig is. Ik was eerst uitgekozen om naar een tv show te gaan, van elke delegatie kwam er 1 persoon voor de live Arabische tv wat een heel populair programma is (wat het nog allemaal erger maakt). Het meisje van de Engelse delegatie en ik waren de enige die niet Arabisch spraken, en ik wist dat dat ongemakkelijk zou worden bij een live Arabisch tv programma… We kwamen daar aan en het was al live, en we moesten wachten tot wij mochten. Toen moesten we allemaal gaan zitten voor iets van 6 cameramannen. ALLES ging in Arabisch en ik had geen idee wat er gebeurde. Iedereen moest één voor één iets zeggen en zich voorstellen (ik wist niet eens wat ik moest zeggen omdat alles in Arabisch ging). Ik was gelukkig als laatst en kwam totaal niet uit mijn woorden, ik vertelde maar iets ongemakkelijks over dat ik dit congres mooi vond en dat ik Arabische kinderen de kans wil geven om hun mening te geven en andere culturen te leren kennen. Ik streste me dood, gaf de microfoon terug en opeens begonnen alle producers en cameramannen en delegatieleden te klappen en dingen te schreeuwen als ‘really really good!!’ en ‘that was amazing’ en ‘you’re great!’ en ik geloofde er echt niks van aangezien ik behoorlijk ongemakkelijk gedrag vertoonde, maar ze vonden het dus goed……. Daarna gingen we naar gastgezinnen, nou daar heb ik geen woorden voor. De vrouw was lief en kon goed engels maar dat deed ze niet echt… We zaten met wel 20 mensen (de hele familie) in een kamer en alles, alles, ging voor 4 uur lang in het Arabisch. Vooral erg leuk als iemand om de 5 minuten een grap in het Arabisch vertelt waar ze dan een half uur om lachen wat ik natuurlijk totaal niet snap. Natuurlijk volgepropt met lekker eten, maar niet zoveel goede gesprekken kunnen voeren en überhaupt niks kunnen verstaan, maar, heel leuk, een half uur een ongemakkelijk gesprek gehad met de opa, die dacht dat ik Deutsch was van Holland, en Dutch van Germany. En volgens mij snapt hij het nog steeds niet.
Ivan:  Vandaag vertrokken we naar de gastgezinnen. Ik werd warm verwelkomd en het gezin was erg aardig tegen ons. We zaten eerst in hun appartement een tijd te praten over alles en nog wat. Dan zijn we naar buiten gegaan. Eerst waren we naar een straatje gegaan dat alleen in de zomer gesloten was voor auto’s en er allemaal souvenirkraampjes geopend waren. Daarna zijn we naar de Taj mall gegaan en hebben we Jordaanse shoarma gegeten. We zijn teruggekomen in het hotel en hebben ons daar voorbereid op de voorstellingen van alle delegaties voordat we naar het amfitheater zijn vertrokken. Op dit moment zitten we terwijl het podium wordt voorbereid enzovoort.
Lorenso: Nou hier ben ik weer met een nieuw blog. Vandaag was een hele leuke dag. Vandaag ben ik bij een gastfamilie geweest samen met 2 andere jongens van het IAYC. We zijn vandaag naar het Amman Citadel geweest. Dit was heel erg leuk om te zien. Na het bezoekje aan het citadel zijn we in Amman gaan touren.
Dit was heel erg leuk want Amman is heel erg groot. Uiteindelijk waren we even gestopt bij een heel oud amfitheater midden in Amman. Dit was heel erg gaaf om te zien van binnen. Na ons uitstapje zijn we bij de familie thuis gaan eten. Lekker kip gegeten. En nu zit ik bij het podium te wachten op het moment dat we mogen gaan optreden. Natuurlijk ben ik niet meer aan het wachten als dit op het blog komt. Maar hoe het optreden ging. Zullen jullie morgen wel horen. Bye bye

2 reacties op “Vrijdag 5 juli

  1. Hallo allemaal, jullie schrijven echt een heel leuk blog. Het is super leuk om alles te lezen en door jullie leuke manier van schrijven lijkt het bijna of we er bij zijn. Echt heel goed gedaan. Zijn jullie nog wel een beetje lief voor Nicky? Of wordt hij al helemaal gek van al de hyperende kids om hem heen?

  2. Ik geniet toch heel erg van jullie verhalen over de geweldige ervaring in een land waar je de taal niet spreekt, maar jullie doen het toch geweldig goed. En!! natuurlijk vind ik het als oma van Daria fantastisch om te lezen hoe ze TV star was..Geniet er nog maar van ,want het is nog maar een paar dagen groet Oma Ans

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>