hoofdstuk 8 t/m einde

Max vertelt Nina over fazanten, over heerlijke vette vogels die hij nu niet meer kan vangen omdat hij te oud is. Hij stelt voor dat Nina er een vangt. Nina wil geen bloed aan haar vingers dus doet het niet.

Het wordt herfst en Max en Nina gaan naar vrienden van Max om daar druiven te gaan plukken om geld te verdienen. Ze gaan naar het dorp waar Ernst en Gabie Keller wonen. Ernst en Gabie hebben drie kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd als Nina. Heidi, Jutta en Eva. Max en Nina vertellen hun verhalen en horen de verhalen van de steden aan. De volgende dag begint het druiven plukken.

Nina heeft veel lol met Jutta, die inmiddels haar vriendin is. Nina en Jutta kijken in een zigeuners kamp en  worden daar weg gejaagd.  Nina heeft een droom waarbij ze eerst in het zigeuners kamp staat en daar plezier maakt en daarna ziet ze hoe de soldaten Rothenburg aanvallen. Ze wil meteen weg. Pas na lang aandringen, geeft Max toe. Jutta is verdrietig als Nina weg gaat, maar is ook blij voor haar.

Nina en Max maken kort ruzie over hoe ze willen lopen en gaan uiteindelijk met ruzie uit elkaar. Nina vangt een fazant en komt bij Max terug die verbaasd is over haar vangst. Max vertelt Nina wat allemaal bruikbaar is aan de fazant en geeft toe dat Nina zich heel goed zelf kan redden.

Het wordt winter. Max wil de winter doorbrengen in een klooster. Nina en Max lopen er naartoe, maar het sneeuwt zo hevig dat ze gedwongen zijn te stoppen. Onder weg hebben ze last van wolven, honger en ziekte. Als ze bijna bij het klooster zijn, stort Max neer. Onderkoelt door de sneeuw en de wind. Nina loopt snel door naar het klooster om hulp te halen, maar de hulp komt te laat.

Nina verblijft de hele winter in het klooster en vertrekt in de lente naar Rothenburg. Ze loopt een heel ent, en komt uiteindelijk aan in Oberammergau.  Daar hoort ze mensen klagen over zigeuners. Niemand wil haar hebben in het dorp en ze jagen haar weg. Ze komt bij een zigeunerkamp aan. Ze heeft honger en mag er blijven. Nina verstaat de mensen niet, maar neemt het eten en de slaapplek aan en hoopt dat ze mag blijven. Er is iemand die een beetje Duits kan en haar verteld dat ze mee mag reizen. Nina vindt Nanos erg aardig. Ze raakt ook met Nilenko bevriend en met een paar meisjes.

De zigeuners komen er na lange tijd achter dat Nina een meisje is, maar laten niks merken. Uiteindelijk vertelt Nina het zelf. Meteen gaat ze met een paar vriendinnen stof kopen om jurken te maken voor Nina.

Nina voorspeldt een grote storm. Na de storm ging ze kijken in het dorp. de mensen dachten dat ze een heks was en gooiden haar in het water. Nina deed alsof ze verdronk en ging toen terug naar het kamp. De zigeuners namen wraak op het dorp door te doen alsof ze het vervloekten.

Het zigeunerkamp reist veder. Ze komen aan in Würzburg, de plek waar de oom en tante van Nina wonen. Nina is eerst van plan daar te blijven en gaat naar haar ooms  bakkerij. Haar oom en tante zijn blij haar te zien, maar Nina blijft niet lang. Ze vertrekt, ze gaat voorgoed weg uit Würzburg, de vrije natuur in.

 

hoofdstuk 1 t/m 6

Ja, niet deel voor deel deze keer, ik maakte een foutje bij het in stukken verdelen van het boek (sorry Ivo!).

In de eerste twee bladzijden uit het boek lees je nog niks over de hoofdpersoon, (Nina). Er wordt een heksen verbranding beschreven. De gruwelijke rituelen en hoe de veroordeelde vrouw sterft.

