“Een schitterend gebrek” – Arthur Japin

Het verhaal verteld over Lucia en haar relatie met Giacomo Casanova(zijn naam staat nu vooral bekend voor het aanduiden van een vrouwenverslinder). Wonend in Noord-Italië in het hof van een gravin, ontmoet Lucia Giacomo op het huwelijk van de dochter van de gravin. Ze worden verliefd op elkaar, maar het blijft enkel bij romantiek. Giacomo moet na deze tijd weer vertrekken, maar belooft weer terug te keren en haar te trouwen. Helaas raakt Lucia besmet met de pokken(destijds bijna een doodvonnis) door haar bijlesleraar. Toch overleeft ze de ziekte, maar het heeft wel ernstige littekens in haar gezicht achtergelaten. Haar schoonheid gaat verloren. Ze besluit te liegen tegen Giacomo, ze verteld hem dat ze iemand anders heeft en vertrekt uit Noord-Italië. Lucia komt in de prostitutie terecht. Ze wordt erg gewild door de sluier die ze draagt om haar gezicht te verbergen, erg mysterieus. Hier ontmoet zij Giacomo weer, maar hij herkent haar natuurlijk niet door het hebben van een sluier. Giacomo, die nu wel de welbekende vrouwenverslinder is geworden, schept veel op over de hoeveelheid vrouwen die hij het hof heeft gemaakt. Lucia gaat hier op in door te vertellen dat zij nooit echt verliefd is geweest. De twee sluiten een weddenschap, Giacomo moest Lucia(die zichzelf in haar undercover periode Galathée heeft genoemd) voor zich zien te winnen. Na een tijd van romantiek van deze Casanova, liegt Galathée(Lucia) dat ze Lucia kent. Als Giacomo hier verder op doorvraagt in een brief vertelt Galathée dat hij de weddenschap wint en waar hij Lucia kan vinden. Galathée ‘verandert’ weer in Lucia en wacht hem op. Giacomo voelt zicht schuldig voor wat er met Lucia gebeurd is en schrijft terug naar Galathée dat zij gewonnen heeft. Lucia/Galathée raakt zwanger en vertrekt naar Amerika met een vaste klant van haar.

Het is om te beginnen een interessant onderwerp, een van de eerste vriendinnetjes van Casanova. Alleen als je doorleest kom je erachter dat dit heel anders verloopt dan gedacht en er een complex en psychologisch probleem ontstaat. Het boek is vooral aan te raden aan liefhebbers van historische romans. Ik heb om deze reden ook het boek gekozen. Ik vond het een mooi boek om te lezen, dit komt door het bijzondere liefdesverhaal. Ik vond het ook een spannend verhaal, dit komt door Lucia geheime identiteit. Ze wilt zichzelf wel prijs geven, maar het lukt haar niet. Dat het verhaal zich afspeelt in deze tijd geeft ook een goed beeld van de wereld in deze tijd, de pokken waren gevaarlijk en hoeren werden veroordeelt tot het spinhuis. Uiteindelijk ben ik blij met de keuze voor dit boek. Ook de locaties zijn goed uitgekozen (Italië, Amsterdam), omdat deze twee plaatsen erg belangrijk waren in de geschiedenis van dit tijdvak.

‘De donkere kamer van Damokles’ door W.F. Hermans

Het verhaal speelt zich af voor en tijdens de Tweede wereldoorlog. Henri Osewoudt moet op jonge leeftijd wonen bij zijn oom en tante, omdat Henri’s moeder haar eigen man(Henri’s vader) heeft vermoord. Henri maakt op school geen vrienden en gaat eigenlijk allen maar om met zijn oudere nicht Ria, met wie hij nu ook mee samenwoont. Op zijn achttiende besluit hij met Ria te trouwen en de voormalige sigarenzaak van zijn vader voort te zetten. Henri zit bij de burgerwacht, na afgekeurd te zijn voor militaire dienst. Bij het wacht staan bij het postkantoor ontmoet hij Luitenant Dorbeck, een complete dubbelganger van Henri. Dorbeck vraagt Henri een foto die ontwikkeld moet worden, hij zal later meer foto’s krijgen en ze naar het ontwikkelen naar ene Jagtman te moeten sturen. Na het mislukken van de films durft Henri ze niet langer te sturen en maakt dan maar met zijn eigen camera wat foto’s van militaire spullen. Verder moet Henri, onder opdracht van Dorbeck, in Haarlem twee mannen doodschieten, maar hij wordt verraden door de zoon van de drogist naast zijn sigarenzaak. Na 3 jaar niks van Dorbeck gehoord te hebben, krijgt Henri de opdracht om de foto’s naar Den Haag te sturen via de post. Een tijd hierna hebben de Duitsers Henri’s moeder en Ria opgepakt en is hij vereist een andere identiteit aan te nemen. Hij wordt verliefd op een meisje genaamd Marianne tijdens deze ‘identiteits-verwisseling’. Na een nieuwe opdracht van Dorbeck om een Gestapo om te brengen wordt Henri opgepakt in het theater met bijzijn van Marianne, maar weet vrij te komen. Na weer een arrestatie en vrijkomen, weet Henri Dorbeck te vinden en maken een foto van zichzelf in de spiegel. Hij krijgt van Dorbeck een kostuum om de Zwangere Marianne op te zoeken, maar zijn kind is dood. Na dit alles wordt Henri in Nederland beschuldigd van hulp aan de Duitsers, terwijl hij juist in het verzet handelde voor Dorbeck, maar het bewijs voor Dorbeck’s bestaan is er niet nu de foto van hun beide mislukt bleek te zijn. Tijdens een vluchtpoging van Henri wordt hij doodgeschoten.

