Mijn Leesautobiografie

Wie ben ik?

Ik ben Immanuel, ik ben 15 jaar oud en ik woon in Almere. Ik woon hier samen met mijn ouders en mijn jongere broer. Ik zit nu vier jaar op het Helen Parkhurst en ik doe een N&T profiel.

Lezen vroeger

Toen ik jong was werd er veel voorgelezen, vooral door mijn moeder. Dit was erg lang geleden en ik weet niet meer precies welke boeken er werden voorgelezen. Een paar boeken die ik nog ken zijn: De Gele Taxi, Henkie met de hoorn, en andere gouden boekjes. Deze waren nog van mijn vader toen ik klein was en deze gouden boekjes werden nog voor mij voorgelezen.

Mijn moeder leest erg veel, veel boeken met verschillende onderwerpen, over dingen zoals mediteren. Zij leent boeken van de bibliotheek, en is ook lid van de bibliotheek. Ik ben ook lid van de bibliotheek. Mijn vader leest ook boeken. Hij leest informatieve boeken zoals Moresnet en Val van Berlijn. Mijn broertje leest avontuurlijke boeken, en strips zoals Donald Duck en Kuifje.

Als kind kreeg ik regelmatig boeken als cadeau, maar meestal kwamen die in de kast zonder dat ik het ooit gelezen heb. Op de basisschool vanaf de middenbouw was er altijd wel een uur (denk ik) waarin je zelfstandig kon lezen. De docent las ook nog boeken voor, pinkeltje is een van de weinige die ik me nog kon herinneren. Toen ik op de basisschool zat vond ik lezen nog wel leuk. Ik begon in groep 7 met het lezen van de Harry Potter serie, en ik was in groep 8 klaar daarmee. Ik las op de basisschool ook de literaire serie CHERUB. Wat ging over een afdeling van de MI5 met alleen kinderen als agenten. En ik had een paar boeken van de Grijze Jager serie gelezen. Ook las ik nog de Donald Duck, en andere strips over geschiedenis, over bijvoorbeeld Vincent van Gogh.

Toen ik op de middelbare school kwam stopte ik eigenlijk met lezen, ik had er geen interesse meer in, en ook minder tijd voor. Ik las alleen voor school als dat moest, en zelfs als het moest probeerde ik het niet te doen door samenvattingen te lezen of voor boeken te kiezen die ik al een keer gelezen had. Ik ben niet anders gaan lezen, ik ben gestopt met lezen.

Lezen nu

Voor mijn plezier lees ik nu eigenlijk helemaal niks. Ik heb wel onlangs deel 8 van Harry Potter gekregen, en ga dit misschien weer lezen voor mijn plezier. Het laatste boek dat ik gelezen heb, is Latino King van Bibi Dumon Tak. Ik had dit boek gelezen voor Nederlands. Het boek gaat over een 18 jarige drugssmokkelaar die vast komt te zitten in de Dominicaanse Republiek. Het is naar mijn mening een leuk en spannend boek, als ik moet lezen, zal ik waarschijnlijk wel voor dit type boek kiezen.

Als ik aan een boek begin, lees ik het ook uit. Ik mij niet herinneren dat ik ooit ben gestopt met het lezen van een boek omdat ik het te moeilijk vond. Ook niet om andere redenen ben ik gestopt met het lezen van een boek.

Ik zoek mijn boeken via lezenvoordelijst. Of als ik zie dat iemand een boek leest, vraag is of het een leuk boek is, en lees ik het soms als er weer een boek gelezen moet worden.

Ik vind een boek een goed boek als: het onvoorspelbaar is wat er gaat gebeuren, het niet te lang is, er genoeg spannende momenten zijn, er geen open einde is en als ik genoeg te weten komt over het hoofdpersoon. Ik denk dat volwassenenliteratuur, langere, minder spannende, en voor mij (op dit moment) minder interessante boeken zullen zijn.