Daarna wordt er vertelt over de hoofdpersoon Nina. Ze is dertien jaar. Ze woont bij haar oom en tante omdat haar ouders dood zijn. Haar moeder is op de brandstapel gezet en haar vader ging voor Nina’s geboorte dood zonder dat iemand wist waarom. Nina was helderziend, net als haar moeder. Ze kan beelden van de toekomst en geheimen zien. Zo ziet ze ook hoe haar moeder is overleden zonder dat iemand haar ooit had verteld hoe haar moeder écht was gestorven. Toen Nina erachter kwam, kreeg ze van haar oom en tante de verborgen amulet die haar moeder altijd droeg.  Nina komt er later in het boek achter dat ze mensen hun pijn kan afnemen.

Buurvrouw Kate komt langs bij Hanna en Thomas (de oom en tante van Nina). Kate is erg bijgelovig en strooit praatjes rond over heksen. Kate beschuldigde Barbel Schaffner van hekserij. Die avond droomt Nina dat ze een heks is, ze wordt bang. Nog geen twee dagen later  wordt Barbel verbrand. Na Barbel werden ook nog een andere vrouw en twee kinderen verbrandt, maar Nina kon nog net wegkomen om het niet te hoeven zien. Ze moest boodschappen doen. Tijdens het boodschappen doen werd ze door een jongen lastiggevallen die ze dan ook meteen een lel gaf. De jongen noemde haar heks. De mensen op de markt begonnen haar ook heks te noemen. Nina ging weg. Liep naar buiten door de stadspoort, naar een rivier. Dan ziet ze in een visioen dat er een storm aankomt die alles verwoest. Ze rende naar huis en vergat haar mutsje en mand.

De nacht van de storm was Nina doodsbang. Thomas dacht dat ze niet veilig waren in de bakkerij dus vluchtten ze naar de kerk die al vol wat met natte mensen. De storm was afschuwelijk. Vee was verdronken en oogsten mislukt. Alle huizen zijn beschadigt en sommige geheel verwoest. De mensen begonnen de schuld te geven aan Nina.  Hanna en Thomas wilden dat ze vluchtte voor ze kon worden gearresteerd. Ze wisten wel een plek waar ze naartoe kon, maar daarvoor zou ze moeten trouwen met Herr Stolz. Een oude weduwnaar.  Nina wilde niet met hem trouwen, sus vluchtte ze toen ze samen met haar tante naar het dorp reed waar Herr Stolz woonde. Tussen haar dorp en die van Stolz was een ander dorp. Daar reden haar tante en zijzelf naartoe met een koets. Nina zou daar blijven en wachten op de volgende koets die haar naar Stolz zou rijden terwijl haar tante terug zou gaan. Maar aangekomen op de plek waar ze afscheid zou nemen van haar tante ging ze ervandoor toen haar tante weg was.

Ze zwierf een tijd rond toen ze uiteindelijk een herberg vond waar ze kon slapen. Aan de waard vroeg ze of hij een plek wist waar ze kon werken. Ze ging die dag op zoek naar werk. Zonder succes. Uiteindelijk bied de waard haar een baan als keukenmeid aan. Nina was dolgelukkig. Een tijd lang kon ze zorgeloos werken, tot ze Stolz tegenkwam in de herberg, Stolz herkende haar en ze sloeg op de vlucht.

Ze kwam een boerenknecht tegen met een kar. Ze mocht van hem meerijden. Maar dat duurde niet lang, ze werd aangerand door hem, ze stak hem neer met een mesje uit haar rok. Haar kleren waren gescheurd, dus stal ze kleren van een waslijn en vermomde zich als jongen. Ze sneed haar haren af en begroef haar meisjeskleding.

Een tijd lang zwierf ze rond, vermomt als jongen. Ze loopt door de natuur en heeft honger. Dan komt ze een zwerver tegen, een oude man. Ze zag hem vissen met een stok in een rivier. Ze probeerde het zelf ook toen de man zijn vangst aan het roosteren was. Ze ving niks. De man zag het en beloofde haar een konijn als hij er een paar ving in zijn strikken. De man ving wat en Nina kreeg een konijn. Ze begon de man te volgen om ook te leren hoe ze moest vissen en strikken zetten. De man vond dit niet leuk, maar uiteindelijk gaf hij toe. Hij stelde zich voor als Max. Nina noemde zichzelf Hans om haar dekmantel te behouden. Max leerde haar niet alleen jagen, maar ook welke planten wel en niet eetbaar zijn.