Dit boek is vooral interessant door het mysterie over het werkelijk bestaan van Dorbeck en alles wat Henri heeft moeten doorstaan. Het boek raad ik vooral aan voor liefhebbers van dit soort psychologische oorlogsverhalen. Ik vind persoonlijk het mysterieuse personage van Dorbeck erg interessant. De twijfel over het bestaan van het karakter is erg leuk om te lezen. Het tijdperk, de tweede wereldoorlog, is een van mijn favoriete onderwerpen, omdat het erg ingaat op de sfeer van deze tijd en wat er allemaal gaande was achter de schermen. Ik had eigenlijk wel gehoopt dat de uitgevoerde opdrachten zich iets meer buiten Nederland zouden afspelen, maar hier kan ik verder wel mee leven. Ten slotte vind ik Henri ook een goed personage, omdat hij eigenlijk geen heldenverhaal heeft. Hij heeft een slecht leven en eindigt al een verdachte van verraad, allemaal voor iets wat hij zelf niet kon bepalen.

Boudewijn Büch – De hel

Het verhaal speelt zich af in twee delen: het grootste deel volgt Winkler Brockhaus, de hoofdpersoon, terwijl hij op school zich moet zien te redden tegenover de keiharde regels van de leraren en rectoren en zelfs antisemitisme. Het tweede deel, wat meer aanvoelde als een epiloog, verteld over de nu volwassen Winkler. Hij komt in zijn volwassen leven oude docenten tegen waar nu weer aan herinnerd wordt.

Het boek start met Winkler, die binnenkort naar het gymnasium gaat. Zijn oudere broer heeft op dit gymnasium gezeten en heeft Winkler enkel maar de stuipen op het lijf gejaagd met verhalen over de harde regels en de gemene gymdocent. Winkler heeft nu totaal geen zin meer in de school, maar moet toch gaan. Op school komt hij direct in de problemen door te fietsen op het schoolplein, wat ten strengste verboden is, en kan meteen naar de rector. Na deze slechte start komt Winkler er ook nog achter hoe doorgedraaid sommige docenten waren. Als twee van de docenten antisemitische opmerkingen maken over de joodse Winkler, wilt Winkler hier een stokje voor steken en schrijft een brief naar zijn vader. Hij heeft zijn vader al heel lang niet gezien na de scheiding van zijn ouders. De vader daagt op en zorgt ervoor dat de twee docenten van de school gestuurd worden. Winkler’s populariteit stijgt door deze gebeurtenis en docenten zijn nog net niet bang voor hem, behalve de gymdocent, Meneer Staal. Staal heeft vastgezeten in de jappenkampen in de tweede wereldoorlog en duwde het zelfvertrouwen van Winkler weer de grond in. De poging van Winkler om weer populair te worden, het gooien van een traangasbommetje in een vol lokaal, kostte hem het respect van de klas en zorgde er voor dat hij van school werd getrapt. Als hij volwassen is komt hij de nu bejaarde Meneer Staal tegen op een schoolreünie en verbaasd zichzelf over hoe goed hij met hem kan omgaan. Nog andere oud-leraren passeren de revue en kleine dingen over hun huidige leven komen naar boven, zoals het worden van een miljonair of alcoholist.