Max komt erachter dat Nina een meisje is. Eerst voelt ze zich onveilig, maar als ze merkt dat het Max niks kan schelen, voelt ze zich beter.

 

 

‘De amulet’ Simone v/d Vlucht

Ivo en ik hebben voor het boek ‘De amulet’ gekozen. Er zijn verschillende kaften van het boek, maar wij kozen deze. Ik lees de titel en kijk naar de kaft.  Ik zie een meisje in een witte jurk op de kaft. Ze rent een steeg in. Bij de titel denk ik aan een ketting of een hanger die wordt gedragen. Ik vind de kaft dan ook redelijk onlogisch.  Wel heb ik meteen vragen.

 1. Waarom rent het meisje de steeg in? (beter: waarom vlucht ze?)
 2. Wat heeft de titel ‘De Amulet’ met het meisje te maken?
 3. Waarom loopt ze op blote voeten? Waarom heeft ze een witte jurk aan?

Ik lees de achterkant van het boek.

Ik heb de achterkant van het boek gelezen. Het meisje heet Nina. Het is 1630 en er wordt jacht gemaakt op heksen. Nina wordt verdacht van hekserij en vlucht. Haar moeder is ook vedacht geweest van hekserij en toen Nina klein was verbrand. Het enige wat Nina nog van haar heeft is een amulet.

Ik heb meteen nieuwe vragen over het boek.

 1. Waarom werd Nina’s moeder verdacht van hekserij?
 2. Was Nina’s moeder ook helderziend?
 3. Wie beschuldigde Nina van hekserij?

Over dit boek:

Ik vond dit een spannend boek, om de ondenkbare gebeurtenissen. Ik geloof niet dat dit ooit ongeveer echt zal kunnen gebeuren, sommige dingen kloppen niet helemaal. Het sterrengezicht, de vermissing van Jasper en Kjeld, dat soort kleine dingetjes waarbij ik denk dat het een beetje ver gezocht is. De vermissing van Jasper en Kjeld zou waarschijnlijk in het echt een amber-alert opleveren en de oom en tante konden van tevoren al voorspellen waar ze naartoe waren, dus dat lijkt me ook niet zo moeilijk. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

In het verhaal gaat het veel over verliezen en machteloosheid en over vreselijke dingen die kunnen gebeuren. Aangezien de meeste boeken van nu over onmogelijke dingen gaan, (denk aan Harry Potter bijvoorbeeld) of over standaard dingen als school, scheidingen en ruzies vond ik dit leuker om te lezen. De enige vragen die ik me nog stel zijn:

 1. Wat gebeurt er met Liv? Gaat ze terug naar huis? Blijft ze bij Jasper en Kjeld als nieuwe moeder?
 2. Wat gebeurt er met de oom en tante van Jasper?
 3. Hoelang zal Jim vastzitten voor zijn daden?
 4. Gaat Jasper zijn vader weer aardig vinden en hem weer ‘papa’ noemen?
 5. Wat gebeurt er met het oude huis van Karen en haar spullen? Worden ze verkocht?

 

Deel 4 (hoofdstuk 33 t/m einde)

Vanaf hoofdstuk 33 wordt het verhaal in tweeën gesplitst. Eerst zit je in de huid van Jasper en weet wat hij voelt en denkt. En dan zit je in de huid van meerdere politie agenten. Dat is wel een goede afwisseling in het boek. Dit is ook het spannendste gedeelte van het boek.

De politie agenten die nu voorkomen in het boek zijn niet alleen op zoek naar Jasper en Kjeld, maar ook naar de moordenaar van Bernd. Bernd werd gevonden in de caravan in een plas bloed. De agenten hadden onderzoek gedaan naar de man en kwamen erachter dat de doodsoorzaak een kogel in de borst was.