Het boek geeft zeker in het jaar 2013 een goed beeld over hoe anders deze schooltijd met de nasleep van de oorlog op de achtergrond was. Het antisemitisme als onderwerp in een boek wat voornamelijk over een jongen op school gaat vind ik vrij uniek en interessant om te lezen. Ik raad dit boek vooral aan voor geïnteresseerden over hoe de nasleep van de oorlog het dagelijks leven nog beïnvloedde en hoe de sfeer voor de jongeren moet zijn geweest. Het hoofdpersonage(gebasseerd op Büch zelf, vermoed ik) vind ik een goed karakter voor dit verhaal. Hij heeft geen idee wat hij tegemoet gaat in deze nieuwe school en wordt geconfronteerd met een oorlog, die gevoerd werd toen hij nog lang niet geboren was. Het geeft goed aan hoe de jeugd zich moet hebben gevoeld. Hierom vind ik de tijd van ongeveer tien jaar na de oorlog ook goed gekozen. Het is niet te vroeg na de oorlog, maar het is ook niet al te lang geleden gebeurd. De schrijfstijl is ook prettig, omdat het allemaal van uit het weinigwetende ik-perspectief wordt verteld.

De kleine blonde dood

“De kleine blonde dood” geschreven door Boudewijn Büch.

Uitgebracht in 1985.

De kleine blonde dood volgt het leven van de jonge en de volwassen Boudewijn Büch. Het deel van de jonge Boudewijn gaat vooral in op de relatie met zijn vader, Rainer. Zijn vader is na de tweede wereldoorlog nog steeds getraumatiseerd en Boudewijn en zijn familie moeten hier iedere dag mee leven. Zijn vader kan zomaar kwaad worden en slaat vaak zijn gezin. De tweede verhaallijn bestaat uit een volwassen Boudewijn en gaat nu in op Boudewijn als een vader en zijn relatie met zijn eigen zoon.

De eerste verhaallijn speelt zich af in de jeugd van Boudewijn rond de jaren ’60. Er wordt vooral gelet op het dagelijks leven van Boudewijn, zijn ouders en broers. Bijvoorbeeld schoolreisjes of naar het museum met zijn vader, maar in deze gebeurtenissen gaan vooral in op zijn vader rol. De vader was woedend dat Boudewijn tijdens zijn schoolreis een stukje Duitsland is ingelopen, omdat hij Duitsland nog steeds haatte of dat hij doordraaide in het museum door een verkeerd opgespelde medaille en hem vol agressie goed wilde doen.

De tweede verhaallijn gaat over de relatie tussen Boudewijn en zijn zoon, Micky. Het verhaal vertelt ook over de moeder van zijn zoon, met wie hij een vreemde relatie heeft, aangezien Boudewijn naar eigen zeggen homoseksueel is. Het verhaal komt ook terug op de eerste verhaallijn als Boudewijn met zijn moeder, vader en broers praat. De tweede verhaallijn gaat vooral in op de dood, omdat zowel de vader als de zoon van Boudewijn dood gaan. Boudewijn is in Parijs als zijn zoon ineens naar het ziekenhuis moet en hersendood wordt verklaard. Boudewijn besluit dat het beter is om zijn zoon in te laten slapen.

Ik vond dit boek zeer interessant om te lezen door de afwisseling van de verhaallijnen per aantal hoofdstukken. Ook vond ik het makkelijker te lezen vanaf het ik-perspectief, je voelt je zo beter in het midden van het verhaal. Ook de thema’s van de dood en de vader-zoon relatie is iets wat het boek goed over verteld. Ik zou het boek aanraden aan lezers die graag alledaagse situaties lezen, terwijl er op de achtergrond een veel groter probleem heerst en de situatie beheerst.

Totaal aantal boeken 4+5 Havo

Een lijst van alle acht gelezen boeken:
 • Kluun – “Komt een vrouw bij de dokter”
 • ?????- Karel ende Elegast
 • Willem – Van den vos Reynaerde
 • Harry Mulisch – De aanslag
 • Boudewijn Büch – De hel
 • Boudewijn Büch – De kleine blonde dood
 • W.F. Hermans – De donkere kamer van Damokles
 • Arthur Japin – Een schitterend gebrek

Boeken voor dit jaar

Dit is de lijst van boeken die ik voor dit jaar lees:

 • Boudewijn Büch – ‘De Kleine Blonde Dood’
 • Boudewijn Büch – ‘De Hel’
 • W.F. Hermans – ‘De donkere kamer van Damokles’
 • Arthur Japin – ‘Een schitterend gebrek’

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.