Larsen, de man van de garage gong naar de politie om te vertellen over de rode BMW, die een Nederlandse man bij hem had neergezet als borg voor de jeep die hij wilde huren. Larsen had hem niet vertrouwd en het kenteken opgeschreven. Ook vertelde hij over Jasper en Kjeld, die de auto van Liv naar de garage hadden gebracht.

Jasper, Liv en Kjeld waren vertrokken naar het vakantiehuisje. Ze sliepen hier en daar in campings en verlangden naar de aankomst. Liv vertelt ook dingen over zichzelf, haar scheiding, haar kinderen haar ex. Ze hoopte dat ze haar kinderen ooit nog terug zou zien. Jasper vertelde ook dingen over zichzelf, de pijn, de wil om Karen weer te zien, die soms zo sterk was dat hij erover nadacht om zelfmoord te plegen om haar te kunnen zien. Maar dat mocht niet, hij moest op Kjeld passen.

De politie agenten komen aan bij het vakantie huisje. Via oom Johan waren ze erachter gekomen waar de jongens en Liv naartoe wilden. Ze wachtten ze op in het vakantie huis. Jasper was niet gelukkig met de politie de allemaal vragen aan hem stelde. De laatste vraag vaan de politie was of Jim, die dus waarschijnlijk ontsnapt was en Bernd had neergeschoten het adres van het vakantiehuis had. Jasper dacht van niet, hij dacht dat Jim terug naar Nederland was gereden.

Olafson en Potter wilden per se wachten op oom Paul. Die zou Jasper en Kjeld meenemen naar Nederland. Jasper moest een manier bedenken om niet mee naar Nederland te gaan. Zijn huis was in Noorwegen. Liv was er nog steeds, die zou terug gaan naar huis zodra oom Paul er was.

Toen was Kjeld zoek. Iedereen dacht dat hij verstoppertje aan het spelen was, maar ze gingen hem toch zoeken. Tijdens het zoeken denkt Jasper opeens iets vreselijks. Zijn ouders hadden een dagboek waar ze altijd inschreven in de vakanties. Op een van die bladzijdes stond een kaartje met het vakantie huis erop aangegeven. En dat dagboek zat in de rugzak die Jasper in de caravan had laten liggen. Jim had dus wel het adres van hat vakantiehuis. Net op het moment dat dat tot hem doordrong, werd hij verrast door Jim, die met het pistool in zijn hand en een wrede grijns naar Jasper keek. Jim vertelde over zijn ontsnapping, het touw om zijn polsen die niet strak genoeg zat, de verrassing waarbij Bernd om het leven kwam toen hij de kofferbak openmaakte. En over Kjeld, die hij had neergeslagen en zou vermoorden zodra Jasper dood was. Toen betrapte Liv Jasper en Jim. Jim richtte zijn pistool op Liv, maar had niet gerekend op de woedende hond Pelle. (de hond van Liv) Pelle stortte zich vol op Jim die zijn evenwicht verloor. In zijn val ging het pistool af. Nog net niet schoot hij Liv neer. De kogel schoot langs haar hoofd en ging door een ruit. Liv pakte het pistool af dat gevallen was in Jim ’s val. Ze richtte het op hem en trok Pelle van hem af, die woedend gromde met ontblootte tanden. ‘Waar is Kjeld?’ Gilde Liv. ‘in godsnaam, waar is Kjeld?’ Ze richtte het pistool op Jim.

Jasper zocht Kjeld in de bergruimte achter de kast. Hij vond Kjeld, die slap op de grond lag. Hij tilde hem op en legde hem op een groot bed. Er klonken rennende voetstappen op de trap en de twee agenten kwamen binnen. De agenten deden Jim handboeien om en Liv liet het pistool zakken. Ze liet zich op haar knieën zakken en streelde Kjeld ’s wang. Kjeld knipperde en werd wakker. Ze voelde met haar vingers over zijn hoofd, ‘ik voel een flinke buil,’ zei ze. Ze draaide zich om naar Jim. ‘Klootzak,’ siste ze, ‘smerige klootzak.”

Jasper hoorde het geluid van een motor en wist fat het Peter moest zijn, zijn vader. Hij liep naar het raam. ‘Papa’ zei Kjeld naast hem. Peter zal ons verzorgen, dacht hij. Alles zal goedkomen. ‘Jasper!’ Riep Peter toen hij hem zag. Peter sloeg zijn armen om hem heen.

Deel 3 (hoofdstuk 22 t/m 32)

Jim wilde Jasper en Kjeld niet vrijlaten, dus sliepen ze in de caravan. Jasper was van plan om het pistool van Jim te zoeken. Toen was daar de ‘dode’ man in de caravan, de ‘dode’ man sloeg Jim neer en bond hem vast. De ‘dode’ man bleek Bernd te heten. Bernd vertelde hoe het kwam dat hij niet dood was, hij had het pistool van Jim onklaar gemaakt omdat hij hem niet helemaal vertrouwde. Hij was woedend op Jim, die hem neer had willen schieten.

Nu Jasper van het idee af was te worden neergeschoten door Jim werd hij iets rustiger. Hij dacht dat hij nu wel bij het vakantie huisje kon komen. Maar hij had het mis. Bernd wilde zichzelf aangeven bij de politie samen met Jim. Alleen wilde hij ook dat Jasper en Kjeld terug gingen naar hum oom en tante. Jasper wilde dat niet terug, natuurlijk niet, na al die moeite. Dus hij ging er samen met Kjeld vandoor. Hij en Kjeld vonden uiteindelijk Liv, een vrouw die in een auto lag met koorts en hoofdpijn. Liv kon niet meer rijden en toevallig wist Jasper een beetje hoe het moest, dus reed hij met de instructies van Liv naar haar huis. Liv was nog steeds heel ziek. Uiteindelijk reed Jasper naar het dorp waar een dokter was. Liv was na het bezoek van de dokter al een stuk beter.

Kjeld vertelde aan Liv wat er aan de hand was omdat hij dacht dat Liv zijn moeder was. Liv wilde toen dat Jasper zijn oom en tante zou bellen. Jasper wilde dat niet. Toen vertelde Jasper nog over het vakantie huisje, waar ze naartoe wilden. Hij wilde graag dat Liv mee ging. Liv wilde mee, op voorwaarde dat hij zijn oom en tante zou bellen. Uiteindelijk, met veel tegenzin stemde hij toe.

Hij belde zijn oom en tante, maar het gesprek duurde niet lang, aangezien oom Johan meteen probeerde te vertellen wat Jasper moest doen. Jasper hing op en ging weg.  Ook komt Jasper iets vreselijks te weten, hij ziet in de garage waar Liv’s auto werd gerepareerd de rode BMW van Jim staan. Jasper raakte in paniek en wilde zo snel mogelijk weg. Het veilige gevoel bij Liv was meteen verdwenen. Jim/Bernd was/waren hem aan het zoeken.

Deel 2 (hoofdstuk 13 t/m 21)

Deel twee vond ik heel leuk, Jasper ging allemaal dingen doen waarvan je weet dat het fout gaat. Mij wilde met de boot naar Oslo, maar dat kostte geld, en veel geld had hij niet. Dus stapte hij illegaal in een caravan die ook op het schip ging. Niet erg slim, zeker als je bedenkt hoe hij er dan ook weer uit moet komen… het stuk dat hij en Kjeld de nog anonieme mannen afluisteren en dan de schoten in de caravan. Dat stuk vond ik wel spannend, en dan het stuk daarna… dat Jasper wil weten of de man op de grond dood is… Geweldig! En dan het stuk dat Jasper de man (de man die geschoten heeft) een kuil ziet graven en dan achtervolgd wordt door het bos en daarna bedreigd word met een pistool. De man met het pistool had een kuil gegraven om de ‘dode’ man in te begraven die was neergeschoten. Het probleem was alleen dat de ‘dode’ man niet dood was en uit de caravan was gevlucht. Jim (de man met het pistool) en Jasper gingen de man zoeken. Ze vonden hem niet. Jim vertelde Jasper over de twee miljoen, ‘het spul’ zoals Jim het noemde. Hij moest het geld aan iemand leveren. Jim wilde Jasper en Kjeld niet laten gaan na alles wat ze wisten. Ze moesten met hem mee. Bij een tankstation had Jasper geprobeerd om samen met Kjeld te ontsnappen, zonder succes.

Deel 1 (hoofdstuk 1 t/m 12)

Het eerste deel vond ik meer zielig dan spannend, (ik las illegaal ook nog hoofdstuk 13 en 14) en vond die al een stuk leuker.

Het eerste deel ging voornamelijk over de dood van Karin (de overleden moeder van Jasper en Kjeld )  in het eerste deel denkt Jasper veel aan de belofte aan zijn moeder en over de haat tegenover zijn vader. Zijn vader was er namelijk vandoor gegaan met een andere vrouw.

Jasper heeft een hekel aan zijn oom en tante, (bij wie hij woonde na de dood van zijn moeder) vooral zijn oom, oom Johan, die niet alleen tegen hem maar ook tegen zijn broertje gemeen doet. Oom Johan wil alleen Kjeld in huis nemen en noemt Jasper achter zijn rug een vervelende puber. Uiteindelijk weet zijn tante Loes hem zo ver te krijgen dat hij alleen naar zijn andere oom (oom Paul) te krijgen. Het bevalt Jasper daar niet zonder zijn broertje en wil na een paar dagen Kjeld dan ook bezoeken. Omdat zijn oom en tante niet instemden, kwam hij onaangekondigd. Hij zag dat Kjeld niet gelukkig was en wist dat hij hem niet zomaar kon meenemen. Uiteindelijk nam hij Kjeld mee vanuit de crèche waar zijn oom en tante Kjeld naartoe hadden gebracht.

Het plan van Jasper was vrij simpel, hij wilde naar het oude vakantie huisje van zijn vader en moeder gaan. Samen met Kjeld. Hij wilde eerst proberen ongezien de grens over te steken en dan liftend naar Oostenrijk. daarna zou hij met de boot naar Noorwegen varen.  Dit was bijna een onmogelijk plan, maar hij weigerde terug te gaan naar zijn oom en tante.

In hoofdstuk 11 komt hij Marij tegen die hem via een vriend van haar (Joost) over de grens kan smokkelen. Joost rijdt in een vrachtwagen naar Oostenrijk en neemt Kjeld en Jasper mee.

‘Belofte maakt schuld’

 

Mijn eerste bericht, ik heb geen idee hoe dit werkt, dus ik probeer maar wat. We moesten een blog bijhouden over een boek.

Ik heb het boek: ‘belofte maakt schuld’ van Gonneke Huizing. Ik lees de titel en kijk naar de kaft. Persoonlijk lijkt het me een redelijk voorspelbaar boek. Je ziet een man met een pistool en een jongen die door de man wordt vastgehouden. Als je goed naar de lucht kijkt zie je dat de sterren een gezicht vormen. Ik vraag me af wie het is. Het boek gaat vast over die jongen die bijvoorbeeld geldschuld heeft bij die man en die niet kan terugbetalen. Zou de man met het pistool misschien een familielid zijn? Of zijn vader? En waarom zijn ze op een zo afgelegen gebied? (ondanks dat het pistool wat een hele goede reden zou kunnen zijn.) Nu de achterkant van het boek lezen.

De jongen op het boek moet wel Jasper heten. Ik weet nog niet wie de man op de kaft is, maar na het lezen van de kaft heb ik wel een beeld van het verhaal voor me. Korte samenvating van het boek:

Jasper heeft zijn overleden moeder op haar sterfbed beloofd goed voor zijn broerje Kjeld te zorgen, maar na de dood van zijn moeder worden ze toch uit elkaar gehaald. Jasper voeld zich schuldig en zou alles doen om zijn moeders laatste wens van haar waar te maken.

Ik vraag me nog steeds af waarom Jasper wordt bedreigt. En waar is zijn broertje Kjeld? Ik weet waarschijnlijk nu wel van wie het sterrengezicht is. Van Jaspers overleden moeder.